НДСВ може да се върне в играта
НДСВ може да се върне в играта / netinfo

Говорителят на НДСВ Станимир Илчев в предаването „Денят” по Дарик

Ще има ли утре, г-н Илчев, за НДСВ?

Аз мисля, че отговорът трябва да бъде да. Щеше да е по-интересно, ако Даниел Вълчев беше изпял песента, а певицата беше говорила за партийността. Защото, когато хора на изкуството, които не са изкушени и това е добре, от политиката, са поканени да направят прогноза, се очаква да я направят по-категорично оптимистично.

Сега искам да кажа, че аз не съм категоричен оптимист, защото съм бил през цялото време тук, както се казва, и знам, че в сложната българска среда, в този преход, за който едни казват, че е свършил, други - че в момента ще свърши пред очите ни, във всеки следващ момент, а други казват, че няма свършване на прехода поне още десет години, може и трябва като че ли да сме готови да очакваме всичко.

Но аз мисля, че НДСВ има капацитет, има шанс да остане на терена, има с какво да предизвика опонентите си и с какво да зарадва приятелите си, има какво да предложи за следващите избори, изборите за местна власт, има как да се вземе в ръце и да се върне в играта.

Г-н Илчев, по време на днешното близо петчасово заседание на вашата парламентарна група случи ли се това желано сближаване на позициите между двата лагера? Единият лагер, който твърди, че конгресът на партията в неделя е опорочен, и другият, който твърди, че конгресът е проведен по абсолютно почтен и добър начин.

Образът на лагерите не е много точен. Когато говорим за лагери, си представяме някакви пропорции от примерно 30 на 20 души или огромното мнозинство от парламентарната група срещу впечатляващото мнозинство на политическия съвет, все едно стария или новия. Парламентарната група на НДСВ, която е солидно стоящият на терена легитимен фактор, както преди конгреса, така и след конгреса, не е разцепена, тя не е в състояние, което в някои заглавия се описваше като в разпад, пред разпад и т.н.

Днес например гласуването на становището завърши с подкрепа на становището от почти всички, които бяха на събранието. Нямаше ръце, вдигнати против, имаше шест, дано да не бъркам, може би седем гласа въздържали се. От тази гледна точка ние не наблюдавахме след конгреса и не коментираме сега противоборство на два лагера.

Това, което стана, е сблъсък на две представи за голямото събитие конгрес, на две гледни точки за това как може и как не трябва да се организира конгрес, сблъсък на очаквания може би, които обаче не са последвани от едно естествено разочарование за загубилите и естествено удовлетворение за спечелилите, а са последвани от доста мащабни, някои от тях много основателни съмнения, че самият избор е бил правилно проведен.

Едната гледна точка обаче, г-н Илчев, е излишна, както се казва. Парламентарната група вече поиска оставката на Милен Велчев от ръководните органи в партията. Вашето усещане за бъдещото решение, което ще вземе Милен Велчев, какво е, имате ли въобще такова усещане?

Милен Велчев се държа днес добре, държа се достойно, бих казал, държа се колегиално. По-важно е да се каже, че се държа и спокойно, защото в такива моменти, както сме наблюдавали в някои други партии, се стига до истерични епизоди, до замеряне с думи и с ключове, да кажем. При нас нямаше такова нещо. След като Милен беше запознат с това, което сме коментирали, обсъдили, написали и пак обсъдили, той даде своята гледна точка. Последваха много изказвания, които съдържаха към него въпроси.

Той за втори път взе думата и доста изчерпателно отговори на някои от въпросите, а на някои от въпросите отговори, разбира се, и много кратко. Например той отхвърля изчерпващото обвинение към него, че за всичко, което е станало в процеса на подготовката и на протичането на конгреса, е виновен главно той. Той ни обясни, че за някои неща чува сега и че, разбира се, не би ги споделял, ако е знаел, че са извършвани преди конгреса, като примерно спешното приемане на много нови членове, част от които след това твърде съмнително бързо са се превърнали в делегати, а някои дори се оказват избрани в новото ръководство.

