Гергана Червенкова: Надявам се обвиненията срещу мен да паднат
Гергана Червенкова: Надявам се обвиненията срещу мен да паднат / Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

"За да паднат обвиненията към мен, трябва да се разбере откъде идва всичко, защо така е станало и всъщност има ли реално престъпление или не", заяви интервю за Дарик Гергана Червенкова, след като преди седмица съдът прекрати делото за екстрадицията й. Решението беше очаквано, тъй като по-рано стана ясно, че САЩ са оттеглили искането си българката да им бъде предадена. Червенкова беше задържана заради съмнение за търговия с наркотици в интернет. Ето какво още разказа тя пред Ралица Гълъбова и Калина Донкова за делото срещу нея, решението на съда и подкрепата, която е получила в последните няколко месеца.

Колко време вече продължава твоята сага? Позволявам си да ти говоря на "ти", тъй като репортерите, които отразяваме заседанията, на които се гледат мерките ти за неотклонение, сме те виждали доста пъти.

В публичното пространство моята сага, както казахте, излезе някъде средата на май месец, и то нашата позиция и въобще това, което се случва от нашата гледна точка. А иначе всичко стартира на 30 ноември миналата година. В публичното пространство бяха пуснати съобщения за това как съм организатор на международна престъпна група, че съм изпрала доста пари. Ако тогава гледаме началото на нещата, точно осем месеца правим днес.

Ако през тези осем месеца има хора, които се информират чрез медиите за всичко, което се случва, но все пак не са разбрали за теб, ти как би се представила? Като една 36-годишна жена, майка на две деца, но...

Аз съм наистина една 36-годишна жена, след 10 юли. Майка на две дечица с разкошен съпруг, семейството ми е разкошно, имам много приятели, а от няколко месеца наистина много приятели, над осем хиляди (усмихва се). С едни много тежки обвинения, за съжаление, които все още са в САЩ. Надявам се скоро да бъдат снети или да бъде доказано и видяно, че са нереални може би, не знам как да кажа, че има грешка.

Да кажем, че по всички обвинения, които са повдигнати срещу теб, законът предвижда 68 години затвор.

Да.

Обвиненията са повдигнати в Щатите, ние обаче тук следим въпроса около твоята екстрадиция. Миналия четвъртък съдът прекрати делото за екстрадиция, което се водеше тук.

Да.

Но аз ще те върна три седмици преди това, когато всъщност беше освободена от ареста. Заседанието в Софийския апелативен съд поне за мен беше със сигурност запомнящо се. Въпреки че ние гледахме гърба ти, тъй като беше обърната към съдиите, направиха ми впечатление безпрецедентните ръкопляскания в залата. И реакцията на Димо - твоя съпруг.

Да, това беше на 2 юли. Много бяхме щастливи от решението на съда и на това, че той повярва в мен. Все пак, пускайки един човек под гаранция, заемаш позиция, преценяваш дали този човек би се укрил, дали има предпоставки. Отделно те взеха под внимание изготвената молба от адвокатите ми. Всъщност вратичката за пускането ми под гаранция и законовият начин това да се случи беше подадена като идея от адвокат Георги Варамезов, който се базира на Европейската конвенция за защита правата на човека. И най-важното, което не трябва да се спестява, е, че съдът реши и взе под внимание този вариант. Също така бяха изложени много практики, в които България е осъдена поради причината, че съдът не е приел преди това. Тук се видя, че съдът беше отворен, прие тази практика и даде решението си за пускането ми под гаранция. Много ни радваше и обнадеждаваше, че срещу нас стоят професионалисти, които са отворени да спазват закона изцяло. И които го правят реално, следват европейските закони, не само българските. Наистина всички бяхме много щастливи.

Смяташ ли, че все пак е изиграла роля солидната подкрепа, която ти засвидетелстваха хората? Имаше доста протестни акции в твоя защита през времето, в което ти беше в ареста. Тогава комуникирахме предимно със съпруга ти Димо, който изнесе като че ли голяма част от товара върху себе си.

