М. Димитров: Не бих правил правителство на малцинството в криза
М. Димитров: Не бих правил правителство на малцинството в криза / снимка: Sofia Photo Agency

Мартин Димитров, съпредседател на "Синята коалиция" и лидер на Съюза на демократичните сили, в студиото на "Седмицата".

Има ли преговори за правителство в момента?

Официално ще започнат другата седмица, когато бъде връчен и мандатът. Тогава ще е същинската част от преговорите. ГЕРБ спечели тези избори. Ние няколко пъти ги поздравихме. Аз пак ще ги поздравя сега. Така че очакваме от тях да чуем структура на кабинета, визия за развитието на България. Това, което аз държа от позицията на СДС и "Синята коалиция", е да бъдат изпълнени нещата, за които ние настояваме - актуализация на бюджета, антикризисни мерки, управленска програма, която да включва нашите приоритети. На това държим ние.

Всъщност не знам дали чухте Бойко Борисов как подреди нещата: в следващата седмица напълно структуриран парламент, по-следващата правителство. Следва актуализация на бюджета. Още в първата седмица като премиер - старт на търгове за магистрали. Горе-долу това беше дневният ред, който той начерта пред България. Имате ли разминаване?

Не, едно нещо, което липсва, и то е трябва да се види какво е точно състоянието на държавата в момента. За целта има нещо конкретно, което може да бъде направено, и това е парламентарна комисия, която да провери сделките, които се правят в последния момент, назначенията, които се правят в последния момент. Защото по стара традиция на БСП и ДПС, виждате, има всеки ден стотици назначения и харченето на огромни средства. Подозирам основателно, че всичко отива в обръчите от фирми. Значи, първото, което трябва да бъде направено, е да се види състоянието на държавата и като назначения, които са неправомерни, и като разходи в последния момент, и като общо състояние на бюджета.

Не знам дали чухте, Симеон Дянков каза, че ще върне новите държавни самолети, които взе правителството. Това как ви звучи?

В условия на криза не трябва да бъдат харчени пари по този начин. Бих се съгласил по този въпрос със Симеон Дянков.

Каза, че управляващите щели да се возят на градските самолети.

Но за мен има няколко много големи въпроса, говорейки за състоянието на нещата. Докъде е докаран проектът Белене" никой не знае. Какви ангажименти са поети там? Може ли да бъде спрян, на каква цена, колко пари са изхарчени. Това, което аз разполагам по косвени белези, е, че. . . като информация е, че към половин милиард лева са изхарчили вече по "Белене". Никой не знае точно за какво, никой не знае договорът доколко е обвързващ и дали проектът може да бъде спрян и дали може да бъде изпълнено основното наше искане, именно да бъде финансирана или с частни капитали тази централа, или да не се случи, тоест да не бъде тежест за данъкоплатците. Подобно е положението и с Бургас - Александруполис. Имаше два референдума. Бургас и Поморие казаха, че не го искат този проект. Трябва да се види колко пари са дадени, дали може да бъде спрян и как да бъде спрян. Това са въпроси, които спешно трябва да бъдат решени в следващите дни.

Да проверим още дали имате разминавания с основната партия вдясно, например по споразумение за заем с Международния валутен фонд - като предпазно споразумение или като ефективен заем. Симеон Дянков, чухте го, каза, че според него трябва само да се анализира и евентуално февруари да се решава.

Точно така. Не трябва да се бърза с този въпрос по простата причина, че първо трябва да се види какъв е дефицитът в бюджета. Трябва да се види актуализацията на бюджета. И другият много важен въпрос е кои разходи могат да бъдат съкратени. И това трябва да се направи август месец. Така че всички хора, които планират дълги почивки август месец, трябва да се види как се прави точно актуализацията на бюджета.

Е, това усмивка към Симеон Дянков ли е, дето каза, че ще. . .

Това е усмивка към цялото реформаторско мнозинство в парламента. Август месец да се прави актуализация на бюджета и да се види кои разходи да бъдат съкратени. Веднага ние сме дали нашите предложения от името на "Синята коалиция" - индустриалните зони, голф игрищата, големите инфраструктурни проекти, които са с много съмнителна ефективност и са насочени към обръчите от фирми. Но това е много важен и  ключов въпрос, по който трябва да се работи още август месец и да е готово, да се свърши работата още тогава. Няма, няма време за губене, това искам да кажа. Искам да кажа, че реформаторското мнозинство, което го им в парламента, е отговорно и трябва да свърши работа по най-бързия начин по тези въпроси. А колкото до Международния валутен фонд, наистина господин Дянков е прав, не трябва да се бърза. Това е и нашата позиция, която изразихме многократно, защото едно бързо споразумение с фонда означава, че България влиза в групата страни от Европейския съюз с най-тежки проблеми. Веднага би довело до спадане на кредитния рейтинг на България. Много хора това им звучи като - е, какво като падне кредитният рейтинг. Ама, падането на кредитния рейтинг означава оскъпяване на кредитите за всеки човек, за всяка фирма. Защо това да се прави?

