Ердоган вероятно открито ще подкрепи Местан и партията му
Ердоган вероятно открито ще подкрепи Местан и партията му / БГНЕС, архив

Турският президент Реджеп Ердоган най-вероятно открито ще подкрепи екслидера на ДПС Лютви Местан и новата му партия ДОСТ.

Това коментира в интервю за Дарик председателят на Дружеството за подпомагане на българските изселници в Истанбул Неджиати Барлас.

Според неговите изчисления 14 организации на изселници в съседната страна застават зад Ахмед Доган, но немалко избират и страната на Местан.

В края на юни 2014 година партията на справедливостта на Ердоган прави голяма среща с изселническите организации на българските турци в Бурса. На нея тогавашният вицепремиер Бюлент Арънч казва: „ДПС е наша братска партия, трябва да я подкрепим. Разберете, ние не подкрепяме Доган. За него имам много да ви говоря, но друг път. Ние подкрепяме Местан". Какво се крие зад това?

Отдавна са против Ахмед Доган, предполагам, че имат големи политически различия. Вие знаете, сегашната партия на справедливостта е с религиозни виждания. Отначало нямаха голямо уважение към Ататюрк, не го приемаха, а Ахмед Доган - точно обратното, има голямо уважение към Ататюрк. Доган не е направил нищо срещу Ердоган или партията му, те се занимават с него.

А какво има да се каже за Доган, което остава за друг път?

Въобще нямам предполежение. Знаете, Арънч и партията на справедливостта вече също не се разбират. В политиката такива промени се случват.

Какво е вашето обяснение на случилото се преди Нова година в ДПС. Наистина ли една декларация взе главата на Лютви Местан?

Лютви Местан го познавам, много уважаван депутат е. Обаче да станеш лидер и да ръководиш една партия е друго нещо. Доколкото знам, след събирането Доган е казал, че партията не се ръководи от Местан, а от други хора. Предполагам, има предвид, че турската страна се меси в партийните дела. В една партия, да кажем партията на Ердоган, ако някоя друга държава или някой друг се опитва да се бърка, ще се вземат мерки. Предполагам, че Ахмед Доган не е искал да позволи партията му да се разпадне.

Какви са настроенията сред изселниците сега - Доган или Местан припознавате?

Има някои изселници, които подкрепят Лютви Местан. Но много други подкрепят ДПС и Ахмед Доган. Например, ние скоро имахме среща с българския посланик в Истанбул - 14 изселнически организации подкрепят Ахмед Доган и ДПС. Всъщност не е въпрос само за Ахмед Доган или Лютви Местан. Става въпрос ДПС да си остане стабилна партия, да не се разпадне. В политическия живот на България досега мисля, че ДПС е най-стабилната пария. Някои партии се разпаднаха, други се създадоха. Но ДПС е най-стабилната партия, а причините са, че си има определени избиратели и такъв силен лидер като Ахмед Доган. Той е идеологът на партията, той е лидерът на партията, той е създателят на партията. Предполагам , че сега, който и да е, няма да остави партията да се разпадне.

Ако 14 организации подкрепят Доган, колко застават зад Местан?

И те са доста. Тези, които мислят успоредно с турското правителство. Ние сме тези, които имаме различни виждания с правителството. Други организации, които мислят успоредно с тях, те ги подкрепят. Не е въпросът само за Местан, те мислят успоредно с нашето правителство. Ние може да имаме различни виждания с нашето правителство, но когато стане въпрос за национални интереси, ние сме за нашия президент, за нашето правителство.

Според Вас турският президент Реджеп Ердоган ще декларира ли ясно подкрепа за Местан?

Предполагам, че ще го подкрепи. По-рано подкрепяше Касим Дал. Предполагам, че сега ще подкрепи Местан. Но те искат да сведат нещата точно до това - който подкрепя Местан, е с Турция, а другите са против Турция. Никой не е против Турция, нито един член на ДПС не е против Турция.

Кои те? Имате предвид турското правителсто ли?

Да, турското правителство.

От Ваша гледна точка - новата на партия на Местан турска ли ще е, каквато я е определил Айдоан Али, според турските медии?

Няма да е турска партия, но ще се подкрепя от нашето правителство.

Търсени ли сте от Местан или негови приближени за разговори и обсъждане на подкрепа за новата партия?

Не, никой не ме е търсил. Никой досега - нито от ДПС, нито Местан, не ме е търсил. Сега трябва да застанем на едната страна.

И на коя страна заставате?

Ние сме на страната на ДПС, да не се разпада ДПС.