Да, огромна, но не беше предимно сам, справиха се и всички мои приятели, и непознати хора направиха много неща, които ние впоследствие разбирахме в моя подкрепа. Хора, които не познаваме реално, не знаем откъде е дошла инициативата, но хора, които са повярвали в мен. Убедена съм, цялата тази подкрепа и на хората, и на медиите - вие сте институция, която може да даде гласност на позицията на хората - и това да се чуе от още хора, които да ни подкрепят, определено изигра съществена роля моят казус, моята трагедия да бъде разбрана и чута от много хора. Сигурна съм обаче, че съдът е независима институция, аз наистина вярвам в това.

До последно ще повтарям - за мен съдът би трябвало и е - в моя случай аз го видях, че е независима институция, и че независимо от цялата гласност те взеха правилното решение. Факт е обаче, че делото беше приключено поради оттегляне молбата за екстрадиция от американска страна и по прокурорска преценка в САЩ. Може би това, че толкова много хора видяха, може би, че там не е спирало и разследването. Комплексни са нещата според мен, комплексна е и отвореността им те да видят и да продължат да работят. Всичко това е допринесло за развитието до момента.

Разбрахте ли обаче ти, семейството ти и адвокатите ти какви са доказателствата, които обърнаха посоката като че ли на твоята сага, тъй като това е изключително сериозно и важно за теб, ти оставаш тук при семейството си...

Засега...

Няма да се наложи, засега, да пътуваш навън, пожелаваме ти изобщо да не ти се налага.

Дай Боже. За съжаление, нямаме такава информация. Писахме имейл и се опитахме да се свържем с адвокатите в Америка, което все още не можахме, тъй като и те имат работа и не могат постоянно да са на линия. Чакаме отговор от тяхна страна. Ние сме им изпратили нотата, днес или утре ще изпратим вече преведеното решение, за да могат в прокуратурата вече да видят дали ще получат някаква информация или не. До момента те така или иначе не са получили никаква информация, явно такава е практиката, до делото ли, преди делото ли..., не се предоставят доказателствата. Всъщност не се приемаха и моите доказателства, но и бяха предоставени доказателствата, с които те разполагат примерно. За момента не знаем с какви доказателства разполагат, какви са били новите, какви са били старите, никаква информация нямаме.

Доказателствата, които ти и защитата ти предоставяте, се въртят в тази посока - ти си била служител на ниска позиция в тази фирма. Нека припомним, че ти си единственият служител на фирмата, който има повдигнати обвинения, какво се случва с останалите служители...

Слава Богу, нямат никакви обвинения. Не пожелавам на никого да изпада в моята ситуация, защото всички ние сме просто служители.

Те подкрепят ли те?

Ние сме служители на българска фирма, много бих искала да го уточня това, защото обвиненията са насочени към английска фирма, която няма служители, доколкото знам.

Тези фирми обаче са с един и същ собственик.

Да. Да - това е нашата насока. Понеже в обвинителния акт ме обвиняват и като собственик, и като най-високо ниво мениджър, и като управляващ банковите сметки, и като управляващ уебсайт оператор, абсолютно всичко. Това са доказателствата в наша насока. Дали има обаче извършено престъпление като цяло - работата ми никога не е изисквала да съм запозната със законодателството на Америка, дали рекламираните от сайта лекарства са в разрез със законите или не, нямам идея. Успяхме да изровим впоследствие, след като ни се наложи с тези обвинения, започнахме да четем, опитвахме да се ограмотим, да намерим логика в цялата работа, е, че става въпрос за едно хапче за глава. Даже намерихме в един сайт, че то е изключение от контролираните лекарства...

Изключително много несъответствия излизат до момента.

Нямам представа каква е цялата идея, не съм запозната, аз не съм и фармацевт. Не мога да хвана логиката на обвиненията като цяло.

Съжалявам, че те прекъсвам, но няма как да не задам въпроса как си обясняваш, че точно ти си посочена като организатор на тази група. И означава ли това, че всеки един от колегите ти на тази длъжност е можел да стане жертва на това?


