Надя Маринова: ЕНП ще бъде голямата изненада на изборите
Надя Маринова: ЕНП ще бъде голямата изненада на изборите / Sofia Photo Agency, архив

Интервю в „Седмицата" по Дарик с Надя Маринова, която е начело на щаба на Мария Капон.

Говореше се, че Касим Дал ще участва с Мария Капон, което придаваше допълнителна тежест на тая кандидатура. Това беше ли сериозно, вярно ли беше.

Касим Дал участва в тази кампания с Мария Капон, но не е в ролята на вицепрезидент. Всички очакваха може би да се появи точно в ролята на вицепрезидент, но на този етап общото ни решение, пък и личното волеизявление на господин Дал беше, че той не е готов за подобна позиция. Има други задачи, които трябва да реши в момента. Вие знаете, че партньорството ни е много отскоро, така, съвсем в началото на един много сериозен процес на консолидиране и на обединяване, на коптиране на различни хора, хора с различни практики, с различни виждания. Той все още вероятно счита, че има други организационни задачи, които са по-важни засега.

Кандидатът за вицепрезидент, непознато масово име, Николай Кисьов. Той е бил командир на контингента в операциите на СФОР на НАТО и АЛТЕА на Европейския съюз 2004-2005 година в Босна и Херцеговина.

Непознато за политическите среди име, но в средите на военните едно много познато име.

Тоест чакате гласове на военни.

Полковник Кисьов е потомствен военен, потомствен офицер от Българската армия, с една изключително сериозна биография на такъв, минал през всички обучения на натовските офицери, безспорен авторитет в областта на националната сигурност. И ние преценихме, че тъй като кандидатът ни за президент госпожа Капон е жена, то гражданите вероятно ще се нуждаят от едно потвърждение на надеждата си, на увереността си, че има човек, който е безспорен капацитет и авторитет в областта на армията и на управлението на армията.

Първите социологически проучвания извеждат трима фаворити, които ще стигнат до балотаж. Останалите са далеч надолу. Мария Капон е също с ниски проценти. Вие къде виждате шансовете на това участие?

Аз лично първо не съм видяла нито едни изследвания, в които да участва Мария Капон, и затова. . .

Да, защото тя късно беше...

И затова не мога да кажа изобщо къде се намира на старта на кампанията.

Добре, да кажем обаче, че тримата фаворити са ясни, според социолозите.

В края на краищата решават гражданите. Много често се е случвало всичко да изглежда ясно и дори когато се впрягат всички манипулативни техники, свързани с публичната социология, в края на краищата да се окаже нещо съвсем различно. Още повече, че тези социологически проучвания бяха правени в период, в който не бяха ясни всички кандидати. Така че аз предлагам, когато говорим за възможности и за шансове, да изчакаме все пак изборната нощ. Аз съм сигурна, че ние ще бъдем голямата изненада на тези избори.

Винаги е интересно какво мотивира една по-малка партия, да кажем, по-млада партия. Вие сте основани 2008, нали.

Да. От три години.

Даже с вас няма да стане разговор за сравнение с предните местни избори, защото просто ви е нямало на предишните местни избори.

Да, дотолкова доколкото много от нас са участвали под някаква форма, можем да си говорим за сравнение. . .

Но от Единната народна партия не.

. . . но като партия за пръв път участваме на избори по принцип.

Какво мотивира такъв тип, по-малки, млади, партии да си поставят толкова високи цели и да говорят така уверено като вас. На какво разчитат, че ще стане?

Аз смятам, че когато човек започне да се занимава с политика, по една или друга причина, трябва да има сетива за политиката и трябва да има усещане за това, което се случва в обществото. Трябва да усеща какво става и трябва да умее да оценява и да преценява тенденциите. Имам претенции, че ние и професионално го правим това нещо и особено след, така, новия проект, който стартирахме с г-н Дал, ние сме убедени, че шансовете ни са все още неизвестни, непознати за публиката, но ние знаем какво очакваме и знаем какво правим. Само да кажа нещо, ние правим кампания две в едно, което е изключително сложно и е много трудно, но до този момент ние сме регистрирали кандидати за общински съветници и за кметове в 130 общини, и този процес продължава.

Единната народна партия ще има 130 кандидати за кметове на общини?

Да. Точно така. Има листи за общински съветници.

Сами?

Сами. Само на 6 места сме в коалиция, което се надявам да. . .

Имате структури в половината общини на България?

Да, да, съвсем сериозно ви говоря. Ние правим една изключително мащабна, сериозна, отговорна кампания с грижа и любов към хората. Такава ни е кампанията. Отнасяме се с изключителна загриженост към проблемите, не си говорим за магистрали, за велики политики, за европейски представителства, защото в края на краищата позицията на една държава в света и отношението на другите към нея се определя от позицията на гражданина в собствената му държава. Когато българинът се почувства сигурен, защитен, когато се почувства на мястото си в собствената си държава, тогава и другите ще ни уважават. Всичко останало е измислица.

Кое е най-силното качество на опонентите ви, които очевидно са големите играчи, големите партии, които стоят начело от години в политическия живот на България ?

Финансовият ресурс.

Това е най-голямото им. . .

Това е най-голямото им предимство.

Най-големият ви недостатък?

Нашият най-голям недостатък? Това, че все още не сме съвсем разпознаваеми, въпреки безспорната популярност на Мария Капон като лидер на партията. За нас това е един процес на идентификация на самата партия и сме убедени, че той ще бъде успешен, тъй като ви казах, акцията е много мащабна, интересът на хората към нас е огромен. Ще го видите в резултатите.