Даниела Симидчиева: Законите в държавата трябва да са равни по отношение на всички
Даниела Симидчиева: Законите в държавата трябва да са равни по отношение на всички / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Даниела Симидчиева: Законите в държавата трябва да са равни по отношение на всички
45577
Даниела Симидчиева: Законите в държавата трябва да са равни по отношение на всички
  • Даниела Симидчиева: Законите в държавата трябва да са равни по отношение на всички

Даниела Симидчиева, кандидат за вицепрезидент, издигнат от ВМРО, в „Седмицата”:

Защо смятате, че точно България трябва да бъде единствената страна в Европейския съюз, която да има вицепрезидент?

Знам, че Конституцията е нещо, което не трябва да се тълкува. Щом тя е регламентирана, че е така, значи е така. Може би въпросът трябва да се отправи към законотворците.

Трябва ли да има вицепрезидент?

По начина, по който ние сме изградили нашата кампания, и виждайки своето място в тази институция - да, трябва да има, защото има работа и за вицепрезидента. Дори и при сегашните правомощия  в тази институция, вицепрезидентът може да бъде много полезна фигура в обществото.

Как в цяла Европа няма работа за вицепрезидент и точно в България има?

Ако тръгнем в тази посока да разсъждаваме, в Европа много от нещата са различни. Ние за съжаление, или за добро, сме различни от тях. По отношение примерно на броя на депутатите - много пъти се коментира какво е съотношението в Европа, какво е при нас. След като законотворецът е казал така, значи ще бъде така.

Съгласна ли сте с тезата, че вицепрезидентът трябва много да знае, много да работи и малко да говори?

От части съм съгласна. Наистина трябва да знае много, наистина трябва много да работи, защото, знаем, много проблеми има в обществото и те трябва да бъдат... поне да бъдат подготвени решенията, пътищата, по които да бъдат решени тези проблеми. Не съм съгласна, че не трябва да говори или трябва да говори малко.

То силата на тази фраза е в триединството...

Да.

...хем много да знае, хем много да работи и да мълчи.

Не.

Не сте съгласна?

Ако трябва с една дума - не.

Защото това е девизът на настоящия вицепрезидент Ангел Марин. Вие не сте съгласна с него.

Не.

Коя е най-важната дейност, с която ще подпомогнете Вие президента Каракачаанов?

Освен във всички други дейности, където бих могла да му помагам, аз съм заделила.... По-скоро ние като тандем сме заделили три области, които са моя приоритет. Т.е. те са моята сила. Това са темите за образованието, системата за социалното осигуряване, демографския проблем, тъй като аз вече съм дала своя личен принос за прираста. ... като личен пример и на своите познати и приятели. Имам три деца. Това вече р разширено производство. Освен това темата за равнопоставеността на половете. Нещо, което по принцип много хора посрещат с ехидна усмивка, не става дума за феминизъм. Става дума за реална равнопоставеност, не само на книга, а реална равнопоставеност в практиката. И има една много болна тема, която в обществото ни пак се говори...  често се говори, но под сурдинка обикновено – за домашното насилие. Стана така, че тази тема ние сме я вкарали още от начало на кампанията. Вчера бяхме свидетели по телевизията как цяла година жена, която губи зрението на едното си око, не може да намери начин, по който институциите да я защитят и да въздадат някаква справедливост на насилника.

Ако трябваше вие да замествате президента на Консултативния съвет за национална сигурност по повод Катуница, какви биха били вашите предложения за решения на съвета на този казус.

В този период, в който работя заедно с екипа на ВМРО аз съм в течение на това какво те вършат вече в продължение на 20 години. Тези решения ВМРО ги предлага не сега, когато вече Катуница е факт, а ги предлага много отдавна. Самият ден...

Кажете най-важното решение?

Когато се случиха нещата, ВМРО пак предложи конкретни неща. Така че аз не мога да има различно виждане по въпроса, освен това, което ВМРО предложи. Бързите и спешни мерки, които трябва да бъдат предприети, е всички социални плащания да бъдат съобразени и свързани с образователното равнище на децата, или по-скоро с условието дали ходят на училище или не, и в какви условия се отглеждат те. Второто нещо е, че трябва да бъде изградена нещо от сорта на трудова и образователна повинност. Нещо...

