Кметът на Смолян: Без плакати на фолк певици в кметствата
Кметът на Смолян: Без плакати на фолк певици в кметствата / снимка: Sofia Photo Agency

Макар и вече свалени, билбордовете със снимката на Азис, който целува Китаеца, още предизвикват оживени коментари по форумите. Докато градоначалниците в София и Кюстендил се занимаваха със свалянето на огромните провокативни плакати, а в Пловдив забраниха окачването на този билборд – кметицата на Смолян Дора Янкова разпореди кметовете в областта да изчистят кабинетите си от плакати на фолк певици. Тя е дала срок до 1 декември на кметовете и кметските наместници в Смолянско да разчистят работните си места, за да не висят снимки на певици до портрета на Васил Левски например. Дора Янкова беше категорична, че като представител на местната власт „не обявява война на фолк певиците”. „Те са част от културата ни, но институциите трябва да внушават държавност”, каза за Дарик кметът на Смолян.

Ето какво още каза Дора Янкова.

Ситуацията в много кметства, когато влезете, виждате – местният първенец в повечето случаи се изкушава, така ако е малко по-веселяк или по-фриволен, да си сложи любимата певица, любимия фолклорен състав и да има част от атрибутите на недържавността. В този смисъл, в чисто приятелки разговор в понеделник, ние имахме първи ден на кмета. Имах среща с 43-те кмета, от които 23-ма избрани, а останалите назначени от мен кметски наместници, за да мога да дам указанията си, за това как ще бъде през втория ми мандат, как ще работим заедно и се постарах да дам указания, и да искам от тях те да бъдат на нивото на съвременната българска администрация. Символите на България, както и знамето на ЕС задължително да ги има, но да ги има в един приличен, чист вид. В това число самите им кабинети да бъдат почистени, да респектират, защото понякога не е въпрос на лукс, понякога варосването, боядисването, чистотата, излъчването респектират хората и дават възможност за една по-друга среда. Затова си позволих един административно човешки тон, който трябва малко да ги респектира, защото в крайна сметка понякога ние забравяме колко е важен кметът, който трябва да развива например село Смилян или село Момчиловци, Широка лъка, това са хора, които са изключително важни в живота на общината.

Определено нещо ви е дало повод специално това да отбележите. Честа гледка ли са например фолк певиците?

Не е доминиращо, но го има. И след като го има, и след като ние говорим за държавност, трябва да се предпазим от него. Посъветвах ги, да ги подарят на селските кръчми хубавите плакати или на своите приятели, да си ги сложат в гаражите, или където искат в дома, но в кабинетите категорично до 1 декември – не. Това е българската държава. Тя трябва да си тежи със своите символи, със своите атрибути.

До община Смолян достигна ли този билборд на Азис?

Нямаме го. Сигурно при нас рекламните агенции, които имат билбордове, нямат договори за такъв тип реклама.

Ако бяхте на мястото на столичния кмет, бихте ли се посвенили да вземете едно такова решение за сваляне на подобен билборд?

И за други случаи сме вземали решение. Когато рекламират алкохол, водки, редно е ние самите да се грижим за една естетична среда, която да възпитава. Рекламните агенции да не очакват от кметовете, ние сме им дали билбордовете, за да могат да печелят, но те също трябва да бъдат по-чувствителни, че ние възпитаваме в момента, ние създаваме средата, в която живеем и не е там мястото за такава реклама.

Не се ли притеснявате, че ще настроите фолк певците срещу себе си?

Фолк певците са си част от нашата култура в момента. Има много наши съграждани, които ги харесват. В нашия амфитеатър се събира целият град, когато те дойдат – и са добре дошли. Аз към тях – нищо лично.

Не ви ли звъннаха някои от тях, подозирам, че познавате и вас ви познават като кмет на известен град?

Аз мисля, че те разбират, че ние нямаме война с тях. Това не е някакъв тип война с тях. Това е въпросът на регламента на държавност на институциите, как те трябва да изглеждат.

Вие харесвате ли този тип музика?

Зависи. Когато градът ми се е събрал, няма как кметът да седи настрана и да се прави на интересен, и да казва аз няма да съм там, и не мога да слушам. Това е част от нашата музикална култура.

Ако правилно съм ви разбрала, „да” на Азис, но не Азис гол, който се целува с Китаеца, ако е с костюм – може?

На един 1-ви май изпях една песен с Ивана на амфитеатъра – „Йовано, Йованке” и нищо лошо, защото в крайна сметка една голяма част от нашето общество харесва този тип българска музика. Трябва да сме „жирафи”, за да си крием главата в пясъка и да казваме, че това нещо го няма. Ние не водим война с тях. Те са си талантливи наши певци, те си имат своята ниша, но всеки на мястото си.