Кадиев: Мога да направя това, което съм заложил в програмата си
Кадиев: Мога да направя това, което съм заложил в програмата си / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Интервю с кандидата за кмет на София, издигнат от БСП Георги Кадиев, в предаването „Седмицата“ на Дарик - 15.10.2011
45874
Интервю с кандидата за кмет на София, издигнат от БСП Георги Кадиев, в предаването „Седмицата“ на Дарик - 15.10.2011
  • Интервю с кандидата за кмет на София, издигнат от БСП Георги Кадиев, в предаването „Седмицата“ на Дарик - 15.10.2011

Кандидатът за кмет на Столична община Георги Кадиев, кандидат на Българската социалистическа партия, номер 8 в бюлетината в „Седмицата” на Дарик:

Трябва ли да има повече камери за видеонаблюдение в София, за да се заснеме кой слага взрива пред гумата на колата на Сашо Диков?

Задължително. В Лондон по статистика във всеки един момент ви снимат четири камери. И това са камери на магазини, на банки, на полицията, на който се сетите.

Големи умове обаче точно от Лондон, Оруел, описва ужасния живот на вечното наблюдение.

Това е „1984” книгата, писана доста години преди това. В XXI век, при тези терористични заплахи и при това развитие на престъпността, за мен една сериозна форма на борба с тероризма и с престъпността са именно видеокамерите..

Вие ще сложите пред блока на Сашо Диков в „Гоце Делчев” камери, ако станете кмет?

Аз лично ще предложа на общинския съвет да изработи наредба, с която да стимулира самите магазини и частни собственици те да си слагат камери. Защото камерите помагат в борбата с престъпността. Няма какво да се лъжем. На мен също не ми е приятно да ме снимат всеки момент три-четири камери, но ако знам, че от това зависи дали ще има бомба под колата ми, или не, нямам никакво съмнение какво да реша.

Друго какво трябва да се направи, за да се хващат взриваджийте?

Трябва да се развие силно общинската полиция. В София са 110 общински полицаи. В Брюксел, за пример, аз ходих на среща с кмета там, са 2500 полицаи, общински, на лично подчинение на кмета. И по време на разговора веднъж звънна телефонът му, и той ми каза - момент, да погледна дали не е полицията. И тъй като не беше полицията, не вдигна телефона. Но до такава степен те са под командата на кмета и той отговаря за сигурността на града. Там със сигурност отива 20% от бюджета на града. В София е по-малко от половин процент. Изобщо сигурността в София… при всички срещи, които аз правя, където и да отида, дали ще е Нови Искър, дали ще е Ботунец, дали ще е в район Триадица, в центъра някъде, навсякъде хората първото нещо, което казват, са не транспортът, не паркингите, а все повече и повече говорят за сигурността. И…

Трябва ли парковете и градините да бъдат оградени, да се заключват вечер?

Звучи като виц, но направихме една среща със СДВР в София, техни представители, и там горе-долу: първа точка - слагаме ограда, втора точка - пазим оградата. Горе-долу така стана ситуацията.

Т.е. не…

Не, слагаме огради на по-малките, на по-малките… Сега, Борисовата…

То ще има камери, нали, по вашата схема  и ще пазят камерите…

Моят щаб са изчислили, че около 40 км е дължината на оградите, които трябва да се сложат, тъй като всяка една мярка, която аз съм предвидил в програмата, се опитвам да я бюджетирам, да знам какъв разход е…

Ще оградите ли 40 км Борисовата градина през мандата ви?

Не, това не е само Борисовата градина, това са и „Владимир Заимов”, и…

А, всичките…

… Южния парк. Борисовата градина специално… част от нея да, но не цялата, прекалено е голяма и трудна за…

Но вие сте за ограждане по принцип?

Да, както съм и за осветление. Имайте предвид, че почти нито една детска площадка в София например няма осветление. И неслучайно хората казват - вечер тук се събират наркомани, трошат пейки, трошат… Значи, като правим нещо, трябва да го правим докрай. Ние направихме ремонт на 50 спортни площадки, ние - имам предвид общината, преди две години. В момента, ако отидете, нито една от тях няма нормална ограда и много от тях нямат и нормална настилка, за което са виновни и гражданите, защото се оказа, че тази изкуствена трева те си я режат, за да си правят изтривалки пред домовете си.

За какво трябва да се дадат най-много от софийските пари в бюджета?