Понеже не сме много, тя е мъничка фирма, шест души сме - единственото, което си обяснявам, е, че четирима от другите служители са в отдел Обслужване на клиенти, те са с общ имейл, няма имена на техните имейли. Понеже са на смени, контактуват с този имейл, без да посочват своите имена, защото е дълго за обяснение кой ден кой е на смяна, работата им е една. IT специалистът е бил пак с такъв IT support или нещо от този род имейл. Единственият имейл, който всъщност е посочен и в клетвената декларация на агента от DEA, и е с име - е моят. Аз съм написала отдолу имената, в кой отдел работя, към коя фирма се правят отчетите, това ми е единственото обяснение, че те са засекли тези имейли в аптеката, с която е работила фирмата и оттам тръгва обвинението към мен. Не мога да разбера защо не е направена проверка, защо са решили, че един имейл ме окачествява като собственик, мениджър уебсайт оператор. Пращайки този имейл, съм пращала отчет за продажбите, нищо повече като информация.

Интересно ми е как би отговорил на тези въпроси човекът, който за първи път в публичното пространство те представи като организатор на престъпна група, разпространявала наркотици и занимавала се с пране на пари, а именно бившият вътрешен министър Цветан Цветанов. Доста се заговори за него в последните дни във връзка с този казус. В крайна сметка ти как ще коментираш неговата роля? Изигра ли той такава роля?

Аз не мога да коментирам ролята на господин Цветанов. По това време той е бил вътрешен министър. Ясно е каква е била ролята му в държавата. В моя казус, въпреки че в последно време адвокат Груев, който не ме представлява още преди 19 юли, хвърли обвинения по адрес на определени хора и прокуратурата, и съда и така нататък, аз не подкрепям тези обвинения. Не може да се хвърля в пространството и пред хората обвинения без ти да имаш реални доказателства каква е била ролята на дадения човек, когото ти посочваш по име като определен човек с определена роля.

Разговаряла ли си с Цветанов?

Не, никога не съм разговаряла с него. Смятам, че всеки трябва да носи отговорност да думите, които казва.

А и все пак не знаем дали не разполага той с някакви доказателства. Може на него да му е ясно...

Може, не знам. Нямам идея какво му е ясно на него. Аз мога да кажа какво ми е ясно на мен. Аз мога да го кажа от позицията на човек, който знае какво е правил, знае каква му е била длъжността в тази работа, знае какво е вършил през тези четири години. Аз смятам, че няма как да бъде привлечена към подобна схема. Това е моето твърдение. Ако някой знае нещо, което аз съм правила, пък аз не знам, че съм го правила, знам ли... Наистина не мога да си обясня цялата работа.

Аз смятам, че ако има някаква схема, в която ти си била въвлечена несправедливо, това най-вероятно ще се изясни рано или късно.

На това разчитам. Това трябва да стане. За да паднат обвиненията към мен, трябва да се разбере откъде идва всичко, защо така е станало и всъщност има ли реално престъпление или не.

Искам да сменим темата с малко по-приятна. Естествено, ние ще продължаваме да следим казуса ти, но как смяташ да прекараш лятото? Все пак времето навън е хубаво, е ти вече си при семейството си.

Много ни се иска до отидем на море. Децата постоянно питат кога ще отидем. За съжаление моята реакция е малко по-сдържана. Моят проблем не е приключил, аз не съм спокойна. Докато не видя документ, който да сваля всички обвинения към мен, аз няма да спя спокойно. И не спя спокойно.

Ти си безработна, нали така?

Да, аз съм безработна. Регистрирах се на борсата. За момента няма да бързам с работа, защото имам нужда от почивка, пък и все още трябва да се боря за свободата си, така да се каже, и за оневиняването си в Америка. Така че аз имам доста работа, която трябва да свърша, преди да се ориентирам към нова работа. Но децата и Димо много настояват да отидем, ако е възможно, на море.

Ти и съпругът ти бяхте казали на децата, че си в командировка, нали така?

Да. Сега им казахме, че засега мама няма да ходи в командировка. Те бяха много щастливи.

А те не усещат ли, че нещо се случва?

Усещат.

Все пак ти прекара два месеца в ареста, а те са били убеждавани, че си в командировка, но няма как цялото ви семейство да не се издало по някакъв начин и те да не са усетили тревогата.