Сега същите тия хора ще ви кажат - те и без това станаха толкова скъпи. Българските банки даже злорадо някой ще се подсмихне и ще кажат - ей сега ги даже хванаха, че май правели били картел, за да поддържат високи лихви, които нямат нищо общо с лихвите в Европа.

Винаги може да стане много по-лошо. Винаги може да стане много по-лошо. Това трябва да разберат хората.

А вие как мислите, реални ли са тия лихви или наистина май има нещо в това, че лихвите в България са много по-високи от тия в Европа? На мен ми показаха скоро документ за. . .

Лихвите наистина са . . .

. . . заем в Австрия, който беше 3-4 процента лихвата, ипотечен.

Лихвите наистина са по-високи, но това отразява и политическия риск в България. Тоест, докато управляват Станишев и Доган, всички хора ги е страх какво ще стане в България, включително банките, и това е една от причините лихвите да бъдат по-високи. Една разумна политика по актуализация на бюджета, по стабилизиране на България трябва да свали малко и лихвените проценти, живот и здраве.

Това кога е реално да стане?

Ами, есента, живот и здраве, трябва да се случи.
   
Еврото, подкрепяте ли бързо влизане в предвъвеждащия механизъм на еврото в България?

Този въпрос вие сте ми го задавали много пъти и не си мислите, надявам се, че всеки път като ми го задавате, мога да ви кажа някаква малко по-различна позиция или по-различна позиция. Това няма да стане. Еврото трябва да бъде възприето, защото приемането на еврото какви ползи ще донесе на хората в България. Първо, спадане на лихвените проценти, защото валутният риск става по-нисък. Второ, независимо какво е правителството и кой е на власт се отменя възможността да бъдат печатани пари и да бъде предизвиквана изкуствено висока инфлация, която да обезценява лева и която да обезценява спестяванията на хората, т.е. с еврото България ще бъде по-стабилна, хората ще бъдат по-спокойни и по-стабилни.

Да де, ама аз съм чувал например от хора в Италия, когато въвеждаха еврото, те казаха: с това евро стана по-скъпо, защото всички закръгляха на едно, добре си бяхме с лирата. Имаше нюанси в цените и всички търговци ги закръглиха нагоре. И казват, че такава тенденция имало в цяла Европа, и от гледна точка на този, който взима сега 500 лева заплата, въвеждането на еврото може да се окаже неизгодно лично на него.

Затова хората, които се занимаваме с политика, трябва да бъдем изключително честни и да казваме истината, а именно, че това са слухове и не е вярно. Знам, че не звучи популярно, знам, че много хора имат своите съмнения, но данните показват, че въвеждането на еврото не е вдигнало цените в Европейския съюз. И нещо друго. В България еврото може да бъде въведено най-рано 2013 г. при правилна политика, 2013 г. най-рано при правилна политика. Никой не трябва да се плаши от тези слухове и опасности, за които се говори и за които се споменава. Това е популизъм, това не е сериозно, не е истинско и голяма отговорност е на новото реформаторско мнозинство да го обясним това на хората, да го обясним.

Подкрепяте ли смяна на Иван Искров като ръководител на централната банка, друго ясно намерение, заявено от ГЕРБ?

Не може да има назначения срещу и против правилата. Трябва да има правила в една държава. Значи, ако имаше възможност, като го гледам, Станишев щеше служебно да се преизбере и за министър-председател, просто му го видях в очите, ама няма как да стане. Трябва да има правила в България. Не може за едни да има, за други да няма. Една група хора се поставиха над законите и над правилата в България. Това събуди целия български народ, който излезе и масово гласува. Най-горд съм с това, че хората си отложиха и почивките, за да променят България, и съм им благодарен, което означава, че българският народ поиска правила категорично.

Тоест само заради факта, че Искров беше избран преди изтичането на мандата. . .

Не коментирам. . .

. . . и преди определените по правилата срокове за избор на нов управител, без да се разсъждава изобщо за Иван Искров какъв професионалист е, според вас трябва да бъде сменен?

Не коментирам неговите качества, не ги коментирам, те са извън този разговор, но трябва да има правила. Не може за едни хора. . . да са над правилата, над законите, това не може да продължава, не може да бъде толерирано, категорично.

Ще бъде ли спрян облигационният заем за Българския енергиен холдинг за сто милиона евро, както поиска Бойко Борисов? Той поиска процедурата да се спре, докато се видело. Трябва ли. . . за какво е този заем всъщност, трябва ли да се дава или не?

