Христина Христова обвини Мартин Димитров в „политическо късогледство”
Христина Христова обвини Мартин Димитров в „политическо късогледство” / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Христина Христова обвини Мартин Димитров в „политическо късогледство”
53533
Христина Христова обвини Мартин Димитров в „политическо късогледство”
  • Христина Христова обвини Мартин Димитров в „политическо късогледство”

Скандалите в старата десница след решението да се сложи точка на Синята коалиция стигнаха и до НДСВ. От жълтата партия обявиха днес, че работят за обединение на център-дясното политическо пространство, а не за разединението му. Лидерът на НДСВ Христина Христова определи пред Дарик като кръгла лъжа вчерашното обвинение на Мартин Димитров, че има план за унищожаването на СДС, който включвал коалиция с НДСВ и ВМРО-НИЕ. Твърдение, което идва след публичния призив на Христова в началото на седмицата, още преди заседанието на сините, СДС да работи за обединение на автентичните партии в дясно и центъра.

Лидерът на жълтата партия нарече политическо късогледство обвиненията на Мартин Димитров, но заяви, че вратата за разговори със СДС остава отворена. Христина Христова пред Дарик:

Това, което казва г-н Мартин Димитров за някакви задкулисни планове, за някакви заговори, е кръгла лъжа. НДСВ, анализирайки ситуацията в България, финансова, икономическа, социална, политическа, ситуацията с правата на гражданите още от предишните местни избори имаме работи, имаме мандат от националния си съвет, работи за обединение, сътрудничество, партньорство в център-дясното пространство. В това число и СДС, с които сме водили многократни разговори. Аз лично с господин Мартин Димитров, с други хора от тяхното ръководство, имали сме и съвместни инициативи, една или две пресконференции, НДСВ, ВМРО-НИЕ, СДС, особено по изборното законодателство, по нарушенията на изборното законодателство. Няма нищо задкулисно. Просто осъзнаване на реалността, че на това статукво, което имаме в момента като управление на държавата, трябва да се противопостави силен политически субект и това да бъде обединение от демократични политически партии и този субект да се противопостави като алтернатива на съществуващото управленско статукво. Също са нас са много странни някакви квалификации от това ама те НДСВ са олицетворение на тройната коалиция. Някои се постараха тройната коалиция да стане мръсна дума, но не е такава. Тепърва историята ще го прецени. Ако стъпваме на реални показатели – икономически, финансови, социални, ще видим, че управлението на предишното правителство на тройната коалиция има много по-добри показатели от сегашното управление, което подкрепя господин Мартин Димитров.

Откъде идва намесата на НДСВ, само от този призив, отворен, който си позволихте да направите преди дни? Доколко и как вашият призив СДС да напусне съюза си с Иван Костов може да се разчита като подобна стъпка?


Първо си го обяснявам с политическо късогледство, недалновидност и злонамерено. Макар че тези неща са повече в емоционалната сфера, не може по друг начин. Ако се влага здрав разум, не мога да си представя да има такава представа и да я квалифицира по такъв начин. НДСВ и с откритото си писмо до СДС също беше безпределно открита и откровено сложи на масата своите аргументи защо там трябва СДС да се спаси, както се казва. Защото господин Иван Костов със самото създаване на ДСБ съсипа СДС и го разцепи. И сега продължават тези процеси, очевидно не на принципна основа на ценностите, а на други персонални сметки в политиката.

Т.е. смятате, че Мартин Димитров с това си изказване търси външни виновници за проблеми вътре в старата десница?

На колегите от СДС желая да преодолеят тези проблеми. Ние имаме голямо сходство на ценностите заедно с други субекти, с които разговаряме – ВМРО-НИЕ, ЗНС, ЕНП. Аз мисля, че това е пътят. И анализирайки политическата ситуация, вместо да се занимаваме с такива..., недостатъчно солидно поведение в политиката, по-добре да погледнем нещата. Роене, люспене, отлюспване, правене на нови всевъзможни политически субекти от съществуващи политически партии. А анализирайки ситуацията в страната, очевидно е необходимо друго - сътрудничество, партньорство, обединяване, създаване на субект в център-дясно. Защото след тази икономическа криза е необходимо център-дясно управление на страната, не е необходимо ляво управление.

Доста са неясни нещата в СДС след случилото се преди два дни. Все пак остава ли отворена вратата за диалога със следващия лидер, който и да е той?

Ние сме за политика на отворените врати. Остава възможността за диалог. Другото е неразумно и безотговорно политическо поведение. Остава отворена вратата, трябва да се води този диалог, трябва да се преодоляват вождистки и личностни претенции и да се прави това, което е необходимо на България в момента.

Отхвърлихте и зачеркнахте тезата на Мартин Димитров, че НДСВ има нещо общо със случилото се в Синята коалиция, но пък смятате ли за основателни съмненията му, че ГЕРБ стои зад всичко това?

Нашите наблюдения показват, че има връзка на ГЕРБ с редица поражения върху политически субекти в парламента. Погледнете РЗС, „Атака”. Нищо чудно, без да имаме ясни доказателства, нищо чудно това да е възможно и да има отношение към ситуацията в Синята коалиция и СДС.

На фона на това, което се случва през последните години, а и тези дни със синята партия, шансът за влизане в парламента е не минимален, а направо почти изключен.

Затова трябва да се работи по посока на сътрудничество и обединение. Сами по себе си партиите в център-дясното пространство не са достатъчно силни, но обединени те стават доста силни.