Строителни войски....

Да, нещо, приличащо на строителни войски. Там хората получаваха и професия, получаваха и начална грамотност, което сега няма коя институция да го даде.

На етнически принцип ще ги направите.

Не само на етнически принцип, проблемът е всеобщ. С необразовани хора ние нямаме... Дори в началото на 21-и век сме зад борда...

Т.е. всеки, който не е завършил средно образование ще подлежи примерно на такава повинност? Това ще е принципа.

Да, когато доброволно не изпълнява Конституцията, ние трябва да създадем условия всички български граждани да я изпълняват. А там е казано, че образованието до 7-ми клас е задължително.

Ще помилвате ли осъден за убийство? Или за поръчителство за убийство?

Има още три спешни мерки, които можем да предложим...

А, Вие искате още мерки, ама...

Бих могла да ги кажа...

Кажете ги, но бързо.

Знаем, че голяма част от малцинствата не плащат своите сметки. Биха могли да ги плащат с общественополезен труд. Наложително е да бъдат изградени доброволни звена, за да могат хората да защитават своя живот и своята собственост.

А защо само малцинствата да плащат с труд? Ще може ли и българи...

Всички, които не могат, да... но казвам при тях е най-често явление...

Какво значи „не може”. Може и да имаш пари, но да кажеш „вместо да си харча парите, дайте ще копая градинки”.

Обществото трябва да получи нещо от този, който потребява.

То в един момент да не стане никой да не плаща, а всички ще копаят градинки.

Прав сте, не всички... Ще копаят, ако трябва. Аз не мисля, че хората са склонни на това нещо...

А тока с какво ще се купува?

Не мисля, че хората са склонни на това нещо...

Не мислите, че много народ ще се хване с тая работа...

Не мисля, аз не бих го направила.

Четвъртата мярка.

Четвъртата беше за доброволните звена за защита на живота и собствеността на гражданите. Тъй като това...

Да, отряди такива ще създадете.

Да, да, просто трябва да се защитим там като държава...

Отряди за самозащита, и последното.

Законите в държавата трябва да бъдат равни по отношение на всички. Съществуват и в момента норми за застрояване на жилища и въобще постройки, норми за заселване, норми за...

Като казахте нормите, това и с президентите го обсъждахме миналата седмица, Вие ще искате да се спазват всички норми безкомпромисно.

Да, разбира се, без изключение...

Т.е. ще премахнете всички остъклени балкони в България, защото те са остъклявани не при спазване на норми. Вие имате ли остъклен балкон?

Не, нямам, въобще нямам балкон.

А, хубаво. Иначе щяхте да го остъклите и сега и Вашия да трябва...

Аз обичам да спазвам законите и правилата...

Да, ама... махаме ли всички остъклени балкони? При управление на ВМРО ще се бутнат ли всички остъклени балкони в България? И да загубите сега всички гласове на хората с остъклени балкони.

При управление на ВМРО като институция ние ще изискваме от съответните власти да си свършат работата, да бъдат спазени нормите...

Т.е. искате да се махнат незаконно остъклените балкони, които са... сигурно 99%.

Всички незаконни постройки да бъдат премахнати. Това е принцип. Не може да изискваме един да спазва правилата и да даваме възможност на друг да ги нарушава.

Ще помилвате ли осъден за убийство, или поръчител на убийство?

С една дума ли трябва да отговоря?

Да.

С една дума, ако трябва да е, ще кажа не. Но тъй като животът е нещо много особено, склонна съм... Все пак аз съм жена, създавам живота и не бих могла така с лека ръка да пренебрегна и да зачеркна живота на някого, и да го оставя да лежи в затвора във всички случаи...

Ами убил някой с кола... някого... по невнимание.

Бих разглеждала всеки случай по отделно, защото има случаи, в които просто...

Принципът е не, но...

...справедливостта, която закона... Принципът е не, но...

Но може някакво изключение на има...

...но има случаи, в които справедливостта, която закона е въздал, не морално справедлива.

