Може да въведат винетки с баркод, за да спрат злоупотребите
Може да въведат винетки с баркод, за да спрат злоупотребите / снимкa: Sofia Photo Agency
Може да въведат винетки с баркод, за да спрат злоупотребите
22915
Може да въведат винетки с баркод, за да спрат злоупотребите
  • Може да въведат винетки с баркод, за да спрат злоупотребите

В момента проверяваме всички излизащи от страната автомобили дали имат винетка. Тоест, ако сте влезли през Свиленград и сте преминали през страната, на изхода в Русе трябва да бъдете проверени. Ако нямате винетка - плащате на границата,  каза за Дарик директор на Агенция „Митници" Ваньо Танов.

По-рано Дарик научи, че цените на винетките няма да се вдигат догодина. Това са решили министрите на финансите Симеон Дянков и на регионалното развитие Росен Плевнелиев. В момента годишната винетка за лек автомобил е 67 лева и цената не е вдигана от 2007 г. От догодина обаче ще се вдигнат екологичните такси за старите превозни средства с 30 на сто. Става дума за камиони, които са по-стари от стандарта Евро 3. За останалите вероятно ще има по-ниски екологични такси. Очаква се официална информация за решението на двамата министри да има утре, когато трябва да станат ясни окончателните параметри на Бюджет 2010 г.

Ето какво още Ваньо Танов каза за цените на винетките и злоупотребите в Агенция „Митници:

Кажете първо подробности за злоупотребите с винетки. Как се злоупотребява с винетки?

Преди това може би трябва да направим едно пояснение. Преди десет дин с постановление на Министерски съвет, след като преди това имаше промени в Закона за пътищата, службата, която беше по границите и събираше такси и по линия на Министерството на транспорта, и по отношение на пътни такси, вече е част от Агенция „Митници". В това се включват и винетните такси. В момента проверяваме всички излизащи от страната автомобили дали имат винетка. Тоест, ако сте влезли през Свиленград и сте преминали през страната, на изхода в Русе трябва да бъдете проверени. Ако нямате винетка - плащате на границата.

Какво показват проверките ви?

Че за тези девет дни всички приходи са завишени с 25 процента - както по отношение на пътните такси така и приходите от винетки. 

Само за девет дни? Това е сериозен резултат...

25% в сравнение с предходен период. Досега тези такси не са събирани от Агенция „Митници". Нашата идея и желание е до края на март този процес да бъде максимално автоматизиран и да бъде сведен до минимум човешкия фактор. Вече сме поръчали софтуерен продукт.

Как ще става оценката на дължимите такси при влизане в страната чуйте в прикачения файл.