Ефективни стачни действия обмислят железничарите
Ефективни стачни действия обмислят железничарите / снимка: Sofia Photo Agency

Ефективни стачни действия обмислят работниците в Националната компания „Железопътна инфраструктура”. Причината са неизплатени работни заплати и опасност от нови съкращения. В средата на следващата седмица Единният стачен комитет на Синдиката на железничарите ще реши, дали и откога работещите в държавното предприятие ще потърсят правата си, разказа за „Дарик кафе” лидерът на синдиката Петър Бунев.

Ето какво още каза Бунев за Дарик:

Ако не се намери решение за изплащане на заплатите, се минава към ефективна стачка.

Откога не са получавали заплати хората?

Заплатата за юли не е платена. Авансът за септември не е платен. Това е един дълъг период – доста хора имат и заеми, за 15 септември имаха ученици, предстоят национални празници и хората направо изнемогват. Не говоря за увеличение, не говоря за други неща. Имаше рестриктивна мярка за 30 процента намаляване на заплатите.

Тази мярка от 30 процента откога е влязла в сила?

Има заповед за септември, октомври и ноември да се получава 70 процента от брутното трудово възнаграждение, като другите остават дължими през следващата година да бъдат изплатени.

Сезирахте ли Главната инспекция по труда? Какво имате предвид под нарушения на трудовите норми?

Това е нарушение на спазването на сроковете на плащането.

Имате ли опасения, че ще има нови съкращения в железниците?

Със сигурност ще има. Очаквам да предлагат още намаляване на персонала, но не е решение на въпроса това, особено за инфраструктурата. За да се стигне до намаляване на персонала, това значи, че трябва да се намали дължината на жп линиите. Съкращенията не са спирали. И в БДЖ, и в инфраструктурата има намалени работни места. Над 2000 са намалените работни места. Това са хора, които се пенсионираха, доброволно напуснали и на тяхно място не е назначавано. Само от началото на годината досега 1040 човека работят по-малко в БДЖ. И в едната, и в другата компания работеха по 17 100-17 200. Сега и двете са около 15 500, така че направете си изводите, че персонално има намалени доста работни места. Има реализирано намаляване на персонала и това са икономии, които следващата година ще бъдат реализирани.