За сигурност. От това, което… Значи, в момента от бюджета на Столична община, 1,3 млрд. лева, като изключим капиталовите разходи, които са около 600 млн. лева, най-много отиват за образование - 202-203 млн. лева. Но те са за…

Вие бихте дал за сигурност?

Те са делегирани бюджети, там просто ги получаваме от държавата и ги превеждаме към училищата.

Ама вие гледали ли сте клипа, в който протестът всъщност на БСП, партията, която ви издига, е, че в държавата повече пари се дават за сигурност, отколкото за образование? А вие сега се обявявате срещу това, че в София повече пари се дават за образование, отколкото за сигурност.

Не, не, не ме разбрахте. Аз искам повече сигурност спрямо сегашното ниво, не спрямо образованието и не спрямо здравеопазването. На сегашното…

Не, аз ви питам за кое вие ще давате най-много пари в бюджета? И вие сега ако…

Е, не, не, очевидно е…

… кажете пак за образование, почвате да нямате различия…

Не, на първо място, разбира се, са капиталовите разходи. Аз ви казах, те са около 60%. Значи, капиталовите разходи са строежи на пътища, капиталови разходи са ремонтите на училища, на детски градини, на социални домове…

Строежи и ремонти.

Това е функция на общината. Тя трябва да се грижи за общото състояние на…

Какъв процент от данъците на софиянци трябва да остават в София?

В момента са около 23%. Според мен не повече от 25%. Те бяха 26 допреди година-две, намаляха. И ще ви кажа логиката. Аз мисля, че Бойко Борисов, когато твърдеше навремето, че трябва 50% от данъците на софиянци да остават за София, е изключително грешна и недържавническа логика. Защото от 264 общини в България само 18 дават повече на бюджета, отколкото взимат. София е една от тези 18. Има няколко малки богати общини от типа на Козлодуй или пък Несебър. И ако София си дръпне по-голям ресурс за себе си, това означава да закрием всички останали общини. Две трети от общините в България имат собствени приходи под 1 млн. лв. Нали разбирате, че те разчитат само и единствено на София. И аз считам, че солидарността на София в случая е абсолютно задължителна. Знам, че е против интересите ми като кмет, но все пак трябва да мислим и за страната.

Сега стигаме до въпроса за общинските съветници и искането на подкупи. Стандартно го задавам - какво ще направите, ако ви кажат, че общински съветник от вашата листа е намекнал за подкуп? Вашият случай става по-сложен, защото излиза, че вие сте разбрал за общински съветници от друга листа, но го казахте чак в предизборната кампания.

Ами, аз го разбрах три дни преди да го обявя. Аз проведох…

А, т.е. вашият колега беше разбрал по-рано, г-н Курумбашев…

Точно така, да. 2008 година…

Т.е. вие осъждате ли го, че той си е траял досега?

Аз не съм съдия, това си е негово решение. Аз лично не бих търпял, но в края на краищата... както не съм търпял и в Министерството на финансите. И си понесох последствията от това нещо…

И какво ще направите…

… наложи се да си подам оставката 2007 г. Значи, брокерите останаха в общинския съвет. И г-жа Фандъкова остави няколко бомби след себе си. Едната са брокерите в общинския съвет. Андрей Иванов е втори в нейната листа. Аз не знам дали тя иска тя да е кмет, а той е председател на общинския съвет. Бих искал да ми отговори на този въпрос. Но там са и Орлин Иванов, и останалите, които бяха споменати като имена. Аз не мога да гарантирам, че след едни брокери няма да дойдат други брокери. Това, което мога да направя, е, първо, да гарантирам за себе си, че няма да се корумпирам, защото досега не съм го направил. Аз бях… отговарях за митници, данъчни, със сериозен финансов ресурс агенции и не съм се корумпирал тогава. Не виждам смисъл и сега да го направя. И второ, ще създам система на прозрачност и откритост, при която дори и някой да иска да се корумпира, няма да може да го направи или ще му е много по-трудно. Давам ви пример. В момента, ако вие искате като гражданин да разберете кой общински съветник как е гласувал за дадено скандално решение, да речем за Общинска банка или каквото и да е, вие няма как да разберете. Вие разбирате минало, не минало и толкова. Ако искате да прочетете мотивите към дадено решение, към даден доклад на общинския съвет, пак няма как да ги разберете. Ето ви липсата на прозрачност. Ако искате да влезете на сесия на общинския съвет, няма да ви разрешат да влезете. Ако искате да влезете в Столична община, на входа ще ви спре един полицай, след него бариера, оттам ще ви пратят на един телефон, ще ви кажат - търсете и на кой да се обаждате, и накрая ви иде да избягате със 100 км/ч. И хората бягат от общината. Ето ви липсата на прозрачност.   

