ДПС готови да обсъждат различни форми на оспорване на резултатите
ДПС готови да обсъждат различни форми на оспорване на резултатите / снимка: Sofia Photo Agency, архив
ДПС готови да обсъждат различни форми на оспорване на резултатите
46733
ДПС готови да обсъждат различни форми на оспорване на резултатите
  • ДПС готови да обсъждат различни форми на оспорване на резултатите

Заместник-председателят на Движението за права и свободи Христо Бисеров в студиото на „Седмицата”:

Има ли основания според вас да се касират президентските избори?

По-скоро да. Категоричен отговор няма да дам, защото ние не сме взели официална позиция като партия по този въпрос. Готови сме да обсъждаме различни форми на оспорване на резултатите от тези избори.

Това, което поиска и Сергей Станишев - да обсъждате заедно с тях?

Да, той предложи това по вашия ефир. Ние сме направили нашия анонс към БСП в тази посока, така че всъщност той отговаря на нашия анонс. И ние имаме възможност вече да изтъкнем кое е най-голямото основание да обсъждаме този въпрос - обстоятелството, че стотици хиляди български граждани бяха лишени от право да гласуват, от фактическа възможност да упражнят право, което имат по закон.

Имате предвид забранителните списъци.

Да. Не визирам уседналостта като принцип, който също ограничава тези права, но така или иначе той беше, този принцип, закован в закона, беше потвърден от Конституционния съд. Ние говорим за тези български граждани, които по закон имат право да гласуват и бяха лишени от това право. Междувпрочем ние вече задвижваме една инициатива за задаване на питане в Европейския парламент. Г-жа Филиз Хюсменова подготвя такъв материал, защото този въпрос трябва да бъде поставен и там.

Кого какво ще питате само, в смисъл какъв акт очаквате...

Има процедура, да, има процедура, по която г-жа Хюсменова подготвя въпрос, тя го е подготвила и ще го внесе другата седмица, дали може да се счита, че това лишаване от право за упражняване на вот представлява нарушение на чл.21 и чл.40 от Договора от Лисабон, всъщност от хартата на основните права на Европейския съюз, която е част от договора, от Лисабонския договор.

Понеже я познавам тази процедура, и кой ще отговори?

Европейската комисия.

Европейската комисия трябва да даде...

Да.

... отговор по запитване на депутат от Европейския парламент.

Да, г-жа Филиз Хюсменова. Та това е нашият основен мотив да сме готови и склонни да предприемем действия за оспорване на изборния резултат.

Т.е. по-скоро вашите депутати биха участвали в едно искане до Конституционния съд за касиране на изборите за президент?

Сега, аз не искам да ангажирам никаква позиция в това предаване. Казвам ви, че ние...

Но вашата лична позиция е такава.

... съвсем сериозно обсъждаме и казваме, повтарям отново, ние като основен акцент в многобройните нарушения и ограничения на човешки права поставяме върху лишаването от право на гражданите да гласуват, и то не поради грешки и недоразумения, а според нас поради провеждане на целенасочена политика. И точно затова ние имаме още една инициатива, която сме решили и която ще я проведем. Ние заявихме намерение да внесем проекторешение за създаване на анкетна комисия в парламента, която да проучи дейността на Министерството на вътрешните работи и, разбира се, на служба ГРАО, чиито дейности, на тези две структури, доведоха дотам, щото български граждани да не могат да упражнят правата си, защото...

За ДПС...

... смятаме, че има извършени престъпления. Ние не говорим за нарушения на правила - говорим за престъпления и искаме анкетна комисия. Другата седмица внасяме решението, проекторешението.

За ДПС гласуваха малко над 300 000 души, нали? Какво показват вашите анализи? Срещам различни цифри, но около 320, 315 000?

Между 315 и 320 000 гласа за листите на ДПС.

И според вашите анализи, като вярваме на г-н Местан, същото се е случило и на президентския вот.

На президентския вот отчитаме 325 000.

Малко повече.

И ако вземем предвид и над 22 000 в Турция...

Около 350 000.

Около 350 000. Между другото същото число използва и премиерът снощи в едно предаване.

Добре, но това е далеч по-малко от, колко към 600 000 гласа сте...

Кой каза днес, че ябълките трябва да се сравняват с ябълките.

Цветан Цветанов, там го...

Не вие го казахте, а не Цветанов.

Да, да, да.

Така че на база... всички политици нямат съмнение, пък и хора с активно отношение към политиката, че местните избори се сравняват с местни избори.

