Цветан Цветанов: Не искам да съм президент (продължение)
Цветан Цветанов: Не искам да съм президент (продължение) / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Продължение на разговора с инистъра на вътрешните работи и заместник министър-председател Цветан Цветанов в предаването „Седмицата” на Дарик:

Според техните партии тези са излъгали, тези депутати, дето са излезли.

Вижте, г-н Вълчев, тези депутати, които излязоха, те казаха следното: ние ще подкрепяме това правителство, и го заявиха публично с декларация, и направиха посещение в Европейската народна партия, защото те се чувстват част от ценностите на Европейската народна партия. Партиите, които те напуснаха, те са били винаги част от голямото европейско семейство на десницата или център-дясно. Така че в тази посока, когато по време на кампанията ти си говорил, че правителството, което трябва да бъде подкрепяно, след като е минал изборът и след като в изборната нощ ти си казал, че това правителство ще бъде подкрепяно, което ще бъде съставено от Политическа партия ГЕРБ, и в един момент виждаш, че има някакви други условия…

Българският народ не пожела да избере нито един независим депутат. Българският народ иска да бъде представляван в парламента от политически партии. ГЕРБ се оказва в доста неприятно положение в момента. Вие не само нямате мнозинство, но нямате и подкрепа от нито една политическа партия. Няма ли да потърсите промяна във формулата на правителството, а не да се крепите, може да се каже, по втория начин с независими депутати, за които никой не е гласувал.

Г-н Вълчев, връщам се в няколко дни след изборите, когато имахме една среща с Иван Костов и с Мартин Димитров. Знаете ли какво беше искането, за да подкрепят правителството на ГЕРБ?

Вие го казахте. Струва ли ви се ненормално да искаш да участваш в едно управление, което ще подкрепяш, с министри, какво ненормално има?

Знаете ли каква е разликата между тези двама, които ги споменах, и независимите депутати? Независимите депутати не искат нищо.

Освен да получават тези пари, дето ги получават.

Не, те не искат нищо. Те искат…

Ами тогава спрете тези пари, за да отпадне проблемът.

Те искат само и единствено това правителство да продължи да води тази политика, която в тази тежка…

Да, защото никога повече няма да са депутати.

…в тази тежка икономическа криза това е най-доброто за България.

Защото никога повече няма да са депутати, нали разбирате…

Недейте да смятате, че на някого от тях това му е единствената и само възможност за…

Общо взето, формулата по света обаче на нормалните демократични общества е едно правителство, когато е на малцинството и в него не участват определени партии, тези партии да го подкрепят с гласувания, което беше една легитимна формула, която вие използвахте…

Да, така е.

Другият вариант е да бъде коалиционно. Общо взето, такива правителства с такива независими, дето не е ясно от какво зависят, не е практика в нормалния демократичен свят.

Пак казвам, че те в момента…

Със сигурност не би трябвало да ви е приятно.

Аз в момента това, което мога да ви кажа, те подкрепят политиката на това правителство, без да поставят никакви условия. Тези, които имаха някаква легитимност или имат някаква легитимност в българския парламент като партии, поставят определени условия, но нали знаете, че всичко, което се трупа като краен резултат от това управление, ако е в негативен план, се трупа на министър-председателя или на Политическа партия ГЕРБ. Така че в тази посока аз искам още веднъж да им благодаря на тези независими депутати за подкрепата, която…

Ще спрете ли парите, които те получават, за да отпадне съмнението, защото нали все говорихме за съмнение, както за съдиите, съмнението, че вие им плащате да гласуват за вас?

Мисля, че решението, което ще вземе Политическа партия ГЕРБ, ще бъде много удовлетворително за българското общество и ще бъде неудовлетворително за тези политически партии.

А, т.е. ще направите така, че да взимат независимите депутати пари.

Ние винаги сме се ръководили от това Политическа партия ГЕРБ да отговаря на очакванията на...

