Федерация поела министерски нощувки в Монако
Федерация поела министерски нощувки в Монако / netinfo
Българската федерация по мотоциклетизъм е поела разноските за нощувките в Монако на министрите на вътрешните работи Румен Петков, на отбраната Веселин Близнаков и на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов, както и на заместник финансовия министър Кирил Ананиев. Това каза в интервю за предаването „Денят” на „Дарик” радио председателят на федерацията Богдан Николов. Четиримата бяха на петдневна визита в Монако за обявяването за № 1 в света на трасетата за мотокрос в Долна Митрополия и край Севлиево.

Вчера правителството отпусна на федерацията по мотоциклетизъм 3 900 000 лева от бюджетния излишък, като цялата Държавна агенция за младежта и спорта взема 8 200 000 лева. Ето част от интервюто на Богдан Николов за Дарик.

Относно 260 000 лева, които сме взели от ДАМС, ние такива пари не сме взели до този момент. През цялата година ние с много мъки и с рекламодатели сме организирали 4 световни и 4 европейски шампионата, които ни костват много разходи и труд.

Тези 260 хиляди лева ние сме поискали от ДАМС, но още не са ни дадени, което е около 30% от разходите, които сме направили за тези 4 световни и 4 европейски шампионата през годината. Това е простатата истина.

Това, че трима министри – Румен Петков, Веселин Близнаков, Асен Гагаузов и заместник министърът на финансите Кирил Ананиев бяха на петдневна, доста луксозна визита в Монако, и тези пари, които се появяват от бюджетния излишък на ДАМС за вас – 4 милиона, могат ли да се свързват тези събития?

Те не могат да се свързват, защото тези 4 милиона са реално за обекти на Министерството на отбраната, не са за наши обекти. Тези, които са били в Монако, както казахте министри и зам.-министри, това е целият организационен комитет на „Гранд при” на България със заместник-председателите си. В крайна сметка България получи две награди – най-големите в света, които се дават и колкото повече министри отидоха, толкова по-добре за имиджа на България, когато се отчита този успех.

Министрите и заместник-министърът на чии разноски пътуваха?

Заместник-министърът и министърът са си купили билети лично. Имат си и фактури за тези билети. Поели са си разноските за яденето. Спането се покрива от нас от Българската федерация по мотоциклетизъм на пет човека... Eдин полет на там, който ние го взимаме на бартер срещу реклама. Министрите са си поели разноските по пребиваването там. Хотелът е поет от Българската федерация по мотоциклетизъм - рекламен договор, който сме сключили, а самолетните билети са без пари, тъй като са бартер срещу реклама.

Как си обяснявате цялата тази ситуация, която се създаде и този скандал, който се забърка?

То не е за първи път. Ние не си уважаваме собствените успехи в България, камо ли да мислим, че България ще върви напред.

Вие тези 260 хиляди лева за какво ще ги използвате?

Тези 260000 лева – имаме да връщаме на много хора пари, които … По цялата организация, като почнете от най-малкия съдия до пожарна, полицаи, линейки, до купи, до плакети, до най-малките неща, които през годината не сме успели да платим. Защото тези състезания – 4 световни и 4 европейски, ни струват някъде около 900000 лева, не знам колко точно са, но някъде толкова. Събирали сме от рекламодатели и накрая на годината трябва да се разплатим, хората не могат да ни чакат следващата година да се разплатим за тази. Това е истината.