На предишните президентски колко са участвали от вашия електорат? Можете ли да кажете?

На президентски? Не, не мога да кажа...

Такъв анализ правили ли сте за активност?

... за президентска, защото там... Имаме, но в момента не мога...

В секциите, в които обикновено е подкрепа на ДПС.

... да ви цитирам, но 315 до 320 000 гласа чисто партиен вот, плюс този в Турция, е един от най-добрите резултати на ДПС на местни избори.

Добре, защо на местни и респективно сега и на президентски не успявате да активирате, да мотивирате да гласуват избирателите ви, които...

Защото, първо...

... иначе гласуват два пъти повече за ДПС в парламентарните.

Първо, защото... това важи за всички партии, първо. И второ, защото на местните избори в по-малките населени места и особено в селата, много остро се проявява този принцип на родовата обвързаност, той много често надделява над партийната обвързаност. Междувпрочем една трета от избраните селски кметове, така да ги нарека, кметове на кметства в България, са избрани от ДПС. Като партия, която има много силно присъствие в средни и по-малки общини, този елемент винаги ние знаем, че се задейства и работи. Така че в сравнение с местните избори от предходни години ние отчитаме успешни местни избори. Ние не казваме, че сме победители, защото няма победители на местни избори. Има победители на конкретни места, но все пак миналият мандат ние управлявахме 36 общини, сега са 37.

Целувката на Доган всъщност беше целувка за Бойко Борисов и той наистина мобилизира отново негативния вот срещу БСП и срещу нашия кандидат, каза Румен Овчаров. Съгласен ли сте?

Не, не съм съгласен. Румен Овчаров е известен с това, че е склонен, така, да не бъде съвсем обективен по отношение на ДПС.

Ще се абстрахираме от кой го е казал.

Да, но...

Но много хора правя този коментар - че когато Ахмед Доган излезе и призове неща, това мотивира вашите избиратели, но моментално мотивира и тези, които не харесват Доган.

Да, така е. Така е и това е един от дефектите на днешния... българската ни демокрация, така, опитът и усилието да се сатанизира образът на ДПС. Междувпрочем точно и затова ние съвсем категорично казваме, че ние никога не сме имали претенцията, междувпрочем, ако направите такава справка, никъде няма да срещнете претенция, заявена от ДПС, да определя българския президент. Никога не сме имали такава позиция и такава претенция. Винаги сме имали претенцията да бъдем един от важните фактори, необходимите партии за създаване на мнозинства, независимо на какви избори. Но никога...

Добре, но защо при вашия...

... нищо повече от това.

... защо при вашия опит и анализ, който сам правите, че ДПС, когато Ахмед Доган ясно изрази позиция, това веднага втвърдява и вашите противници... Вие поне по време на предизборната кампания преди първия тур се държахте доста дистанцирано. Нямаше такива изявления за целувката, нямаше силните думи, които Ахмед Доган обича да казва. Защо в изборната нощ го направихте?

По-точното е да се каже, че... по-точно е да се каже не че втвърдява противните гласове, а че активира политическите функционери отсреща да полагат усилия да етнизират вота.

Кажете го, както искате, но защо...

Това са все пак две различни неща, защото българските избиратели не просто така, автоматично реагират, и не са някакви...

Защо ви беше в изборната нощ... имаше друго възможно поведение. Можеше да останете на базата... да не декларирате даже с тази силна дума "целувка" подкрепата си за кандидата на БСП. Нарочно ли го направихте или просто така стана, защото понякога мисленето за всякакви сценарии може би е излишно?

Няма никакъв сценарий в поведението ни, освен едно - ние на първия тур казахме, че нямаме ангажимент на първия тур, но че на втория тур категорично ще изразим ангажимент и го направихме. Нищо повече от това не сме...

Нали четохте и всички коментари около тази история как колегата ви Лютви Местан отива в Бояна, пък попаднал при Бойко Борисов вместо при Георги Първанов.

Ами, да...

И веднага се прави конспирацията, че всъщност ДПС не е искало да стане, партията не е искала да стане Ивайло Калфин президент, защото иска Георги Първанов да се върне на власт в БСП.

Много е, как да кажа, неубедителна тази теза. Жалко е, че премиерът я пусна в публичното пространство. Ние нямаме никакво основание да имаме предпочитания към примерно един от тях двамата за сметка на другия или... Знаете, че ДПС в годините назад работи и с Първанов, и със Станишев, и няма никаква причина да сме някакъв механизъм за разрешаване на техни вътрешнопартийни спорове, ако изобщо те съществуват по начина, по който се представят пред публиката.