Защо София още няма завод за боклук? Сигурно чухте отговора на г-жа Фандъкова. Тя каза - заради Сергей Станишев, който не даваше държавно съфинансиране.

Така де, учудвам се, че не е казала заради Държавна сигурност преди 22 години, защото и такива приказки имаше, че Държавна сигурност била планирала провала на сегашното…

Е, според вас защо няма?

Защото са... по две причини. Първо, е корумпирана схема, и второ, са некадърни дори и да направят корумпираната схема. Имайте предвид, че балирането на боклуците, което започна 2005 г. и продължи до 2008 г. някъде, струваше над 150 млн. лева на столичния бюджет. Ние един завод вече го изядохме и го изпихме. Там имате цена за балиране, цена за транспорт еди-колко си стотинки на тон, на километър до Силистра, до Ловеч, докъдето се сетите, и имате и пари, които плащате на общината, която го приема.

Такса…

Но заводът за битови отпадъци… Аз ходих в Брюксел специално и имахме среща с представители на европарламента и на Европейската комисия. Аз и моят екип подготвяме нова апликационна форма, различна от сегашната, която общината готви и която общината обещава да депозира на 20 октомври… Значи, Бойко Борисов обеща 2005 г. да имаме завод за боклук не един, а два до 2007-а. 2007-а - нищо, 2009-а - нищо, 2011-а - нищо. Март месец 2011-а обещаха да депозират апликационна форма за тези пари, евросредства. Пак нищо. Сега казаха - 20 октомври. Те докато се натуткат, аз и моят екип ще предложим нова апликационна форма. И Брюксел вече чака новата форма.

Такса смет - според данъчната оценка или според изхвърления боклук трябва да се определя?

В момента е най-несправедливият вариант - според данъчната оценка. Идеалният вариант е според изхвърления боклук. За съжаление, в българските условия е почти неизпълнимо. И според мен компромисен и приемлив вариант е според бройката хора в жилището.

Според брой хора в жилището. Тоест, ако един човек живее в много голям апартамент, ще плаща колкото… ще плаща три пъти по-малко, ако са трима в малък апартамент?

Ами, ще плаща… Един човек в голям апартамент ще си плаща колкото един човек в малък апартамент, защото е един човек. Човекът прави боклука, а не апартаментът.

Колко трябва да струва билетът за градския транспорт в София?

В момента е 1 лев. Беше увеличен от 70 стотинки на 1 лев през 2008-а отново, ако не се лъжа.

А колко…

Вижте, градският транспорт е на голяма загуба и на сериозна субсидия.

Ами, аз затова питам дали ще посмее някой да каже, че трябва да поскъпне билетът една седмица преди изборите, след като всички знаете, че е на загуба.

Аз не искам той да поскъпва. Той… Градският транспорт не може сам да се издържа в момента. Ако я няма субсидията на Столична община, той ще загине в рамките на половин час.

Ама тя тази субсидия е… хора, дето не ползват градски транспорт, плащат всъщност чрез данъците си билетите на другите.

Точно така, да, или пък…

Така че аз също не съм сигурен, че…

Вижте, по данни на транспорта, които са недостоверни, защото са малко на око, на година в София се извършват 300 млн. пътувания и приходите са около 100 млн. лв.

При тези сметки, колко трябва да струва, ако градският транспорт трябва да си се издържа от билет?

Ами, субсидията на Столична община е отново от порядъка на 100 млн. лв., т.е. трябва да увеличите двойно приходите на…

Т.е. трябва да стане два лева билетът?

Т.е. трябва да стане 2 лв., да.

И сега, значи, понеже вие…

В същото време обаче…

… сте кандидат на социалистите, на левицата, няма да кажете никога, че 2 лв. трябва да струва?

Сега, това, което има заложено в моята програма, за което отново ме критикуват, е безплатен транспорт за пенсионерите над 68 години. И ви казвам колко ще струва това на бюджета, за да няма след това приказки, че съм говорил като на сватба. В момента 70 000 карти на месец се издават на такива пенсионери по 8 лв. Като им спестите тези 8 лв. и ги направите безплатни, това са 560 000 лв. на месец, т.е. около 6 млн. и половина на година е загуба за бюджета…

Ами, вие току-що вдигнахте цената…

… което аз…

… на билета за останалите.

