Намаляват сметките за парното?
Намаляват сметките за парното? / netinfo

Интервю на Пролет Велкова с кмета на София Бойко Борисов

Сред медиите отдавна се носеше слуха за предстоящите арести, значи знаели са го и самите арестувани. Изтекла е информация.

Не, те самите арестувани знаеха още при проверката, че са слагали подписи върху фалшивите договори. Тези около стотина договора, които се опитаха да изнесат и задържахме една вечер.

Кога се разбра за тези парафи?

Ами още тогава.

Кога беше това?

Преди пет-шест месеца, когато започнахме проверката, след като изпълнителният директор стана заместник-шеф на борда на директорите, а заместник-шефът на борда на директорите стана изпълнителен директор. И тогава, когато аз наложих втората проверка и си разменихме острите реплики с министър Овчаров, тогава той ме обвини, ако си спомняте, че се занимавам с дъвки и близалки, с несериозни работи. Всъщност тези милиони, които са източвани от там от тези хора, били дъвки и близалки.

Аз не случайно ви питам. Минали са месеци, през които тези хора са могли да заличат някакви следи. Дали са го направили?

Не, точно обратното. Всички документи са иззети от прокурорите и следователите и през цялото това време ние сме работили заедно. Искам само да ви обърна внимание на нещо важно, което снощи към 19.00 часа помолих господин Кисьов и секретаря на общината, разговарях с тях и те ме увериха, че дори има и запис, аудиовизуален, в който когато са решавали по партиен квотен принцип кой кой да е в „Топлофикация”, господин Рогачев е от квотата на българската социалистическа партия, а шефът на градската им организация се казва господин Овчаров. Когато от своите колеги той е разбрал как върви проверката в „Топлофикация” и че са фиксирани нарушения на тези хора, за да си ги скрие, той започва да ни праща писма да ги отстраним. Само че когато тече следствено дело, аз съм бил дълго време оперативен началник, не се пипат хората, когато и полиция, и следствие, и прокурори работят. Така че той с много елементарен трик се опитва сега да заличава техните следи.

Искате да кажете, че тогава, през август, когато Овчаров настояваше да бъде освободен Рогачев, всъщност се е опитал да спаси своите хора. Това ли ни казвате?

Да спаси името на партията си, която го е излъчила.

Тоест Вие не съжалявате, че тогава Рогачев не беше освободен.

Не, разбира се, защото ние оттогава сме наложили такъв мониторинг и контрол в „Топлофикация” съвместно със Световната банка, съвместно с Европейската банка за инвестиции и развитие, така че няма как това да стане.

Много е смешно, че тези двамата господа – Рогачев и Антонов, междувременно ни показаха програма за възстановяване на доверието в столичната „Топлофикация”. Вие имахте ли доверие в тях?

Вижте, около името Рогачев има едно нещо към днешна дата и то е, че той е добър професионалист и разбира от топлофикация. Оттук нататък обаче..

Това не ни топли много обаче.

Не, чакайте да минат следствените дела, да видим освен за тези подписи върху фактурите и фалшивите договори, какво и как ще обясни. Нека не го изкарваме предварително такъв голям престъпник, защото ето вчера освободиха един такъв, след като година и повече стоя по арестите. Нека да изчакаме да видим как ще се развие следственото дело. Аз знам, че с полицаи, прокурори и следователи сме работили добре и са прекратени тези вредни практики в „Топлофикация”. Това знам. Това е достатъчно. А според мен сега е крайно неподходящ момент да се удря по „Топлофикация”, защото е зимен период. Тези приказки могат да накарат софиянци да не си плащат сметките и вместо да се оздрави и да се продаде скъпо и парите да влязат в общинската хазна, да свалим цената на дружеството и да го продадем на безценица, което мисля, че е стратегическа цел.

Стратегическата цел е нарочно сега да се направят арестите посред зима, за да олекне, така да се каже, „Топлофикация” и да бъде продадена на безценица. А какво, трябваше да се изчака още ли, за да бъдат прибрани на топло?

Според мен доста по-рано.

Доста по-рано?

Да, но все пак аз вярвам на главния прокурор, вярвам на прокурорите, надявам се, че те са преценили, че сега е моментът.

