Еврокомисията ще сложи таван и за цените на SMS
Еврокомисията ще сложи таван и за цените на SMS / netinfo
След евротавана в роуминга Европейската комисия ще сложи таван и на цените за SMS. За тази идея на еврокомисаря Вивиан Рединг разказа в „Дарик Кафе” председателят на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения Пламен Вачков, който участва в заседанието на Съвета на министрите на телекомуникациите в Люксембург.

След месеци на обсъждания европейските министри на телекомуникациите одобриха мерките за намаляване на цените на роуминг услугите. Новият регламент въвежда таван от 49 евроцента за изходящите телефонни разговори от чужбина и 24 евроцента за входящите телефонни разговори, когато абонатът е извън родната си страна. Това ще е само през първата година, след това допълнително постепенно цените ще бъдат понижени.

И трите мобилни оператора в България обявиха, че ще се съобразят с приетия регламент.

Европейският комисар по информационните технологии и медиите съобщи, че в рамките на осемнадесетмесечен срок ще бъде обсъден и въпросът за въвеждане на регулация и по цените за мобилния трансфер на данни. В случая става въпрос за така наречените SMS-съобщения. В момента там цените комисията намира, че са също доста завишени и в рамките на тези осемнадесет месеца въпросът ще бъде обсъден и ще се направят подобни предложения за цените на гласовите международни разговори.

На същия принцип ли ще се действа – един общ таван за всички мобилни оператори в рамките на Европейския съюз?

Да, вероятно ще бъде същият принцип. Вие знаете, че това, което сега е прието, е така наречената от Европейската комисия „своеобразна евротарифа” и тя е с падащ график на намаление, тоест и цените на едро, и цените на дребно в близките три години ще се намаляват. Подобен принцип ще бъде възприет и за съобщенията, така наречените съобщения, които са на базата на трансфер на данни.

Бяха ли посочени някакви данни за това всъщност какъв е пазарът на SMS-ите най-общо казано в Европейския съюз, обща сума на приходите на операторите?

Не, не, не бяха посочени, тъй като току що ви казах, че се дават 18 месеца, за да се направят всички тези проучвания. Тъй като по този въпрос няма проучвания и понеже знам, че ще ме попитате и за България, с приетия Закон за електронните съобщения Комисията за регулиране на съобщенията, която ще регулира 18 телекомуникационни пазара и една от задачите е да събере такива данни и ние да ги знаем.

Като атмосфера на тази новина, която ми казахте – че ще се готви бъдеща регулация за SMS-съобщенията, с какво настроение колегите ви приеха това възложение от госпожа Рединг?

Ами смята се, че приемането на регулация във връзка с международния роуминг общо взето е успех на комисията, на Европейския съюз и на всички страни членки. Настроението е добро, нямаше никакви знаци за негативно отношение към това съобщение. Разбира се, беше отбелязано от госпожа Рединг и от другите изказващи се, че е добре, ако всички тези неща се постигат в диалог с операторите, не се налага комисията да прилага такава регулация, но когато това не се случва, комисията показва желание и воля да осъществява такъв начин на действие, тоест чрез регулиране на определени пазари ценово.

Господин Вачков, да ви варна към решението на европейските министри на телекомуникациите, които одобриха регламента за намаляване на цените на роуминг услугите.

Същественото е да се знае, че след като на 25-ти предложението на Европейската комисия бъде прието на заседание на комисията по конкурентноспособност, реално влиза в сила и министрите решиха, че в рамките на два месеца, които се дават за свеждане от националните регулаторни органи, това трябва да започне да роботи.

Вероятно се е чула и позицията на оператори дали тези два месеца са им достатъчни, за да преминат към новите тарифи.

Операторите не са възразили съществено по сроковете. В момента ние имаме данни само за някои от операторите и аз мога д ви кажа, че процентът на формиране на приходите на най-големия ни телекомуникационен оператор от такива роуминтг разговори по наши данни е между пет и седем. Това не би трябвало съществено да повлияе му, да доведе до промяна на цените на разговорите, на вътрешните.

Тогава как се гледа на аргумента и от вас, и от колегите ви, които гласуваха на съвета на министрите, че подобна стъпка – таван на роуминга, би попречила на инвестиционната програма на операторите или друг аргумент – че това ще се отрази на вътрешните цени, в самите държави за сметка на намалените цени на роуминга.

Аз ви казах, че процентът, който формират в приходите на операторите от международен роуминг, не е толкова висок и това според мен няма да доведе до съществена промяна в инвестиционната им програма или поне това няма да е причината, а вътрешните цени така или иначе се регулирани също. Вероятно ще доведе до известно намаляване на печалбите, но мисля, че това няма да е проблем.