… не, не съм я вдигнал… което аз съм го предвидил. Така. Това, което искам да се случи - въвеждаме нови транспортни средства в градския транспорт и правим система, при която таксуването става при казване в автобуса. Защото в момента поне 30% от хората в градския транспорт не плащат билети.

Добре, де, ама…

Това са тези, дето се возят по една-две спирки, това са тези, дето са в определени линии, където са ромско население, малцинствено…

Т.е. и вие смятате, че ще си остане 1 лв. билетът с таксуване при качване?

Въпрос на сметки. Аз нямам проблем да кажа и че ще стане лев и двадесет, примерно, защото това… 20% увеличение не е малко, но не знам дали ще е достатъчно. Първото, което искам, е да затегнем контрола, за да може оттам да изстискаме колкото можем за столичния транспорт…

За или против…

И ако се наложи увеличение - да, ще има увеличение.

… маршрутките в София?

Аз съм против маршрутките в София, макар че в определени и крайни райони те изпълняват функция, която в момента градският транспорт не може да изпълни. Така че извън централните райони според мен, ако се прецени, че са по-ефективни, могат и да останат. Но бих искал те да са все пак собственост на столичния автотранспорт, а не концесионирани линии. Аз съм против концесионирането и на автобусни линии. Считам, че всяка комунална услуга, като започнете от топлофикация, вода, транспорт, трябва да бъде под управлението и собствеността на Столична община.

Кои два квартала трябва да свързва следващата линия на метрото? Имам предвид не тези, които се строят, вече проектирани, говоря за…

Ами, те са три, те са три линии проектирани, които според мен са достатъчни. Едната е… третата, която още не е започнала да се строи…

Ето там има спорове вече, коя да е третият диаметър. Има различни варианти…

Ами, в момента стига до „Враждебна”. Спорът… Желанието на гражданите на София, с които аз съм се срещал, е естествено след "Враждебна" да продължи и до „Кремиковци”, за да може да обхване и тези северни райони и села, които в момента нямат…

Сега, понеже г-жа Фандъкова каза, че тя е за „Овча купел” - „Подуяне”. Вие за кое сте?

Е, то „Овча купел” - „Подуяне” ще стигне до „Враждебна”. След „Подуяне” идва „Враждебна”. Поне такива са плановете…

Т.е. няма различие по тази тема?

Да, мисля, че „Овча купел” - „Подуяне”, „Враждебна” - „Кремиковци”, живот и здраве, да стигне дотам, е нормалната логика за развитие. Три лъча, които се пресичат в центъра и обхващат горе-долу…

Те след „Подуяне” почваха споровете - сега, дали да тръгне към „Младост-4”, или да тръгне към…

Не, не, това е другата линия.

… летището.

Това е другата линия. Това не е тази. Това не е третият метродиаметър. Това е първият метродиаметър, който…

А как да се продължи той?

Как да се продължи да… Дали да стигне, както е в момента, до „Интер експо” на "Цариградско шосе" и да продължи надолу, дали да спре в „Дружба-1”, в „Дружба-1”, или направо на летището да отиде? Значи, до момента първият метродиаметър свършва на „Цариградско шосе”. Ако има пари…

Не, аз ви питам за третия. Вие… Няма спорове, „Овча купел” - „Подуене”…

Да, няма спорове. Само че считам, че…Значи, метрото със сигурност, това е важно, е приоритет за града. Аз когато станах общински съветник, то превозваше около 1% от софиянци, ползващи транспорт, в момента са около 10%. И с развитието на тези метролинии разчитам да ги увеличим чувствително, за да намалим бройката на автомобилите. В София има 78 автомобила на 100 жители, в Амстердам са 34. Ето ви начин да намалите вредните газове във въздуха. Просто търсите алтернативни подходи, за да могат хората да ползват градски транспорт - велосипеди, ролкови кънки, ако трябва, нещо друго…

То алтернативата е скъп бензин и друга алтернатива е платено влизане в центъра. В Лондон една кола не може да види човек, но е 10 паунда на ден входът да влезеш и да си караш кола. Никой не ги спира. Който си даде 10 паунда…

Точно…

Умножаваш си го по 365 дни и ако имаш 3000-4000 паунда, ще ходиш всеки ден в Лондон…

Има и други…

… плюс бензина.