Т.е. ще продължите да плащате на независимите депутати, което ще води до съмнение…

Не, просто нека да обявим, нека да обявим публично след решение, което ще бъде взето от изпълнителната комисия на Политическа партия ГЕРБ, и тогава ще ви съобщим какво ще се прави.

Обявихте 48 кандидати за кмет, нали?

Точно така.

Всъщност на какъв принцип решавате кой казва кой да бъде?

На колективен принцип при оценката за всичко, което идва като кандидатури, които са одобрени от съответните общински събрания, също така от социологическите изследвания в по-големите общини, които сме направили, и това, което, разбира се, е от анализа на реално свършената работа през последните четири години и по-дълъг период от време като анализ от резултатите на всички политически формации в даденото населено място.

Казахте на 28 юни за последен път, че е възможно и вие да сте кандидат-президентът на ГЕРБ. Това остава?

Това са някакви…

Искате ли да станете президент, г-н Цветанов?

Не, никога не съм имал някакво такова желание…

Не искате да станете.

Мога да кажа, че връщайки се 2006 г., аз мисля, че един път го споменах, точно премиерът Борисов искаше да бъда кандидат за президент, 2006 г.

Но вие не искате и сега пак не искате, и ще откажете. Вие сте като Стефан Данаилов - не щете.

Вижте, защо смятате, че един човек трябва да си поставя някаква цел за даден пост. Аз смятам, че когато си част от един цялостен политически проект, какъвто е Политическа партия ГЕРБ, се взимат колективни решения, които определят…

Не, чел съм биографиите на големи лидери на света и те обикновено… президенти…  искат да станат, дето се казва, от деца знаят, че ще станат такива, затова не е случайно да попадат на някакви постове…

Аз смятам, че постът, който…

Това ми звучи по-хубаво.

Аз смятам, че постът, който заемам в момента, е изключително отговорен. Оценката, която получавам от евроатлантическите партньори, ме задължава да продължавам по същия път и да работя с всички тези служители от Министерство на вътрешните работи, за което им благодаря, за тази всеотдайност и всичко това, което правим, за да отговорим на очакванията на обществото.

По-нататък в предаването ще участва и Меглена Кунева. Тя каза тази седмица, че някой постоянно я следял, след като е обявила кандидатурата си за президент.

Е, тази параноя не я приписвайте на МВР сега, че е дало тази…

Не, понеже, нали, сравненията са, че вие като шеф на щаб сте и от МВР и ще пращате да следят…

Господин Вълчев, искам да ви поканя един път да присъствате на едно от заседанията, които правим в предизборния щаб, и то е в свободното време.

Е, вие най-вероятно няма да вземете решение на него да следите Кунева…

Ама не, вижте… Добре, аз съм участвал като шеф на предизборните щабове от самото учредяване на Политическа партия ГЕРБ.

Няма да дадете заден въпреки острата реакция на останалите политически сили в България?

Ама добре, ама, аз не виждам нищо, което да можеш да направиш като деяния като си шеф на предизборния щаб.

Вие може да разрешите подслушвания на всички кандидати, уж извършили престъпления. Имате…

Ето пак, това е погрешно. Вие поне сте юрист и може би сте прочели поне закона за използването на специалните разузнавателни средства.

Ами, имате право, дори без санкция на съдия в спешни случаи…

Ама, нали трябва да има истина отнякъде? Искането за какво ще е?

Ами, ще го поиска някой полицай? Това са съмнения хипотетични, разбирате ли? Защо не ги отрежете…

Не, тези съмнения…

...те са като вашите към съдиите - хипотези.

Ама… вие правите някакво сравнение, което е все едно от нещо, което е от малко към голямо.

А защо не отрежете този проблем, като ГЕРБ?

Кой проблем?

Със съмненията за това, че един и същи човек ще е на двата поста, и да се откажете от председателството…

Мога ли да ви попитам нещо…

Защо държите да останете?

Мога ли да ви попитам нещо? Всичко, което  функционира в едно демократично общество, винаги е на политически принцип, на партии, нали така? Нали? Всяка една партия…

Току-що описвахте, че не е в партии, защото независимите депутати не са от партия.

