Цветан Цветанов: В една правова държава трябва да има нормално правораздаване
Цветан Цветанов: В една правова държава трябва да има нормално правораздаване / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов в „Годината” на Дарик. Чуйте цялото интервю на Radio.DarikNews.bg:

Събитие на 2012 година е атентатът в Бургас. В студиото е Цветан Цветанов, два пъти политик на годината - 2009 и 2010 г. Вие съгласен ли сте, че атентатът в Бургас е събитието? Сега, истината е, че като политик на годината имахте право да номинирате, истината е, че ние обявихме, че няма да обявим кой политик как е гласувал, освен ако сам не иска. Вие?

Действително това е събитието, което можем да го определим като събитие на годината, въпреки че то е в негативен аспект.

Знаете ли вече кой го е извършил? Дори да ми кажете да, ви обещавам да ви разбера, че няма да искате да обявите подробности, но поне да кажете знаете ли колко близо сте до атентаторите.

При положение, че през последните няколко седмици говорим за прогрес в разследването, мога да ви уверя, че заедно с евроатлантическите служби сме в правилна посока и съвсем скоро може би ще имаме и някакви резултати, които ще могат да бъдат обявени публично.

Във Вашингтон казахте - знаем колко и кои са.

Точно така.

Т.е. знаете, самите физически извършители на атентата вече ги знаете?

Знаем колко са като бройка и за някои от тях вече знаем и тяхната идентичност, ако това е достатъчно. Повече не бих могъл да ви кажа.   

А колко са като бройка?

От трима до четирима човека.

Трима-четирима.

Да.

Т.е. не са били един-двама, каквито бяха първоначалните…

Не.

Не са българи е друго, което прочетох, че някъде са ви цитирали, че сте казали.

Не са българи и нямаме информация да се пребивавали в страната в минал период от време към настоящия момент. С тези документи, с които са установени.

А коя е страната на произхода им?

Не бих могъл да споделя в момента.

А от една страна ли са поне или става дума за международна мрежа?

Аз смятам, че достатъчно казахме и сами разбирате, че докато не сме във фаза да не възпрепятстваме разследването не бих си позволил да говоря в детайли.

Кой стои зад атентата обаче, това знаете ли?

От всичко, което е събрано до настоящия момент, могат да се изведат определени предположения, но също не бих искал в момента да ги назовавам, защото знаете, че това е терористичен акт, и тук трябва да бъдем много прецизни и коректни, и конкретни, когато обявяваме определена...

Израел веднага каза „Хизбула”. България отказва досега да потвърди това съмнение.

България е водеща в разследването и докато българските компетентни разследващи органи не се произнесат аз не бих искал да възприемам която и да било позиция на която и да било държава. Защото всичко, което се извършва като процесуално-следствени действия и на база помощта, която получаваме от нашите евроатлантически партньори, все пак следователят е водещ и той е човекът, който казва дали доказателствата са достатъчни, за да могат да се повдигат обвинения и да можем, разбира се, да говорим за тези предположения, които имаме към настоящия момент.

А какво отговаряте на тези, които казват, че този атентат е резултат от небалансирана политика на България?

Не бих искал да влизам в някаква полемика. Мога да кажа, че само три месеца преди атентата в Бургас имаше идентична ситуация в Кипър и там просто имаше изпреварваща информация за присъствието на определено лице, което подготвя нещо подобно, и колегите си свършиха своята работа и в момента тече съдебният процес в Кипър. Така че не бих…

Тук веднага ви задаваха въпросите след атентата защо България е нямала тази изпреварваща информация?

Ами, защото пребиваването на тези лица става някъде около 20 дни преди атентата. Влизането на тези лица става от страни от Европейския съюз и през територията на държавите от Европейския съюз те се придвижват с истинските си документи. Влизайки на територията на страната, те вече се легитимират с фалшиви документи, с което представят своята идентичност, и по този начин, ако нямаш изпреварваща информация, нали не си представяте, че сто процента можеш милиони граждани, които влизат и излизат от страната, ти да си по тях и да ги следиш в техните си действия на територията на България. Така че в тази посока мога да кажа, че основната роля на правоохранителната система в целия свят е да обменя информация за лица, които са съпричастни към терористична дейност, за лица, които са криминално известни. Точно в тази посока Министерство на вътрешните работи работи за отваряне към евроатлантическо партньорство и мога да кажа, че за 2011 г. в криминалните структури и всичко това, което е извършено като криминална дейност от българи както на територията на страната, и информация, която имаме за извършване на престъпления на територията на страни от Европейския съюз, ние обменяме информация с Европол и за 2011 г. ние сме повиши информационния обмен с 371%.