Българският енергиен холдинг беше направен, за да не е ясно кой пие, кой плаща. Това са типични мерки или типични подходи на БСП, на социалистите. Всички тези заеми сега трябва да бъдат спрени наистина, за да се види ще продължава ли проектът АЕЦ "Белене". Моето лично мнение е, но и мнението на "Синята коалиция", на СДС, а виждам, че това стана и мнение на цялото реформаторско мнозинство в парламента, е "Белене" да се строи само с частни капитали, така че да не взимат заеми, да не правят бели. Най-добре би било за България, ако последните дни от мандата БСП. . . на БСП, ДПС и НДСВ Станишев, Доган и Симеон отидат на море. Това ще бъде най-добрият вариант. Не взимат кредити, не назначават хора, не харчат. В техния случай е най-добре нищо да не правят. Точно те са хората, които трябва да отидат на море в момента, и аз им го препоръчвам.

Кой вариант е по-добър за България за бъдещо правителство - така нареченият вариант правителство на малцинството с безусловната подкрепа, която вие декларирате към ГЕРБ, или правителство, в което участват ваши министри, на "Синята коалиция", и то, каквито са слуховете, да кажем, в изключително тежки ресори? Значи, аз чух за правосъдието, че се обсъжда ваше име, в началото на седмицата се обсъждаше в здравеопазването отново ваше име.

Отговорността е на ГЕРБ. Те спечелиха тези избори и визията за управление трябва да дойде от тях. Ние не се държим като ДПС, което поставя условия, поставя квоти и т.н. Предлагаме наши експерти, ще предложим наши експерти, наши професионалисти, за да бъде това управление по-силно. Ако бях аз на мястото на Бойко Борисов обаче, никога не бих тръгнал да правя правителство на малцинството в кризисна ситуация просто защото трябва да има стабилност и предвидимост в следващите 4 години. Още повече че в условията на криза, за да може България стабилно да излезе от ситуацията, трябва да бъде ползван целият експертен потенциал. Аз винаги съм казвал и колегите от "Синята коалиция" сме подчертавали, че при нас има много качествени хора, те трябва да бъдат използвани на всички нива.

Добре де, ама, погледнато пък от друга страна, къде ви е интересът вие да се хващате точно с такива тежки ресори, където, каквото и да правите, със сигурност в следващите месеци и години ще има много проблеми и това ще е една възможност за ГЕРБ да казва: ами, те това го управляват сините.

Тези около 300 хиляди човека, които гласуваха за нас, тяхната идея не е "Синята коалиция" и СДС да стои извън управлението и да не си изпълнява програмата, да не им помага да живеят по-добре. Тяхната идея не е ние да кажем - ето, може да бъдем. . . и сега само да подкрепяме, да не участваме и да не носим отговорност. Носенето на отговорност в трудна ситуация никога не ни е притеснявало. Не забравяйте, че няма друга партия извън СДС в България, която може да се похвали, че два пъти е извадила България от криза - няма друга такава партия, няма друга. Има други партии, които може да се похвалят, като БСП, че три пъти са вкарвали България в криза, но положителната страна на медала може да бъде изказана само от СДС. Така че това никога не ни е притеснявало.

Слушах едно ваше интервю по "Дарик" по телефона, където казахте, че не четете "Монитор", та да ви кажа какво още пишеше тази седмица в "Монитор", че вие ще ставате министър на икономиката. Това било номинация.

Ами, това сигурно идва като предложение може би от вестник "Монитор", за което аз им благодаря. Явно накрая са променили своята позиция и към мен, и към СДС, което е хубаво.

Виждате ли изобщо такъв вариант лично за себе си като политическо бъдеще? Да излезете от парламента и от активно ръководене на партията.

Това, което най-много ме вълнува, е огромният потенциал, който остана нереализиран и това го признавам и пред вас, и пред всички ваши слушатели на "Синята коалиция". Това е проект, който в има още много хляб в него. Така се развиха нещата, че имаше 11 съдебни дела, вие сте адвокат, знаете за какво става въпрос. Дълго време се шегувахме, че ни трябват по-скоро адвокати, а не пиари. Вчера между другото в едно свое интервю член на изпълнителното бюро на БСП, г-н Червеняков, призна, че пречките пред регистрацията на СДС идвали от БСП, и призна, че това било грешка. Много интересно развитие, може да е пропуснато от вас, медиите, но аз все пак да спомена, за да чуят слушателите. Така че наистина потенциалът пред "Синята коалиция" е огромен и този потенциал трябва да бъде развиван, и това е моята задача.

Явор Дачков каза в един коментар в "Труд", че всъщност сините сте претърпели катастрофа. Прави анализи за това, че само ДСБ има по-малко депутати, отколкото през 2005 г. Сега не знам при СДС как стоят нещата, защото тогава вие влезнахте в коалиция - ОДС, имахте повече депутати наистина като ОДС, ама точно като СДС не можах да ги сметна.