Това е съвсем различно, това е съвсем…

Как ще е различно, нали казахте всичко, което функционира в едно общество, и сега казахте… един пример преди малко за нещо, което не е…

Кажете ми кое е по-добро от политическите партии в демократичните държави?

Независимите депутати според вас, които по-добре изразяват мненията на своите избиратели. Вие го казвате.

Благодаря за подкрепата, която дават за българското правителство. Нека да се върнем на това, което ме питахме преди малко. В момента аз съм заместник-председател на Политическа партия ГЕРБ. Аз съм вицепремиер и министър на вътрешните работи и съм политическо лице, нали така?

Така е.

И съм шеф на предизборния щаб, където има чисто организационни въпроси, свързани с всичко, което е като подготовка за нормалното провеждане на едни избори, без абсолютно нищо, което да съм имал като възможност, както преди, както и сега, за да го прилагам. Вие разбирате ли, че ако аз си помисля нещо подобно, то веднага ще бъде прихванато и всъщност служителите ще са тези, които ще направят забележка или ще се възпротивят. Нали разбирате, че това няма как да се случи? Все едно министърът да се обади на някой, за да вземе някакво решение, ами това го ползва само за 24 часа. И в момента, когато се направи проверка, нали разбирате, че веднага ще лъсне. Кой е този министър, който ще си позволи да го направи това нещо? Кой е този? Вие просто в момента говорите нещо, ама толкова…

Теоретично.

…теоретично, че всъщност то дори и теоретично не би могло да се случи.

Кога ще е готова проверката на тъстовете ви? Какво си говорите вкъщи? Докъде стигна това с данъчните? Ще стане ли до изборите, за да не остава впечатлението, че нещо се размотава?

Не мога да ви кажа каква е проверката и какво тече в нея, защото в общи линии аз съм се дистанцирал.

Помня, че обещахте, като ви обявихме за политик на годината, че ще кажете фирмите, които сте консултирал. Какво стана?

Да, но това което беше изнесено от НАП, това, което е качено на сайта, това са данните, които…

Ама не, не стана ясно, знаете ли, много и политици казваха тогава по дебатите - нека каже, за да е ясно, че нищо такова не стои зад това.

Добре, о’кей. Нека тези политици, които казват, да минат по същия път, който минах аз, и да излезем, и да говорим…

Защо, притеснява ли ви нещо?

Нищо не ме притеснява, г-н Вълчев. Мен, ако ме е притеснявало, нямаше да вляза в политиката. Защото знам, че в политиката когато влизаш, в днешните условия на държавното състояние, винаги си максимално прозрачен. Аз затова съм влязъл с всичко това, което съм декларирал, съм влязъл в политиката и когато изляза от политиката, ще декларирам с какво излизам от политиката. Нека да ги видя тези хубостници, които влязоха в политиката като господин никой, и всъщност излязоха или са в политиката с огромни финансови средства и богатства. Вие какво смятате, че всичко това което беше извършено в тези години на преход, тези, които днес се правят на най-големите моралисти, не са откраднали пари от българския данъкоплатец ли? Господин Вълчев, ако не беше вярно това…

Ама, като казвате, че са откраднали, ами дайте да лежат в затвора тези, които са откраднали. За да лежат, трябва да им се повдигне обвинение, за да им се повдигне обвинение, трябва да се дадат доказателства…

