Етем: Няма да има втори голям взрив
Етем: Няма да има втори голям взрив / netinfo

Не се очаква втори голям взрив, според министъра на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем. Предполагаемото голямо количество тротил в складовете се е взривило още сутринта, така че това са остатъчни взривове, а очакванията на Министерството на отбраната са инцидентът да приключи в рамките на деня и хората да се завърнат по домовете си, добави Етем.

Ето какво още каза министърът на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем за Дарик:

Това, което искам да уверя слушателите на Дарик радио е, че силите на институциите на държавата действат своевременно и в много добра координация. Още от 06:35 са на мястото на инцидента и са направили всичко необходимо. Евакуира ли са хората първо в близост до складовете. Искам да уверя гражданите на София и населените места в близост до тези складове, че няма опасност за техния живот, защото се правят регулярни замервания на въздуха. Във въздуха няма вредни вещества за здравето на хората. Единствено имаше опасност при по-големите взривове парчета от снаряди или разхвърчали се части от сграда, които можеха да причинят някакви поражения. Няма жертви от инцидента.

Единствените щети на този етап, които са успели да забележат специалистите, които имат други задължения в момента – да обезопасят района и да се погрижат за хората, са потрошени стъкла, някъде напукани мазилки и сгради. Това да се каже е най-малкият проблем. Като приключи ситуацията в района кметът на района заедно с населеното място ще сформират една комисия, която ще направи оглед по всички къщи и сгради на хората. Междуведомствената комисия за подпомагане и възстановяване ще възстанови тези щети на хората, нека това да не ги притеснява. Това, което искам да подчертая още веднъж е, хората са евакуирани в периметър от 6 километра. Това е по предписание на представителите на Министерството на отбраната. Много моля, докато не се даде отбой, да не завръщат по домовете си. Министерството на вътрешните работи е направило всичко необходимо да има много добра и засилена охрана, която патрулира из населеното място, охранява домовете. Хората да не се притесняват за имуществото си.

Къде карате евакуираните хора?

В близост до района, извън шестте километра. Не мога да ви посоча точно населено място. Ще бъдат обгрижени, ще им бъде доставено храна, вода и регулярна информация за събитията. Молбата ми е да не се създава излишна паника и истерия.

Как се подготвяте за втория очакван голям взрив?

Няма да има втори голям взрив. Както вече чухте от самите представители на Министерството на отбраната предполагаемото голямо количество в единия от складовете се е взривило още сутринта рано, така че това са вече остатъчни взривове. Не се очаква да има по-голям взрив от този. Очакванията на представители на Министерството на отбраната са инцидентът да приключи в рамките на деня и хората да се завърнат още днес по домовете си.