Точно така. Само че в Лондон…

… и като паркираш, още 20…

… имате кръгово… пръстен около центъра, който ви позволява да стигате от единия до другия край на града, без да минете през центъра. В София това е трудно. Ние нямаме тази възможност. На практика…

Т.е. отговорът на въпроса, трябвали да стане платено влизането в центъра, е не.

По-скоро не, защото чисто инфраструктурно нямаме възможност. Освен това трябва да осигурите паркинги там, където започва платената зона, за да могат хората да ги оставят и да ползват градски транспорт, което в София пак е трудно.

Като говорим за паркинги, трябва ли да работи спортната зала „Арена”-София докато няма къде да се спира край нея?

Това беше едно от престъпленията на Бойко Борисов, който излезе и ряза ленти, и се тупа по гърдите, че е намалил цената с 20 млн. лева. Всъщност я намали, като отряза подземните паркинги и малко намалиха и размерите на самите зали. Спомням си, че волейболистът Пламен Константинов говореше за това нещо през 2009 г. Ето, тия намалени 20 млн. лева в момента ни струват тоя хаос, който…

Т.е. вие смятате, че няма смисъл да работи нещо, което няма

Ако правилно си спомням цифрите, 15 000 места и около 500 паркоместа. Кажете ми вие излиза ли сметката при тая ситуация, как да стане?

Не, аз сметки не съм правил, но понеже знам какво стана на Жан-Мишел Жар.

Ами да, ето, за това говоря.

Няма смисъл, ако така ще изглеждат концертите.

Всяко рязане на летни на Бойко Борисов човек трябва да изчака няколко... и на Йорданка Фандъкова да изчака няколко месеца и да види, че всъщност са направили една голяма боза. И ви давам примера с Втора английска гимназия от вчера. Втора английска гимназия, новата сграда, я откриха на 15 септември. Аз бях там предния ден, на 14 септември, защото ми казаха, че има проблеми. Отидох да видя дали наистина има. А тя, след като се предаде на училището, оттам нататък вече училището е отговорно за ремонтите, и естествено те искат да му я приведат в добро състояние. Предадоха я уж в добро състояние. Вчера, при първия дъжд в София училището прокапа веднага и учениците под дъжда отдолу. Е, кажете ми това работа ли е?!

Ще махат ли при вашето управление паяците коли, които не пречат на движението, макар да са неправилно паркирани?

Не, ще увеличим глобите за скоби и ще минем масирано към скоби, премахване на... Няма никаква полза от това да се… паяците да… освен тези, които са спрели на места, запушващи движението. Както е и по света, същото.

Трябва ли общината да плаща на частните детски градини същата сума за дете, която дава за дете в общинска детска градина?

Има логика в това нещо, въпрос на ресурси. В момента отново по данни на столична община около 180 лева струва издръжката на едно дете в детска градина - родителят плаща 60, общината доплаща 120. Значи на частните детски градини трябва да се доплаща по тази логика отново около 120 лева на дете.

Т.е. вие сте за да.

Има логика, казах, след като общината не може да осигури достатъчно места в общинските детски градини, тогава би трябвало да даде на хората, които плащат по 500-600 лева, не щото много искат, ами щото просто няма места в държавните детски градини, би трябвало да им осигури тези 120 лева.

Тя така ще падне цената и в частните, защото когато обемът нарасне…

Ще падне със 120 лв.

Не, не, когато обемът нарасне, т.е. когато може да се развива една частна детска градина, да поема повече деца, тогава и общата цена ще пада.

Вижте, аз съм заложил 12 000 места за детски градини за четири години. Това са по 3000 места на година, което са около 20 детски градини по 150 места. Една детска градина е от порядъка на 2 млн. лева, т.е. 40 млн. лева аз трябва да осигуря в бюджета всяка година за строителство на детски градини. И понеже говорихме преди малко за брокерите, искам да ви дам един пример. Подкупът, който брокерите са поискали от кандидата си за президент Росен Плевнелиев, ако си спомняте правилно, е 500 000 евро. Цветан Цветанов го каза. Миналата година столична община построи в район „Изгрев” детска градина за 80 места за 980 000 лева, т.е. 500 000 евро. Ето това е един подкуп - 80 деца щяха да имат детска градина, ако вместо да искат подкупи, ги бяха вкарали в строителство на детски градини.

Ще сложите ли колчета и ще направите ли скосявания на всички тротоари в София?

Колчетата са отвратителна практика и са изключително грозни.