Наистина ли сте уверен, че Рогачев, Антонов и другите две, замесени в тази афера, не са крали след проверката на общината и намесата на органите на реда там.

Аз съм убеден, че по това време полицаи, следователи, прокурори и нашият Инспекторат са наблюдавали техните действия и ако на базата на старите нарушения, които са направили, са направили и ново, то съответно прокурорите ще повдигнат обвинения в съда. Единственото, което казвам, различно от това, е, че моментът е неподходящ, защото ако хората започнат да не си плащат сметките сега, ще фалира предприятието. Предприятие за стотици милиони левове, ще бъде продадено на безценица.

Не смятате ли наистина, че хората трябва да бъдат компенсирани за това, че техните пари са отивали в джобовете на тези хора?

Компенсирани, като парите и имотите на тези, които са крали, се вземат, продадат се и с тях в следващите месеци или години започнат да се намаляват сметките.

Тоест не може ей сега, така на парче да ни бъдат намалени сметките?

Така не може да стане, защото няма от къде да дойдат парите. Моята надежда е, че ще бъде направен такъв инструмент, че парите от сейфовете, които са задържани, парите от имотите, които имат съответните господа, намерени за виновни, да бъдат конфискувани, продадени на търг и парите да бъдат приспаднати от сметките в следващи периоди от време.

Доколкото, господин Борисов, следствената тайна Ви позволява, все пак бихте ли могли да ни кажете малко повече подробности по доклада на общината, направен въз основа на проверката в „Топлофикация”. Какво точно се е случвало?

Когато тече дело, прокурорите са тези, които говорят.

Но информация изтича и ето днес четем във вестниците, че става дума за закупуване на някакви много скъпи машинни части, включително за арматура, ненужни, но скъпи неща.

Да, тази проверка е явна.

За това Ви питам, да ни разкажете.

Нямам я пред себе си, за да Ви я разкажа. Ваш репортер може да дойде и да я взаме от общината, когато поиска.

В понеделник ли ще сваляте Рогачев и ще назначавате нов изпълнителен директор?

Снощи в 19.00 часа се видяхме с господин Кисьов, председателя на Общинския съвет, тъй като в понеделник имаме общински съвет. Ние сме внесли своето предложение и съответно, а това искам да го напомня и на господин Овчаров, все пак като министър поне малко да се поинтересува от работата, ако не на друго, поне на своите общински съветници. Общинските съветници по партиен квотен принцип определят кой да бъде районен кмет, кой да бъде изпълнителен директор и много моля да не ни скарва с общинския съвет с някаква такава терминология, която обърква хората. Хората остават с впечатлението – те двамата се карат. Не е вярно.

Е, не е вярно.

Не е вярно. Общинският съвет ще излъчи наш представител, на общината. Но да бъркаш общински съвет с администрация е все едно да бъркаш Министерски съвет с парламент.

Има ли вече номинирани имена?

Моето мнение е било винаги, че в общинските предприятия трябва да се махнат партийните бордове, да се махне партийното назначение, да се обяви незабавно конкурс, кратък, бърз и да се назначи най-добрият, който ще дойде да се представи на този конкурс.

Това е Вашето мнение, но то включено ли е в предложението конкретно за „Топлофикация”, което ще гледате в понеделник.

Аз нямам роля да предлагам хора.

Но можете да предложите това, което казвате.

Да, това съм го направил вече.

Това сте го направили?

Да. Имам уверението на председателя на Общинския съвет Владо Кисьов, че по този начин ще действа и Общинският съвет.

Тоест „Топлофикация” може да бъде първото дружество, в чието ръководство не присъстват шефове на квотен принцип.

Не, в общинското дружество „Екосистеми” също назначихме началника с конкурс.

Понеже днес чакаме други арестувани, как мислите, ще има ли такива?

Нека да изчакаме да има осъдени, защото и Европейският съюз ни казва – предварителният арест не значи осъден. Държат хората в предварителни арести, а няма присъди, а ние се радваме на арести. При тази съдебна система да чакаме и това да е новината на деня дали ще има арест. Нека да чакаме, като осъдят някой.