ДПС не е изненадано, че вадят горите от земеделието
ДПС не е изненадано, че вадят горите от земеделието / netinfo
Заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев в „Седмицата” на Дарик

Бяха ли съгласувани с ДПС предложенията, които направи министър-председателят Сергей Станишев за структурни и персонални промени в кабинета?

Доколкото знам, е имало среща между лидерите, така че смятам, че са били съгласувани.

Приема ли ДПС отделянето на агенция по горите, държавна агенция, от Министерството на земеделието и горите? Това първостепенното ли е от изказването на премиера? Това засяга точно вашия ресор.

Всичко ни засяга, защото участваме в коалицията, г-н Вълчев. Засяга ни новата политика, която анонсира премиерът, засяга ни, разбира се, и структурните и кадровите промени в кабинета, засяга ни най-вече адекватността, с която премиерът реагира на всички проблеми и на необходимостта от преформулиране на целите пред кабинета в онзи аспект, че, така, вече по-голямата част от онова, което си поставихме, го бяхме изпълнили. Не бягам от отговора на въпроса дали приемаме.

Точно обратното, ще ви кажа, че от около 2-3 месеца ние работим по формулиране на нов тип политика, нова структура и нов формат на работата в Министерството на земеделието, в частност горите, защото там има проблеми, които са свързани с финансиране на залесяването, проблеми със структурата, проблеми с обработката на дървесината, сеч и т.н., които излизат извън рамките вече на сегашната структура, тяхното решение излиза извън рамките на сегашния формат. Така че нито сме изненадани, нито сме избягали от проблема, тъкмо обратното. Аз лично участвам в тази работна група, която формулира новата политика и новата структура.

Министър Нихат Кабил ли ще остане министър на земеделието?

Доколкото знам, Движението за права и свободи няма никакво основание да сменя министрите си.

Т.е. министър от ДПС няма да бъде сменен.

Мисля, че няма да бъде сменен, тъй като няма основания. Според мен, за да не бъда голословен, според мен целите, които са поставени пред ведомствата, които се ръководят от представители на ДПС, са изпълнени не само по повод присъединяването към Европейския съюз, но и по повод растежа, по повод цялата управленска програма. Освен това аз мисля, че около нас няма такова напрежение, каквото имаше в други ведомства.

Кой ще оглави горите...

Не мога да ви кажа, това е работа на премиера.

А човек от ДПС ли трябва да бъде според вас, спазване на пропорции някакви?

Според мен първо ще трябва да изработим новия формат, новата структура, новата политика и след това да се намери човекът, който да я изпълни.

Какво е отношението ви към идеята за национална агенция за сигурност?

Според мен това е първостепенното в изказването на премиера, ако ме питате, защото аз от 1998 г. като шеф на бюджетната комисия тогава се занимавам с проблема за, да кажем, финансовото разузнаване, борбата с финансовите престъпления и т.н.

Неведнъж съм се натъквал на проблема, ходейки и на специализация, и на опит в чужбина, в частност в Италия, мога да ви кажа, всички са били изумени, че, колегите от чужбина, че в Министерството на вътрешните работи са струпани функции, които не би трябвало да бъдат там и не са там никъде в Европа, да кажем функции като разследване на икономически престъпления, функции като разследване на данъчни, на финансови и т.н.

В тази връзка неведнъж сме предлагали да се създаде агенция за разследване на финансовите престъпления и наказания, така наречената финансова полиция, и сме опирали до факта, че не може да се създаде поради това, че структурата на тези ведомства, на тези служби в другите ведомства е различна. Аз намирам, че тази агенция е много важна крачка в създаването на такава агенция, в която ще има, разбира се, и бюро за финансово разузнаване, разбира се, и координирани служби по борбата с финансовите престъпления и наказания, и т.н., и т.н., фискалните престъпления. Аз намирам, че това е най-важният ход в борбата с корупцията, най-важният ход, повтарям.

Нужно ли е разделяне на Министерство на икономиката и енергетиката, доколкото, изглежда, премиерът остави отворена врата за дискусия по този въпрос?

Да ви кажа честно, аз не намирам, че е нужно. Смятам, че икономиката е част от енергетиката е част от икономиката, а и в икономиката идеята е да се концентрират не толкова стопански и управленски функции, колкото политика, колкото насърчаване, колкото търсене на възможности за ускоряване на растежа.

Обсъждани ли са с ДПС конкретни имена за нови министри на правосъдието и икономиката и енергетиката?

До конкретни имена мисля, че не сме стигали, аз лично не знам да са обсъждани.

Не е обсъждане и кой ще оглави националната агенция за сигурност.

Да.

Т.е. от всичко, което казахте, разбирам, че ДПС ще подкрепи предложенията, направени от министър-председателя.

Можете да бъдете сигурни в това.