За други неща той самокритично призна, че не се е сетил или не е могъл да ги предотврати по време на конгреса, като той каза: нямах три хиляди чифта очи, за да обхвана цялата зала и затова не мога да кажа дали сте прави или не, като твърдите, че в някои секции преброяването не е било направено, както трябва, или е било направено, както трябва, но е занесен друг резултат на мандатната комисия.

Ние направихме, както се казва, един много подробен анализ на конгреса, за да потърсим корените на злото, което ни сполетя, да си обясним дали някой ни е нанесъл рана, или сме се самоконтузили в рамките на това сложно събитие - конгрес, за което между другото много голяма част от моите колеги казаха, че нямаме опита на старите класически партии, нямаме техните добре смазани механизми, които се предпазват от всякакви твърдения за фалшификация, въпреки че доста смело използват някои практики, които, ако сме по-радикални, спокойно бихме могли да наречем манипулативни.

Казвате добри думи за своя колега Милен Велчев, между другото добри думи днес, след заседанието или по време на заседанието на излизане от "Врабча" 23 каза и вашият колега Николай Василев. Но въпросът е, г-н Илчев, това добри думи като към приятел на изпроводяк, за довиждане ли са?

Не, в никакъв случай. Нека да си припомним, че Милен Велчев беше най-младият министър на финансите на Република България от създаването на модерната българска държава. Дано не бъркам. Ако бъркам, историците ще ме поправят. Да не забравяме, че в момента, в който с изкуствено раздухвани скандали се опитваха да ерозират неговите позиции в тогавашния кабинет, той получи наградата "Юромъни" за добър финансист, за добър управляващ бюджета на страната.

Да не забравяме, че той е от младите българи, които се върнаха през 2001 г., приеха програмата на царя, решиха да се посветят на страната си. Че той създаде семейството си тук, в българска среда. Че, както каза и Борислав Великов, един от най-острите му критици впрочем, Милен Велчев е един от нас. Милен Велчев вероятно носи като отражение някои от недъзите на живота на самата група и на самата партия, но той във всички случаи е носител и на добрите черти, които е създала и развила в себе си партията НДСВ и парламентарната й група и през предишните, и в сегашния мандат.

Аз лично съм противник на методите, които старите като мен помнят от времето на ранните изстъпления на хунвейбините в някогашен Китай. Противник съм на чистките, на търсенето на врага с партиен билет, на конспирация, на която се придава завършен и класически вид. И не съм съгласен, че неговото политическо амплоа приключва с този случай, както и да наричаме случая - сътресение, скандал, все едно. Ние сме майстори на острите и експресивни квалификации. Но пак казвам, че с тези квалификации не се изчерпва политическата кариера и политическото бъдеще на Милен Велчев просто защото не са изчерпани възможностите.

Добре, но все пак остава въпросът. Милен Велчев каза, че ще вземе своето лично решение след разговор с вашия лидер Симеон Сакскобургготски. Ако след този разговор самият г-н Велчев вземе категоричното решение да не напуска ръководството на партията, лично вие, г-н Илчев, как ще работите с един човек, който само допреди дни най-малко морално сте укорявали за неговата работа?

Трудно ще работя. Защо трябва да си кривя душата и да кажа, че ще отидем на един обяд или ще пием два-три пъти кафе, след което ще се погледнем с очи, пълни, както преди, изцяло с положително излъчване. Такива епизоди има в живота на много хора и не само политици. На кое място, където хората се състезават за кариера, за приходи, за място под слънцето, средата е стерилна, чиста и хармонична? Само в рая. Кой обаче оттам се е върнал с обратна информация. Ще се опитам, разбира се, да съхраня онази близост, която е останала, или да предотвратя увеличаването на дистанцията.

Ние впрочем в момента все още сме под товара на емоциите, въпреки че непрекъснато се призоваваме да ги загърбим, да ги заровим. Има още голяма доза емоция в отношението ни един към друг, но това според мен също е положително. Ние се държим по-скоро като живи хора в тази ситуация, а не като претръпнали към всичко политици. То важи между другото и за НДСВ. Ето, сега стана ясно, че тя е по-скоро жива партия, отколкото една застинала в пространството вертикална структура, за която много хора мислят, че всички импулси идват само отгоре надолу и затова има едва ли не казармен ред. Ето, че не е така.

