Д-р Кунчев: При грип търсете лекарска помощ, не посягайте към антибиотици
Д-р Кунчев: При грип търсете лекарска помощ, не посягайте към антибиотици / снимка: БГНЕС, архив
Д-р Кунчев: При грип търсете лекарска помощ, не посягайте към антибиотиците
37232
Д-р Кунчев: При грип търсете лекарска помощ, не посягайте към антибиотиците
  • Д-р Кунчев: При грип търсете лекарска помощ, не посягайте към антибиотиците

Грипна епидемия беше обявена в София-област вчера, а днес се очаква това да стане и в общините Петрич и Благоевград. Каква е обстановката в страната и какви мерки взима здравното министерство? Ето какво каза д-р Ангел Кунчев – началник отдел “Надзор на заразните болести” към Министерство на здравеопазването пред Дарик:

Коя според Вас ще бъде следващата област, където най-вероятно ще бъде обявена грипна епидемия, ако трябва да съдим по броя болни към момента?


Малко се затруднявам, тъй като няколко области са кандидати за тази втора стъпка.  В момента в предепидемична обстановка и с висока заболеваемост са областите Пазарджик, Габрово, Плевен, Ямбол, така че къде най-напред ще достигнат ми е трудно да кажа, но това предстои в следващите една-две седмици.

В София – град каква е обстановката? За областта разбрахме, че е на критично ниво по брой болни.

В столицата по данните, обобщени за цялата изминала седмица, заболеваемостта е 155 на 10 000 души, което не е чак толкова високо. Тя е някъде в средата на класацията засега, но имайте предвид, че при грипа нещата се развиват изключително динамично и се променят ежедневно.

А кой от трите основни щама, които циркулират тази зима в Европа, е най-опасен при нас, в България?

По-скоро бих могъл да кажа кой превалира, тъй като за разлика от САЩ и Канада, където бяха представени горе-долу поравно Калифорния и Пърт, в Европа още в началото с възникването на вълната в Англия, а по-късно и във Франция, Холандия, Норвегия, Испания, превалира между 92 и 98 процента от всички положителни проби за грипа щамът Калифорния, познат ни от миналата година, така че това вероятно ще се потвърди и в цяла Европа и нашите първи изследвания показват, че той е най-често срещаният.

От този щам 23-годишна жена е починала днес в болница в Румъния, трябва ли да се притесняват хората у нас от това заболяване?

Не повече от това, с което се срещаме горе-долу всяка година по това време. Знаете, че грипните епидемии са нещо регулярно, сезонно и почти няма година, в която да не сме се сблъсквали с тях. По-особеното на този щам е, сигурно си спомняте от миналата година, че засяга хора в по-ниска възраст – между 20 и 40-50 години, в добро здравословно състояние и това се потвърждава и по данните от Западна Европа, а вече и от страните в нашия регион.

Как да различим симптомите му, д-р Кунчев? Знам, че това е много трудно да се дефинира и всеки от читатели ни си задава този въпрос, симптомите на този точно щам и разликата между него и традиционното за сезона респираторно заболяване?

Има разлики, но по-скоро те произтичат не от щама, а от вируса на грипа. При грип се достигат нива на заболеваемост, които са несравними с всички други инфекции. Преди коледните празници и след това ние имахме няколко такива срещи, но никъде не се стигна до такава висока заболеваемост, освен това клиничната картина се различава по това, че организмът е по-сериозно засегнат и то със общи прояви – температура, главоболие, силна отпадналост, докато при респираторните инфекции в повечето случаи ние се опитваме да продължим да работим и да учим,  при грипа това е трудно осъществимо. Разбира се, голяма част от хората пак ще го изкарат сравнително леко, но като общо заболяването е по-сериозно. Интоксикиран е организмът и ние специално препоръчваме при него както самолечението, така и опитите да продължим да спазваме нормалния си режим, да не се правят, тъй като първо, рискуваме собственото си здраве и второ, заразяваме повече хора сред тези, с които контактуваме.

От това, което казахте, разбирам, че по традиция винаги говорим как децата, възрастните, хронично болните са по-рисковите групи, когато става дума за грип, в случая Вие говорите за хората в по-активна възраст, при тези други групи обаче как преминава заболяването и има ли случаи на сериозно заболяване?

