Цветанов: Янев сам каза, че има цена - кой както даде
Цветанов: Янев сам каза, че има цена - кой както даде / cнимкa: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, гост на „Здравей, България", ден след акцията „Медузите" във Варна и гласуването в Народното събрание за отстраняването на президента Георги Първанов от поста, инициирано от ГЕРБ.

С вас ще се разходим по материала, доста теми се натрупаха през последните, да кажем, две седмици. Едната е... и започваме отзад напред, последното, което излезе като информация, е от Софийски градски съд във връзка с ареста на Алексей Петров и Джотолов, Марчело Джотолов, и двамата остават в ареста. Има три нови обвинения. Какво се случва там?

Това е плодът на работата, който съвместно с колегите от ДАНС и прокуратурата успяхме да направим след мярката, която беше за тяхното основно задържане. И вчерашната, така, мярка беше доста изненадваща с продължителността, но въпреки, така, пледоариите на адвокатите, аз смятам, че с мотивите на съда се показа правотата в разследването и тежестта и последствията от евентуалното освобождаване на Алексей Петров и Джотолов.

Имаше ли вариант да излезе на свобода?

Всичко е възможно, докато не се произнесе съдът, винаги са възможни две хипотези - или излизането, или оставането.

Три нови излязоха, между тях се чу и нещо за СРС, които според защитата на обвиняемите, именно Алексей Петров, това са били разговори, които са били записвани в килията между задържаните.

Това е част от инструментариума, който може да бъде приложен при разследването на много престъпления. Така че не виждам нищо нелогично в това. Това са нормални инструментариуми, които се прилагат.

Въпросът е след ареста и по време на... след задържането това са разговори, които са записвани в килиите.

Ами те преди това не са били в килиите, те преди това бяха на свобода.

Така е, да.

След като бяха задържани, отидоха в килиите.

Какво помага това на разследването?

Ами това помага за много неща, които станаха известни. Там също стана и коментарът за въпросния съдия, който смятам, че сега вече ВСС е в правото си в един определен период от време да се запознае с материалите поделото, да се запознае с всички тези томове и да види цитатите от килиите за конкретния съдия и тогава вече да вземат решение по съвест.

Можете ли да кажете малко по-подробно точно какво е казано там?

Ами там се казва за добрите контакти, връзки, които имат с един висш съдия, на когото са му помогнали с двама-трима представители от ВСС за неговия избор, това е. Всъщност нещо подобно, което наблюдавахме с Красьо Черния, само че там само по един телефонен указател някои понесоха своите последствия, а тук вече имаме прилагане на СРС по досъдебно производство, така че, надявам се, че, ако разчитаме на една обективност и един сериозен инспекторат от ВСС, това е формата и начинът да се прочисти тяхната система.

Адвокатите се оплакват заради това, че при това подслушване, съответно и разговорите им с подзащитните им също са записани, което позволило на разследващите да им разбият...

Първото, което е, че това е несериозно. Досега няма адвокат, който да е записан по този начин и това просто е несъстоятелно. Но естествено, че при едни скъпоплатени адвокати... те трябва по някакъв начин да оправдаят хонорарите си. Трябва да бъдат много...

Изобретателни.

...изобретателни в пледоариите си и го правят добре, но въпреки всичко все пак има безспорни доказателства, които съдът е преценил, че към настоящия момент, ако бъде освободен Алексей Петров, първото, което е, че ще обрече малко разследването. Може да се окаже натиск върху свидетели. И другото, което е - че вече има достатъчно доказателства и за неговото оставане и че всъщност той е един от организаторите на една стройна йерархична престъпна структура.

Какво предприехте към съдията, имате ли мерки?

Нищо повече от това, че са приложени материалите към вчерашната мярка, за да може съдът да е този, който да борави с всички събрани доказателства по това разследване и да отсъди и да вземе правилното решение в интерес на държавата и в интерес на обществото.

Имаше и информация за това, че между тези СРС-та освен игра на карти е имало и коментари за вас и за премиера. Какви са те?

