Генерал Кони: Най-търсеният мъж в Африка
Генерал Кони: Най-търсеният мъж в Африка / netinfo

Интервю на Константин Вълков с Матю Грийн, британски журналист, който осъществил мечтата си да се срещне с Кони. Този месец излиза книгата на Грийн The Wizard of Nile: Africa's Most Wanted.

Някъде в джунглата на Уганда се крие международен престъпник. Издирван повече от 20 години, заради своите 33 обвинения от Международния съд в Хага, той е най-търсеният човек в Африка.

Името му е Джоузеф Кони. Генерал Джоузеф Кони.

Според световните мироопазващи организации Кони е катастрофален терорист, който може да се сравнява единствено с Осама бен Ладен. Впрочем, двамата наистина имат нещо общо - обичат да записват посланията си на видеокасети и да ги изпращат до телевизионните станции.

Джоузеф Кони, самопровъзгласил се като посланик на Бога, отвлича хиляди деца през последните 20 години. Той е главнокомандващ на Съпротивителната армия на Бога в Уганда. След като отвлича децата, Кони ги превръща в перфектни войници, които водят безсмислена война на територията на Уганда, Судан и Конго. Името му е оставило кървава следа в цяла Уганда. Кони е жесток и неуловим. В момента се крие някъде по границата на Судан, Конго и Уганда. Британският журналист Матю Грийн, запленен от мита и многобройните истории за генерал Джоузеф Кони, се промъкна в опасната военна зона с едно-единствено намерение - да намери Кони и да го попита защо води своята война. В началото на март в Европа излиза книгата му за Кони.  

Генерал Кони: Най-търсеният мъж в Африка
netinfo

 

***

Кореспондентът на Ройтерс и Файненшъл Таймс в Африка разказва от Лагос специално за Дарик и вестник "24 часа" дали желанието му да види Кони се е осъществило.

Константин Вълков: Вместо да пътувате по света и да се забавлявате, вие отидохте в най-опасните части на северна Уганда, за да преследвате неуловимия Джоузеф Кони. Защо?

Матю Грийн: Работех като журналист за Ройтерс в Найроби. Отразявах Източна Африка, като се занимавах с конфликтните зони от Сомалия до Конго и Судан. Но нещо за Северна Уганда успя да привлече вниманието ми. Най-вече защото войната там нямаше абсолютно никакъв смисъл. В Северна Уганда имаше един човек, който предвождаше армия от войници. В армията си той имаше много отвлечени деца. Те искаха да управляват Уганда. Този човек успя да оцелее като лидер на тази армия в продължение на повече от 20 години. Исках да разбера как е постигнал това. За мен този конфликт беше и остава една от големите мистерии в Африка. Как така една очевидно безсмислена война продължава 20 години? Реших, че ако намеря Джоузеф Кони, ще мога да го попитам за отговора.

Тъй като очевидно много от българите не знаят кой точно е Доузеф Кони, как бихте го описали с няколко думи?

Джоузеф Кони е лидер на бунтовниците от Lord Resistance Army, Съпротивителната армия на Бога. Той има армия, която оперира в Северна Уганда и тероризира населението повече от 20 години. Доскоро той беше известен само с това, че отвлича хиляди деца, за да ги превърне във войници. Когато някои от тях успявали да избягат, разказват, че той вярвал в 10-те божи заповеди на Библията и бил обладан от своите представи за света. За това как трябвало да управлява, въз основа на тези божи заповеди.

Генерал Кони: Най-търсеният мъж в Африка
netinfo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Успяхте ли да намерите избягали от неговата армия?

Да, запознах се с един млад мъж от Северна Уганда. Казваше се Мози. Мози беше много приятелски настроен. Първоначално мислех, че е студент. Колкото повече го опознавах, разбирах, че съвсем не е такъв. В крайна сметка се оказа, че е едно от най-доверените лица на Джоузеф Кони. Той заемаше ръководен пост в армията на Кони. Бунтовниците го отвлякли от училище, когато бил на 16. Превели го през границата в лагерите им в Судан и го направили войник. През годините се издигнал. Един ден решил да избяга и се върнал в дома при майка си. Неговата лична история ми помогна да разбера какво точно се случва в Северна Уганда.