Ще обявявате ли публично конкретните си мотиви да помилвате?

Това задължително да.

Ако мотивът е, че някой е болен от тежка болест. И му е неприятно и не иска да научи цялата...

Затова казах - всеки случай по отделно.

Аз ви питам ще обявявате ли публично мотивите и Вие казахте категорично да. Сега излиза, че ако е поради болест сте го помилвали - не. То в един момент всички помилвани ще извадят по една болест и най-накрая при вицепрезидента Симидчиева няма да има публикуван нито един мотив.

Не, мотивите ще бъдат публикувани. Вие се опитвате много да елементаризирате нещата. Може да има и такива случаи. Наистина това... Не съм лекар, може би това по-скоро е в сферата на медицинските услуги. Не знам доколко лекарската тайна задължително се пази и доколко не се пази... Нямам идея. Но ако причината е наистина толкова лична, аз мисля, че обществото би разбрало. Имаше едно време едни вицове, бяха много хубави, по заобиколен начин, когато се казват нещата... Ти може да я кажеш... В този случай истината би могла да бъде казана, но с тези груби думи, които да засегнат...

Заобиколни мотиви, добре.

Не заобиколни мотиви. Със заобиколни думи да се каже точния мотив.

Ще давате ли българско гражданство на всеки втори, който го иска?

Ако става дума за етническите българи... За етническите българи ВМРО има позицията, че на етническите българи българско гражданство даже на всеки първи трябва да бъде давано при облекчена процедура.

Ще разговаряте ли лично с всеки, на който давате българско гражданство?

Споменах етническите българи - те по мои сведения, или по информацията, която съм чела, са около 3 милиона. Не бих имала физическата възможност да го направя.

Вие ще дадете на всичките 3 милиона българи...

Които поискат.

Понеже съм чувал, че част от проблема е знаят ли български или не тия дето им се дава. Имат бележка, че знаят. Но ако седнеш да си говориш с него.

Голяма част от тези българи са по-българи от нас. Аз разговарям с хора, които никога не са стъпвали в България. Те говорят по-чист български, защото разговарят на езика, на който техните баби са говорили едно време.

Според Вас не е нужно да се проверява знаят ли български тия дето стават българи?

Трябва да се проверява, но не е задължително с всеки един от тях аз да проведа лична среща. Защото това ще бъде физически невъзможно. Може би ще трябва на стадиони да се срещам... нали се сещате, че това не е личен контакт.

Ще използвате ли законовата възможност да давате българско гражданство на спортисти, учени, артисти, бизнесмени, без да отговарят на условията за останалите кандидати?

На първата част от въпроса - да, на втората - не. На всички тези групи хора - да, но те трябва да изпълнят условията за българско гражданство.

То това е въпросът, че законът е казал, че има много условия, най-различни, включително и българския език... Обаче някакъв голям футболист, бразилец, казва „аз ще играя за българския национален отбор, само че ми трябва българско гражданство”. А бъкел български не знае. Ще му дадете ли?

Чувала съм правилото, че правилата са затова, за да бъдат нарушавани. Обаче знам и друго - че допусне ли се прецедент един път едно правило да бъде нарушено, винаги се появява и втори, и трети, и пети...

Т.е. отговорът Ви е не.

Ако трябва да е категорично, отговорът е не.

По общия ред ще става. Бил Гейтс ако поиска българско гражданство. Той не знае български...

Той, за съжаление, основната си работа вече я е свършил извън България. Аз не знам дали от тук натам той би могъл да сътвори нещо...

Но и на него няма да дадете. Ще ходи на курсове по български...

Ако не отговаря на условията... Ами ще иде, защо не. Те не обичат да учат чужди езици, така... сигурно ще му бъде трудно.

Ще уважавате ли искания за освобождаване от българско гражданство, за да бъде придобито чуждо гражданство?

Принципът е всеки има право да се самоопределя. И ако поиска - да. Но тук въпросът е институциите така да си свършат работата, че тези желаещи да бъдат нищожно малък брой. Т.е. хората да искат да запазят българското си гражданство.

