Фандъкова: За мен е много важно да оценяваме напредъка
Фандъкова: За мен е много важно да оценяваме напредъка / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Кметът на София Йорданка Фандъкова в „Годината” на Дарик. Чуйте цялото интервю на Radio.DarikNews.bg:

Вашето име присъства в класациите неизменно от 2009 г. насам за политик на годината. Тази година сте четвърта. Повтарям регламента - Дарик номинира и ние имаме аргументи вие да бъдете сред номинираните политици заради видимите резултати от вашата политика в София: нови посоки и спирки на метрото, кръстовища на две нива в „Младост” и при Телевизионната кула. Знаете ли колко пъти, като съм бил в Брюксел, съм казвал: какъв е проблемът да се изкопаят такива връзки на кръстовищата, каквито има много в Брюксел. Оказва се, през тази година, че не е проблем. Археологическите разкопки, обновени общи пространства, проекти за енергийна ефективност, които впрочем направиха София, големия град в България, с най-много спестени емисии въглероден двуокис и това стана повод да получите приза за зелен град, който е част от нашата класация за най-добър град за живеене. Така че Дарик има аргументи Йорданка Фандъкова да бъде сред номинираните за политик на годината. Оттам нататък вече решаваха слушателите, медиите и досегашните политици на годината. Общият сбор ви отрежда почетното четвърто място.

Можете да ме наградите за участие… и постоянство.

Да, но факт е, че участвате. Какво свърши през 2012 г.?

2012 г. е изключително успешна за София. Вие изброихте само част, разбира се, от най-важните и най-големите обекти, които бяха приключени и с които реално софиянци видяха резултатите от работата ни, видяха къде отиват както техните пари, така и парите от Европейския съюз. За мен най-важното е, че заедно с тези видими резултати ние осигуряваме устойчивост благодарение на последователна и упорита работа, защото, докато строим, правим проектите за следващите етапи, след което привличаме финансиране, и ето днес имаме много хубава новина, поредна хубава новина:Европейската комисия одобри апликационната форма за изграждането на метрото до летището и до бизнес парка. Знаете, че започнахме строителството благодарение на доверието, което има Брюксел в този проект, който комисарят Хан и председателят Барозу наричат проект за пример, и ние започнахме преди одобрението на апликационната форма. Сега имаме гарантирани 110 млн. евро за изграждането на тези два участъка. Аз лично се гордея…

Да ги повторим двата участъка.

Цариградско шосе до летището, 5 км нова метролиния, 4 метростанции.

Тя тунел ли ще бъде, или отгоре ще върви, както е мостът?

Има и закрит, и открит участък, там вече строителството започна, 2014 г. накрая трябва да приключи строителството и 2015-а да бъде пуснат този участък. Заедно с него ще бъде пуснат и участъкът до бизнес парка в „Младост”, който ще започне да се изгражда през пролетта на следващата година, в момента текат тръжни процедури. Там имаме три нови метростанции, така че проектът продължава, той се развива, при това се натрупва опит и се работи бързо. Заедно с това продължават и кръстовищата на две нива и всички останали проекти, които наистина правят София по-добър град. За мен е много важно да имаме… и  да оценяваме напредъка, защото често казваме и сравняваме София с останалите европейски градове, и това е правилно, защото ние се стремим в тази посока, но нека да не забравяме откъде сме тръгнали.

Трето място за събитие на годината получават пожарите на Витоша, в чието потушаване впрочем… и там имаше и втори пласт, участваха протестиращите в защита на планината. Днес, ако вярно съм разбрал съобщенията, се открива ски сезона на Витоша, нали последно и на Витоша ще има…

Официалното откриване ще бъде тогава, когато има сняг, за да бъде открит ски сезонът, но на практика няма вече никаква пречка ски сезонът за бъде открит, тъй като вчера вече беше подписан и договорът с „Витоша ски” и Министерство на земеделието в лицето на Агенцията по горите, така че няма никаква пречка това, което си обещахме лятото и всички работиха в тази посока да се осигури, гарантира ски сезонът при стриктното спазване на закона, това е факт, така, че софиянци ще могат да карат ски тази зима на Витоша.

Снегът по улиците… как изглежда София в момента от общата картина?

Ами, всички се движат по улиците, мисля, че всички виждат - София изглежда чудесно на фона, разбира се, на двата снеговалежа, които не бяха толкова обилни, но пък бяха при много трудни условия, с много силен вятър, много ниски температури и съответно опасност за заледяване. Работиха сериозно всички, и фирмите знаят, че когато не работят, биват санкционирани много сериозно, така че се стараят.

