Йорданов: Достойните прокурори излизат с име, зад този сигнал може да стоят само достойни камериерки
Йорданов: Достойните прокурори излизат с име, зад този сигнал може да стоят само достойни камериерки / снимка: БГНЕС, aрхив

Прокуратурата няма за какво да бъде упреквана в случая с бюлетините в Костинброд, макар че истинското мерило за качеството на работата й ще бъде, ако има осъдителни присъди. Това коментира в интервю за Дарик бившият вътрешен министър Емануил Йорданов.

По повод анонимния сигнал по случая, разпространен от името на т.нар. група „достойни прокурори" Йорданов коментира, че зад написаното може да застанат само „достойни камериерки", които се страхуват да не бъдат уволнени.

Йорданов допусна, че ако ГЕРБ състави правителство, няма да има никой наказан що се касае до нещата, отнасящи се до административна и дисциплинарна отговорност на длъжностните лица. „Иначе, ако ГЕРБ успеят да съставят правителство, предполагам, че ще продължи старият натиск по отношение на съдебната система. Те нямаха абсолютно никаква мярка. Всички знаят, че кадровик в съдебната система беше Цветан Цветанов", каза още Емануил Йорданов по повод наказателната отговорност, която може да търси прокуратурата по случая.

Не зная до колко сте успели да проследите всичко, което казаха от държавното обвинение, но вие разбрахте ли кой е виновен и кой стои зад това надпечатване на бюлетини в печатницата „Мултипринт"?

Успях да чуя само малко част от пресконференцията на прокуратурата, но ми направи впечатление, че прокурорите отговаряха много коректно на въпросите на журналистите и доста подборно, включително с изнасяне на информация в доста сериозен обем. Така че не мисля, че има за какво да упрекваме прокуратурата в този случай. Що се отнася до вината, мисля, че е твърде рано да коментираме това, преди да са събрани всички доказателства в производството. В крайна сметка мерило за работата на прокуратурата е крайният съдебен акт в едно наказателно производство. Ако имаме осъдителни присъди, това значи, че прокуратурата е свършила работата си безупречно.

Осъдителни присъди биха ли били повод според вас за искане да се касират изборите?

Трудно ми е да кажа нещо такова, защото едно наказателно производство протича в сравнително дълъг период от време, който в общия случай би могъл да надвиши мандата на действащото Народно събрание, така че едва ли можем да говорим за касиране на изборите. Въпреки че вие знаете какъв е резултатът, поне известният ни до този момент. Един резултат, който не вещае кой знае колко голяма политическа стабилност в държавата и възможност за съставяне на силно правителство.

Вие наясно ли сте, имате ли свое обяснение какво се случва между ГЕРБ и прокуратурата, та се стигна до това обвинение на Бойко Борисов, че реално прокуратурата е отнела пет-шест процента от изборния резултат на партията?

Ами Бойко Борисов има необходимостта да се оправдава за резултата, който макар и първи в класирането на политическите партии, не му дава възможност да състави правителство. При това положение ще е виновен който и да е, няма никакво значение. Възможно е основният виновник да се окаже и прокуратурата. Но оправданията на ГЕРБ едва ли имат някакво значение за някого освен за най-твърдия електорат на партията.

Появи се и анонимен сигнал от тази група, която се нарече „Достойни прокурори", които изцяло застанаха зад тезата на Борисов. Не е ясно откъде дойде това послание. Дава ли ви основание това да се съмнявате...

Не знам защо използват това прилагателно. Зад такова анонимно писмо могат да застанат достойни камериерки от хотел, които се страхуват да не бъдат уволнени. Ако прокурорът е достоен, той трябва да излезе и да застане с името си; да заяви някаква ясна позиция; ако смята, че сегашното ръководство на прокуратурата злоупотребява с права и се намесва в политическия процес, е съвсем нормално да напусне прокуратурата и съответно да си намери някакъв друг начин на реализация. Всеки човек, който е завършил право, има най-различни възможности за професионална реализация, така че те могат да бъдат използвани.

Убедена съм, че цялото общество и ние медиите може би е трябвало по-внимателно да следим какво се случва с обществената поръчка за печатането на бюлетините, но пък защо я докарахме до там главният прокурор на държавата да обяснява, че според него не е редно една фирма да печата, тя да си избира кой да транспортира с определена фирма бюлетините. Това ли трябва да наблюдаваме в държавата?

Ами след като не се е намерил кой друг да го каже, не виждам нищо лошо в това главният прокурор да изрази такова мнение. И аз бих го подкрепил в тази насока, защото всички знаят за какъв клиентелизъм ставаше въпрос по време на управлението на ГЕРБ, така че и тук очевидно нещата вървят натам - собственикът на печатницата е общински съветник от ГЕРБ. В същото време чували с бюлетини отново се разнасят къде ли не. Спомнете си на предишните избори как народни представители разнасяха чувалите в зала „Универсиада". Такава наглост не си спомням в годините.

Редно е да кажа, че потърсихме Росен Желязков - главният секретар на Министерския съвет. Поради факта, че давал показания като свидетел и е подписал декларация, той отказа да разговаря с нас, за да даде подробности или да отговори на част от нещата, които бяха казани на брифинга. Но вие очаквате ли да има наказани и отговорни за това и май изразихте съмнения, че това би било скоро?

Наказани, ако ГЕРБ успеят да направят правителство, естествено, че няма да има никой наказан. Ако има друго правителство, би могло да се изяснят в детайли нещата и съответно ако има необходимост, да се носи съответната административна, дисциплинарна отговорност, а за наказателната отговаря прокуратурата.

Би попречило, че ГЕРБ е на власт отново, на действията на прокуратурата според вас?

Говоря за нещата, които се отнасят до административна и дисциплинарна отговорност на длъжностните лица. Иначе ако ГЕРБ отново успеят да съставят правителство, предполагам, че ще продължи старият натиск по отношение на съдебната система. Всички хора, които работим в сферата на правораздаването, сме наясно с това за какво ставаше въпрос. Доста хора се страхуваха от действията на ГЕРБ, защото те нямаха абсолютно никаква мярка. Всички знаят, че кадровик в съдебната система беше Цветан Цветанов. Но се оказа, че това може да му изиграе лоша шега.