Д. Вълчев: Големият проблем на кабинета „Орешарски е липсата на ясна отговорност
Д. Вълчев: Големият проблем на кабинета „Орешарски е липсата на ясна отговорност / снимка:БГНЕС

Всеки член на „Движение България на гражданите", който иска да участва на политическа позиция в бъдещото правителство с мандата на левицата, трябва да напусне партията. Това решение предстои да вземе на свое заседание в сряда Националният съвет на формацията, съобщи в интервю за Дарик Даниел Вълчев. По думите му това решение щяло да разсее съмнения, които битували в публичното пространство в тази посока.

Коалиционните управления според Даниел Вълчев са по-честният начин за правене на правителства - да е ясно кой те подкрепя в парламента и кой за коя политика носи отговорност. „В случая това не е ясно и това е голям проблем за кабинета „Орешарски", посочи той. Вълчев попита кой например ще носи отговорност, ако бъдещият правосъден министър Зинаида Златанова се провали - „БСП, ДПС, Атака, Европейската комисия или съседите й в блока".

Вчера Меглена Кунева, на разговорите с левицата, обяви, че „България на гражданите" ще бъде демократична опозиция на бъдещата власт. Днес не се ли чувствате, поне за малко част от тази власт, след като в този проектосъстав на кабинета „Орешарски" се оказаха лица, свързвани с вашата партия?

Не знам кого имате предвид.

Петър Стоянович, който след като беше председател на „Гергьовден", беше един от членовете на инициативния комитет за създаването на партията. Разбира се, не стана партиен член. Мнозина свързват и Зинаида Златанова с вашата формация, може би, заради по-близкия професионален и личен контакт с госпожа Кунева.

„България на гражданите" не участва и под никаква форма няма да участва в правителството на БСП и ДПС, това трябва да бъде съвсем ясно. Всеки член на „България на гражданите", който желае да участва на политическа позиция, нямам предвид да е експерт в някаква администрация, ще трябва да напусне движението. В това не може да има никакво съмнение.

Това взето ли е като решение?

Това ще бъде взето като решение в сряда на Националния съвет, от 13.00 часа има такова заседание. Второто нещо, което бих искал да кажа за господин Стоянович: знаете, че той има дълга политическа биография, къде ли не е членувал, със сигурност никога не е членувал в „България на гражданите".

Да, направих уговорката, че не е станал партиен член.

Да, никога не е членувал, беше от хората, които подписаха учредителната декларация и след като разбра, че няма да бъде избран в органите, никога повече не се появи. В този смисъл не виждам каква връзка може да има с нас. Трето, по отношение на госпожа Зинаида Златанова, тя никога не е била член на движение „България на гражданите" и не ми е известно и сега да иска да става такъв.

Аз не съм съобщавала членство, говорех за близост или свързването й с името на госпожа Кунева.

Всеки може да свързва всекиго с всичко. Господин Орешарски е бил от СДС, но защо не питате СДС дали не носят отговорност за неговото поведение. Нека да бъдем сериозни. Движение "България на гражданите" не участва и няма да участва под никаква форма в правителството на Орешарски при цялото ми уважение към него и към част от хората от неговия екип. Но това е политически въпрос, не въпрос на лична преценка.

Канени ли са и ваши кадри за участие в този кабинет, та се налага изрично решение на ръководството ви по тази тема?

Изрично решение на Националния съвет по тази тема се налага поради факта, че има такива подозрения в публичното пространство и те трябва по някакъв начин много категорично да бъдат разсеяни.

Какво означава да не заемат постове, например, за заместник-министри ако поканят някои от ръководството ви?

Заместник-министрите по две основания не могат да бъдат подкрепени от „България на гражданите". Първо, защото това са политически позиции и е начин за участие в кабинета. Второ, както вие знаете от нашата програма, ние не сме добре настроени към тази длъжност. Ние считаме, че това е една позиция, която в огромната част от европейските държави я няма, за да не се размива политическата отговорност. Да бъде ясно кое е политическото лице и кои са администрацията. Министрите, както и целите политически кабинети са политически лица. Това са политически назначения и когато една организация няма да участва в едно правителство, това ясно означава, че на никакво политическо равнище не може да се участва.

Бяхте една от основните фигури в онези дълги и мъчителни преговори за формиране на тройната коалиция, сега БСП и ДПС се кълнат, че не правят коалиция по формули и няма значение колко е квотното разпределение. Но не виждате ли, че прозира това квотно участие на двете формации? Как гледате на това, което чухте като списък?