Две теми, по които общината събираше критики, едната е за платеното паркиране. Сега, вече от дистанция на времето нещо бихте ли променили?

В началото казах, че  има детайли, които сигурно си струва да се обсъждат и да се променят, но като цяло философията, мисля, че доказа, че е правилна, защото и в момента, в „синя зона” в идеалната част, историческата част на града, има средно по около 20% свободни места за паркиране, което показва ефекта след повече от тримесечното експлоатирането на тази зона.

Проблем са  например двата часа ограничение в центъра. Някой път на човек му се налага трети час да остане и е готов да си плати.

Да, така е.

Това бихте ли променили?

Така е. Първо, философията все пак е да затруднява паркирането в центъра, не да го облекчава, но от друга страна, пак казвам, че всеки детайл си струва да се коментира и ако има разумни доводи да се коригира.

Даже и ние като дебатирахме кои да бъдат, кой да бъде политикът на годината, ако имаше някакво възражение по повод на вашето име, това беше, сама се сещате, проблемът с кучетата.

Мисля, че този проблем, който съществува от много години и не само в София, и не само в страната, а в целия регион, изисква наистина последователна обща цялостна политика. Пак казвам, това не е проблем, който може да бъде решен на едно място, защото за кучетата няма бариери. Те отиват там, където има храна. А смея да кажа, че ние работим последователно, изпълнявайки всички мерки, които са възможни. Тази година настоях и  най-накрая беше променена наредбата и изградихме първия етап от приюта за 1000 кучета. Там вече се прибират…

Това е приютът в Долни Богров.

Точно така. Той е най-големият…

Той отвори тази есен.

…точно така. Той е най-големият възможен. Работи се и се прибират агресивни кучета в него и в момента. За съжаление съдът отмени на първа инстанция наредбата на Министерство на земеделието, така че може би срещаме трудности при втория етап, но аз настоявам и се надявам, че наредбата… скоро ще бъде приета новата наредба, която да позволи изграждането на приюти от отворен тип, така че без излишни средства да се осигурят условия, за да бъдат прибирани кучетата. Останалите програми продължават. Много е важно да разберат собствениците, особено собствениците на дворните кучета, които също са домашни, че трябва да бъдат отговорни. Когато кастрират кучетата си, това може да стане безплатно в общинските кастрационни центрове и те не дължат такси.

София е градът, големият град на България, с най-много спестени емисии въглероден двуокис. Това се оказа абсолютно измерим и в България, освен по света, критерий с мерки за енергийна ефективност. На всеки софиянец са спестени 10 кг въглероден двуокис.

Аз бих казала това е началото, защото ние сме заложили много сериозна политика по отношение на общинските дейности - градският транспорт, осветлението и общинските сгради, от които над 100 вече са изцяло енергийно ефективни, освен новите детски градини, които строим и вчера открихме поредната, правим енергийна ефективност на всички останали, но вече следващото предизвикателство, следващата стъпка, това са частните сгради, които също следва да се работи много упорито за това да се приведат в този вид.

Как ще гласувате на референдума? За или против изграждането на нова ядрена електроцентрала?

Мисля, че има време  всеки да се запознае внимателно с всички тези аргументи и да вземе своето решение. И добре е, че за първи път се провежда национален референдум по важен въпрос.

Т.е. слушате информационно-разяснителната кампания?

Всички трябва да слушаме, да сме информирани, всеки да направи информиран избор.

За или против отпадането на тютюнопушенето на обществени места?

Аз винаги съм заявявала, че самата аз съм пушач, но съм много дисциплинирана, и там, където не се пуши, не пуша и намалявам цигарите. Разбира се, смятам, че не трябва пушачите да вредят на останалите.

Т.е. вие сте да си остане това, което е в момента - да не се пуши на обществените места.

Аз мисля, че когато се вземе едно решение, не трябва да се отстъпва лесно от него.

Да видим до края на предаването ще има ли един водещ политик на България, който да иска това, което парламентът щял по съвест да направи. Общо взето, досега нито един не каза да се разреши пушенето, ще видим какво ще стане, 25-ма ще участват, топполитици на България, ще видим какво ще стане. 20-те години в едно изречение, г-жо Фандъкова?

20 години много тежък преход за България. Много е важно да работим. Видяхме, че с работа, с упоритост, с привличане на европейски средства можем да променяме страната си и трябва да го правим, да работим всички заедно.