Т.е. чисто практически не сте имали, казвате, начин да получите информация заради свободното движение на хора в Европа. А тези, специално атентаторите, те са с европейски документи били или не са европейци?

На територията на Европа те са били с истинските си документи. Няма да говоря за техния произход и няма да говоря документите от коя държава са. Но това, което мога да ви кажа, е, че на територията на страната те са се представяли с фалшиви шофьорски книжки от Мичиган и са правили регистрации както в хотели по Черноморието, така също са наемали автомобили по Черноморието.

Т.е. те са се представяли за фалшиви американци?

Абсолютно правилно.

Да, а вече какви са няма да кажете. Аз няма да продължа да настоявам по две причини. Първо, че вие сте достатъчно опитен политик и със сигурност ще продължите да заобикаляте въпросите ми, а второ, съзнавам и отговорността и на медиите да не бъдат настоятелни за неща, които наистина могат да попречат на едно разследване. Върна се друга форма на терор обаче в България - заплахите за бомби. Съдебни сгради, молове, училища. Това като че ли беше забравено през миналите години, включително вашите години като министър на вътрешните работи.

В момента има определен бум на тези телефонни обаждания. Разбира се, че ние като система трябва да предприемем действия, абсолютно всички действия, които се предприемат в такава ситуация. Уведомяваме съответния търговски обект или съответното училище, прави се съответната проверка. В момента мога да кажа, че имаме определен напредък относно няколко подадени сигнала специално в училищата.

Там са ученици.

Там са ученици. Дори и вчера имаше задържано едно 17-годишно момиче, което е направило обаждания към училището, в което тя учи…

Защото са щели да го изпитват сигурно това момиче?

Ами, това е един от вариантите. Тук трябва веднага да се реагира според мен адекватно и да се обяви, че при подобни обаждания ще има отучване на всичко, което е пропуснато, и по този начин този интерес и тази мотивация в някои недобросъвестни ученици…

При съдебните сгради обаче, председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев постави през тази седмица въпроса, е интересно защо се евакуират съдебните сгради, след като изпълнителната власт е отговорна, наистина Министерство на правосъдието основно, за охраната на съдебните сгради и всички влизат в тях през рамки, подобни на тези на летищата. И логиката би трябвало да бъде, че така трябва да се пазят тези съдебни сгради, че да не може да се внесе бомба в тях и да не се затварят те, да се отлагат процеси заради заплаха за бомба.

Решението за това дали да продължи да функционира работата в една институция е право на собственика на сградата, така да се каже. В случая това е г-н Лазар Груев като председател на Върховния касационен съд. Да, действително охраната, която е за влизане в Съдебната палата, се извършва от съдебната охрана и действително всеки, който влиза, се проверява на скенера за багажа и, разбира се, минава през рамка, за да се види дали има някакви неща, които са недопустими за влизане в подобна сграда. Решението е тяхно. И за мен всяко едно такова обаждане... хубавото е, че сто процента те са фалшиви. Дори и в днешния ден имаме също напредък в две обаждания, които са станали във вчерашния ден. Надявам се, че до края на работния ден колегите ще локализират и ще задържат лицето. Санкцията обаче е много малка и в общи линии това е един от другите аспекти, че който го направи това нещо, след това почти няма абсолютно никаква отговорност. За родителите най-важното е те да разговарят с децата си и в общи линии да получат някаква информация, която може да бъде за съученици, които организират подобни телефонни заплахи, за да може действително да неутрализираме и тези деца да бъдат по някакъв начин профилактирани.

