ИНОВАТОРИТЕ #19: Магнус Карлсен, световен шампион по шах
ИНОВАТОРИТЕ #19: Магнус Карлсен, световен шампион по шах / netinfo

Когато отворите страницата на Световната шахматна федерация | FIDE, две имена впечатляват още в началото - на Гари Каспаров и на Магнус Карлсен. Първият със своите 23 световни титли. А Магнус, младият герой на този брой на проекта "Иноваторите" - с най-многото си първи места за младежи, 15 на брой. В основната ранглиста Карлсен е втори в света в момента, само две точки след Ананд.

Норвежецът Карлсен стана гросмайстор на 13, само няколко години по-късно всяваше страх във всеки противник от ранглистата на големите. На 19 вече е най-младият шахматист в историята, стигнал до първо място в световната ранглиста.

Ако го гледате в рекламите на джинсите G-Star, няма как да си представите, че този млад господин е хиляди пъти по-интелигентен от вас, планира без проблем 20 хода напред на шахматната дъска, побеждавал е абсолютно всички велики живи шахматисти, той е шахматен гений.

Макар наистина да изглежда като разхайтен тийнейджър, който пие бира и облича всеки ден провлачените си джинси, Магнус е навярно най-добрият шахматист в света в момента. Големите майстори го наричат "Моцарт на шаха" и съвсем не го смятат за тийнейджър. Трениран от Гари Каспаров от 2005 година, Магнус е почти непобедим. Каспаров твърди, че именно Карлсен е иноваторът, който променя древната игра.

Когато Магнус мести фигурите, е перфектен, но когато дава интервюта, е особен. Кратки изречения, често се разсейва, подмята реплики на приятелите си наоколо, прекъсва няколко пъти интервюто за 5-минутни паузи, а после пак продължава с дежурното "не знам".

Магнус Карлсен даде това половинчасово интервю, докато играеше голф за първи път с приятели в Дания.


Константин Вълков: Спомняте ли си първия път, когато ви нарекоха "Моцарт на шаха"?

Магнус Карлсен: Мисля, че се случи за първи път, когато станах гросмайстор.

Наричат ви и "Новия Каспаров". Кое от двете определения ви харесва повече?

Не знам. И двете ми харесват. По-скоро се надявам, че в бъдеще на някой от новите таланти ще му излезе прозвището "Новия Карлсен" или нещо подобно.

Необходимо ли е да си ужасно умен, за да станеш световен номер 1 в шаха едва 19-годишен?

Не мисля, че е необходимо да бъдеш умен. Бих казал, че все пак е важно да бъдеш относително интелигентен.

Кое тогава е по-важното - да си интелигентен или да умееш да се концентрираш, когато си се надвесил над дъската?

Важно е да си концентриран, както и да имаш аналитични способности. Разбира се, важно е да се подчертае, че играенето на шах не е само това, необходимо е много повече.

Когато се срещате за първи път с опонент, разбирате ли веднага кои са силните му страни - дали е достатъчно умен, интелигентен, концентрира ли се добре?

Не знам. Не съм мислил за това. Разбира се, винаги има определено чувство, някакъв инстинкт.

Във всичко, което правите, претендирате да сте абсолютно нормален. Сигурно правите и ненормални неща?

Не знам. Честно казано, мисля, че играенето на шах на такова високо ниво не е от най-нормалните неща (смее се). Но извън това бих потвърдил, че считам себе си за нормален човек.

Колко хода напред мислите?

Зависи. Понякога обмислям само няколко хода, защото позицията е много сложна. Друг път в главата ми има много ходове. Примерно 20 хода.

20 хода напред?

Да, понякога. Но знаете ли, това се случва, само когато има относителна яснота на играта. В повечето случаи не е възможно да се изчисляват прекалено много ходове напред.

Какъв е трикът - да калкулирате колкото се може повече ходове или нещо друго?

Важно е да изчисляваш ходовете напред, но аз разчитам и на добрата си интуиция. Понякога разчитам основно на интуицията си, за да определя следващия си ход. В такива случаи оставям настрана изчислението на много други неща, които не са толкова важни.

ИНОВАТОРИТЕ #19 Магнус Карлсен световен шампион по шах
netinfo

Казвате, че сте били заинтригуван от начина на подготовка на играчите от бившия Съветски съюз. Големият архив и достъпът им до безброй партии им помагал. Днес всеки има достъп до тези данни. До каква степен е важно да имаш такъв достъп, за да си успешен шахматист?

Считам, че е въпрос на шах-културата на една нация. В Съветския съюз са имали и отлични треньори. Там е било доста по-лесно да се развиеш като играч на шах, тъй като са се обучавали дълго по това как да откриеш една партия и т.н.

Технологичните иновации - най-вече възможността за тренировка с компютри - помагат или пречат на развитието на шаха днес?

Мисля, че помагат, защото днес е по-лесно да имаш достъп до необходимата информация бързо. Това е особено важно за младите играчи, които могат да бъдат в час с най-новите неща.

Играете ли друго освен шах?

Да, обичам футбола, зимните спортове. Често ходя на ски. Играя тенис също така.

