Народопсихолог: Феновете отиват не на мач, а на война
Народопсихолог: Феновете отиват не на мач, а на война / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Народопсихолог: Феновете отиват не на мач, а на война
39044
Народопсихолог: Феновете отиват не на мач, а на война
  • Народопсихолог: Феновете отиват не на мач, а на война

Доколко поведението на младежите, които след вечното дерби между ЦСКА и Левски в събота в столицата извършиха куп безумия, за които не искам да ви припомням, е защото така са възпитани или по-скоро им липсват онези прословути седем години, отговор на този въпрос потърсихме от народопсихолога професор Николай Данчев. Ето на какво според него се дължи тази агресия у младите хора:

Като психолог мога да Ви кажа, че тази група от 3000 човека, или там колкото бяха, това е вече изблик на подсъзнанието на тези млади хора. Това е концентрирана събрана негативна енергия, която може да избуи по този начин, а може и чрез публични демонстрации, чрез хулигански действия спрямо магазини, обръщане на леки коли и т. н. В психологията това е известно като факт, това е обяснението. Мисля, че седмица преди срещата системно се насаждаше омраза между двата отбора. Това го правеше и известният Батков, това го правеше и Баждеков, това го правеха и други дейци на футбола в България. Не може така, предварително да насаждаш омраза в публичното пространство и пускаш екзалтирани млади хора на стадиона, които носят изключително остра негативна енергия в себе си. Ако тези бяха слезли на стадиона и отсрещната страна също слезе на стадиона, представяте ли си каква касапница можеше да стане?

Не е ли абсурдно хора, които по принцип трябва да отидат да се забавляват, да тръгват с такава нагласа, каквато Вие казвате, негативна?

Това предварително се готви. Тези хора предварително се готвят, те все едно отиват на война. Не отиват да изпитат удоволствието от футбола, а мачът беше великолепен. ЦСКА и Левски не са изнасяли скоро толкова хубав мач. Те не се задоволяваха от това, те просто дадоха простор на отрицателните си психически качества. Причините са много. Това са безработни момчета, това са незадоволени момчета, това са фрустрирани или отчуждени от всякакви ценности момчета. Това са млади мъже в силата си, физически здрави, а психически изоставени. Това е формирано от много негативи, които има в нашето общество. Ако трябва да търсим дълбоко в причините, те се съдържат във всички тези натрупвания. Омразата, която властва в обществото вече повече от десет години. Чувството за вина, това да не приемаш инакомислещия. Това влезе сред тези млади хора, после са безработни, няма къде да се реализират. Търсят поводи, като един футболен мач, да покажат себе си. Така че простотията понякога търси начин да покаже себе си чрез такива бунтарски действия.

Народопсихолог Феновете отиват не на мач а на война
netinfo

Много хора казват, въпрос на възпитание в семейството, не става ли дума за манталитет в случая?

Не чак толкова семейството. Организаторите на футбола в България трябва да помислят. Това не е футболът в България. Медиите ни дават възможност да наблюдаваме футбол от много страни. Английски мачове, от Италия, Испания, това са истински празници, цяло изкуство. У нас какво е? Нито материална база, нито култура, нито управление на футбола. Да вземем младите момчета, които са талантливи, те ще бягат от България. Какво да правят тук?

Вие убеден ли сте, че ако всички тези фактори бъдат налице, ще се държат добре младите хора по време на мач, а няма отново с агресия да тръгват?

Вероятно много години трябва да минат, за да се роди друго поколение, което ще заживее в друга среда. Средата трябва да се промени. Тя поражда агресия. Вие го виждате, от всеки ъгъл - агресия, по медиите агресия. Това са приети в семейството и в приятелски кръгове, а на такива форуми, като мач на български стадион, там вече е простор. Аз се опасявам, че там на една стъпка е било да се повтори феноменът „Индиго". Тази огромна маса, която задръства този малък вход, при едно друго стълкновение, биха могли да потъпчат много хора, да има смъртен случай и сега България да бъде в траур. Просто Господ е помогнал в случая.

Народопсихолог Феновете отиват не на мач а на война
netinfo

Вие като казвате, че организаторите на футбола също носят основна вина, имате предвид включително и фенклубовете, които също трябва да създават ред?

Отношението на шефовете на фенклубовете, особено на ЦСКА, е много арогантно. Вярно, много истина има в неговите приказки, но и в тези двамата също лъха голям простотия. Интелигентни хора трябва да влязат във футбола, специалисти. Ако погледнете каква е психологическата характеристика на фенклубовете, това е гаменария, това са безработни хора, това са хора, които са натъпкани с негативизъм и омраза. Те чуят ли инакомислещия или друг в синьо например, ако е цесекар, те го смятат за враг и обратно. А не трябва да бъде така. Това не е футболът, който навремето сме свикнали да гледаме. България играеха за идеята, за честта на българския народ, публиката беше също екзалтирана, също приветстваше, но такива неща никога не е имало. Аз съм ходил навремето много по мачове. И в Габрово, когато Чардафон беше на два пъти в А група, били сме и Левски, и ЦСКА, и Славия, целият град беше на стадиона, порядък имаше в обществото, беше истински празник.

Още снимки от случилото се на стаион "Георги Аспарухов" можете да видите тук и тук.