Димитър Стоянов: В аргументите ми няма лични мотиви
Димитър Стоянов: В аргументите ми няма лични мотиви / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Какво е бъдещето на партия „Атака” след конгреса на националистите, които се проведе днес при полузакрити врати, защото само държавни партийни медии, както и Канал 3, бяха допуснати да го отразяват.

Сигнал за бомба, уволнение на Димитър Стоянов от ръководството, нито дума за слабите изборни резултати - такава е равносметката от форума. Самият доведен сина на лидера на партията Волен Сидеров не се яви на заседанието недоволен от фарса, който разигравали бившите му колеги. Преди месец той поиска оставката на Сидеров заради ниските резултати на вота през октомври. Димитър Стоянов пред Дарик:

Този сбор се превърна в един безумен циркаджийски фарс, просто пълно травеститство се нарича това в Европейския парламент, когато се случват такива неща, тези неща с бомбите тази сутрин… това просто излезе извън всякакви граници и някак си на мен ми е под достойнството вече да участвам в такива изпълнения, още повече разбрах от хора на място, че се подготвяло да не бъда допуснат въобще да вляза в сградата на „Атака”. Отделно разбрах също така, просто буквално тръгвайки за насам, че има цели общински организации, които буквално преди един-два дни са били разпуснати и именно заради това го наричам травеститство, защото присъстващите делегации в  момента на практика не представляват партийните организации и на мен ми е под достойнството да участвам в подобно мероприятие, още повече че на практика на този конгрес не се разглеждат по същество най-важните въпроси, които аз поставих, когато поисках оставката на Волен Сидеров, а  именно за резултатите от изборите, плачевните резултати от изборите, и избор на ново ръководство на партията, цяло ново ръководство, включително председателят. Подобни въпроси няма включени в дневния ред, по закон те не могат да се разискват на това заседание и за мен то се обезсмисля.

Някой обаче ще каже, че се страхувате да застанете лице в лице с Волен Сидеров и да му поискате оставката.

Аз мисля, че страхът е точно в обратната страна, защото кой разпуска цели общински организации два дни преди да се състои конгреса. Кой прави така, че конгресът да има обструкции и затруднения, при положение че, нали, сутринта са напуснали депутати от групата, тя е почти пред разпад и това е точно заради това, че тези хора смятат, че нямат диалог с никого от групата и те самите се опитваха да ме убедят, че няма да има и на конгреса, аз се опитах да запазя своята принципна позиция, но просто вече не мога, не мога да го направя това. Още повече ако Волен Сидеров не се страхуваше, защо не включи точка избор на цяло ново ръководство, да бъде преизбран, той отчаяно се е вкопчил в председателския пост и включва точка само за моята подмяна, която ще бъде разглеждана и в сума ти закрити врати както разбрах днес. Кой се страхува в случая?

Какво е политическото бъдеще за „Атака” след този сбор, който се случва?

Партия „Атака” е в тежка агония в момента, това показва провеждането на това травеститство в момента и единственото политическо бъдеще на партия "Атака" можеше да бъде единствено ново ръководство. Именно затова аз отказвам да легитимирам това събрание, за което няма избрана нито мандатна комисия, която да
установи присъстващите делегации дали са действително избраните делегати от организациите.

Ще търсите ли други пътища за смяна на това ръководство, предвид факта, че ви отстраняват от него?

Ами това зависи от информацията, която все пак ще се опитам да събера в момента за начина, по който се провежда самото заседание. Точно тези въпроси, които повдигнах преди малко, и в зависимост от това ще взема решение.

А вие самият взели ле сте решение за себе си и ще продължавате ли да се занимавате с политика. Евродепутат сте.

Какво имате предвид?

Имам предвид, ако бъдещето ви не е в партия „Атака”, то как ще се развива кариерата ви оттук нататък?

Вижте, аз така или иначе мисля, че успях в Европейския парламент най-малкото да направя така с един доклад, което беше изключително трудно като независим да извоювам, в който задължихме банките да плащат повече, за да осигуряват своите клиенти в случай на фалит. С още един доклад за европейските финансови регулаторни органи, за ценни книжа и за пенсионни фондове. Мисля, че мога да продължавам да работя в тази насока, докато мандатът ми изтече. Оттам нататък вече аз си имам своята професия. Така че нямам никакви притеснения. Както са казвали българските революционери, каквото сабя покаже.

Понеже мина време, откакто публично обявихте искането за оставка на Волен Сидеров и се разгоряха страстите помежду ви, макар и задочно, да кажете в крайна сметка личен ли беше конфликтът, политически ли и съответно какви са поуките и за двете страни от него.

Аз мисля, че тогава, когато се разгоря, това беше горе-долу преди месец, не толкова отдавна, както казвате, конфликтът. Изложих достатъчно ясно своите аргументи. В тях нямаше нито един личен мотив. И в момента в аргументите ми няма лични мотиви. Така че нека хората сами да си правят заключенията.