Е.Костадинов: ДПС също ще понесе загуби от налагането на Муса Палев за областен на Благоевград
Е.Костадинов: ДПС също ще понесе загуби от налагането на Муса Палев за областен на Благоевград / снимка: БГНЕС, архив

ДПС също ще понесе загуби от упоритото налагане на своята кандидатура за областен управител на Благоевград - въпросът не е затворен и местната организация на левицата ще продължи да настоява за ревизия на избора на Муса Палев. Това каза в интервю за „Денят” на Дарик депутатът и председател на областния съвет на БСП в Благоевград Емил Костадинов. Заради протести вчера Муса Палев влезе с помощта на полиция в сградата на областната управа.

Емил Костадинов, който беше единственият депутат в групата на левицата, гласувал „въздържал се” при избора на Делян Пеевски в парламента, коментира, че се противопоставя на исканията за оставка на лидера на БСП Сергей Станишев заради скандала около избора на шеф на ДАНС:

Каква е обстановката в Благоевград? Как ще продължи протестът срещу Муса Палев? Протест, в който симпатизантите на БСП са също сериозен фактор.

В Благоевград ври и кипи по понятни причини. Аз обаче искам да се предпазя и по никакъв начин няма да си позволя да слизам на персонално равнище. Това, че ние сме се обявили против това назначение, то по никакъв начин не коментира, нашето решение, личните и делови качества на г-н Палев, това не е наша работа. Нито се опитваме по някакъв начин да стимулираме и аз няма да си позволя това, етно-религиозни напрежения тук и в областта. Нашите съображения са, че Благоевград е особена, свръхчувствителна територия, без да подценявам никоя територия в рамките на нашата страна, с особено и трудно минало, с тежки следи в различни периоди от грешки, допускани от държавното ръководство на Република България. Ако щете, 50-те години процесът на македонизация. Това са грешки, груби грешки, за които продължаваме да плащаме висока цена. От тази гледна точка не само в Благоевград, а и в цялата област, а твърдя - и в средите на Движението за права и свободи, има разбиране, че областният управител не бива да бъде излъчен от ДПС. Твърдя го убедено и широки среди в ДПС, редовите хора там са обезпокоени от това назначение, което ще настрои широки кръгове граждани срещу тази партия. Това е едно неразумно, неразчетено решение, което нанася тежък удар не просто на социалистическата партия в Благоевград и в областта, а въобще на пиринския край. Груба грешка е допусната с това назначение. Аз искам да подчертая пред вас, че за мен въпросът не е приключен. Фактът, че има назначение и встъпване в длъжност по никакъв начин не означава, че въпросът е приключен. И се надявам, че нашите партньори ще проявят разбиране и аз ще продължа да настоявам за ревизиране на това решение. Още повече че ние сме предложили още преди повече от 10 дни много авторитетна кандидатура, приета в широки среди, включително и извън Българската социалистическа партия. Човек, който много дълбоко познава проблемите на територията, на хората, които живеят тук, и който, ако щете, има много висок личен авторитет в среди на граждани, които обичайно гласуват за Движението за права и свободи. Така че въпросът за мен не е приключен и аз ще продължа своите усилия в тази посока.

Говорите за бизнесмена Юлиян Гошев, така ли?

Да, за Юлиян Гошев е нашето предложение, да.

Правилно ли ви разбирам, че на местно ниво няма проблем между двете партийни структури, но на централно ниво явно трудно се постига съгласие да бъде ревизирано това решение...

Да, определено на местно ниво няма проблем, и най-вече между хората. Аз ви казвам, в широки среди граждани, които принадлежат към българите мохамедани, които обичайно гласуват за Движението за права и свободи, са обезпокоени от налагането на кандидатурата на г-н Палев за областен управител.

Днес премиерът не се ангажира с отговор на въпроса дали ще оттегли кандидатурата на Муса Палев. Каза, че ще се запознае с фактическата обстановка, каквото и да значи това. Но да разбирам ли, че вие държите само на вашия кандидат или бихте приели и друга кандидатура, стига тя да не е от средите на ДПС.

С въпроса си отивате твърде далеч. Да не си на мястото на министър-председателя сега и аз го разбирам, никак не му е лесно и на него. И той няма и физическата възможност в дълбочина да познава поднесените му кандидатури. Повтарям, ние сме номинирали г-н Гошев, това е станало по най-широкия възможен начин - в 14-те общини в област Благоевград нашите структури са съгласували това предложение по най-демократичен начин и сме убедени във валидността. Това е един човек, който е изключително подготвен за тази функция, тя ще му отива и ще представи добре себе си, а и усилията на правителството върху тази територия.

Ако все пак излезе друго име от средите на ДПС, то не е партиен член, би ли било то приемливо за структурите на левицата в областта.

Аз ви казвам, че Благоевград и пиринския край са особено чувствителна територия, особено, повтарям и подчертавам, чувствителна територия. Неприемливо е, уви, ние не сме Англия, все още ни липсва този тип нова коалиционна култура. Може би след време това би било приемливо, но днес обществото тук няма да приеме кандидатура на Движението за права и свободи. Казвам го с болка, защото все пак сме в ХХт век, но ситуацията обективно върху терена е такава и ние трябва да се съобразяваме с реалната ситуация тук. Защото цената, която ще платим всички е изключително висока. Аз ви казвам, от такова решение никой не може да извлече ползи, в това число и Движението за права и свободи. Движението за права и свободи също ще понесе загуба от упоритото налагане на своя кандидатура.