Кое беше най-трудното ви преживяване по време на преследването на Кони?

Най-трудно беше да шофирам по много опасни пътища. Особено от Северна Уганда до Джуба в Судан - там попадаш в една зона, известна като триъгълника на армията на Кони. Само няколко месеца преди да мина аз, няколко души, които се опитвали да премахнат мините по пътя, бяха убити. С мен имаше няколко добре въоръжени войници, които ме ескортираха. Колата ни се счупи и преди да стигнем Джуба се наложи да спим на открито, което въобще не беше добра идея. Добре че по едно време минаха нефтотърсачи, които пътуваха за Судан и предложиха да ме закарат. Извадих късмет.

Сравняват Кони с Осама бен Ладен? Дори някой анализатори твърдят, че Осама е модел за гостоприемство в сравнение с Кони? Възможно ли е въобще това?

…(смее се), Добър въпрос, въпреки, че не съм срещал досега Бен Ладен. Със сигурност и двамата имат нещо общо - това, че не обичат да се срещат с много хора лице в лице. Споменавате Осама Бен Ладен - впрочем, той също е възприеман като страшна, зловеща фигура. Малко хора в Уганда знаят, че подобно на Бен Ладен и Кони записва касети със свои послания, които изпраща на телевизионни станции. Това е странният паралел между двамата.

Опишете деня, в който се срещнахте с Джоузеф Кони.

Чаках в една много отдалечена зона до границата на Судан и Конго. Отидох там с няколко преговарящи, които искаха да се видят с Кони и да договорят края на войната. Дни наред чакахме в джунглата. Надявах се, че той ще се появи, заради тях. Минаваха дни, но той все не се появяваше. Изпращаше бодигардовете си да ни посрещнат, а един ден изпрати и малкия си син. Това беше нещо като знак, че скоро ще се появи и самия Кони. Честно казано, в един момент започнах да губя надежда. Той беше толкова предубеден към непознати, че можеше просто за изчезне.

Тогава дойде поканата. Прекараха ни през гората до един подслон, където се криеха бунтовниците. В дъното се виждаше един човек, който седеше на пластмасов стол. Беше облечен в зеленикава военна униформа и шапка на главата си. И това беше Джоузеф Кони, който чакаше да посрещне посетителите си. Изглеждаше нервен, притеснен.

Доколкото знам, Джоузеф Кони е с 33 повдигнати обвинения от Международния съд в Хага за военни престъпления, убийства, изнасилвания... Къде е Кони сега?

Генерал Кони: Най-търсеният мъж в Африка
netinfo
Наистина е обвинен в престъпления срещу човечеството и във военни такива, заедно с някои от своите най-високопоставени командири. Двама от тях са мъртви, между другото. За Кони се говори, че в момента е в североизточната част на Демократична република Конго или на границата между Судан и Уганда. Тъй че за момента е сравнително далече от родните земи.

Личи си, че сте смел човек. Набелязали ли сте някои друг африкански генерал за следващото си “преследване”?

Ако ви кажа сега, това ще бъде предупреждение за него. Предпочитам да запазя тази информация за себе си.

 

***

Джоузеф Кони все още е жив. И продължава да вярва, че сегашният световен ред трябва да бъде разрушен и заменен с нов, основаващ се на десетте Божи заповеди. Той все още е проблем само за Уганда. И затова никой не се притеснява. Не е изключено един ден да реши, подобно на Осама бен Ладен, че е време да въдвори нов ред в целия свят. И тогава няма да е проблем само за Уганда.

Книгата на британския журналист Матю Грийн The Wizard of Nile излезе този месец в Европа и може да бъде поръчана от www.amazon.com.