Марк Грей: ЕК е загрижена от действията на българските власти
Марк Грей: ЕК е загрижена от действията на българските власти / снимка: Dariknews.bg, архив
Марк Грей: ЕК е загрижена от действията на българските власти
58372
Марк Грей: ЕК е загрижена от действията на българските власти
  • Марк Грей: ЕК е загрижена от действията на българските власти

Заплахата с извънреден доклад за България в областта на правосъдието и вътрешните работи е официална позиция на Еврокомисията. Това е отговорът, който беше даден от Брюксел на въпросите на управляващите в София, свързани с изявлението на говорителя Оливие Баи от миналата седмица.

Заплахата от Брюксел дойде след скандалния избор на Венета Марковска за конституционен съдия, който се случи, без да бъдат обстойно проверени сигналите за конфликт на интереси.

На 31 октомври парламентът избра без никакъв дебат Марковска и Анастас Анастасов за членове на Конституционния съд. Народното събрание не обърна внимание на настояването от страна на Брюксел съмненията за нарушения от страна на Венета Марковска да бъдат разследвани.

Пред Дарик говорителят на Еврокомисията Марк Грей еднозначно потвърди загрижеността на Еврокомисията за действията на българските власти.

Какви са основните обвинения срещу новоизбрания съдия Венета Марковска?

Нашите обвинения не са срещу конкретен човек, а сме обърнали внимание на обвинения за търговия с влияние и конфликт на интереси срещу един от кандидатите за българския конституционен съд. Обявили сме нашето притеснение, свързано с парламентарните процедури. Всъщност, ние неведнъж ясно сме казвали, че няма да влизаме в дебат относно индивидуалните качества, нито относно почтеността, на който и да било кандидат. Според механизма нашата роля е да следим дали се спазват нашите препоръки. Сега е за българските власти, конкретно за парламента, да решат как ще процедират.

Какви са според Вас възможностите на парламента оттук нататък?

Парламентът ще реши, аз не мога да давам препоръки относно становището му или действията му. По същия начин не бих очаквал парламентът ви да казва на Комисията какво да прави.

Щом Комисията не е споменавала имена, защо именно името на госпожа Марковска се споменава в този контекст в България?

Не сме споменавали имена, но чувстваме задължението да опишем нашите опасения. А и гражданите ни очакват да си изпълняваме задълженията. Тук не става въпрос за това как Брюксел се намесва в една национален избор. Става въпрос за легитимните притеснения на Комисията, базирани на получени от нас информации за обвинения. Тук подчертавам думата "обвинения", като става въпрос за почтеността и стандартите, ползвани в избирането на един много важен пост, не се спазват толкова добре, колкото би било редно. Изразили сме нашите опасения, а всичките коментатори да коментират .

Заедно с тези ваши опасения, ще предоставите ли и някакви информации по въпроса? 

Има си ясни процедури за обмен на информация между Комисията и българските власти. Няма да ги описвам сега, но искам да обърна внимание, че това не трябва да е като изненада за вас - ако видим разните доклади на ЕК и Механизма за сътрудничество и проверка, това е напълно в съответствие с нашия подход не само в този случай, а в цяла редица такива, през последните 5 години.

Външният министър Николай Младенов каза, че Еврокомисията и нейният говорител Оливие Баи "разпространяват слухове в обществото, а всяка институция трябва да се придържа към дадените й правомощия".

Не знам за това изказване на министъра, следователно няма и да го коментирам. Ще кажа, обаче, че Комисията е изцяло в правата и задълженията, описани от Механизма за сътрудничество и проверка, и че всеки един говорител, включително Оливие Баи, има право да говори официално, както и самият аз. Затова неговите думи са официалната позиция на Европейската комисия..

Господин Баи, обаче, се води "Говорител за разширяването и работните места". Може ли той да говори за правосъдието?

Г-н Баи в случая говореше като главен говорител на Комисията, следователно има правото да говори по всяка една тема. Той е говорител на Европейската комисия по абсолютно същия начин, както и аз самият.