Има държави, които поставят за условие да е единствено гражданството. За разлика от България, която дава възможност за две гражданства. Има държави, които не дават, и то хубави държави по света.

Разбирам за повода, по който питате, и пак казвам, по принцип да, защото всеки има правото да се самоопределя. Но ние трябва да направим държавата ни такава, казвам ние, всичките имам предвид наистина 100% българите, такава, че не хората с лекота да тръгват и да остават на вън и да искат чуждо гражданство. А хората да искат да бъдат български граждани.

Ще давате ли убежище на бежанци от арабски държави, други страни от Африка, от Азия?

Тук пак бих искала да отговоря уклончиво. Защото, ако кажа да, това означава, че България ще я превърнем в бежански лагер, а на мен този вариант въобще не ми харесва.

Има държави в Европа, които имат голям проблем заради това, че при тях чувството за социалност и хуманитарност надделява над всякакви други съображения.

Ние би трябвало да имаме инстинкти за самозащита. И тъй като местоположението ни е такова, че рискът да се превърнем в бежански лагер е огромен, така че...

Отговорът е не.

По-скоро не. Или бих казала да при определени условия.

Е, то с условията пак става неясно. Да кажем не, сега вече винаги някакво голямо изключение може да се яви. Говорим за принципа.

Да, така бих се съгласила с това уточнение. Не, с много малко изключения.

За кои длъжности в държавата президентът трябва да ви превъзложи да извършвате Вие назначенията?

Приемайки да се кандидатирам за вицепрезидент най-малко пък съм си мислела да ставам кадровик. Честно казано по този въпрос въобще не съм мислила.

Понеже Конституцията го допуска.

Аз мисля, че в този период, в който работим заедно с Красимир Каракачанов, изградихме много добър екип. Мисля, че се разбираме по всички въпроси. Аз знам неговите силни страни и той знае моите силни страни. Там, където той би преценил, че аз...

Ще пита... и той ще си ги назначава... Това Ви е идеята.

Да, да.

Дайте пример за задача, която оправдава пътуване на вицепрезидента за държавна сметка в чужбина.

Среща със сънародници извън страната, с етнически българи, които живеят извън страната. Струва ми се, че това е един много сериозен повод. И може би единствено когато на важна покана не може да откликне самия президент и той ме е упълномощил да го представлявам.

Искате ли още правомощия за вицепрезидента?

За себе си не, но за институцията да.

Какво за институцията?

В България от известно време има един т.нар. омбудсман, който партиите ползват като разменна монета в Народното събрание, правят си взаимни услуги и се назначава човек. След като вицепрезидентът все пак е мажоритарно избиран заедно с президента е много логично той да поеме тези функции.

Т.е. закрива се омбудсмана, вицепрезидентът става омбудсман.

Да, част от функциите на вицепрезидента стават функциите на омбудсмана.

А да се закрие вицепрезидентът и омбудсмана да си остане? Не?

Омбудсманът не е длъжност, която я има в Конституцията. Ние не говорим в момента за конституционни промени, а говорим за...

Т.е. Вие смятате, че омбудсманските функции трябва да се вършат от човек, избран от народа.

И по-логично е, да.

Одобрявате ли първото решение на Джералд Форд като вицепрезидент да освободи от наказателна отговорност, когато сам Форд става президент, предшественика си Ричард Никсън за Уотъргейт?

По принцип помилването е да изразиш милост към някого в случай, в който преценяваш от човешка гледна точка, че нещо трябва да се случи. Но това не са привилегии. А в този случай става дума по-скоро за това... Слагаш...

За привилегии...

Да, слагаш бариера пред някого, пазиш го и възпрепятстваш справедливостта.

Т.е. Вие не го одобрявате.

Не го одобрявам.

Т.е. може да се очаква и от Вас, простете за грубата дума, да предадете Каракачанов. Форд, явно при него това, е бил двойка с Никсън, е било за него по-важно - да остане докрай верен на политическия си съратник. Докато Каракачанов не може да разчита за това на Вас. Ако извърши нещо, за което да бъде преследван и наказван...

