Емил Георгиев: Ние нямаме конфликт на интереси
Емил Георгиев: Ние нямаме конфликт на интереси / netinfo
Има ли конфликт на интереси в дейността на директора на Фонд "Републиканска пътна инфраструктура" Веселен Георгиев, чийто брат управлява фирма, получила от фонда поръчки за 120 млн. лева, включително за чистене на сняг. Фирмата, водена от другия брат на Веселен Георгиев, пък продава материали за строеж на пътища.

Потърсихме позицията на Емил Георгиев – единият брат на шефа на фонд "Републиканска инфраструктура". Той е и един от управляващите на фирма "Биндер". Ето какво каза той пред Дарик:

Какъв е коментарът ви за целия този шум, който в момента се вдига за договорите на вашата фирма?

Аз нямам право да коментирам това, всеки в тази демократична държава може да прави каквото си иска. Това, в което съм сигурен е, че не е самата истина.

Откакто вашият брат е шеф, фирмата ви е спечелила милиони левове. Така ли е?

И преди брат ми да е шеф, фирмата си е печелила конкурси. А има закон за обществени поръчки – когато се обяви дадена поръчка, явяват се кандидати, ако отговарят на изискванията, и печели този, който има най-добри показатели. А има десетки фирми, които имат повече от нашия обем, ама не се коментират.

Тези 100 милиона от един проект ли са или от няколко?

Не, не, не…

Изобщо 100 милиона ли са?

Да, около 100 милиона са, от които половината не са на „Биндер”, а са консорциуми, на които „Биндер” има участие.

Още с встъпването си в длъжност вашият брат е подал декларация за конфликт на интереси. Това решава ли проблема?

Ако се запознаете със Закона за обществени поръчки, там никъде не е споменато, че аз нямам право да участвам, тъй като не участвам като физическо лице, а като представител на юридическо лице. Ние нямаме конфликт на интереси.

Името на вашата фирма…

Извинявам се, фирмата не е моя. Аз съм представител на юридическо лице, ако това ви говори нещо.

Може ли вие да разясните какво точно е представител на юридическо лице?

Аз съм представител на фирма, която е един от акционерите в „Биндер” и аз лично нищо не мога да решавам, изпълнявам заръки на това юридическо лице. Затова ние нямаме свързаност помежду си и всичко има законова форма.

Според вас кой стои зад тези атаки и защо точно сега започнаха?

Не мога да кажа, вие сигурно се досещате повече от мен. Само мога да кажа, че винаги, когато някой работи в тази държава, се намират хора, които да спрат устрема към работа.

А как очаквате да приключи всичко?

Мисля, че всичко ще си е нормално, защото си е така – няма нищо нередно.