Какво става в държавата?!
Какво става в държавата?! / netinfo
Социологът Андрей Райчев в предаването „Пропаганда” по Дарик радио.

Темата “Какво става в държавата” на простичък език, като за слушатели, като за мен, трябва да се обясни.

То е много лесно, защото те са три думи, с които може да се обозначи. Първо, това е нещо уникално.

Уникално, в смисъл да се радваме?

Да, защото е европейско, това е второто. Второ стана нещо нормално. Това трябва да е нормално и така трябва да живеем.

Нормално е да уволнят примерно зам.-министри, нормално е, обаче защо не казват защо ги уволняват? Ще стане като Костов, маха министри...

Тъкмо това не мисля. Ние имаме прецедент. Добре вие се сетихте за г-н Костов, който 1999 година беше се убедил човекът, че там двама, трима от неговите хора според неговата представа...

...са го предали?

Са го предали или са корумпирани и т.н. и той ги махна. Той ги махна и каза: ето, аз ги махам, защото те са лоши. Няма да ви кажа защо.

Да.

Виждали сме други варианти. Хващат такъв и цялата партия застава зад него като бетон и казват: Не, той не е, въпреки че всички, които казват “не е, не е”, са убедени, че е. В този случай нашият премиер, макар и млад, той прави нещо, което е удивително точно като ход, първо категорично да се свалят балансирано. Значи той имаше няколко изхода. Нека да обсъдим какво можеше да направи. Първо, можеше да каже: няма да го... срещу Овчаров. Нищо не ми говорете, като докажете неговата вина, ще го махна.

Наистина е така. Г-н Овчаров няма нищо, освен някакви общи подозрения, никой нищо не е казал, освен, че шефът на следствието каза “тоя човек управлява държавата”. Никакъв факт не е извадил. Това беше единият подход. Вторият подход беше да се ... г-н Овчаров и да каже: "ето го Овчаров, той е виновен ... и т.н. Аз го махам, защото той е такъв, онакъв".

Почистваме. Всички са невинни, той е грешният.

Андрей Райчев: Сергей Станишев извърши нещо междинно и много интересно. Той каза: вижте какво, аз го отстранявам, понеже обществото много сериозно недоволства и ... подозира и вероятно може да има основание.

Май има нещо.

Не виждам какви са засега тези основания и дава възможност на прокуратурата да ми ги покаже. Отпуска. При това с тънкия детайл, че ... пуска три дена, защото ... държавното посещение. Там е уговорено, той трябва да подписва договор и т.н.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.