Иван Генов: Няма основание за увеличение на цената на тока
Иван Генов: Няма основание за увеличение на цената на тока / netinfo

Иван Генов, изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй” в интервю за предаването „Портфейл” по Дарик

Как върви работата в централата?

Върви добре, вчера пуснахме предсрочно с четири дни шести блок на централата.

Това какво означава във финансови измерения?

Финансово означава, че вървим по нашия план да не завършим със загуба. Това е в планираното надпроизводство на АЕЦ „Козлодуй”, което заедно с участието ни в свободния пазар ще ни помогне въпреки определената от ДКЕВР цена под себестойността да завършим годината може би с минимална печалба.

Минимална печалба, по прогнози колко минимална?

В случая въпросът не е каква ще бъде печалбата, а това че в началото на годината при изкупната цена на електроенергия, която имаме заложена, се очакваше над 40 милиона загуба.

Това е добра новина. Изненада ли ви решението на Европейската комисия и каква е гаранцията за безопасността на реакцията?

Решението на Европейската комисия не ме изненада, зарадва ме, но не ме изненада. Това е въпрос, който се обсъжда и новина, която се очакваше от доста време. Но все пак това е първата крачка, това е предложение на комисията, то трябва да бъде гласувано в пленарна зала и тогава вече става решение на Европейския парламент, което е сигнал, че Европа променя отношението си към малките блокове в АЕЦ „Козлодуй”. А блоковете са напълно безопасни, те могат да работят и в следващите осем месеца след Нова година и да се докаже, че условията, които са предизвикали решението за спирането на блоковете преди осем години, вече не са в сила и те могат да останат продължително време да работят.

Колко време според вас могат да останат да работят и дали сте готови за нова партньорска проверка?

Ние винаги сме готови за партньорски проверки, АЕЦ „Козлодуй” е най-отворената централа в света. Проверките минават успешно и ако това ще бъде начинът да убедим за последен път европейските експерти, че АЕЦ „Козлодуй” е безопасна, да заповядат. Нашите блокове са готови за проверка.

Защо тогава, според вас, членовете на комисията не приеха текста в поправката, според който експертите на Съвета на ЕС и други уважавани независими експерти са потвърдили високата степен на независимост на блоковете трети и четвърти?

Не мога да кажа какви са били аргументите, но може би – това е прекалено революционна промяна на отношението на Европа към АЕЦ „Козлодуй”. Нещата трябва да стават на по-малки стъпки, но важното е да се движим в правилна посока.

Вие с какво ще помогнете, за да се движим в правилна посока – с производството на висококачествена енергия, кажете стъпките, които вие ще следвате.

Ние няма какво повече да доказваме, блоковете са безопасни. Ако дойде следваща проверка, предизвикана от тази промяна на отношението на Европейския парламент към АЕЦ „Козлодуй” – ще докажем, че блоковете са напълно безопасни и отговарят на европейските стандарти.

Г-н Генов, знаем, че все още не сте подали заявка в Националната електрическа компания /НЕК/ за намаляване на мощността на реакторите и спирането им. Докога ще изчаквате и доколко това зависи от решенията на Европарламента?

Като правило заявките за спирането на блоковете към НЕК се подават не по-рано от една седмица преди самото спиране. В НЕК има график за производството в АЕЦ „Козлодуй”, той е съгласуван и утвърден от двете ръководства. Това са неща, които са планирани, които се очакват и ако нищо не се промени, в последната десетдневка на декември ние ще подадем заявка, защото така или иначе кампанията на блоковете приключва, те са заредени с гориво да работят до края на годината и ние трябва да ги спрем. Ако нямаше изискване на ЕС, ние пак трябваше да ги спрем за планов годишен ремонт и за презареждане. В момента не можем да ги презаредим, защото нямаме гориво.

Нямате гориво. От кога, според вас, трябва да се броят тези месеци. От решението на Европа или от момента, в който успеете да ги презаредите и намерите гориво. Казвате няма гориво, това е във връзка с преговорите с Русия.

Това не е най-важното, важното е да се получи пробив в отношението към България и да получим възможност тези осем месеца блоковете да работят. При всяко положение, ако има такова разрешение – ние не можем да минем без спиране на блоковете и презареждане. Няма смисъл да броим – февруари, март, може и от януари. Важното е това да бъде първата стъпка, след което ще продължат сериозни и обосновани разговори, които да доведат до оставането на блоковете.

Каква е цената на спирането на реакторите и пускането им отново?

Никаква.

В смисъл? Не е ли основание да се поиска допълнително финансиране от ЕС.

Само от полза за АЕЦ и за България е работата на блоковете, защото тяхната електроенергия е с изключително ниска себестойност.

Последният ми въпрос – вие поискахте от 28 декември 18% увеличение на цената на тока от Козлодуй заради затварянето на двата реактора, сега ще го оттеглите ли?

Ако има промяна в позицията и трети и четвърти блок продължат да работят, няма никакви основания да искаме увеличение на цената. Т.е. искането ще отпадне, при условие че трети и четвърти блок продължат да работят.