Не.

По-скоро не. В същото време обаче абсолютно всеки, който се е качил на тротоара, ще бъде санкциониран и тази… В Европа няма колчета, само че всеки знае, че…

Абе има.

Има по-скоро декоративни тук-таме, но всеки знае, че качи ли се горе, няма прошка. Докато при нас е беззаконие и липса на всякакъв контрол. И искам да заявя съвсем категорично, че ние засилваме функциите на инспектората. Той в момента 440 човека, искам да увеличим дори бройката, за да може хората да разберат, че в тоя град контрол трябва да има. Аз знам, че на много няма да им хареса, щото и те ще бъдат глобявани. Но или ще ставаме европейски град, или тогава ще си живеем в тоя хаос, в който живеем в момента.

Коя улица трябва стане изцяло пешеходна?

В програмата ни има система от малки пешеходни улици в центъра на града. Предполагам…

Кажете, дайте…

Ами тези, които са малките улички около „Шишман”, както беше този август, беше затворен за цял месец. Само че…

Т.е… искате да кажете „Шишман”.

Примерно, да, като в същото време там, разбира се, не може да остане асфалт, трябва да има плочки, трябва да изглежда като пешеходна улица, а не като улица, по която минават коли, само че е спряно движението днес.

Колко често ще миете софийските улици?

Колкото повече, толкова по-добре.

Не, сега не ме мъчете и вие. Идеята е да дадем ясен отговор. Вие сте направил сметка, ще ставате кмет на София. При вашия мандат кое е реалистично за миене, „Дондуков” колко често ще го миете?

В момента концесионната... задачата за концесионерите… Първото и най-важно е да няма концесионери в чистотата, защото те взимат от бюджета на града повече, отколкото трябва.

Вие сега говорите за технология, със сигурност имате познания върху това, но тия, които ни слушат, ги интересува ето тук колко пъти ще измиете „Дондуков”, колко пъти ще е мита улица в „Люлин”.

В момента мисля, че основните улици, по които се движи градски транспорт в София, трябва да се мият 10 пъти годишно. Аз считам, че те трябва да се мият поне веднъж седмично, значи 52 пъти годишно. Като в същото време, понеже пак ще излезе въпросът откъде ще вземете пари, големият лош вълк, който беше изгонен от чистотата 2009 г., взимаше… през 2007 г. бюджетът е бил с 50 млн. лева по-малко отколкото в момента за чистота на София. Нали уж те бяха лоши и ние ще докараме добри, и ще чистим по-добре. Вие да сте забелязали за 50 млн. лева повече чистота в София? Аз не съм.

Ще ремонтирате ли улица, без да се подменят всички тръби и кабели под асфалта?

Сигурно ще има и такива. Ако има улици, в които вече са подновени тръбите и кабелите, иначе…

Значи въпросът е, ако не са…

Ако е стара инфраструктура, не.

Значи въпросът е, ако не са… Сега, това е уловката на въпроса. То на пръв поглед всички казват да, обаче как никога няма да ремонтирам, без да я оправя изцяло улицата. Другата логика, която имаше г-жа Фандъкова, казва - ами като са много големи дупките, а няма средства да сменим и инфраструктурата отдолу, тогава ще ремонтираме. Т.е. не е толкова прост на пръв поглед тоя въпрос.

Вижте, не, никак не е просто, то нищо не е просто в София и аз разбирам, че не е лесно. И аз искам да надграждам. Не всичко, което г-жа Фандъкова оставя, е лошо, искам да надграждаме над това нещо, а не само да гледаме назад.

Това за граденето и надграждането е друг девиз, на друга партия.

Каквото казвам в тази кампания, го казвам, но то е до деня на изборите - като корупционни практики…

Та, сега последно какво пишем срещу Кадиев на отговора на въпроса ще ремонтира ли улица, която трябва да се сменят и кабелите, и тръбите отдолу, но…

Аз съм от този тип политици, които обичат, ако има 10 проблемни неща, да хванат едно и да го изведат докрай.

Т.е. всичко ще оправите?

Т.е. ако ще оправяме нещо, ще оправяме всичко.

Трябва ли да бъдат премахнати всички незаконни строежи - от гетата до остъклените балкони?

Да, като обаче все пак това са живи хора.

Айде, хората с балконите няма да гласуват за Кадиев.

Това са живи хора и трябва да… Говорим за гетата, дайте да ги разделим, защото това са две различни неща.