Не знам, защо беше тази уговорка, която направихте в началото. Коалиционните управления не са нещо, от което демокрацията трябва да се срамува, напротив. Това е честният начин за правене на правителство - да бъде ясно кой те подкрепя в парламента и кой за коя политика носи отговорност. В случая, както виждате, това не е ясно. Това е голям проблем, според мен, на това правителството. Когато се появят заместник- министрите, които ще бъдат кръстосани, най-вероятно, ще видите, че това ще стане още по-голям проблем. Например, аз бих искал да знам, кой точно носи отговорност за социалната политика-ДПС ли носят, господин Адемов, когото аз много уважавам. Но тук трябва да бъде ясно, кой носи отговорност за тази политика, кой носи отговорност за политиката на здравеопазването - носи я БСП, заедно я носят, Атака носи ли някаква отговорност?

То не се знае Атака утре как ще действа, за да знаем дали ще понесе отговорност.

Те са на принципа "тука има, тука няма". Какъв може да бъде принципът? Ясно, че правителството ще мине. Каква ще бъде технологията, това според мен, не е интересно, освен за някои любители на фейлетоните. Това е технологията. Ясно е вече, че правителството ще мине. И няма лошо, в крайна сметка, щом това е вотът на гражданите, нека правителството да мине.

Да ви попитам, казвате, че това не е интересен въпрос-как точно ще мине правителството, но по-скоро от ГЕРБ ли очаквате подкрепа утре за кабинета "Орешарски"?

Не мога да кажа. Аз никога не съм бил силен в предсказанията, камо ли в някакви такива теории.

Говоря за логически разсъждения. Като гледаме списъка с кандидат-министрите, някои видяха сериозен мост към ГЕРБ в част от имената.

Не мисля, че това ще бъде, но може. От господин Борисов всякакви неща могат да се очакват, както знаете, той е достатъчно гъвкав, за да направи някакъв такъв маймунджелък. Целият въпрос е в друго, че много лесно някой от "Атака" може да се разболее и работата е готова. Това е технологичен въпрос, това не е сложният въпрос. За мен много по-сложният въпрос е, че ние отново бягаме от това, за което преговаряхме през цялата кампания, очевидно неуспешно, тъй като не получихме достатъчна подкрепа. То е, че онзи, който упражнява власт, трябва ясно да носи отговорност. Защото вие споменахте госпожа Златанова- министър на правосъдието, ако тя се провали, кой ще носи отговорност - БСП, ДПС, "Атака", кой носи отговорност за нейната работа? Може би Европейската комисия или съседите й в блока?

Може би ще я носи кандидатът за премиер.

А за неговата работа кой носи отговорност?

Той пое мандата, той формира списъка.

Един ден като имаме президентска република, може и да е така - да е един човек. Но в парламентарните републики, каквато все още е България, политическите сили, представени от парламента, носят отговорност и в случая това са БСП и ДПС. И, както може би ще се разбере утре, "Атака" участва или не участва. Това много ясно трябва да се казва и да се знае. А иначе, хубаво е това правителство да направи добри неща. Аз винаги съм казвал, когато се съставяше правителство преди близо 4 години, всяко българско правителство трябва да бъде подкрепяно в добрите си неща. Но и трябва да бъде ясно кой носи отговорност. Един от проблемите на правителството на ГЕРБ беше това: за хубавото, за рязането на ленти - първи сме, а щом става въпрос да поемеш отговорност, някой директор на дирекция или заместник-министър носи отговорност. Така не може повече в България. В България трябва да бъде ясно: който упражнява власт, той трябва да носи отговорност.

В този смисъл смятате, че зад експертния и програмен характер на бъдещото правителство се скри политическата отговорност, която иначе се вижда в някои политически фигури?

Тя не се е скрила. Тя е съвсем ясна-това е мнозинството на БСП и ДПС, вероятно утре ще разберем - и "Атака". То това не е нещо, което е тайна за някой в България.

Абсолютно ли изключвате ГЕРБ?

Какво значи да изключвам ГЕРБ? ГЕРБ няма да подкрепят това правителство, освен с някакъв фойерверк, но това нищо няма да промени.

Ще следите работата на новия кабинет, ако той стане.

Ние не сме критикари по принцип. Ние ще видим кой какво смята да направи. Дотук има намерения, част от тях считаме, че са добри, но както знаете всяко правителство тръгва с добри намерения, така че на този етап това нищо не значи.

С Пламен Орешарски разговаряхте ли тези дни, търсил ли ви е за мнение, дори за идеи?

Не бих могъл да дискутирам такива неща. Искам да знаете, че Движение "България на гражданите", когато говори по политически въпроси, говори чрез своите упълномощени представители и го прави публично. Ако идеята е дали аз съм се чувал с господин Орешарски през последните няколко седмици, да, най-малко, защото бяхме водачи на листи във Варна, както сме се чували и с господин Радан Кънев. На всички тях пожелах успех в деня преди изборите.