Първо съм сигурна, познавайки вече Красимир Каракачанов достатъчно, защото може от скоро като време да се познаваме, но говорим много, пътуваме много и това ми се струва, че вече ми позволява да го познавам като човек. Той не нарушава...

В този въпрос към никой от кандидатите аз не влагам, че смятам, че ще го наруши президентът. Но е въпрос на мислене кое е по-важно за Вас като вицепрезидент. Кое е по-важно за Вас като вицепрезидент – политическата лоялност, партньорството, приятелството, за което говорите. Защото между приятели дори когато някой направи нещо, приятелят е склонен да прости, няма да отиде да го наклепа пред властите...

От всички думи, които изброихте, партньорството ми хареса най-много...

Кое е по-важно за Вас? Дали законът ще бъде водещ и никакви изключения, за които говорихме в началото...

Да, правилата и тяхното спазване. Ние непрекъснато това говорим и повтаряме, защото това е проблема на страната - ние имаме правила, на книга много неща са много добри, но в крайна сметка спазването ни куца. Ако ние помежду си започнем да си правим компромиси... Пак казвам, те малките неща се мултиплицират. И правейки компромис, аз имам страшно много приятели, ако за всичките си приятели аз направя компромис разбирате, че аз ставам вече нарушител.

Одобрявате ли първото решение на Владимир Путин като наследник на президентския пост на подалия оставка в негова полза Борис Елцин, да му осигури привилегии?

С една дума ли пак? Трудно ми е, аз съм многословна...

Ами то принципно или ще направите като Путин, или няма да направите.

Ще се опитам в едно дълго изречение да отговоря тогава.

Но то... идва Елцин... Идва Каракачанов и казва „аз си отивам, г-жо Симидчиева ставате Вие президент, мога ли да помоля”...

Неточен е примера. Недейте с този пример да продължаваме. Там има прецедент - Елцин е първия президент на Руската федерация, така че до там няма утвърдена практика и Путин е трябвало да вземе решение за първо действие. Неговото действие дори да го одобрявам, аз не бих го направила. Аз не мога да се поставя на неговото място.

Т.е. можем ли да кажем да, но като за първи президент. Като за практика.

Да, в този случай да. Вие виждате, че световната практика е такава, че държавните глави ползват някакви форми на привилегии. Логично е да е така. Когато един човек е работил от такъв мащаб, бил е държавен глава, нормално е след това да не разчита на размера на нашите пенсии след това.

Кой е вицепрезидентът в световен мащаб, на който Вие се възхищавате, на който бихте искали да приличате по нещо като вицепрезидент?

Абсолютно честна ако трябва да бъда, думата „възхищавам” за мен съдържа много силна емоция, която аз към нито един политик не изпитвам. Най-малко пък да се възхищавам. Харесвам Гор (бел.ред. Ал Гор), но не като вицепрезидент, а по-скоро като човек. Въпреки че от всички, които съм чувала, той е най-популярния за мен. Но по-скоро казвам с другите си качества, не като вицепрезидент.

Ал Гор на кой беше вицепрезидент?

О, нямам спомен. Само знам, че беше вицепрезидент. И защото като тръгнах да се интересувам от президентската институция, защото...

Опитвам се да разбера доколко познавате този, който харесвате.

Аз затова уточнявам.

Кое харесвате в Гор тогава?

Това, което е писал.

Какво?

Неговите идеи по принцип.

Не, коя идея точно харесвате, за да видим какво можем да очакваме от Вас в живота?

Много неща съм чела и така да систематизирам една от идеите...

Първото, което се сещате от Гор, или Ви е трудно?

Ами, трудно ми е, защото от две-три години аз по-скоро чета европейски директиви. И сега... Т.е. не съм чела литература извън това, което е свързано с работата ми.

Не, защото се сетихте за Гор и ми стана любопитно. Аз не го познавам така отлично като Вас, че чак да се възхитя да го харесвам...

Аз не казах отлично. Казах това, което съм чела...

То, за да харесваш нещо, трябва да го познаваш. Макар че може би има харесване и без познаване.

Аз четох неговите неща, четох най-вече когато следвах социология и тогава, във връзка с мастертезиса си, го четях даже в оригинал. Но това, че в момента ми е неуслужлива паметта, просто наистина...