Това показва с играта на карти и с терминологията, с която си боравят... за доцента по икономика и се вижда, че действително е един голям трактор, който всъщност... правоохранителната система добре се е справила. А за коментарите, които са по адрес на премиера, по мой адрес, по адрес на прокуратурата, аз смятам, че това е обичайно и нормално, и това е практиката през последните години, което е наблюдавано от хора, които са се допирали до октопода и до неговия ръководител.

Има ли нещо притеснително, в смисъл за...

Всичко, което е притеснително, са взети...

...вас и за премиера...

...необходимите мерки.

Имам предвид във връзка с тези коментари.

Недейте да смятате, че Алексей Петров смята да ни кани на кафе или обкръжението около него, така че в тази посока доста са обезпокоителни нещата, въпреки неглижирането от адвокатите и начини на поведение при вчерашните пледоарии.

Тоест заплахи?

Не искам да конкретизирам. Просто има достатъчно данни в приложените специални разузнавателни средства, за да се вземат адекватни действия.

Да минем към другата операция, която вчера съвпадна с дебатите в парламента за предсрочно освобождаване на държавния глава, операция "Медузите", която беше във Варна. Разбрах, че сте гледали разговора, който беше от Варна с общинските съветници и кмета. Какво можете да ни кажете за това, което се е случвало през последните години във Варна? Там доста арести имаше, присъди, както беше припомнено.

Аз не бих искал да се концентрираме само във Варна и това, което съм възложил на последното съвещание, национално, което беше проведено с областните директори, съвместно участвахме тогава и окръжни прокурори, и главният прокурор. Ние трябва да изложим и да заложим на приоритети, и то свързано с корупционните практики и схеми, които последните 20 години ги наблюдаваме, обществото знае за тях, обществото ги усеща, но всъщност няма политическа воля, за да се работи в тази посока, и самият факт, че за толкова години и... знаете, че специално председателят на общинския съвет, той преди 11 години отново е бил задържан, пак за злоупотреби, и естествено, че той няма какво друго да прави, освен да се придържа към това, което може да прави, и естествено овластен с политическата си партия, овластен с поста, който заема... дава по-големи мащаби и по-големи размери, за да правиш подобни злоупотреби.

Приемате ли тезата, че това може да става без знанието на кмета на общината?

Аз мога да дам за пример...

При такива злоупотреби...

...какво се случваше в Столична община, когато премиерът Борисов стана като кмет 2005 г. на частичните избори. Тогава разговорите, които имахме с общински съветници, те казваха, че всичко, което ще постъпва от приватизацията, от общинските предприятия, ще отива за програмата на кмета за инвестиции в инфраструктура, в детски градини, във всичко, което пожелае. Тогава, когато го попитах какъв ще бъде залогът за това нещо, защото ми изглеждаше прекалено хубаво, за да е вярно, оказа се, че те искаха общинските съветници да държат оперативното ръководство на фирмите и те да разпределят бюджетите и всичко, което се случва вътре.

Тоест се дава да капе на кмета по малко?

Просто това беше първият знак в общи линии да се ориентираме към приключване или неправене на проверки по общинските фирми и предприятия, а вие видяхте, че когато бяха направени, имаме вече  повдигнати обвинения за определени лица.

Тоест фактът, че там...

Оперативното ръководство в много общински съвети е изцяло в правомощията специално за общинските фирми на общинските съветници. Но аз не бих искал да оневинявам или да вменявам вина на когото и да било. Трябва да има безспорни доказателства, за да може да говорим с конкретни неща за кмета или за други общински съветници.

Така е, но това, което...

Но самият факт, че в последните години общинските съвети по места в някои градове се превърнаха като едни търговски дружества и някои общински съветници след един и втори мандат... те излизат прекалено богати, имат хотели, имат богатства, които никога по никакъв начин не биха ги припечелили, ако работеха нещо друго. Така че общинските съвети и общинските съветници са овластени с много власт, когато взимат колективни решения, защото...

По елегантен начин казахте всъщност, че няма вариант кметът да не знае за схемите, които са ставали там?

Ами, може да го приемем и така, но аз не бих искал да вменявам вина или да оневинявам някой днес в студиото по тази тема.

