Кметът на Бяла: Карадере се окупира с месеци, в края на сезона е пълно с боклуци и клозети
Кметът на Бяла: Карадере се окупира с месеци, в края на сезона е пълно с боклуци и клозети / снимка: Impact Press Group

На фона на протестите срещу застрояването на местността Карадере жители на Бяла и местната власт критикуват начинът, по който от години се използват плажовете в района.

В интервю за предаването на Дарик „Междуредие" кметът на Бяла Анастас Трендафилов заяви, че не може красива местност като Карадере да бъде окупирана от толкова много туристи, които понякога се заселват с месеци в колиби, правят биваци, като при липсата на вода и елементарни санитарни условия създавали реална опасност от зарази.

Според кмета от 30 години хората в Бяла очакват нещо да се случи в Карадере, като подобен проект щял да помогне и на съседните общини като даде възможности за бизнес, работа и доходи.

С аргумента, че все още в общината няма внесен нов инвестиционен проект за строителство на курортен комплекс, Анастас Трендафилов отказа да коментира в детайли намеренията.

Господин Трендафилов, разделени ли са хората в Бяла между вечната дилема през последните години на по-малките населени места - бетон или безработица?

Не е точно така. Вижте, в Бяла хората не са разделени, няма какво да ги разделя. Ние си имаме местна красива природа ,която си харесваме, обичаме си я, обичаме си общината. Но в същото време считаме, че не може една много красива местност, на север от Бяла, да бъде окупирана от групи хора, които да се вживяват едва ли не като собственици и да се разпореждат както си искат. Това е едното, което ни обединява. Другото е, че наистина тази природа трябва, грубо казано, да се използва. Тоест да имат достъп там повече хора, да ползват природните дадености, да ползват хубавите плажове и чистата вода.

Казахте една територия да не бъде окупирана. Кой стопанисва плажа, чии е той или май е ничии?

Плажът не е ничии, няма ничии плаж в България. Всички плажове са изключително държавна собственост.

Не се стопанисва в този смисъл, че не е на режима на концесии даден, както на много други места. Но наясно ли е местната власт колко души го посещават годишно?

Аз ви казвам, че този плаж и територията около нея са буквално окупирани от групи хора с различни интереси, с различни наклонности и навици, които пребивават там седмици и месеци, на бивака.

Един вид незаконно?

Разбира се. В чужда собственост, дори и настанени в нещо като колиби на плажа.

Факт е, че е имало през годините акции за почистване на този плаж, но пък доста от хората в Бяла са се оплаквали от купищата боклуци от палаткуващите. В действителност каква е картинката в края на сезона?

В края на сезона е трагедия. Там е пълно с изпражнения, изкопали са някакви дупки, които служат за импровизирани клозети, има отпадъци от всякакъв вид. В интерес на истината има и хора, които си събират боклука, някои от тях го хвърлят заедно с чувалите в околните горички и дерета. Други са по-добросъвестни и го носят в Бяла или друго съседно село. Там товарят контейнерите. Товарят още повече бюджета на общината, за да изхвърля и този боклук, за което те не плащат.

Вие вероятно през годините сте давали сигнали за всичко това. Имало ли е предложение, от страна на местната власт или хората в района, да се сформира нещо на принципа на един по-нормален къмпинг или нещо такова, да кажем алтернатива на бетона, за които се говори сега, покрай подновения интерес за строителството там?

Трябва да уточня, че първо, говорим за територии, които са частни имоти. Не можем да принудим никой да направи къмпинг или нещо друго, още повече, че няма нормален път. Към тези местности води черен път, няма водопровод, няма ток. Изобщо трудно може нещо да се предприеме, освен ако на част от тази територия, може би това към момента е единственият вариант, да се направи нещо като този проект и покрай него да се направи цялата инфраструктура. А пък територията е хиляди декари. Проектът, доколкото ми е известно, е за около 200 декара. Така че върху всички останали декари може да си остане природа, може да се изгради и къмпинг.

Да, някакви по-нормални условия, да имат вода хората, които обичат почивката сред по-дивата природа. До вас, като кмет, все още документи не са достигнали. И все пак, ако може да оцените, с повече позитиви или с повече притеснения гледат хората в Бяла на това, че могат да се построят 3 хотела, къщички от затворен тип. Очакват ли в действителност, надяват ли се, че това ще осигури повече работа и поминък на местните?

Хората от Бяла 30 години поне очакват там нещо да се случи. Разбира се, такъв един проект дава нови възможности за бизнес, за работа, за доход. Очакваме да дойдат и туристи, платежоспособни, да се вдигне нивото.

Каква е безработицата в община Бяла?

Безработицата в община Бяла в момента е малко над 10%. Но тук става въпрос не само за община Бяла, става въпрос поне за още 2 или 3 общини, които са в съседство и имат интерес към проекта, нищо, че той е само на наша територия.

Този план за курортния комплекс ще бъде реализиран в землището на село Самотино, там живеят ли хора?

Да.

Колко души живеят в Самотино, най-близкото място е това, нали така?

Това е най-близкото място. Там живеят 2 - ма души.

Това по данни от последното преброяване, вероятно?

Може един да е останал вече.

Те добре ли съжителстват с почиващите през лятото в района или нямате контакт, не поддържате връзка?

Те не знам как съжителстват, но хората от Бяла, пък и от Горица не са във възторг от новите "съграждани".

Дълго се задържат някои от почиващите и палаткуващите там, от новите съграждани?

Новите съграждани, ако си стояха само там, щеше да бъде по-малката беда, но посещават по различни поводи и Бяла, и много от тях предизвикват възмущение с поведението си и с облеклото си. Да не говорим, че там на място много от тях са и без никакво облекло. Вижте, нашите хора престанаха да посещават Карадере, вече не ходят там.

На този плаж не ходят?

Там няма как да отидеш. Рискуваш да се заразиш от нещо. Родителите не пускат децата си, заради това.

Аз имам приятели, които ходят с децата си на Карадере и леко съм изненадана от опасността, че може да има някаква зараза.

Как няма да има - няма вода, няма тоалетни, няма елементарни хигиенни условия.

Вие какво очаквате сега? Трябва да приключат оценките за въздействието на околната среда и едва тогава да стигнат нещата и до местната власт. Вероятно ще трябва да има промяна в устройствените планове, греша ли?

Трябва проектът при нас да бъде внесен по надлежния ред, с всички съпътстващи документи, в това число оценки и така нататък, за да можем да кажем нещо по-конкретно. Сега говорим малко...

Вие от години говорите за това, не е първият интерес за строителство в района. Тоест хората поне го коментират. А политизира ли се темата в Бяла?

Не.

С чии мандат и с чия политическа подкрепа сте избран, едва ли ще следвате тази партийна позиция, която хората, които са ви номинирани ще наложат?

Политика няма при нас, не желаем да има. Интересите на хората са ясни, те са ги осъзнали, а моята работа е да ги защитавам.