Не, не и за балконите говорим. Не, ама те не се разделят. Много интересно що да махаш… и всички викат да махнем на тия цигани незаконните къщи, докато си говорят на също толкова незаконно остъкления балкон, който е превърнал гледката към София в отвратителна гледка, която забелязватвсички, защото всеки си е остъклил в различен цвят по различно време, и по различен начин.

Защото държавата и общината са го позволявали години десетки наред…

Както и гетата.

… да… и хората са гледали съседът какво прави. Имайте предвид, че в София има примерно 30 000 незаконни гаражи. Вие ги знаете тези бетонови постройки.

Значи ако ще се маха, ще се маха ли или не?! Защото като оставиш един незаконен гараж, как ще накараш да махнат циганите техните незаконни работи?!

Според мен трябва да се… така или иначе вече сме на даден етап според мен специално с гаражите трябва да се даде възможност на хората да ги узаконят, като общината събира съответните било наеми, ако те станат общинска собственост, било данъци, ако те са частна собственост.

Т.е. и тук все пак това… А колко голям гараж ще можем да узаконим, ако ще можем нещо по-голямо като гараж, няма ли да може и нещо по-малко като магазин?

С най-голямо удоволствие бих махнал всичко незаконно, но вие разбирате, че ние все пак наследяваме някаква ситуация. Не може от утре да махнете един милион остъклени балкона, 30 000 и гаража и 300 000 не знам какво.

Ще махнете ли дискотеките и кръчмите в Студентски град?

Е, не може да ги махнете, защото все пак това е Студентски град. Там живеят млади хора, те си имат нужда от това.

Ама то и това не е така. Бил съм в Германия в студентски градчета, ами няма такова нещо. Там студентски град в германския смисъл се разбира, че студент учи и чете, а не че ходи на дискотека.

Сега аз, ако… Аз съм завършил в Америка, знам какво е кампус, но Студентски град не е Студентски град, дайте да започнем оттам. Той само името му е Студентски град. И като затворите дискотеките и чалготеките, хората, дето живеят в Студентски град, без да са студенти, ще ги изгоните ли и тях по тази логика?!

Трябва ли да бъдат умъртвявани бездомните кучета?

Според мен трябва да се направи нов студентски град, нека това да ви кажа. Защото този не е студентски град.

Така, за бездомните кучета. Трябва ли да бъдат умъртвявани?

Само тези, които са агресивни. Това си е европейска директива. Не можете да умъртвявате…

Това с агресивните как им мерите агресивността не ми е много ясно.

Ами има си ветеринарни лекари за тази работа, аз не им меря агресивността. В София по официални данни - 10 000 бездомни кучета, според мен много повече, напоследък има някакъв бум. Правим следните неща: до края на 2012 г. ги… Първо, променяме стратегията на общината - това с кастриране и връщане на улицата е глупост и не работи, махаме ги от улиците, няма да са там. До края на 2012 г. в програмата ни е записано, че няма да има бездомни кучета на улицата. Какво ги правим? Това, което видях в Берлин. Имат програма, с която финансират осиновяване на кучета. Ще пробваме това. Може би няма да проработи, но ние ще го пробваме. Имат програма, с която финансират износа на кучета към други общини и градове, ще пробваме и това. И накрая, третата форма вече са приютите.

Ще махнете ли паметника на Съветската армия?

Не, защо да го махам. Нямам намерение да махам нито един паметник.

А паметника „1300 години България” пред НДК какво ще направите?

Сега то е, зададоха ми този въпрос, то е… Ситуацията, която е в момента, е срамна. Според мен паметникът трябва да остане там, но трябва да изглежда все пак добре. Мисля, че Министерство на културата отговаря за него, но с най-голямо удоволствие, ако те го дадат на общината, ще направим така, че да изглежда…

Ще го поправите, така да кажем.

Ами, да, след като, вижте, след като държавата не си влиза в функциите, очевидно е, че общината ще трябва да го направи. Да не мислите, че аз искам да се занимавам с общинска полиция, ако МВР си вършеше работата, ама след като има такава престъпност в София, тогава ще трябва да…

Намеквате, че в Брюксел също полицията не си върши работата, тяхното МВР.

Ами те така са го решили. Те са решили, че отговорността за сигурността в един град е отговорност на кмета, а не на министъра на вътрешните работи. И правилно са го решили.

Готова ли е София да бъде културна столица на Европа?