Това е по-странното с този щам на вируса, както миналата година, така и сега. Действително ние винаги казваме, че особено рискова група са възрастните хора и тези с хронични заболявания, но този щам не ги засяга толкова тежко. И миналата година, и сега се сблъскваме с това, че случаите на заболяванията са доста по-малко в сравнение с други години в тези възрасти. Явно тези хора в миналото са се срещали с подобен щам и имат изграден така наречен „кръстосан имунитет“. При тях или не възниква заболяване, или протича доста по-леко, докато младата възраст е значително по-силно засегната.

Дадохме пример с днешния смъртен случай в Румъния. Имате ли данни при вас за болни в тежко състояние, с усложнения в болниците в страната?


Да, и при нас имаше доста тежки случаи, включително смъртни случаи, при които беше изолиран вирусът. И днес получихме такива. Разбира се, не всички ще завършат фатално. Ако се получи навременна медицинска помощ, намаляваме значително шансовете да се стигне до тежки усложнения и смърт. Но и при обикновените, различни от Калифорния щамове смъртността в този период се увеличава и то значително. Но тогава това засягаше по-скоро възрастните хора и тези с хронични заболявания, сега е малко изместена възрастовата група.

А откъде са тази случаи, бихте ли уточнили?

От различни региони на страната. Имахме случаи, внесени от Англия още в края на миналата година. Сега получаваме от други региони, предимно от Югозападна България. Явно засега вълната започва в този регион.

Кога хората би трябвало да се притесняват, че заболяването отива на зле. Какъв е симптомът, по който може да се съди за това.

Когато до 48-мия, 72-рия час клиничните прояви не намаляват, а дори се задълбочават, особено при затруднено дишане, силна кашлица. Една от особеностите на този щам е, че много лесно се развива дихателна недостатъчност на базата на вирусната пневмония. Това е най-характерният белег. Сега трудно ще го познаят обикновените пациенти, но всяко затруднение в дишането е сигнал, че трябва да се търси медицинска помощ.

Като казахте за случаите с усложнения, за които имате данни в момента в страната, припомнихте и случая в края на миналата година, когато вирусът беше пренесен отвън, при новите случаи отново ли става дума за хора, които са били в чужбина?

Не, вече не. Има си циркулация на вируса в страната.

А това най-общо казано немарливо отношение към здравето при отделните случаи ли е или…

В повечето случаи е налице закъсняло търсене на лекарска помощ. Някъде пък има започнато лечение само с антибиотик. Ние непрекъснато повтаряме и няма да се уморим да го правим, че при вирусните инфекции антибиотиците нямат никакво отношение и за съжаление загубено време, чак когато са в болнично лечение, се включват антивирусни препарати, което е голяма грешка.

Вече е късно, когато грипът е у нас, да говорим за ваксини, нали?

Точно така. При начената грипна епидемия, не че няма смисъл, но няма време да дадем на организма да реагира и да изгради защитни антитела.

А имуностимулаторите? Вашият съвет към читателите?

Съветваме още от септември да направят каквото е необходимо. Който го е направил, направил го е. Сега в тази обстановка всеки може да използва каквото счита, че му помага или каквото му е препоръчал лекарят, включително правилно хранене - витаминозно, балтъчно, всякакъв вид витаминни и имунологични препарати. Честно казано, при среща с грипния вирус, в повечето случаи възниква заболяване. Друг е въпросът, че той може да протече различно - в повечето случаи съвсем леко, а другаде да доведе и до по-сериозни последици.

Очевидно вниманието ви е съсредоточено върху обстановката с грипа в страната, но какво става, ако имате някакви последни данни, с хепатит А и случаите на заболели. Повече новини получаваме за изписани пациенти. Трябва ли нещо да ни тревожи?

За момента не. Нещата се развиват според нашите очаквания. Разбира се, при това заболяване почти никога няма рязък край на епидемичния взрив. И това, което очакваме, е, че ще продължат да се приемат пациенти особено в Стара Загора още поне около месец, но в намаляващи бройки, така че можем да считаме, че не очакваме някакви сериозни изненади в това отношение.