Говорителят на израелската армия: Целта ни е да унищожим Хамас в Газа
Говорителят на израелската армия: Целта ни е да унищожим Хамас в Газа / БГНЕС

Операцията на израелската армия срещу движението Хамас ще продължи, докато не бъдат изпълнени целите й, каза в интервю за Дарик говорителят на армията капитан Ишай Давид. Според него армията прави всичко възможно да опази живота на цивилните хора, но няма как да не пострадат граждани. От началото на операцията досега, по данни на Израел, загиналите палестинци са около 500, а Израел е изгубил един войник.

Ето какво още обясни за целта на операцията на израелската армия в Ивицата Газа Ишай Давид:

Целта ни е да променим ситуацията, така че повече да не е непоносима за гражданите на южната част на Израел, които от осем години насам са цел на ракетите на Хамас. От тогава досега Хамас е изстрелял около седем хиляди ракети. Да променим тази реалност и да унищожим инфраструктурата на Хамас в Ивицата Газа – това е нашата цел.

Колко дълго ще продължи тази операция?

Трудно е да се каже сега. Операцията започна преди около седмица. В събота вечерта навлезе във втората си наземна част. Войските сега действат по суша, въздух и море и напредват. Не сме постигнали целите си, но имаме добър напредък. Когато правителството заповяда да спрем – ще спрем.

Хамас казват, че са готови за дълга битка. Какъв ще бъде отговорът на Израел?

Хамас е наистина много опасна терористична организация, която се спонсорира, обучава и поддържа от страни като Иран и Сирия. Тя е много добре въоръжена, през последните години през тунели се контрабандира много оръжие. Ние обаче имаме напредък в разрушаването на инфраструктурата на Хамас – тунели, ракети, ракетни площадки, както и елиминиране на терористи.

Има ли гаранция, че по време на операцията израелската армия няма да предизвика жертви сред цивилните палестинци?

За съжаление няма гаранции. Това е много сериозна битка. Това е война. А по време на война се раняват цивилни. Но израелската армия винаги е правила всичко възможно за намаляване на цивилните жертви. За съжаление ние се бием в една от най-гъсто населението зони в света – с милион и половина жители. Терористите използват тези хора като човешки щит за хората и амунициите, намиращи се в училища, джамии, болници и за съжаление, вече има пострадали цивилни. Но за разлика от Хамас цивилното население на Ивицата Газа не е наш враг. Нашият единствен враг е Хамас и само Хамас. От друга страна, Хамас изстрелва ракети, така че да рани колкото е възможно повече цивилни израелци. Това е доста несиметрично уравнение. Ние се мъчим да направим всичко, което е възможно, за да засегнем колкото може повече терористи. Те правят всичко възможно, за да засегнат колкото може повече цивилни.

Какво прави израелската армия, за да запази живота на чужденците в Ивицата Газа?

Чужденците, както и останалите цивилни, не са наш враг. Ние правим всичко възможно, много сме внимателни, да не засягаме места, където има концентрирани цивилни. За съжаление вече има пострадали цивилни. Има много пресечен огън. Ние се отнасяме към чужденците толкова внимателно, колкото и към останалите цивилни.

Вярно ли е, че е забранено на чужденците от смесени бракове да бъдат евакуирани от Ивицата Газа?

Нямам такава информация. Мога да кажа, че сме осигурявали евакуация на чужденци от Ивицата Газа, но не знам да има забрана за напускане на граждани от смесени бракове. Трябва само да добавя, че правителството взе решение да промени сегашната ситуация, след като тя стана непоносима.