В момента не, разбира се. Каква културна столица с 10 000 кучата по улиците и със задръствания, и тази сивота, и прашност, и калност, и мърсотия?! Но София може да... значи София трябва да стане цветна, първо. Тя е изключително сива и гадна особено през зимата.

Държавна или общинска трябва да е „Топлофикация-София”?

Общинска, разбира се. Комунална услуга откъде накъде… За да е държавна, това означава с данъците на хората в Хасково, Кърджали и Силистра примерно, дето не стига, че нямат парно, ами да плащаме и парното на софиянци.

Да плащат парното на софиянци. Трябва ли София да има банка?

Според мен не, излишно е.

Коя общинска фирма е излишна?

Банкирането специално е, така, има общински банки по света, „Дексиа” примерно в Белгия е такава и в Австрия има няколко, но според мен за София е излишна.

Тя „Дексиа” не е най-добрият пример в момент.

Да, факт е, че не е най-добрият, да.

Коя общинска фирма е излишна?

64 общински фирми са, от тях 24 са на загуба.

24 са излишни.

Не, не, те не са излишни. „Топлофикация” е на загуба, но тя не е излишна. „Столичен автотранспорт” е на загуба, той не е излишен.

Е, дайте една.

Няма излишни фирми. Всички са важни, но не искам нито една да бъде на загуба.

В коя сфера липсва общинска фирма?

Мисля, че горе-долу в основните сфери, където градът има отговорности... Има много слаби фирми. Примерно фирма „Егида” в сферата на сигурността е почти бездействаща. И тя трябва да бъде много засилена. Транспортните фирми са всички на загуба, всички със задължения, и то не малки. Те също трябва да бъдат засилени и подобрени, но не са излишни в никакъв случай.

Кой е първият в общината, когото ще уволните?

Ами живот и здраве, аз казах, че ако спечеля изборите, Йорданка Фандъкова няма да е кмет, Андрей Иванов няма да е председател на общинския съвет и Петър Диков няма да е главен архитект.

Т.е. Петър Диков, казвате вие.

Тия тримата, май, да.

Избор или назначаване на районните кметове последно подкрепяте?

Избор, разбира се. Дори избор на районни съвети, за да имат повече функции. Аз съм от този тип политици, които обичат да делегират дейности. Аз не искам да централизирам всичко при мен.

За или против софийско гражданство сте?

Против естествено. Това е 21 век, в Европейски съюз софийско гражданство... Вижте, аз самият не съм от София. Аз съм от Бургас и съм излязъл на 18 години, когато влязох в казармата, от Бургас. Но считам, че София трябва да е град на целия свят, не на софиянци само.

Кой е вашият голям проект за София? Впрочем партията, която ви издига, има исторически спомен за софийското море например. Вие имате ли някакъв такъв грандиозен проект, с който да бъде запомнено вашето управление?

Аз искам в областта на културата да направим… във всички области имаме такива проекти, но така грандиозен, силно казано, не.

Като море например, толкова голям, да се знае, че…

Сега, имайки предвид, че съм от Бургас, с удоволствие бих направил море тук, ако беше реалистично, но няма как. А това, което искам след четири години в София да има, е, да има един фестивал на световно ниво. Фестивал по world music, т.е. етническа музика, която все пак има световно звучене. За България това са музиканти от типа на Теодосий Спасов, на Ибряма, на „Мистерия на българските гласове”, познати по света. Вие знаете за… Ето, това е нещо, което бих искал да остане след мен.

Защо всъщност искате да сте кмет на София, г-н Кадиев?

Защото искам да живея в по-добър град и мисля, че мога да направя това, което съм заложил в програмата си. Имайте предвид, че аз съм в кампания от 12 месеца, промених живота си тези 12 месеца, за да разбера как живеят софиянци днес и за да мога да им предложа моята визия за утре. И моята програма не е просто Георги Кадиев седнал, написал 50 страници или компилирал пет програми чужди, а тя е минала през хиляди срещи, очи и ръце, докато стигне до това, което е. Едно последно изречение. Тъй като много хора вероятно ще посрещнат със скептицизъм това, което говоря и което прочетат, нали, много сме ги чували такива. Моят ангажимент е всяка година да се отчитам пред тях и всяка година да искам тяхното доверие, като, ако не го получа под форма на референдум...

Ще правите всяка година референдум.

… или електронно допитване, или някаква друга форма на допитване, аз съм готов да си поема отговорността, включително и с подаване на оставка.