Дъщеря ми е много логична. Може да пише и да чете.

На колко години е?

Навърши седем. Но от повече от година може да чете и пише. Това е похвално, но в този случай не е толкова хубаво всъщност. Защото тя пише в „Гугъл" „Гергана Червенкова" или „Няма да дадем Гергана", защото е прочела плакатите и блузките, и в един момент е започнала да чете статии и да гледа клипчета с мама.

Какво й обяснихте?

Обясних й, че това е във връзка с командировката и дали ще бъде изпратена и че общо взето е обществено достояние и в съда решават да пратят мама в командировка или не.

Всъщност имаш ли представа кога ще стане ясно за обвиненията към теб? В момента сте...

В неведение, да. От самото начало, от 30 ноември сме в огромно неведение. Определено не знаем какво ще стане. Писахме на адвокатите, пратихме нотата на САЩ, която се получи в съда. Сега ще им изпратим и решенията и чакаме да разберем какво може да разберем дали има нови доказателства или не и какви са стъпките оттук насетне, за да можем да внесем доказателствата, които аз имам, за да не ми висят на главата тези шест сериозни обвинения. И крайно време е това да приключва, защото е убийствено.

Как разчиташ поведението на българската страна по линия да дипломацията в този случай? Имаше ли адекватна реакция, имаше ли изобщо реакция? Каква беше реакцията и действията на Министерство на външните работи?

В интерес на истината имахме множество срещи, една от които беше с кабинета на господин Орешарски, в която той съвсем човешки реши да поеме отговорност и да потърси възможностите за изясняване на истината. Не знам точно какви постъпки са направени, но е факт, че той възложи да се провери, включително мисля, че на ДАНС и МВнР, да се види дали е имало разследване от тук. В момента също има и разследване и на фирмата, има досъдебно производство, което е образувано тук на датата на моя арест.

Тъй като акцията беше съвместна на американските и българските служби.

Това досъдебно производство бе отделено. Всички иззети компютри от офисите, от вкъщи домашен и служебен, включително и на съпруга ми служебният компютри беше иззет, всички компютри, които бяха иззети, не се присъединиха към моето екстрадиционно производство, а се отделиха в отделно досъдебно производство, което е за пране на пари срещу неизвестни извършители. И от там срещнахме малка трудност в подсигуряването на информацията и моята и-мейл кореспонденция. В крайна сметка моята работа е в служебния компютър и беше хубаво тя да бъде с мен, за да мога да покажа какво съм вършила аз. И то е видно вътре каква работа съм изпълнявала, кой ме е контролирал, на кого и какви мейли съм пращала.

Известно е, че българските служби сътрудничат в подобни мащабни операции и зрелищно анонсирани акции. Надяваме се да видим сега...

Не мога да знам, сигурна съм обаче, че има сътрудничество, защото става въпрос за българска фирма. Фактът е, че разследването в Америка продължава, но съм сигурна, че те са се обърнали за пореден път може би към българските институции и партньори за допълнително разследване и самото оттегляне на молбата за екстрадиция...

Смяташ, че е свързано?

Смятам, че е свързано и с това. Вярвам в това.

При подкрепата на толкова много хора, какво би казала на някого, който е песимист? Ти си с огромна усмивка, личи си, че хората те подкрепят. Ние, българите често сме песимисти и стоим и гледаме мъката на хората, и си казваме „Дано не се случи и на нас".

Определено съм невероятно щастлива и благодарна на всички, които намериха място в сърцето си за мен и за желанието да ме подкрепят и да повярват в мен. Ние им предоставихме информация прозрачно, за да се запознаят, но факт е, че те пожелаха да го направят. Което показва, че наистина не сме песимисти и това може само да ме радва. И да съм невероятно благодарна. Защото аз съм убедена, откакто всичко това се случва, че цялата тази положителна енергия, която получих от толкова много хора, също помогна за това развитие на нещата. Не може толкова положителност и вяра от толкова много хора, изпратена към вселената, да не се обърне и да помогне за изясняване на истината. И това влияе. Вярвам в това и съм много благодарна.

Целия разговор можете да чуете в radio.dariknews.bg