Джовани ди Стефано: Българките ще се завърнат много скоро в София
Джовани ди Стефано: Българките ще се завърнат много скоро в София / netinfo
Световно известният адвокат Джовани ди Стефано коментира пред Дарик радио решението на ВСС да замени смъртните присъди на българките и палестинеца с доживотен затвор

Адвокат Ди Стефано, вие бяхте сред оптимистите, които вярвахте, че българите няма да бъдат екзекутирани, за сметка на това те бяха осъдени на доживотен затвор, това също звучи малко стряскащо?

Те ще бъдат вкъщи, в София, много скоро. Това е всичко, което мога да кажа.

Какво ви кара да мислите така?

Някога досега грешил ли съм. Какво казах аз. Когато писах на полковник Кадафи и говорих с представители на либийското правителство ви обещах, че няма да има екзекуции. Те ще бъдат вместо това осъдени на доживотен затвор и след това в рамките на дни и седмици ще бъдат изпратени в София, където благодарение на спогодбата между Триполи и София за размяна на затворници, малко време ще прекарат в затвора и след това всичко зависи от българското правителство. Естествено прибирайки се в София, българските медици ще бъдат незабавно освободени.

Адвокат Ди Стефано, с кого точно разговаряхте и кой ви даде тези уверения?

Разговарях с хора, на които разчитам. Винаги съм бил много навътре в политиката и винаги когато трябва да бъде взето много важно решение, запознавате се с конституцията на страната, разговаряте с органите, които коват и спазват конституцията, усещате и разбирате, намирате този, който има последната дума и така намирате човека, който ви трябва, защото никога не можете да кажете според мен това ще стане така, много е просто и това беше всичко, което направих.

Вие се свързахте с министъра на правосъдието на Либия, така ли?

Либийският Висш съдебен съвет и върховен съд са също толкова ефективни и силни, както във всяка една друга страна по света. В много арабски страни правосъдните институции и съдът са институции, които се управляват от президента на тази страна. Либия не прави изключение от този род държави. Това всъщност трябва да е на вниманието на българското правителство през следващите три месеца.

Адвокат Ди Стефано многократно бяха направена асоциации между случая Бенгази, който днес навлезе в решаваща фаза и случая „Локърби”?

Те имат общи елементи. Има прилика дотолкова, доколкото аз лично казах на полковник Кадафи, защото вярвам, че българските медицински сестри и палестинският лекар, който вече всъщност вече е българин, са невинни. През 2004 година аз бях този, който написа молба и искаше да се подчертае върху това, че Меграхи е невинен. Приликите свършват дотам, че говорейки за българските медицински сестри и палестинския лекар, говорейки за Меграхи невинност и вина звучат по-един и същи начин, имат една и съща сила. Това беше и което казах на полковник Кадафи дори и днес, пише го и на моя уебсайт.

Вие сте говорили с полковник Кадафи днес?

Важното е, че това, което чухте преди малко, аз вече го бях написал на моя сайт. Имах информация, която бях написал на моя сайт. Важно е да знаете, че българските медицински сестри скоро ще се приберат в София, защото са невинни, това е нещо, което ще се случи с Меграхи.

Значи вие сте публикували тази информация преди решението на ВСС на Либия?

Точно така.

Откъде имахте тази информация?

От този, от когото зависи.

От Муамар Кадафи?

В правото е важен резултатът. Едно пътешествие е завършено тогава, когато сте отишли на крайната точка Аз съм имам информацията от там, от където трябва да я взема.