Камен Пенков: Българските полицаи не работят в добри условия
Камен Пенков: Българските полицаи не работят в добри условия / netinfo

Интервю на Нина Александрова със заместник-министъра на вътрешните работи Камен Пенков.

 

Знаете ли в какви условия работят българските полицаи? те нямат компютри, факс, работят по четирима дознатели в една стаичка. Как тези хора да имат европейско самочувствие?

Не съм напълно съгласен с вашата констатация. Вярно е, че условията са далеч от европейските стандарти, но на мнозина е ясно, че полицията в цял свят не работи в кой знае какви условия на разкош и комфорт. Бих искал да поясня, че през последните години на вниманието на ръководството на МВР като главен приоритет и основна задача стои обновяването на материалната база – модернизиране на техническите средства, които намират приложение в нашата дейност и търсене на възможности за прилагане на нови технологии и методи в борбата с престъпността.

Какво е предвидено за 2008 година за подобряване на материално – техническата база на полицията?

Ще се опитам да очертая най-основното, което фигурира като приоритети в тази област. На първо място бих искал да започна със строителството и строително-ремонтните дейности. Предвиждаме да бъде завършен основният ремонт на три Районни полицейски управления в Столичната дирекция на полицията, което е в рамките на около 2,5 млн. лева. Бих искал да поясня, че освен ремонта на сградите предстои обзавеждането с едно най-съвременно оборудване-бюра, компютри, телефони и всички средства за комуникация. Също така изготвяме един график, който касае довършването на едно ново строителство. Това са нови полицейски управления в страната, РПУ Кирково в област Кърджали, РПУ Камен, област Бургас, РПУ Труд – Пловдив, РПУ Асеновград и РПУ Исперих. Искам да подчертая, че новите сгради предлагат условия, които отговарят изцяло на европейските стандарти. Също така предстои първа копка на ново РПУ във Варна, две РПУ в Пловдив, в Плевен, Перник и Стара Загора. Средствата, които са необходими за изграждането на тези нови полицейски управления, са осигурени от бюджета за 2008 година. Що се касае до автопарка, бих искал да кажа нещо, което ни преизпълва с чувство на гордост. За първи път в цялата история на МВР до края на месец март ни предстои доставката на 950 нови моторни превозни средства, с нормална проходимост, които са предназначени за нуждите на всички национални служби. Бих искал да поясня, че 90% от ладите, които са в нашия автопарк, предстои да бъдат подновени за цялата страна. А за софия, Пловдив, Бургас, Стара Загора – на 100%. Отново до края на месец март предстои купуването на 150 моторни превозни средства, които са с висока проходимост. Те са предназначени за колегите от Пожарна безопасност и защита на населението, а така също и за планински райони с трудна проходимост. Тази година сме осигурили средствата за горивата на 100%, което също е голям успех.

Т. е. ще има бензин за полицейските коли?

Гориво и смазочни материали. Предстои закупуването на 12 броя съвременни чисто нови автомобила за пожарна безопасност, като бих искал да спомена, че за миналата година новите автомобили, които са 40 броя, които възлизат общо на 8 млн. евро. Сериозна крачка предстои и по линия на телефонизацията. Заделени са около 2,5 млн. за изграждането на телефонни централи в по-големите поделения на МВР. Един много сериозен ресурс е предвиден за купуването на компютри и друга съвременна техника. Също така заделяме значителни средства и за снабдяването на специализирано полицейско оборудване. Ефектът от въвеждането на ново специализирано оборудване е изключително впечатляващ – това е изграждането на зони за видеонаблюдение. Тук се включва разширяването на вече изградени зони на видеонаблюдение, така и предстоящо изграждане на нови в София и в по-големите градове на страната. Само за тази година във връзка с разширяването на зоните за видеонаблюдение, са заделени 10 милиона за София, а за Варна – 2,5 милиона.

Много оптимистично. Заместник-министър Камен Пенков, така ли да завършим този разговор. Шансовете на българския полицаи да имат европейско самочувствие през новата година, са големи?

Считам, че освен че са големи, те са и напълно реални. Също така искам да поясня, че предстои въвеждане и на нови униформи, с което считаме, че още по-плътно ще се доближим до живота и стандартите на нашите европейски колеги.