Не се очакват катаклизми в световната икономика през 2008г.
Не се очакват катаклизми в световната икономика през 2008г. / netinfo
Всяка година през месец януари световните лидери се събират в Давос, за да дискутират най-горещите световни проблеми. Тази година темите бяха разнопосочни – страх от глобална финансова рецесия, екологични проблеми или сигурността в размирните райони на света. Какво ще се случи през 2008 година? Ще бъдем ли свидетели на икономическа криза? Нарастващите цени на петрола ще се превърнат ли в сериозен проблем навсякъде по света? Форумът в Давос може и да е приключил, но дискусията едва сега започва.

Константин Вълков разговаря с Марк Адамс, комуникационен директор на Световния икономически форум в Давос.

Има доста въпроси г-н Адамс, които можем да обсъдим, но нека се фокусираме върху два или три. На първо място, срещата в Давос може и да е приключила, но изглежда сериозните анализи и дискусии тепърва започват. Само тази седмица Гордан Браун, Ангела Меркел, никола Саркози и Романо Проди са в Лондон, за да дискутират европейската и световна финансова нестабилност. Те са политическите лидери, които управляват четирите най-големи европейски икономики, или поне мисля, че управляват четирите най-големи европейски икономики в момента. Наистина ли според вас състоянието на европейската финансова система е така лошо?

Не бих могъл да изразя конкретно мнение за форума в Давос, а по-скоро бих обобщил вижданията на участниците. Тази година в Давос имахме достатъчно министри от Г-8 и от Г-20, както и 13 шефове от централни банки. За да бъде максимално искрен, мненията им бяха доста разнопосочни. Говореше се както за повишаване, така и за намаляване. Разбира се всички се обединиха около това, че има нестабилност, но дали това е рецесия, е трудно да се прогнозира.

Какви са вашите прогнози за 2008 година? Питам ви, защото в Давос пристигат най-влиятелните хора в света, за да дискутират наболелите световни проблеми. Някак си хората очакват с нетърпение да видят какво е настроението в Давос, за да определят дали годината е добра или лоша. Какво беше настроението в Давос и каква ще бъде 2008 година?

Не бих си позволил сам ад прогнозирам какво ще се случи в световната икономика. Вярно е, че в Давос предлагаме платформа на юристи и банкери да дискутира това. Това, което обсъждаха те се състои най-вече в очакванията за забавяне през годината, но много малко от тях споделиха очакванията си за рецесия през 2008 година. Онези, които все пак се съгласиха, че такава рецесия ще има, бяха категорични в краткосрочния характер. Ако все пак трябва да обобщя в едно изречение, ще има забавяне, но не и катаклизми в световната икономика.

Три или пет неща, които оценявате като най-високи постижения от форума в Давос тази година?

Мисля че едно от основните неща беше, че проблемът с водата в световен план бе широко дискутиран. Водните количества са не само човешки или екологичен, но и сериозен бизнес проблем. Следващите пет- десет години този проблем трябва да бъде решен. Разбира се всички климатични проблеми бяха на дневен ред. Най-важното остава присъствието на толкова много финансови министри, анализатори, водещи фигури, банкери, които се събират заедно на едно място, за да обсъждат тези проблеми. Това е идеята на този световен форум – лидерите да се съберат на едно място, да дискутират по горещи теми и да се опитат да решат проблемите.