Направихте уговорката в самото начало на разговора ни, че в никакъв случай не искате да става въпрос за етническо противопоставяне, но ще ви попитам: има ли риск протестът да се пренесе на етническа основа и нужно ли е към недоволството срещу кабинета като цяло, което е много сериозно в момента в страната, да се прибавя и това срещу областните управители и ДПС.

Ами, вижте, тази грешка се наслагва към другата грешка от петък и дава допълнителен импулс и стимул Благоевград да протестира. Преодоляването на тази грешка ще успокои нещата тук. Да, аз не бих искал по никакъв начин да внасяме допълнително религиозно или етническо противопоставяне, защото хората, които живеят върху тази територия, са изградили през годините и десетилетията невероятно добри отношения, доверителни отношения на взаимно уважение и търпимост. Етническият модел е дело на тези хора, а не на лидерите на политическите партии в България. Те са мъдрите - българските граждани, българите християни и българите мохамедани. А дори и когато говоря за етническия аспект на проблема бих искал да подчертая, че съгласно обективните данни на историята, обективните реалности върху нашата територия тук живеят българи мохамедани, чиито етногенезис е безспорно български, но това не е сега моя работа да казвам кой какъв е, така че няма причини нещата да ги отнасяме към етническия вариант на анализ.

Да разбирам от това, което казвате, че не вие сте донесли това черешово топче днес при посрещането на Муса Палев? Не е персонално.

Не, не съм аз., казвам ви, има обективни основания хората да бъдат напрегнати и обезпокоени. За съжаление обаче други среди, които чакаха тази ситуация, тя им беше сервирана, се възползват от нея, финансират протестите с цел да се присъединят и други групи и неслучайно сред главните организатори вече видимо са дейците на политическа партия ГЕРБ, които ще положат всячески усилия за дестабилизиране на страната и недопускане правителството да заработи, за да имат условия, при които да заметат следите от своето управление.

Вие сте депутатът от левицата, който единствен гласува „въздържал се” при избора на Делян Пеевски в петък. Кой носи отговорност за тази вече призната грешка и от премиера, и от Сергей Станишев?

Ами това, категорично сякаш от всички посоки чухме оценка и признание, че това е политическа грешка. Разбира се, че тази политическа грешка е на лидерите на двете партии, чиито парламентарни групи подкрепят правителството, а и на самия министър-председател. Кой точно е носителят на предложението на мен не ми е известно, сякаш и това не е важно, но един от големите проблеми в ситуацията, и аз казах това и в своите съображения пред парламентарната група, когато заявих, че не мога да подкрепя предложението, е, че не сме оценили резонансите вътрешни, външни, реакциите на обществото, и часовете след този избор потвърдиха една такава оценка. Подценена беше реактивността на обществото в тая ситуация.

Какво може да спаси кабинета, който за 15 минути успя да загуби и без това крехкото доверие на гражданите?

Този кабинет винаги в периода, в който ще го има, ще работи в сложна среда. Такава е политическата конфигурация, такава е конструкцията на този парламент, много крехка конструкция, може да го спаси единствено решимостта да заработи по-основно по програмните намерения, които „Коалиция за България” заяви в изминалата кампания, обърнати към хората, и незабавни бързи резултати в това отношение. Разбира се, за тази цел правителството и парламентът трябва да бъдат оставени да работят. Някак си нелепо е на десетия ден от управлението да се правят митинги, които да протестират срещу цялостната политика на правителството. Съгласете се, на друго място - срещу политиката на това правителство в здравеопазването, след като предишното ликвидира 17 болници, нелепо е и за мен е повече от очевидно, че това са инспирирани отвън внушения, щедро финансирани.

Нелепо е обаче това, което допусна кабинетът, трябва да си го признаете, сам, прилагайки си това почти самоубийство с това решение. Но може ли оставката на лидера на БСП да спаси, да отпуши напрежението и да спаси доверието в кабинета и кабинета?

Ако искате да чуете моето мнение, говорим само за моето лично мнение, в момента тези среди вътре в партията, които лансират идеята за оставки, ще отворя една скоба и ще каза, те не са икони в партията, никой няма интерес от такава дестабилизация, БСП няма интерес да бъде принудено затворена в себе си, превърната в един интравертен организъм, никой няма интерес, интерес има единствено политическа партия ГЕРБ. Така че аз се противопоставям на такива искания и ще се противопоставя.

Последно сте бил депутат в 37-ия парламент, тогава, когато улицата влезе в Народното събрание.

Да, в 36-ия и в 37-ия парламент съм бил.

Да, сега къде е крехката граница, която не трябва да се преминава, на каква цена БСП трябва да брани властта?

О, никоя власт не бива да бъде пазена на всяка цена и с всички инструменти. Нищо не си заслужава да бъде охранявано на всяка цена и с всички инструменти. В тази ситуация е важна съдбата на БСП, важно е каква цена ще плати БСП, но по-важна е съдбата на България. И аз се страхувам, че дестабилизирането днес ще досъсипе, категорично ще досъсипе страната и перспективата ще бъде ужасяваща. Ще оставим всичките тези 7 милиона българи без никаква перспектива, затова трябва работа и трябва да бъде даден шанс на правителството да работи.

Интервюто слушайте на Radio.Dariknews.bg.