Коя е първата ви и най-важна победа в шаха?

Не знам всъщност, може би когато спечелих шампионата на Норвегия. Случи се през 2000 година, тогава бях на 10 години. Тогава победих всички деца на тази възраст в Норвегия. Беше изключително важна победа за мен в онези години.

Казват, че шахматистите били много добри на покер?

Някои шахматисти са много добри на покер, така е. Печелят и доста пари. Но пък други не са толкова добри, тъй че не може да се каже с точност. В покера е важно да се концентрираш за дълго време - качество, което много шахматисти притежават.

Вие играете ли покер?

Да, от време на време. Но не съм сериозен.

Онлайн или на живо?

Понякога в интернет, понякога на живо.

Слушате ли музика, за да се концентрирате? Например преди важна игра?

Зависи, слушам почти всичко. Според настроението ми.

Определена песен или изпълнител?

В момента не.

Връзката ви с Каспаров е доста интересна. Разкажете ми за първия път, когато се срещнахте, първата партия, която изиграхте, впечатленията ви?

Спомням си, че сред играчите той беше много заплашителна фигура.

С какво ви впечатли?

Имаше в главата си много неизползвани възможности за откриване на партиите.

Първата среща с Веселин Топалов?

Спомням си отлично. Играл съм много интересни партии с него.

От позицията на играч, който е по-високо в ранглистата, какъв съвет бихте дали на Топалов, ако ви попита?

Не знам. Той е толкова силен играч през последните години, постигнал е много. Би било доста претенциозно от моя страна да давам съвети на Топалов.

Кой победи при първата ви среща?

Мисля, че аз загубих. Определено беше така. Той беше много добър играч и все още продължава да бъде такъв.

Кое е най-интересното, новаторско нещо, което вие сте въвели в шаха? Ваша запазена марка?

Не знам. Хората ще определят по-късно това. Най-важното за мен сега е да играя добре и да печеля. След време хората ще определят дали съм бил иноватор.

Кой е най-великият шахматист?

Не знам. Най-великата легенда може би е Боби Фишер, но това е що се отнася до термина "легенда". Ако говорим за постижения, бих казал Гари Каспаров.

Кажете ни някаква история, която сте чули от Каспаров за прословутите шах-интриги, за които се говори толкова много?

Не знам. Разбира се, той ми е разказвал много истории, някои конфиденциални, други не толкова. Не съм сигурен точно какво да ви кажа в отговор на въпроса.

Имате ли класическа дървена дъска у вас или играете шах само на компютър?

Да, имам, но не я използвам често.

Тоест играете шах основно на компютъра?

Да, но не задължително играя, изпробвам някои неща на компютъра.

Не мислите ли, че компютрите отнемат от магията на шаха?

Мисля, че когато се стигне до играта, винаги става въпрос за битка срещу опонента ви на една дъска. Не бих казал, че компютрите отнемат от магията.

Сякаш сте постигнали всичко в шаха?

Имам да постигна още много неща. Годините са пред мен.

Намирате време да позирате с холивудски знаменитости? Говоря за рекламните ви задължения към компанията за дрехи G-Star.

От време на време е забавно да се занимавам с това, но не бих казал, че е нещо, което много ми харесва и обичам да правя. Не е естественото ми състояние, ако мога така да се изразя.

ИНОВАТОРИТЕ #19 Магнус Карлсен световен шампион по шах
netinfo

Ако имате дете, бихте ли го посъветвали да играе шах?

Не знам. По-скоро не бих се опитвал да го насилвам за каквото и да било. Ще му дам възможност само да реши.

Ако е момче, може да реши да ви последва. Впрочем, защо мъжете са толкова по-добри от жените в шаха?

Има нещо общо с културата на игра, традициите. Така или иначе много повече мъже са играли шах през годините, това сякаш е основната причина да бъдат по-успешни.

Броят им обаче намалява. Някои казват, че вие сте една от основните причини за запазване популярността на шаха. Какво трябва да се промени в шаха, за да привлича повече млади хора, които искат да играят?

Не знам. Предпочитам да се съсредоточа в моята игра. Има други отговорни хора, които трябва да се опитват да популяризират играта.

Преди голяма партия шах как се концентрирате? Какво правите през деня?

Опитвам се да се фокусирам върху първия ход на опонента ми, как би отворил партията. Важно е да съм отпочинал. Да бъда психически готов за играта. Храня се нормално, нищо специфично. Не прекалявам, за да не загубя концентрация по-късно по време на играта.

Сега къде сте? В Осло?

Не, в Дания съм при приятели. Малко е ветровито, не се чува, защото съм навън и играя голф.

Добър ли сте?

О не, това е първият път, когато играя голф.

Харесва ли ви?

Да, забавно е.

Кога е следващият ви важен турнир по шах?

Отивам в Швейцария през юли, ще бъде много интересно, сигурен съм.

Има ли някой, който на всяка цена искате да победите, а все още не сте?

Играя често с най-силните шахматисти по света и това са хората, които искам да побеждавам. Освен това поне веднъж съм побеждавал тези, които искам да победя. С тях винаги се получават много интересни партии.