Към Вас очакванията предвид МЕНСА са големи, за паметта Ви...

Достигнахме до нещо, което, интересно, логическото мислене не означава база знание. Логическото мислене означава, когато разполагаш с някакви знания, да ги комбинираш успешно. Забравила съм, нормално е в момента... притеснява се, аз не давам всеки ден интервюта.

В случай на несъгласие с президента Каракачанов, бихте ли си подали оставката, както направи вицепрезидентът Блага Димитрова. Тя беше вицепрезидент на Желю Желев, през 1993 г. подаде оставка. Имаше и друга теза, че трябваше да остане на поста, за да отстоява позициите си. Вие кое от двете ще направите?

Познавайки характера си, по-близо до мен е второто действие, но...

Да останете.

Да, да остана да отстоявам позициите си. Но защо... веднага ви отговарям. Пак казвам, последните дни ние много честно сме заедно с Красимир Каракачанов, разговаряме много, изградихме екип. И дори сега, в този етап, имаме някои несъгласия, изглаждаме ги в процеса на разговора...

Всички кандидатпрезидентски двойки повтарят колко се обичат...

Не, не, не. Не се обичаме, работим.

... колко се харесват, как никога няма да им се случи да се разделят. Хората се развеждат, най-влюбени на земята. Та един президент и един вицепрезидент също може да случи нещо да не се разберете.

Вие не ме изслушахте докрай. Казах, че ние досега каквото имаме противоречия ги изглаждаме чрез разговори. И аз се надявам, че после ще продължим да работим по същия...

И няма да стигнете до... да си отстоявате...

Но стигнем ли дотам...

Ще стоите и няма...

Не, стигнем ли дотам, тогава бих си подала оставката на момента. Т.е. да видя, че наистина не мога с твърдоглавието си да надделея. Ако съм убедена, че аз съм права.

По кое искате да приличате на сегашния вицепрезидент Ангел Марин?

Честно да Ви кажа много малко информация... поне аз малко информация съм получила той какво прави, за да мога да кажа по какво искам да приличам на него.

Не знаете. А по кое не искате да приличате?

Ами не бих искала за мен толкова малко да се чува в обществото. Бих искала да бъде нещо различно от него. Бих искала да бъда човек със свой образ пред хората, със свои позиции. Т.е. аз не мисля... Има една много хубава поговорка - шило в торба не седи. Аз съм от този тип хора и захващайки се с нещо, аз искам да така да си свърша работата, че хората да знаят наистина след пет години какво в мен им харесва и какво не им харесва.

Ако сте на мястото на кандидата за президент Красимир Каракачанов, коя негова грешка в кампанията до момента не бихте допуснала?

Пак ще се смеете, Вие ще кажете...

Сега ще кажете, че няма грешка...

Няма грешка.

Така е, с нищо не изненадвате, защото всички, с които говорих не могат да видят недостатъка на този, с когото са. А на мен ми се струва, от това, което съм гледал по света, че да можеш да видиш и отрицателното в себе си, в твоя екип, е също голямо качество.

Да, дребни неща помежду си споделяме.

Е, кое дребно нещо... Ясно е, че няма да кажете...

Ами той вече го е отстранил...

Какво правеше и се поправи?

Ние сме си споделяли... включително по мой адрес като говореше нещо, и аз не съм харесвала начина, по който са ме представяли, той веднага...

...че понякога говори от Ваше..., за Вас и от Ваше име за неща, с които не сте съгласна.

Не, представяме по начин, по който аз се притеснявам да бъда представяна.

Как Ви представя?

Ами, това, че съм призната за жената с най-висок коефициент на интелигентност. Аз мисля, че това в случая не е водещо и не е най-важно. Но той имаше логическото обяснение за това, че в България хората трудно ме разпознаваха.

Вие в света, не в България, сте призната.

Да, така твърдят медиите.

А каква е истината?

Аз не знам каква е истината, защото от медиите ги научавам тези неща. Истината е тази, че съм се явила на тест за интелигентност и имам IQ 192.

От колко възможни?

От 200 теоретично възможни.