Тоест вие самият ни най-малко не изключвате хипотезата, в която Милен Велчев остава част от ръководството на партията и вие сте длъжен да работите с него.

Не изключвам тази хипотеза, но няма да се чувствам длъжен, както казвате, а ще търся отвъд задълженията още някаква, допълнителна основа, върху която да разположим взаимните дейности, общите дейности по-нататък. Ние сега се въздържаме да хипотезираме върху развитието на нещата, защото може би цялата ни енергия днес, след това петчасово заседание, отиде в създаването на тази позиция от три точки. Намираме я засега за изчерпателна, позиция, която съдържа ключ за по-нататъшна развръзка.

Когато ви, като ви слушам сега в този разговор се питам не беше ли или не е ли твърде театрално искането на парламентарната група на НДСВ Милен Велчев да си отиде от ръководството на партията, след като казвате толкова хубави неща за него, припомняте неговата добра биография, с която той е влязъл в НДСВ. Всъщност парламентарната група иска ли оставката на Милен Велчев?

Парламентарната група иска оставката на Милен Велчев, това е написано черно на бяло, след като парламентарната група е гласувала.

Не, не. Аз питам искате ли я, в смисъл не какво е написано, то там не ме интересува.

Е, вижте, трябва отделно предаване за такава психоаналитична интервенция. При това каква полза би имало, аз сега разсъждавам по ваша покана в тази посока? Най-малкото не мога и не трябва да си го позволявам. Аз съм част от този отбор и не бих искал с никакви средства, дори и строго персонифицирани, строго емоционални да въздействам на когото и да било. Бих предпочел колегите ми да останат в позата, която днес са заели, защото тя е материализирана в тази огласена пред медиите и обществото позиция. Останалото би било една серия от вибрации, от които няма полза.

В политиката не е така, както в семейството. В семейството човек може да избухне и да извика, в следващия момент да се разплаче и да погали по-малкия член на семейството по главата. На свой ред той може да избухне и след това пак да изпадне в умиление. Но в политическите семейства властват по-различни стандарти. Разбира се, че има горчивина. Милен, между другото, самият той започна изказването си с това, че чувства обида, и то преди всичко от тези, които са му били най-добрите приятели. Виждате, че има и човешка драма в случая.

Но ние съвсем съзнателно, съвсем хладнокръвно, кой колкото може отмества човешката драма встрани, за да може да види цялото, да изчисли щетата, да посочи виновните. В трета точка, между другото точно това се казва, че парламентарната група възлага на контролния съвет да разгледа въпроса за отговорността и на други участници в организацията и провеждането на конгреса. Силно се надявам да се открият доказателства, че някои от тях са си позволили повече отколкото им е било разрешено, че са преиграли или че са проявили, ако не злонамереност, то поне невежество. Защото тогава ще стане ясно вината на Милен Велчев, ако има строго определена вина, все пак от какъв мащаб е. Тогава ще бъдем способни да я оразмерим по-точно.

И накрая да ви попитам, върви ли НДСВ към конгрес, виждате ли този път на партията към нов конгрес?

Между другото всяка партия, и то дори след конгреса, си върви отново към конгрес. Няма как, конгресите са висшите форуми на партиите. А при нас този конгрес беше извънреден. Ние можем да вървим плавно, бавно, като поглеждаме от време на време към календара към нашия редовен конгрес.

Догодина.

Можем да свикаме Национален съвет, който да фиксира нова дата за извънреден конгрес. Във всички случаи чакаме да се завърне нашият лидер, да обсъдим в още по-разширен състав всичко, което стана досега, за да изработим този курс, който ще следваме в краткосрочна перспектива. Аз няма да се изненадам, ако има гласове и за това да се подадат документите за регистрация. Но ако има такива колеги, те ще трябва да ни поднесат желязна аргументация за това, че няма да има никакви къси съединения в рамките на едно такова действие към съда.

Три варианта посочихте пред слушателите на "Дарик" радио. Кой от тези три варианта е ней-вероятният?

Според мен най-вероятният е да се заработи старият политически съвет със или без оставки в него, да успее да консолидира всички останали звена на НДСВ и да върне НДСВ и чрез парламентарната група, и чрез регионалните структури в рамките на същинския дневен ред на НДСВ.