Хараламбиев не изключи отново смъртни присъди
Хараламбиев не изключи отново смъртни присъди / netinfo
Интервю с адвокат Хари Хараламбиев

Какво очаквате от Върховния съд на Либия в сряда?

За първи път в моята кариера като че ли сърцето ми е малко свито, защото не е изключено смъртните присъди да бъдат потвърдени. Затова, защото се изисква изключителна храброст от страна на върховните съдии да преодолеят предубеждението в тази „страшна и многоглава хидра” и да постановят единствената и възможна присъда, а тя е невинни. Невинни са българските медицински сестри. Ако недай Боже бъдат потвърдени присъдите, явно е, че съдбата и участта на българските медицински сестри и Ашраф ще се решават на по-високо ниво, т.е. пред ВСС на Либийската джамахирия. Ще ми се да вярвам, че върховните съдии на Либия могат и да произнесат невинни. Те трябва да знаят една проста истина, че правото е преди всичко школа за честност и всеки, който му се е врекъл, е длъжен да отдаде справедливост другиму. Ако наистина те са овладени от идеята да отдадат справедливост на българските медицински сестри и Ашраф, присъдата трябва да бъде оправдателна.

Адвокат Хараламбиев, ако до сряда сутрин бъде постигнато споразумение между либийските власти и ЕС от една страна и от друга – семействата на заразените със СПИН деца от Бенгази, смятате ли, че Върховният съд би постановил друга присъда различна от смърт?

Много е трудно да се отговори на този въпрос, защото според Наказателния кодекс на Либия, както многократно сме казвали ние, българските адвокати, при едно умишлено убийство на едно лице наказанието е доживотна присъда. Ако пък е повече от едно лице, тя е смъртна присъда. Следователно има два пътя пред Върховния съд на Либия – или да потвърди смъртните присъди, или да признае българките и Ашраф за невинни.

Ако има такова споразумение преди сряда или без значение през следващите дни, то може да послужи единствено и само пред инстанция каквато е ВСС, а не пред Върховния съд на Джамахирията?

Навярно. Уговорките около обезщетенията на децата не могат да изместят чисто правната програматика в този казус. Съдът трябва да отговори, българките умишлено ли са заразили децата със СПИН или не. Многократно сме заявявали това, че и дума не може да става за това, че те са съпричастни към заразата на децата в болницата.

Според вас, възможно ли е в сряда Върховният съд да не спази вече дадената дума и да отложи произнасянето на присъдите за петте български медицински сестри и палестинския лекар с българско гражданство за друга – по-късна дата?

Спазят ли се принципите на процесуалното законодателство, спази ли се Наказателно-процесуалният кодекс от страна на върховните съдии, не може да има отлагане на делото във времето и на 11 юли, както беше огласено, решението на Върховния касационен съд трябва да бъде оповестено, но тъй като през тези осем години се случиха много невероятни, а понякога и парадоксални неща, не е изключено Върховният съд да заяви, че все още не е готов с мотивите, съпътстващи решението и да обяви друга дата за огласяване на своето решение. Възможно е да бъде отложено произнасянето за друга дата в необозримото бъдеще, но като че ли логиката диктува то да бъде оповестено в сряда.