Няма нищо притеснително в посещението на чужди емисари у нас
Няма нищо притеснително в посещението на чужди емисари у нас / netinfo

Юсеин Хафъзов, говорител на Главното мюфтийство в разговор с Жени Марчева в предаването "Денят"

Вие какво знаете за деветимата емисари от Йордания, с английски паспорти, които са изнасяли молитви във велинградското село Света Петка по време на Рамазана?

За мен е загадка точно за кои говорим. Трябва да конкретизираме, да уточним датите и времето на тяхното посещение, както и броя на т. нар. „емисари”. Наистина периодично е имало посещения от т. нар. „братя мюсюлмани” от Европа и други места, които минават да изпълнят своята молитва в нашите храмове. Но не си спомням да е имало такава голяма група от девет души и те да са граждани или поданици на Англия.

Хората от селото твърдят, че тяхното посещение е съгласувано с Главното мюфтийство.

Такива посещения винаги се съгласуват с Главно мюфтийство и няма как да бъде по друг начин. Но отново казвам – проверих през последните месеци, не е имало посещение на чужди граждани на територията на България, конкретно от девет души, от Англия.

Последното посещение на чужди граждани, което установихме по нашата документация, са четирима йордански граждани. Бяха на посещение няколко дни в България, съответно и няколко дни във Велинград, най-вероятно и в село Света Петка, но те са гости на Главно мюфтийство, хора, които проповядват традиционния ислям. И не са дошли с цел да проповядват, а само да се запознаят с мюсюлманите в България, да придобият представа за това как живеят мюсюлманите в България, след което те напускат страната.

При това положение няма как да е вярно твърдението, че посещението именно на тези деветима йорданци с английски паспорти е съгласувано с Главното мюфтийство, след като Вие не знаете?

Не, тук има неволна грешка. Нашата документация установява, че има посещение не от английски, а от френски граждани, но това е било приблизително преди година, година и половина, не на предишния, а на по-предишния Рамазан.

През този месец наистина е имало посещение, но са били по-малко от девет души, и не са английски, а са френски граждани, и не с цел проповеди, а с опознавателна цел, тъй като това е част от нашата традиция – да посещаваме наши братя мюсюлмани в далечни страни на места, където никога не сме ходили. Не само за да осъществяваме контакти и срещи с тях, а да опознаваме техния бит, култура, това е част от нашата ислямска традиция.

Т.е. нищо притеснително в тези емисии на чужди граждани в български джамии?

В никакъв случай, те са краткотрайни и това, че те са отслужвали молитва – трябва да познаваме спецификата на молитвата в ислямската религия. Тя е универсална, уникална и по никакъв начин не се различава в която и да е точка на света. Молитвата, която отслужваме ние тук в България, е напълно идентична с тази в Саудитска Арабия, Йордания, Англия или където да е било друг.

Възможно ли е тези деветима емисари от Йордания да се промушили в село Света Петка, без санкцията на Главното мюфтийство?

Категорично отхвърлям такава възможност и отговарям защо – мюсюлманската общност в България е изключително осторожно на тази тема. Те никога не биха си позволили такова своеволие да приемат, да подслонят мюсюлмани, чужденци, които не са минали през Главно мюфтийство и не са получили разрешение за такова посещение.

Категорично потвърждавам позицията на Главно мюфтийство – ние никога не сме допускали и няма да допускаме вмешателство в нашите български мюсюлмански дела. Ние винаги ще бъдем добри граждани, ще се съобразяваме с Конституцията и законите на страната и по никакъв начин няма да позволяваме чужди емисари да се бъркат в нашите мюсюлмански дела. Не е възможно това да се е случило, мюсюлманите няма го допуснат.

Чуйте звуковия файл