Дикме: Защо Местан не изкара една вечер в ромската махала без охрана
Дикме: Защо Местан не изкара една вечер в ромската махала без охрана / Sofia Photo Agency

ДПС ще продължава да бъде в политическа изолация, докато се управлява от това ръководство и докато не се реформира, коментира в интервю за Дарик бившият земеделски министър Мехмед Дикме.

Той определи като сериозен политически гаф заявката на лидера на ДПС Лютви Местан за внасяне на вот на недоверие към кабинета, без да има осигурена подкрепа за подобно искане в НС. Според Дикме движението никога не е било в подобна изолация, в каквато е в момента - от желан и предвидим партньор ДПС се превърнала за другите партии в инструмент за „далавера".

Това, което стана в Гърция с победата на СИРИЗА изненада ли ви? Да очакваме ли това да се повтори и на други места в Европа?

Не, това не е изненада. Това в България вече се случи 2001 г. с идването на царя. За три месеца се направи една коалиция, която взе 120 мандата и ако не бяха създадени дублиращи партии царят сигурно щеше да вземе 140 мандата. България също не е застрахована и в момента ситуацията е такава, че при едни избори, ако има сериозна алтернатива, може да се случи абсолютно същото като в Гърция.

Това, което е ясно, е, че в момента няма сериозна алтернатива на ГЕРБ и на управляващото мнозинство. Такава алтернатива българският парламент не може да роди, защото сегашния парламент не само сериозна алтернатива не може да роди, а дори и сериозна опозиция не може да роди. Правителството днес управлява с абсолютно мнозинство, без притеснения и без никаква опозиция.

Но трябва да бъдат много бдителни, защото това може да се случи и в България. Народът винаги очаква да се случи по-доброто и естествено има правото да го иска от политиците. Оправдавахме се с какво ли не през последните 25 години на прехода, но виждаме, че сериозното развитие в България все още не е настъпило и българите имат своите основания да търсят алтернатива.

В изолация ли се оказа ДПС, след като стана ясно, че нито една партия в парламента не застана зад идеята им за вот на недоверие към кабинета заради изказванията на здравния министър?

В момента реалната опозиция е управляващото мнозинство, което беше в предходния мандат - Атака, БСП и ДПС. Те имат сериозни вътрешни партийни проблеми, особено БСП и те се занимават основно с разрешаването на тези проблеми. От друга страна ДПС и Атака се оказаха в тотална изолация от другите политически формации.

Виждаме, че ДПС с колкото повече изявления излиза пред обществото, прави все повече и повече гафове. В този смисъл искането за вот на недоверие, на оставка на министъра на здравеопазването и на правителството, се оказа недобре замислен ход от страна на лидера на ДПС. И аз се чудя дали истинският лидер на ДПС ще вземе мерки за изпълняващия длъжността председател - малко да му издърпа ушите да не взима някои прибързани решения. Не може да искаш вот на недоверие и в същото време да не можеш да събереш необходимата подписка за искането на това недоверие.

Виждаме, че ДПС дори и в този смисъл продължава да бъде поставена в изолация от своите бивши политически партньори. БСП прави всички възможно, за да се откъсне от прегръдката на ДПС и ще продължава да се разграничава от движението. Макар че има стабилна подкрепа ДПС ще продължава да бъде в политическа изолация.

Здравният министър Петър Москов каза в ефира на „Седмицата" на Дарик, че „корпорацията ДПС е тумор", който трябва да бъде изрязан?

За голямо съжаление това, което каза здравният министър, е истина. Човек не трябва да се страхува от истината и когато истината е проблематична за една партия, чрез истината трябва да се търсят решения на проблемите в тази партия.

Между другото г-н Местан защо не поиска вот на недоверие примерно за това, че бият лекарите?!? И когато той тръгва да защитава една определена общност в махалите, кой ще защитава лекарите и фелдшерите, които вечер опитвайки се да спасяват човешки живот в тези квартали, биват малтретирани и бити?!? Защо г-н Местан примерно не пробва една вечер той самият да остави охраната си и с личната си кола да отиде сам на едно такова посещение в тези квартали, за да види какво ще се случи със самия него?!? И след това да коментира тези проблеми.

Прав е министърът в това, че ДПС - не ДПС, а ръководството им може би са притеснени, че обръчите от фирми няма да бъдат захранени с достатъчно обществени поръчки от страна на държавата и това е проблемно. По отношение на електората обаче няма проблем, защото ГЕРБ в момента не направи достатъчно, за да включи кадри от тази общност в управлението, за да са сигурни тези хора, че могат да получат реализация и без ДПС.

