Еди Меркс пред Гонг: Жените на колела са прекрасни
Еди Меркс пред Гонг: Жените на колела са прекрасни / netinfo
Легендата в световното колоездене Еди Меркс даде второто си специално интервю за Гонг. След срещата ни през 2005 година в Слънчев бряг, сега Канибала отговори отново на нашите въпроси.

Барон Меркс, как сте отново в България?

Много добре! Времето е прекрасно, грее слънце и аз съм доволен, че дойдох. За първи път съм в София, но ще се радвам и като отида отново в Несебър, да вида как се е развил.

Харесва ли ви България?

Много хубава страна. Предлага много възможности. Моето впечатление е, че правите много за развитието на спорта. И с излизането на България на търговския пазар убеждавате всички, че заедно сме европейци! 

 И предлагаме добри условия за бизнес . . .

Вижте, всичко, което правя е преди всичко за спорта като цяло и чак тогава го приемам като бизнес. Най-важното е развитието на спорта, защото за мен спортът е училище за живота, което е много важно за дисциплината, здравето и финансовото състояние на хората.

Няколко думи за фабриката ви?

Знаете, че я отворих през 1980 година. Вече 28 години заводът е отворен и в него работят 30 човека. Създаваме добър продукт, който се дистрибутира в максимално много страни, включително и в България. Доволен съм от производството си.

Скъпи ли са вашите велосипеди?

По-скъпи са от останалите. Създаваме велосипеди, които са конкурентни на останалите марки. И аксесоарите променят цената. Но не смятам, че колелата Еди Меркс са по-скъпи от останалите.

Какво е мнението ви за колоезденето в България?

Има много неща, които са направени и такива, които трябва да се свършат, защото това е спорт, който се променя. И най-важното, което е , че колоезденето тук трябва да мери сили с други страни. То прогресира. Трябва да имате повече участия в чужбина, за да могат състезателите ви да повишават нивото си.

Какво обаче се случва със световното колоездене? Развихриха се много допинг-скандали.

Вярно е, че има много допинг скандали, но колоездачите осъзнават, за какво става дума и Международната федерация води война с допинга. Това е спорт, в който се правят много повече проверки, от колкото в останалите. Според мен настоящото колоездене, намалява допинга и ако е без него ще се развие и скочи с 100%.

Но в миналото имаше ли допинг?

И в миналото, и в предишни години е имало допинг, но не такъв. Не е имало елиминиране на участници в Тур дьо Франс. Трябва да се борим с допинга, защото трябва да се запази спортната етика. Това е много важно и за здравето.

Член сте на олимпийския комитет на Белгия. Каква е ролята ви там?

Аз съм администратор и председател на комисията по развитието на спорта. Работата ми е да търся начини за развитие и лансиране на атлети, да се намират начини за възможно най-доброто представяне на олимпийските игри.

Кои български спортисти знаете?

Имате един голям футболист – Стойков (Стоичков), много силен е националният ви отбор по волейбол, имате и министър на спорта, която е олимпийски шампион и това е малка част то големите ви спортисти.

Каква е рецептата Ви за победи и как се става легенда?

Има рецепта и тя не е трудна. Трябва да имаш талант, много воля, трябва винаги да вярваш в това, което искаш да постигнеш. Не е най-важното да постигнеш нещо, а да го задържиш и останеш верен на себе си.

Какво е мотото Ви?

За да имаш здравословен живот,трябва много да тренираш. Това е единственият начин си поставяш цели и да вярваш, в това, което те очаква.

За финал, какво е отношението ви към женското колоездене? Жени на колела, на мъже?!

Жените могат да се състезават наравно с мъжете. Вярно е, че колоезденето е много тежък спорт, но ако дамите имат желание. Женската воля дава много на колоездачките, женското колоездене прогресира. За мен жените на колела са прекрасни.