Избройте три най-забележителни резултата на МВР през 2012-а, понеже атентата още ще го броим без резултат.

Ами, ако така ще ги говорим с реални резултати, тогава отчитам веднага началото на годината, когато имаше осъдителни присъди по отвличанията по „Наглите”. Второто, което беше…

Те още не са окончателни, но...

Но на първа инстанция минаха.

…на първа инстанция, да.

Ако приемем за тези, които са на втора и трета инстанция, мога да кажа, че от вчера с решение на Върховния касационен съд е потвърдена 20-годишната присъда за Дачи по опита за убийство на Куката от Плевен. И също така знаете, че Дачи беше задържан с групата „Килърите” по убийството на Юри Галев. Също така за мен мога да кажа, че е голям успех неутрализирането и хващането на Евелин Банев-Брендо и неговата група, защото в цяла Европа и в Америка това е емблематичната фигура, която се е занимавала с наркотрафик от Южна Америка за Европа, като годишно заедно с италианската мафия са вкарвали около 40 тона кокаин. И също така приключи разследването за Евелин Банев-Брендо в Швейцария в средата на годината за около десет милиона пране на пари и прекарването на 10 тона кокаин от Южна Америка за Европа. Много са резултатите, които сме постигнали…

Добре, казахте три. Макар че това зависи от гледната точка.

Зависи от гледната точка.

Ето тук, понеже като влизахте, да го кажем сега и на слушателите, казахте - хванахме кои ограбиха съседите ви, става дума за банка „Алианц”, клонът на „Дондуков”…

Това е част от комплексните мерки, които правим в момента с операция „Коледно прочистване”.

„Коледно прочистване”, така.

„Коледно прочистване”. И в днешните, сутрешните часове бяха задържани лицата, които са извършили обира на „Алианц” офиса, около стотина хиляди лева бяха, 96 000 лева. Знаете, че тогава имаше много говорене, преди месец и половина - два, мотористи, подготвени с оръжие, въоръжени. Лицата са задържани…

А какво излезе?

Едни много, така, слабохарактерни момчета, които са решили, че по този начин ще могат да живеят по-добре.

Ама, какви са, вътрешни хора? Понеже имаше съмнения дали са вътрешни или не.

Единият от задържаните е бивш служител на „Алианц” и той е познавал много добре…

Той може би е имал някаква информация.

…къде е касата, знае как е разположението на офиса и всъщност те влязоха много умело и точно в целта, където се намираше касата, и задигнаха порите за кратък период от време, което им позволи да се оттеглят максимално бързо. Задържани са, тази нощ също колегите задържаха 8 човека с един килограм и половина марихуана, които разпространяваха наркотици на територията на София. Разчитаме много на съдействието на гражданите. Това е основното във всяко едно извършено престъпление да стигнем по-бързо до извършителите.

Да, обаче Галеви избягаха. Това е годината, в която избягаха. Кой е отговорен? Съдът каза, че за всеки случай ще се преценява дали да бъдат задържани на междинната фаза, докато ще не е влязла окончателно в сила присъдата. А вие очаквате ли да се промени законодателството и осъден на първа инстанция да лежи в затвора докато му излезе решението на трета?

Това е протест, който може да бъде направен от прокуратурата. И съдът е този, който преценява дали мярката може да бъде изменена, когато има присъда на първа или на втора...

Т.е. вие сте съгласен със съдебното тълкуване на Върховния касационен съд, че не може автоматично да се запише, че всеки осъден ще влиза в затвора?

Не, разбира се, но в зависимост от тежестта на извършеното… на бъза доказателствата, които са представени, и това, което би могло да създаде проблем в държавата…

Понеже за бягството на Галеви през годината имаше упрек към МВР, че МВР е което отговаря да пази бандитите да не избягат от страната, когато имат забрана да избягат.

МВР може да задържа 24 часа. МВР е събрало достатъчно доказателства в разследването, за да се стигне до тези осъдителни присъди.

С една дума, разбрахте ли откъде са излезли?

Към настоящия момент не.

Още не се знае.

Към настоящия момент не.

Защото наистина пък и упрекът към вас е малко пресилен предвид пак свободното движение вече на границите.