Там, където няма мнозинства в общинския съвет ГЕРБ, ще избере ли на централно ниво с кого ще работи, тъй като Сергей Станишев каза, че е изпратил до всички структури указанието на партията да не се правят коалиции с ГЕРБ. Да се работи против ГЕРБ. А вие?

Ние нямаме такъв тип официална позиция, да речем, официализирана от централния ни съвет, но ние нямаме политически нагласи да работим с ГЕРБ по места. Поне засега дотолкова, доколкото вече мнозинствата се сформират, ние нямаме заявка от наша структура в отделна община да поиска, така, възможност да участва в такава коалиция.

Каква е визията ви...

Така че мисля, че няма нужда дори да взимаме някакво... да официализираме решение, при положение че пред нас не съществува такъв въпрос, открит.

Каква е визията ви за управлението на България след следващите парламентарни избори? Доста възможна изглежда конфигурация, в която има само три партии. Разбира се, това, ако изключим "Атака", това е с доста условности, но някои анализатори правят и такива прогнози, може би те не са верни.

Проблемът на следващото управление в един следващ парламент е, че той ще трябва да наваксва това, което не се върши сега. И нашият анализ води към изводи, че няма да има политическа конструкция, която да е в състояние да понесе такъв товар. Тоест чисто политическата...

И? Т.е. имаме една какво - коалиция ГЕРБ, БСП и ДПС и всички да се прегърнат, нали, за национално спасение...

Не, не, не, тука ние сме убедени, че поне в първата половина на следващия мандат най-малко ще трябва много широка платформа, много широка политическа конструкция, аз дори не я наричам коалиция, не смея да я нарека и парламентарно мнозинство, и...

И кой виждате да влезе в нея, ясен сте, кой виждате да е играчът в нея?

Най-големите политически сили, които ще влязат в следващия парламент, и при всички вероятно три или четири от тях ще трябва да намерят обща формула, при която едно управление, което бихме го нарекли, без да го наричам точно експертно, но равно отдалечено от всички политически партии, с ясна програма за поне две години да компенсира това, което ни нанася ГЕРБ сега.

ДПС иска нещо като кабинета „Беров”.

Не, ДПС не иска кабинета „Беров”. Кабинетът „Беров” не може да се повтори.

Той беше експертен, говоря като модел.

Той беше експертен, но той не беше плод на политическо съгласие. Той беше плод на политическа конфронтация, ако си спомняте тогава. По-скоро ще ни трябва кабинет, плод на широко политическо съгласие на най-големите политически партии, не една две - повече, три, вероятно четири, с програма. Междувпрочем ние никога не сме имали така същинско програмно правителство. Може би защото и никога в България не се е работило така, но вече виждате как Европа се опитва са работи в рамките на Европа 2020 примерно. Така че ние ще бъдем принудени така или иначе да влезем в такъв тип управление на държавата.

Е, кой виждате, че ще остане опозиция?

Е, сега аз не мога да кажа кой...

Кой няма...

Първо, ние не знаем на база на сегашните резултати, вие наистина, вашият намек, че някои партии може би няма да влязат, е основателен. Тоест няколко партии, които сега са в парламента, са далеч под четирите процента. Така че трудно е да кажем колко политически сили ще има в следващия парламент и кои ще бъдат опозиция. Но, пак казвам, простата парламентарна... така, не простата, ами стандартната парламентарна конфигурация на парламентарно мнозинство няма да сработи.

Имате ли, какъв е впрочем коментарът на ДПС за събитията от тази седмица в Белица. С това да завършим. Протестите срещу избрания за трети мандат кмет от ДПС, мисля, че г-н Палев...

Това, което мога да кажа, е, че това е организирана, така, акция от една малка група от хора...

Нещо правят аналогия с Катуница, с...

Е, как да правят аналогия с Катуница, като...

Бунт на народа срещу една несправедливост.

Там става въпрос за няколко десетки души, които организират една публична проява. Успяват да я задържат няколко дена. Нищо повече от това.

Добре. Благодаря ви, г-н Бисеров.

Благодаря и аз.

Христо Бисеров, досега като лично мнение, има основание да се иска касиране на изборите за президент.

Има основание, защото...

Много хора бяха лишени да гласуват.

... българските граждани бяха лишени от правото да упражнят вот.