През цялото време ви говоря, че всичко, което функционираше в държавата през тези години на преход, доведе до разочарованието в българските граждани към политиците, доведе до разочарованието към българските институции, защото всичко това, което функционираше, беше на база политически решения, които се взимаха, и политически назначения, които се правеха. Така че в тази посока… Днес мога да ви кажа, че всеки един сигнал, който постъпи - за корупционна схема или за всичко, което е свързано с организираната престъпност, ние не даваме възможност да израстват новия Косьо Самоковеца, новия Иван Тодоров-Доктора, новия Димата Руснака или всички тези, които в момента вече не са и между живите. Просто не го позволяваме, защото имаме системен подход в борбата срещу организираната престъпност и привеждане в известност на целия криминален контингент и на всички лидери на малки и на големи групи, които са от организираната престъпност. Затова ефективността на системата днес е голяма, затова ефективността има тези резултати, които всъщност съответстват на това да няма подобни престъпления, защото аз съм убеден, че когато идвах за първи път във вашето студио като министър, въпросите, които ми задавахте, бяха за отвличането на Гунински. Представям си, че ако бях още министър и имаше поредица от отвличания, трябва да ви кажа, че всяко едно студио в целия, така, български журналистически живот на страната, това щеше да бъде тема водеща и щеше да бъде атака срещу министъра и министърът нямаше да го има и щеше да бъде следващият, по-следващият, по-следващият, защото докато не беше ликвидирана тази група, винаги щеше да има подобни неудобни въпроси, които са съвсем основателни. И аз се връщам, когато ми говорят за вот на недоверие, към днешното правителство и към сектора „Сигурност”. Къде бяха дебатите, господин Вълчев, за отвличанията в миналото Народно събрание? 18 отвличания за последните две години на старото управление. Къде бяха дебатите в поръчковите убийства, които бяха осъществявани. Защото част от тези убийства бяха точно в предишния мандат. Нямаше подобен дебат. И днес, когато ние хващаме групите, днес, когато те вече са в съдебна зала, вие виждате каква е реакцията на българския съд и виждате каква е реакцията на българските адвокати. Съжалявам, но аз съм министър, за да защитавам националните интереси и да защитавам обществото от това, което сме го наблюдавали 20 години.

Трябва да свършваме. Меглена Плугчиева се е обадила да каже, че оперативните програми никога не са спирани. Да ви кажа - никога не са спирани.

Кой го казва това?

Меглена Плугчиева.

Сериозно?

Оперативните програми, казва тя, никога не са спирани, ама пък ако искате с нея да се уточнявате, защото не мога да се сетя за спирани.

Добре… Не, не, не, само, само ще кажа две цифри: България в програмния период 2007-2013 година трябва да усвои по оперативните програми 15,6 млрд. Знаете ли колко е усвоила България до август месец 2009 по оперативните, изключвам пред…

Може да е малко, но и тя е права, че не са спирани, нали?

Не, не, момент, момент, момент. 150 милиона, и след това бяха спрени.

Ама спрени не са били, казва тя.

Знаете ли донорството на страната ни като страна членка в Европейския съюз колко е годишно, за да внасяме своята, така, парична вноска? Около 600, около 600 милиона…

…може би в нея е терминологичния апарат, който използвате…

…това е много важно, това е много важно…

…но да спреш оперативна програма май става с някакви решения.

Момент, момент, в момента от 2009 да 2011 г. от това правителство за две години има усвоени 2,050 млрд. евро. Сами разбирате каква е разликата и общата сума на проценти, които са усвоени по оперативните, не говоря за предприсъединителните фондове, това е 0,98 в предишното правителство, или 1%, защото е по-лесно, а сега, в последните две години общо от тази сума на 15 милиарда сме усвоили 13%. Ами, нека всеки да си направи равносметка. И другото, което е изключително важно. В инвестиционните политики на правителството от националните бюджети съотношението между европейско финансиране и републикански бюджет е било 13 пъти повече от националното финансиране спрямо европейското. 2009 г. е било три пъти, сега вече 2010 г. сме достигнали нулев, в смисъл еднакво е финансирането национално и оперативно. Това са възможностите, които могат да дойдат като финансова подкрепа…

Добре. Рискуваме опозицията, която трябва да участва в следващия дебат, там ще има и човек на ГЕРБ, да ме обвини, че прекалено много време дадохме на вътрешния министър. Благодаря ви, господин Цветанов. Не ви притеснява вот на недоверие срещу вас, понеже сега ще го обсъдим и с депутатите.

Аз мисля, че мога да дам, даже мога да остана дори да ги слушам да видя, и да се забавлявам, ако трябва.