Евродепутат: Случаят „Спаска Митрова е принципно погазване на човешки права
Евродепутат: Случаят „Спаска Митрова е принципно погазване на човешки права / снимка: БГНЕС

Тема на "Денят" е казусът "Спаска Митрова", младата майка, която излежава присъда в македонски затвор заради това, че не е разрешила на бившия си съпруг да се вижда с дъщеря си. Случаят стигна до Европейския парламент, където българският евродепутат Евгени Кирилов го постави. Той настоя еврокомисарят по разширяването Оли Рен да разгледа въпроса.

Ето какво каза в интервю за Дарик Евгени Кирилов:


Нашите усилия, от страна на България - президент, правителство, видимо не помогнаха и е редно при това положение да го поставим въпроса. И естествено заедно със запознаването на всички колеги в европарламента го отнесох и конкретно към комисаря Оли Рен, който отговаря за разширяването. Затова се обърнах и към него лично да се запознае със случая и да прецени състоянието на човешките права в една страна, която иска да започне преговори. Не е редно ние да. . . на този етап да говорим за отлагане на започване на преговорите, защото членството е все още далеч, но аз се страхувам именно поради това, че членството е далеч, че македонските власти все още мислят, че могат да си правят, каквото си искат, по отношение на съседите и да надъхват своите граждани с национализъм. А този случай е нещо непоносимо - става дума за третиране на майка на невръстно дете. Всички тези, които са я малтретирали и са я наричали с най-вулгарни изрази започващи с "българска. . ." са също родени от майки. Това е непоносимо според мен и това, че те се опитват с какви ли не прийоми да хвърлят вина върху нея, просто не може да оправдае подобно поведение. Затова редно е да им подадем един сигнал, че след като тоя тип отношения продължават, защото аз в изказването подчертах, че това не е един единичен случай на малтретиране на хора, придобили българско гражданство, става дума за македонски граждани. И във всички случаи ще трябва да алармираме и нашите партньори в Европейския съюз, ако така продължава. А то явно продължава, защото тримесечна присъда, ако освободят майката две или три седмици преди изтичането на присъдата, това във всички случаи е провал за македонските власти.
   
Каква очаквате да бъде реакцията на комисаря по разширяването?

   
Е, това ще го видим, разбира се, в края на изявленията, подобни изявления, които направихме, имаше и колеги по други случаи. Самият председателстващ се обърна към комисията и каза, към представителите, надявам се, че сте си водили добре своите бележки. Но, ако нещата продължават така, аз не смятам и да спра. Естествено ще проследя как се самосезира самата комисия и естествено мисля, че ще трябва да разбере и посланик. . .(не се разбира - бел.ред.). . . шефът на делегацията в Скопие, който, струва ми се, някъде преди две-три седмици каза, че това е случай вътрешен, който двете страни могат да го решат, да разбере, че този случай е всъщност случай на принципно погазване на човешки права и той не може да остане, след като не се разрешава, не може да остане между нас.

Как очаквате всъщност да се развие казусът?
   
Топката е в двора на македонското ръководство. Аз се надявам, че те постепенно ще разберат, че с подобен тип отношение си нарушават собствените интереси. Но нека да изчакаме да видим.