Само да напомня, че от 2007 г., когато България стана член на Европейския съюз, не е задължително въвеждането и осъществяването на същия контрол, който е бил към 2007 -а.

Т.е. на един граничен пункт някой поглежда за малко личната карта, не се ориентира…

Това е доброто, когато си в Европейския съюз, да не се възпрепятства свободното придвижване на хората и разбира се, трябва да се правят проверки, които да могат да не допускат такива лица излизат.

Емблематични за годината останаха продължаващите ви критики към съдебната власт. Не знам дали сте прочели, че в правната комисия на Висшия съдебен съвет се обсъждал според информация в „Медиапул” текст в Закона за съдебната власт. Ще ви го прочета, защото той е персонално за вас явно: Органите на изпълнителната власт, отговарящи за области, които засягат  магистратите и правораздаването, са длъжни да подкрепят независимостта на съдебната власт. Те не трябва да правят изявления относно упражняването на съдебната власт, когато се касае до висящи производства. Съгласен ли сте?

Смятам, че това е нарушаване и намеса в други власти. Все пак нека да имаме предвид, че министрите са политически лица и нека да имаме предвид, че министрите във времето извън служебните си задължения провеждат множество срещи с граждани. И когато ти получиш информация, и когато виждаш колко е безсилна държавата спрямо определени престъпления, които са извършени и са засегнати много жертви на този вид престъпна дейност, няма как да останеш безучастен и да не коментираш подобни неща. Защото мога да ви кажа, че това, което алармираха майките на загиналите деца по пътищата, никой не им обръщаше внимание докато не се ангажирах лично и не започнахме да даваме конкретните примери как за едно убито дете на пешеходна пътека майката получава по пощата споразумението, което е постигнато между прокуратурата, обвинения и съдът го е прел. Това според вас беше ли нормално?! Това е моят коментар с конкретни примери. Вчерашният ми пример, който го дадох, относно представители на съдебната система е за Тотко Поршето. Защото ние го хващаме с фабрика за нелегално производство на цигари, с което означава, че ощетяваме републиканския бюджет, даваме възможност подобни лица да корумпират много институции и представители на тези институции. И когато той е бил задържан 2005 г. с 860 мастербокса незаконно внесени цигари, без да се платят съответните мита в държавния бюджет, лицето… когато е започнало делото, около година и половина е продължило разследването, и 2007 г. януари месец с постановление се прекратява, преобразува се в неизвестен извършител и се праща в Благоевград.

Това са камъни в градината на следващия ни събеседник, изпълняващия длъжността главен прокурор Бойко Найденов. Питате го за кой беше, за Тотко Поршето.

За Тотко Поршето.

Защо са го пуснали?

Да, ама главният прокурор Бойко Найденов не може да знае всяко  едно постановление, което излиза от системата на прокуратурата. Но главният прокурор в момента когато има подобни констатации, има вече изработена схема - веднага както към главния прокурор бившия Борис Велчев, така също и с Бойко Найденов и аз съм го информирал, че тази  информация ще му бъде изпратена, за да може да се направи проверка. Аз също съм изключително критичен и към служителите на МВР, които участват в схеми. Ето, давам ви за пример имахме случай, когато има престъпни групи, в които има полицаи. Ама тези полицаи на момента ги уволняваме и ги отстраняваме. Това е начинът, по който трябва ние като ръководители на тези институции да очистваме тези, които всъщност са плявата и оронват престижа на институцията, и разбира се, съсипват българските граждани.

Как ще гласувате на референдума господин Цветанов - за или против?

Разбира се, че има място ядрената енергетика в България, но не по начина, по който беше структурирана...

Сега, не, ключовият въпрос е вие искате ли нова ядрена електроцентрала? То това е въпросът, не дали ще се развива…

Разбира се и правителството е заявило много ясно, че в АЕЦ „Козлодуй”…

Не, не това не е нова. Президентът, помните ли, президентът искаше формулировката на въпроса да бъде нови ядрени мощности.

Да.

