Няма опасност за живота на българите в Грузия
Няма опасност за живота на българите в Грузия / снимка: БГНЕС

Няма опасност за живота на българските граждани в Грузия, съобщи в интервю за Дарик посланикът на България в Тбилиси Бранимир Радев и добави:

Обстановката в Тбилиси продължава да е спокойна, както беше и през последните два-три дни. Ако човек не знае, че в страната се развиват много сериозни събития, в региони, които са съвсем наблизо, може и да не разбере, че тук става нещо. Единствено вчера, в късните часове на деня,, имаше една доста голяма група хора, събрани пред сградата на парламента, които се оказа, че са хора, които са избягали от Цхинвали, грузинци, които са се изтеглили от там и които очакват някаква помощ от ръководството на страната от правителството. Няма, засега, никакви сведения да са нанасяни каквито и да е удари срещу Тбилиси. Единствените удари в този регион са срещу авиоремонтен завод в близките покрайнини на града, където е била разрушена пистата на завода.

Летището работи, но оттам летят само самолети на грузинските авиолинии. Останалите международни компании спряха да летят до тук, вероятно се опасяват за своите хора и своите самолети. Ние знаем, че „Бритиш еъруейз” летят до Ереван. Летището е отворено, но другите компании се опасяват да летят. Все още не сме наясно дали е отменен предвиденият чартърен полет тази вечер за Варна.

Каква е последната ви информация, колко българи има в Грузия?

Хората в посолството заедно с хората в международните мисии са общо 28 души.

Те е трябвало да летят с чартърния полет тази вечер за Варна или той е туристически?

Чартърният полет е туристически. Хората, които сме посъветвали и които са се изнесли, са трима шофьори на ТИР-ове, които са влезли преди два дни от Азербайджан, без да знаят ситуацията – те са се изтеглили към Армения. И две жени, които работят в Батуми, по договор трябваше да пътуват в края на тази седмица, но ние ги посъветвахме да пътуват по-рано и те са заминали за Турция. Останалите българи знаят за възможностите да се пътува, особено хората, които работят с нас – съпруги, деца, всички са информирани за това, никой не е пожелал да напусне, всички са тук.