Имат ли основания обаче сега тези обвинения за политическа чистка между ДПС и ГЕРБ?

От 1990 г. всяко едно правителство идва, изчиства кадрите на предишните, назначава свои и т.н. Това не е добре за самата държава. Крайно време е политиците да спрат да се занимават с кадруване в администрацията и професионализмът да бъде водещ при назначенията, а не послушковците, които изпълняват политически поръчки. Забележете, че винаги читавите хора биват махани първи, защото те не могат да се защитят. Т.нар. играчи от най-високо до най-ниско ниво успяват по някакъв начин да намерят път до всички партии и те остават и продължават да си работят в администрацията. Държавата се обезкървява от гледна точка на кадрите

Нито една политическа формация - нито ДПС, нито БСП, нито ГЕРБ, няма основание да претендира за някаква политическа чистка, защото връщайки се назад във времето, всяка една партия без изключения е правила абсолютно същото нещо.

Ако се върнем към ДПС - ако е във изолация, както се коментира, това реална изолация ли е или е привидна? Защото се говори за контакт зад кадър между ДПС и ГЕРБ.

В публичните среди се коментира наистина за диалог зад кадър, за контакти чрез подставени лица или пък директни между определени представители на ГЕРБ и ДПС. И тези контакти за голямо съжаление се обвързват не с политически цели, а с икономически цели - в кой проект кои фирми да участват, да печелят и т.н. Обикновено във всяка мълва има и доза истина.

Ръководството на ДПС не се интересува от състоянието на електората. За тях основното е определен кръг от хора, които да оцеляват в ръководството и с тези хора са свързани определени обществени поръчки, определени компании, които да печелят обществени поръчки.

Да сте видели след изборите някой представител на ПГ на ДПС да излезе с някакво конкретно предложение за подобряване на живота в тези региони, в които живее основно техния електорат. Единственото нещо - вот на недоверие заради ромските махали, затова защото ромите бият лекарите. Може ли такова нещо?!? Дайте тогава да започнем да защитаваме всички престъпници в страната и тези, които вършат престъпления. Пак се връщам на това - нека г-н Местан да изкара една вечер в тези махали и да види какво е положението.

Ще задам и един въпрос към истинския лидер на ДПС - ще търпи ли това безобразие, което направи изпълняващият длъжността лидер на ДПС? Това е огромен политически гаф, от 1990 г. нито една опозиционна партия не допусна такъв сериозен политически гаф - да обявиш вот на недоверие, а да не можеш да събереш необходимите гласове за внасянето му.

Очаквате ли да има промени на върха на ДПС?

Не, не очаквам смяна в ръководството. В ДПС няма друг човек, който може толкова да се подчини на Доган, така както се подчинява Лютви Местан. Доган не може да намери друг човек, на който може да разчита толкова много да бъде начело на партията, а той да си управлява задкулисно нещата в самата формация.

Към която и политическа формация в парламента ДПС да се обърне, дори и към независимите депутати за подкрепа, всички бягат като дявол от тамян. Защо така се получи и защо винаги ръководството търси да причините някъде вън, а не седнат да направят един анализ за процесите вътре в партията, да се промени самата партия вътре като стане наистина една отворена и демократична партия. Неща, за които аз говоря няколко години.

Била ли е ДПС в подобна изолация, ако приемем, че не е привидно това състояние?

Не, ДПС не е била никога в такава изолация, в която се намира в момента. Единственият начин ДПС да излезе от тази ситуация е тотално цялото ръководство да се промени. Има млади хора, които да дойдат, да се приеме един нов устав. Тогава ДПС ще се върне отново в ролята си на един желан и предвидим партньор. Всички партии в момента знаят, че ръководството на ДПС идва да управлява или иска да управлява заради далавера. Това е истината и затова никой не иска да управлява с тях.

ДПС може да се върне обратно в ролята си на желан партньор , който може да управлява както с левите, така и с десните. Но е нужно много сериозно реформиране на партията. Реформирането на партията минава първо през това истинският лидер на партията наистина да се оттегли. Защото в света само в държави, където има диктатура, авторитаризъм и тоталитаризъм , има почетни пожизнени лидери. Трябва да се даде път на младите, които не са обвързани с ДС, за да бъдат предвидим партньор.

Цялото интервю слушайте тук