Е, днес е 1-ви април. Може да си позволите повече волности.

Представлявайки една сериозна институция, аз не бих искал да използвам и най-малката форма на нещо, което би могло да бъде...

Още арести там ще има ли през следващите дни?

Всичко е въпрос на обективното разследване, което предстои да бъде извършено.

Има ли достатъчно доказателства, за да се мисли в такава посока?

Аз мога да кажа, че това, което към настоящия момент е направено и предприетите действия... и понеже вчера чух в публичното пространство, че едва ли не има политически оттенък...

Хубаво е да коментирате това.

...точно съчетано с датата на импийчмънта, който беше на президента.

Да, създадохте едно впечатление за опит за изместване на вниманието от импийчмънта.

Ами, просто Дънката не беше в България. Той беше в чужбина, прибра се и просто ни трябваше технологично време около ден - ден и половина, за да създадем необходимата организация с необходимите екипи по едно и също време, в ранните часове, да можем да влезем в конкретните адреси, да можем да направим обиските, да изземем достатъчно доказателства и понеже чух и, така, и във...

По отношение на ареста, излизането?

...вестниците, да, в арестите. Другите арести, които бяха направени към Дънката, главната счетоводителка, шефа на градския транспорт, нали, всичко беше мирно и тихо. Просто Гуцанов, когато видя, че това са полицаи, той затвори вратата и не отвори, така че в тази посока полицаите трябваше да предприемат адекватни действия и влязоха вътре с...

БСП са много наострени за начина, по който е станал арестът на Гуцанов пред децата му.

След като е възпрепятствал влизането на полицията, естествено, че полицията трябва да влезе по начин, който е записано в инструкциите и в учебниците. Така че в тази посока не виждам нищо притеснително. Може би е имал притеснения господин Гуцанов или е искал да покрие по някакъв начин парите, които бяха намерени в неговата каса, защото...

Какви пари?

...в неговата каса са намерени над 100 000 лева, разбити в пликчета с евро, долари, левове, и не знам дали само има надписи по пликчетата, ако от дадени хубави сделки, които са правени.

Връзката на Гуцанов с този... Дънката?

Е, то е, аз смятам, че сте ходили във Варна. Разговаряли сте с много хора и всеки втори варненец знае за тази връзка и всеки втори варненец усеща и знае какво се случва, че има корупция, че има злоупотреби. Но за съжаление политическата воля, липсата на такава през последните години, доведе до това, което се случи днес.

Коментарът ви за това, че... вие коментирахте отчасти, да минем и към т.нар. импийчмънт. Вчера беше тълкувана акцията "Медузите" като опит да се отклони вниманието от ставащото в парламента, където вчера по време на дебатите всички знаем какво се случи. Не беше много високо нивото на разговорите по отношение на държавния глава.

Ще го имам предвид за бъдещ период от време да видя какви са нагласите на БСП и какви ще бъдат евентуално оценките за дадени събития, които се водят като дебат в парламента или отношения към българското правителство, за да не участваме в подобни операции, които са свързани с лица и хора, които са съпричастни към Българската социалистическа партия, ако го приемат по този начин. Мога да ви кажа, че когато правим операцията, ние не гледаме дали даденият човек е симпатизант или член на дадена политическа партия. Ние гледаме дали даденият човек е извършил престъпление и ако е извършил такова, той трябва по някакъв начин да бъде прибран и да бъде там, където му е мястото.

Защо РЗС не подкрепиха вчерашното искане според вас? Те няколко пъти променяха позицията си.

Ами... аз не знам, може би днес, ако имат пресконференция РЗС, може би ще кажат, че с вчерашното си неотиване в парламента, не отивайки на работа, всъщност са подкрепили импийчмънта. Те са хора и лица, които не бих искал да ги коментирам.

Все пак обаче техните гласове бяха особено важни, а в конкретния случай...

Ами когато са се подписали на мотивите и бяха събрани 162 подписа, няма промяна на нито едно изречение в мотивите, които се бяха подписали независимите депутати. Вижте, условията, които бяха поставени точно преди самото гледане на импийчмънта... вие виждате, че там имаше търговия - поставяне на условия, вдигане на цената. А и имаше и една пресконференция, където Яне Янев каза, че неговата партия има цена, самият той има цена, така че в тази посока кой както даде, така ще бъде взето и съответното партийно решение.