Нови ядрени мощности би означавало и нов реактор. Само че като е нова ядрена електроцентрала, това е нещо различно от „Козлодуй”. Затова ви питам как ще гласувате за или против. Искате ли друга централа, която да не е „Козлодуй”?

Аз не искам друга централа.

Не искате, тоест вие ще гласувате против на този референдум.

Точно така, да.

А за забраната за тютюнопушенето каква ще бъде най-накрая позицията на ГЕРБ?

Всичко ще реши парламентът, защото това е единственото…

Това е удобно измъкване.

Не, не това е единственото решение, за което няма партийно решение или разпореждане, защото тютюнопушенето и дебатът, който се води в обществото, явно може би не сме узрели, за да осъзнаем важността от тези ценности, които вече се прилагат в много европейски държави и го има и по света.

Ще се включите ли в като ръководител…

Аз само да кажа, че съм непушач и в тази посока винаги  е удоволствие за мен, когато влизам в помещение, където не се пуши.

Ще се включите ли като ръководител на предизборния щаб на ГЕРБ в исканите от опозицията консултации за правилата, по които да се проведат изборите за промените в Изборния кодекс?

Аз няма да бъда шеф на предизборния щаб, а това се предвиждаше и като изменение в Изборния кодекс. Скандалът, който в момента опозицията предизвика за Изборния кодекс, е изцяло в тяхното поле. Но странното е, че се получи една много странна консолидация между БСП, ДСБ, ДПС, което показва какво е всъщност решението на тези политически формации и мога да ги възприема като под общ знаменател, те са едно цяло само че с различна, фалшива идентичност.

За да избегнем всички въпроси около президента и всичко, което вие казахте през годината, защото последната ви реплика за импийчмънта е само една от репликите, които сте казвал, вие, разбира се, е ваше право да кажете кой е политикът на годината или да не кажете.

Аз веднага ще ви кажа.

Да, защото обявихме, че няма да обявява Дарик кой политик на годината досега кого е избрал. И ние ще спазим тази уговорка.

Аз мога публично да го…

Но ако вие прецените, кажете кой е политикът.

Нали няма да се оспорва след това…

Не, не, всичко е приключило. Кой е политикът на годината според Цветан Цветанов?

Росен Плевнелиев.

Това затваря темата за отношенията ви с Плевнелиев.

Ама, защо смятате, че е имало отворена тема? С кое сте си изградили подобна теза? С кое?

… примерно около Мирослава Тодорова влезнахте в задочен спор. Той каза, че... вие всъщност казахте по негов адрес, че не е добре запознат с нейната работа, затова говори така.

Абсолютно право. Абсолютно право.

Той обаче каза: напротив, аз съм принципен, подхожда се несистемно, индивидуално към някой с гражданска позиция, който води при това дела срещу вътрешния министър.

Веднага ви отговарям. Моята позиция е много ясна и аз винаги съм казвал, че Росен Плевнелиев е един много добър човек и той е прекалено доверчив човек, но той не се е сблъсквал с организираната престъпност  и не знае какво споделят жертвите на престъпността. Формулирането ми на тази теза спрямо Мирослава Тодорова е на база среща с жертвите на престъпността. Г-н Вълчев, в една правова държава трябва да има нормално правораздаване. Когато един съдия си забави мотивите с три години или с пет години и това възпрепятства произнасянето на по-горната инстанция, и по-горната инстанция прекратява даденото дело поради изтекла давност, кажете ми къде е справедливостта и къде е обективността?

Добре.

Моята принципна позиция е, който не си е гледал работата и който всъщност е допуснал забавени дела над 30-40 дела в  наказателното правораздаване, разбира се, че трябва да има санкция и точно това е очистване на системата от подобни лица. Както в МВР, когато някой забави толкова много дела, знаете ли какво следва? Следват наказания едно след друго и уволнения.

Накрая, 20-те години в едно изречение господин Цветанов? Двадесет, избираме 20, защото Дарик става на 20, но 20-те години на България?

Двадесетте години с толкова кратки думи няма да мога да го опиша. Това бяха тежки години, срастване на организираната престъпност и политическата класа в началния етап на прехода, които разпределиха държавните блага, които в момента дават много тежко отражение върху българското население.