200 теоретично... и това е най-високото жена в света.

Да, по принцип даже казват най-високото IQ на жив човек. Но аз пак казвам, аз съм се опитала да намеря някъде черно на бяло в такива... по-научни издания, но не го намирам. Няма такива класации според мен...

Не Ви харесва, че Каракачанов го повтаря това?

Той в началото го правеше с тази аргументация, че не съм разпознаваема достатъчно и искаше да обясни на хората...

Защо Ви е избрал?

Не защо ме е избрал, а коя е една от причините да бъда избрана. Аз си мисля, че другите причини, заради които се е спрял точно на моята кандидатура, е... Първо, във Facebook скоро станахме приятели, не е тази причината. Защото съм многодетна майка, моите деца са отгледани, образовани и живеят в България. Аз също съм останала в България, въпреки своето образование.

Вие какво образование имате?

По ред ли да ги казвам или както се сетя.

Какво работите? Да, както се сетите...

Сериозното ми е икономика. Завършила съм го още в тоталитарните години, веднага след гимназията.

Какво сте работила?

Работила съм като икономист в първите години по разпределение...

Защо трябва да е икономист вицепрезидентът на България?

Аз имам и други образования. Аз съм и социолог, аз съм и инженер. Не е толкова важно конкретното образование според мен на вицепрезидента, а по-скоро отношението му към цялата система на образованието, по който въпрос аз имам достатъчно знания и опит. И си мисля, че това е по-важно в случая. И си мисля, че отношението не само към образованието, а към всички проблеми в обществото.

Кой е любимият Ви виц за вице?

Замисляйки се за този въпрос, даже не се сещам за виц...

Да ви кажа не могат да се сетят всички. Представяте ли си какъв пост е това, за който един виц не може да се разкаже.

Трябва да се радваме. Има поне една длъжност в тая държава, за която няма вицове.

Разкажете за американски вицепрезидент...

Не се интересувам. Аз до такава степен се дразня от това, че нашите политици непрекъснато гледат в Щатите, в Русия, че започнаха и вицове за тези държави да не ме интересуват. Харесвам си тук всичко наше българско и родно.

Не щете вицове  да има за вицепрезидента?

Не, наистина не се сещам за нито един виц за вице. Чувала съм нещо, което ми звучи като виц, аз преди малко го споменах. Т.е. чувайки това, на мен ми прозвуча като виц – как може вице да се избира сред приятелите във Facebook. Но явно това е нова практика, която от тук нататък ще се превърне в традиция.

Ще ползвате ли специален режим на движение в България?

Категорично не.

Ами ако бързате за среща със сънародници?

Ще тръгна навреме.

В резиденция „Бояна” ли ще живеете?

Ако правилата го налагат да. Иначе съм толкова консервативна...

Също интересен отговор. Водя спорове с много от кандидатите... Значи не е това, според мен, отговорът, да казваш „аз не ща, ама заради правилата”. Кой дава правилата?  Вие ще сте президент и вицепрезидент.

Добре, службите налагат някакви правила, за да могат да Ви охраняват. И ако те могат да ми осигурят охраната в моя си дом, предпочитам да остана там.

Ама как трябва да постои България своето управление? Дали трябва да бъде оградено в едно гето, някъде, или трябва така да се направи, че да си живеят хората, които управляват, на местата?

Аз затова казах същото. Ако там, където живея, могат да ми осигурят охраната, предпочитам да остана там, защото там се чувствам комфортно.

Ами Вие ако кажете, че така трябва да бъде...

... там се чувствам като риба във вода...

Защо да не могат да Ви осигурят?

Ако може, да. Ето, поставяйки условията...

Как го правят в някои държави...

Аз бих поставила такова условие, защото аз съм страшно консервативен човек. Преди девет години смених местожителството си и от Благоевград дойдох в София, условията ме принудиха. Знаете ли колко трудно се адаптирах към новото си жилище. Взех заеми, наистина, купих си жилище, защото иначе хазяите чрез различни неща ме принуждаваха... сменях квартири три-четири. Накрая взех заем и си купих жилище, за да знам, че няма да се местя повече. Не съм родена за такъв...