Имаше ли такова предложение освен публичното, което чухме.

Само публичното. Но аз винаги съм казвал...   

Което ние разчетохме като метафора.

Винаги съм казвал и всички представители на ГЕРБ са заявявали, че ГЕРБ не участва в пазарлъци. ГЕРБ не участва в търговия под каквато и да било форма. По-добре обществото да знае кой кой е в политиката и когато има избори, да знаят кой кой е и за кого да гласуват.

Това, което казвате, означава ли, че някой е платил цена на РЗС, за да обърне позицията си отново?

Аз смятам, че времето ще докаже всичко в детайли кое как се е случило.

Но имате такъв...

Ами има съвсем обективни основания да се счита, че президентската институция добре се справи в случая.

Финансови потоци оттам към РЗС?

Е, не, не, не, това вече е доста... мисля, че днес и президентът може би ще дава пресконференция, доколкото разбрах.

Така е, да.

Да видим какво ще каже, дали ще си признае за всичко това, което е причинил на българското общество и на парламента, но самият факт, че вчера не отиде в българския парламент в една парламентарна държава, когато се дискутира за първи път в историята на България импийчмънт на президента... аз смятам, че по-мъжко щеше да бъде да отидеш, да чуеш доводите, да изслушаш всички тези неща, а не да се говори, че би трябвало да отиде Дянков при президента с една червена роза, както каза Корнезов.

Корнезов, да.

Така че просто имаше действително и малко шоу вчера. Но аз смятам, че това беше излишно като цяло за обществото. Защото проблемите са много по-сериозни.

Имате предвид темата за предсрочни...

Точно така, за импийчмънта. Не, за импийчмънта. Просто президентът сам провокира този дебат. Той не очакваше, че може да стигне до такива последствия и може би с това, което прочетохме в последните няколко страници на стенограмата, е видно, че неговите намерения са и ще бъдат изцяло свързани с нов политически проект.

Хващам се за началото на изречението, където казахте, че не тази е темата, импийчмънтът, а други са проблемите. Има една теза, че за ГЕРБ е било удобно темата постепенно да замре. Мина един дебат в парламента, който не беше успешен. РЗС не бяха в зала. Това решение на парламента не може да стигне до Конституционния съд и темата умира.

Да, но виждате, че ГЕРБ спази това, което беше заявила в самото начало и беше изключително последователна в намеренията си и това, което отстояваше през цялото това време - 117 депутати, 117 бяха за импийчмънт на президента. Така че няма промяна и това бяха тълкувания точно може би вие цитирате тълкуванията на представителите от РЗС.

За ГЕРБ неуспех ли е вчерашната случка с...

Не, аз смятам, че самият факт, че повече от половината депутати в българския парламент гласуваха вот на недоверие на президента, мисля, че е доста обезпокоително за човек, който представлява може би най-представителната, най-обединителната институция в държавата. Защото в България има разделение на властите и при това разделение на властите всяка една от институциите трябва да допринася за държавността и за по-малко излишно напрежение, което трябва да има в институциите. Президентската институция е по право винаги с призванието да бъде посредник за изглаждането на тези напрежения.

За съжаление обаче дебатите не бяха на много високо ниво. Наистина беше прав Сидеров, като каза, че това е като шоуто на проф. Вучков. Но да минем към нещо друго, което също беше много любопитно през изминалата седмица и доста изненадващо, и това бяха обвиненията към министъра на здравеопазването, поисканата оставка и впоследствие дадената и приета оставка заради вероятно злоупотреби.

Това е още едно доказателство за правотата в политиката на Политическа партия ГЕРБ. И тук е моментът да се върнем пак към първите въпроси за това дали има политически оттенък в задържането на Гуцанов. Виждате, че там, където се документира и има достатъчно основания за ощетяване на бюджета или за извършването на престъпна дейност, ние просто работим абсолютно с равни критерии за абсолютно всички.