Веднага ще ви отговаря на въпроса. Завършихме мандата на предишното Народно събрание с девет депутати на СДС и Венци Върбанов. А сега имаме отново девет депутати на СДС плюс Венци Върбанов. Което е някакъв знак от съдбата, че сме на правилния път. Венци Върбанов, знаете, е представител на. . .

Да, да, на земеделците.

. . . земеделците. Две хиляди и пета година. . . в края на изборния ден имахме 13 депутати от СДС, което означава, че сме наистина близко до предишните резултати. Всякакви подобни шамани, които вещаят някакви трагични сценарии и подценяват многото, което постигнахме за кратки срокове. . . Искам да ви припомня, че когато поех СДС, тя, партията беше наистина на процент и половина, декември месец 2008 г. След Пламен Юруков, който се забърка в много тежки скандали и чиято репутация беше поставена под много сериозен въпрос, измъкнахме и партия в тази тежка ситуация. И друго нещо искам да подчертая. Няма друга реформаторска партия в цяла Източна Европа, която да обърна тренда, която не само оцеля, която да качи своя резултат, както ние успяхме да качим, и която да е важен фактор все още, а ние ще бъдем все по-важен фактор в България.

А как гледате на прогнозите, че "Синята коалиция" ще се превърне в партия?

Не е необходимо. Не е необходимо, това,  вместо да помогне ще навреди. Защото предимството на коалиционния формат е постоянната дискусия, която предизвиква. И взаимния контрол между партиите, основно между СДС и ДСБ. Има сблъсък на позиции, сблъсък на мнения, това помага да се постигат добри решения. Няма смисъл да бъде правено такова нещо.

Според Борислав Бориславов, интервю пак в "Монитор", се готвела саморазправа с недоволните в СДС. Впрочем появиха се и публикации, че в СДС пак искат оставката ви.

Вижте, има една група хора, които не участваха нито в европейската кампания, нито в кампанията за парламентарните избори. Нямаше ги, те се изживяват в няколко медии, дават интервюта. Но това, което трябва да знаят хората и да го чуят съвсем ясно и категорично. Масово ми се обаждат хора от цялата страна - първо, доволни от изборния резултат, думите са "браво, успяхме". И най-важното е: ние казахме в цялата тази кампания, че нашите гласове ще бъдат златният ключ, ще крепят реформаторското мнозинство в парламента. И всички вие, медиите, казахте: ама, тука гледаме едни социологии, няма да е така, всички така казвахте. И се оказа, че ние сме прави, и се получи точно както ние казахме - че нашите депутати ще бъдат наистина златният ключ, наистина основата на стабилността в парламента.

Защо вашите? Сега, след малко ще говорим с представителите на РЗС, след това на "Атака" и те казват, че подкрепят. И ако ги сметнем по един по-злорад начин, ще излезе, че пък може и без вас.

То трябва затова в живота все пак да има принципи и човек трябва да разсъждава от принципни позиции. ГЕРБ и "Синята коалиция" са от едно политическо семейство - на Европейската народна партия. Тоест Европейската народна партия има мнозинство в парламента. Другите партии, които вие споменавате, са от други политически семейства. Това е истината. Тоест трябва да се мисли ценностно. Иначе, ако не се мисли ценностно, ГЕРБ могат и с някакви други партии да си направят коалиция.

Вие как си обяснявате новината, която някак си потъна през седмицата след изборите, но царят си тръгна от политиката след осем години на върха, след надеждите през 2001 г.

Това е много добра новина. Защото тя може да бъде погледната през следния ъгъл. НДСВ подведе доста хора, имаше големи очаквания, подведе доста хора и в крайна сметка получи наградата си, в кавички, за това. Не искам в момента по някакъв начин или форма да злорадствам, но седем партии не влязоха в парламента и в крайна сметка изпаднаха в много тежка ситуация - седем партии. Това бяха избори с много висока активност и с изненадващи резултати.

БГНЕС вече вади новината от нашия разговор: не бих направил правителство на малцинството, казва Мартин Димитров, лидерът на СДС и съпредседател на "Синята коалиция". Но няма да. . . всички очакват впрочем да кажете някаква оферта за правителства, за лица, които ще предоставите на управлението. Вие упорито не го правите.

Подаваме ръка, ние подаваме ръка и аз подавам ръка на г-н Борисов, в такава тежка ситуация с криза, мисля, че се прави точно по този начин.

Тоест вие казвате: Бойко Борисов да каже кого иска. Това е горе-долу вашата теза, така ли?

Значи, вижте, не е имало още официални разговори. Те ще бъдат другата седмица, когато бъде връчен мандатът, тогава ще има и национален съвет на СДС, ние ще предложим нашите експерти. Те са важни имат опит и трябва да участват.