Не искате да се местите в „Бояна”, няма да се местите и ще поставите такова условие на охраната.

Да, предпочитам.

Ще продължи ли да работи досегашната си работа Вашият съпруг? Той какво работи?

Нито един от семейството ми не би трябвало да съобразява с...

Той какво работи?

Бившият ми съпруг е стоматолог. Т.е. съм сигурна, че ще продължи да си работи същата работа.

Вие сега сте разведена.

Той ми е най-добрия приятел и ние продължаваме да се грижим съвместно за децата ни. 

То пак може да възникнат казуси, че оказвате влияние в негова полза ако работи... Въобще какво мислите затова. Особено за президента - дали съпругата или съпругът на президента трябва да продължава да работи старата си работа.

Според мен категорично да, трябва да продължи да работи... Съдейки по това...

Това не е ли възможност за натиск върху президента, за...

От каква гледна точка. Аз много обичам да чета фантастика и там винаги може да си измисляме много казуси и ситуации, в които да се въздейства. Това означава ли, че той трябва да си изсели семейството зад граница, за да не им се въздейства. Ами те децата ми ще продължат да учат, и чрез тях може да се въздейства. Внуците ми продължават да учат. Аз имам три деца, те са ми обещали по три внуци. Вие представяте ли си, че аз ставам в един момент зависима от 15 човека. Това са моите деца с техните деца и семействата им. Аз няма да ги изселя зад граница, заради това, че някой ще си... твори фантасмагории...

Затова че майка им решила да стане вицепрезидент.

Да, разбира се. Аз не мисля, че това трябва да променя категорично техния живот.

От какво се лишавате, за да станете вицепрезидент?

От малкото лично време, което досега имах. Аз съм популярна вече във... всъщност медиите затова и тръгнаха преди години да вдигат шум около мен, че имах недобре платена работа или, да го кажа по-меко, не съм била безработна дълго...

Хем с най-висока интелигентност в света, хем...

Да, но Вие знаете каква е българската реалност. Работех за някакви пари, които едва ми стигаха да си плащам заема за жилището, който аз малко се... аз малко се надскочих с това, че взех заем за жилище, но тогава точно взимах по-добра заплата. И след това ниско платена работа, която не ти позволява да живееш в рамките на това, което вече си пожелал. И ми се налагаше да работя на още няколко места, т.е. личното ми време в последните години е било малко.

Колко сътрудници ще имате като вицепрезидент?

Оптималният минимум при всяка една конкретна задача.

Трябва ли закона за някои права на лицата, които са били президенти на България, да се разшири и за лицата, които са били вицепрезиденти и след края на мандата и вицепрезидента да има право на държавно възнаграждение, офис, кола.

Ще обърна обаче нещата, защото според мен вицепрезидентът с неговите правомощия в момента и с това, което на практика се получава, не мисля, че въпроса поставен по този начин стои логично. След като е вицепрезидент, и президентът има привилегии и той да получи привилегии. Аз ще се опитам с всички сили по друг начин да стои въпроса в обществото. И евентуално Народното събрание за следващия вицепрезидент  да умува дали това не е наистина логично. Но аз ще се опитам да се разбере, че вицепрезидентът не е незначителна фигура в това общество. Това е наистина висок пост, има огромно поле за работа, дори и при сегашните правомощия на президентската институция.

Т.е. ще работите така че да заслужи следващия вицепрезидент.

Да, и аз мисля, че наистина, когато се види, че президентът е една полезна фигура и е полезен за своята държава, логично е да му бъдат предоставени, не казвам кой знае какви привилегии, нещо, което съществува в рамките на закона за президента, в малко по-малък размер.

Защо искате да станете вицепрезидент на България?

Защото не съм се занимавала с политика и като повечето хора, които са извън политиката, плюем и псуваме политиците, казано с груби думи.  В един момент, когато получих предложение, се замислих, че в крайна сметка бих могла да постъпя по обратния начин - да вляза в това нещо и да се опитам да покажа, че нещата могат да се правят и по друг начин. Аз за себе си считам, че имам знанията и уменията да свърша нещата, с които се захващам.