Отново се изкушавам да ви попитам пък за друга теза, която се лансира, че едва ли не заради несправяне с реформите ГЕРБ си самоорганизира тези акции срещу министъра на здравеопазването, защото той не успя да бъде твърд по отношение на здравната реформа.

Вижте, все пак някога може би този кабинет ще излезе в предизборна кампания и ще предстоят нови избори за парламент, за 42-ро Народно събрание и това ще бъде 2013 г. Не знаем каква ще бъде конфигурацията след 2013 г. в един следващ кабинет, но подобни следи, подобни нарушения ние не бихме искали да ги прикриваме днес и да бъдат вадени 2013 г. Точно затова днес състоянието на държавата е в катастрофално положение, защото всяка една политическа партия, участвайки в управлението, се е възползвала и е консумирала облагите от властта. Трябва да се осъзнае, че когато влизаш в политиката, когато влизаш в управлението, било то в местна или в изпълнителна власт, ти не се облагодетелстваш от тази позиция, а ти се натоварваш с отговорности. Вината на министър Нанев е, че е подписал за тази неизгодна сделка, която беше за това въпросно тамифлу, защото цената, която имаше от чужбина...

От британската страна.

Да, от британската, беше с цена по-ниска и разликата е 2,5 милиона. Така че в тази посока аз смятам, че тези пари можеше да отидат в нещо по-добро, свързано било то със здравеопазване или социални дейности. Но поради подобно изтичане, и то в колосално по-големи размери, в минал период от време, доведе до днешното състояние на държавата. И затова днес имаме и повдигнати обвинения и към Масларова за злоупотреби над 10 млн. лева, знаете за това, което се случи с вагоните в БДЖ, за шефа на... над 10 млн. евро злоупотреби. Схемата е подобна на тази на Гуцанов с автобусите - стари, рециклирани, за ниска себестойност, но приети с решение на общинския съвет, колективната безотговорност, както наричаме някой път общинските съвети, прикриват се зад тази колективна безотговорност и виждаме какви са резултатите и последствията за българското общество.

Докъде стигнахте със съкращенията в Министерството на вътрешните работи?

Съкращения направи г-н Миков някъде около 2500-3000 човека. Съкратили сме незаети щатни бройки около 3000 човека, така че на този етап всяко едно съкращение в системата на МВР, и то при икономическа криза, когато битовата престъпност е доста по-растяща и по-чувствителна за обществото, не смятам, че това е най-правилната мярка, която трябва да направи - съкращение в правоохранителната система, и то в икономическа криза. Може би когато България тръгне да излиза от кризата, когато има повече заетост на хората, когато има повече спазване на европейските правила, смятам, че можем да говорим за някаква редукция. Но не бих искал днес, точно в тези условия, в които живее днес държавата и когато правоохранителната система се старае да работи максимално, да покрива много присъствие в населените места. Само мога да дам за пример снощи, директорът на Стара Загора ми се обади и каза, че в Чирпан в циганската махала има сблъсък, има един убит, има наръгани. Веднага отидоха полицаи, които да направят едно сериозно присъствие, за да неутрализираме последващи...

Да, да се предотврати.

Да се предотврати. В Червен бряг това, което стана, също.

Вървим вече съвсем към финала. Последните измервания на рейтинги показват, че вашият расте заедно с този на премиера Борисов и някои съзират в това опасност за разнобой между вас и Бойко Борисов. Има ли проблем премиерът с вас?

Това сме го слушали вече... в продължение на три-четири години за този разнобой. Работя с Борисов от 2001 г. Има такова доверие и такъв синхрон в работата, че просто подобни сценарии са желани от някои, но те са нереалистични да се случат. Това, че моят рейтинг се качва, това е функция от добре свършената работа и тук е моментът да благодаря на всички колеги, които работят в Министерството на вътрешните работи, заедно с колегите от ДАНС и с прокуратурата. Всичко това е съвместна работа, колективна игра. И понеже вече сме накрая, може би ... предстоят едни изключително хубави, вълнуващи празници. Искам да пожелая весели празници и да имаме много здраве и късмет.