„Club News - новото светско предаване по „Нова
„Club News - новото светско предаване по „Нова / netinfo

Кои са най-богатите, най-красивите, най-модерните, най-скандалните, най-известните и какво е общото между тях? Отговорите на тези въпроси вероятно ще получите още тази събота ако в 9.30 ч. пуснете телевизора си на „Нова". Половин час преди началото на „Станция Нова" започва едно ново предаване - „Club News". В него ще научавате всички светски новини, родили се през седмицата. Модни и лайфстайл вести, подготвени от същия екип, ще се излъчват и през седмицата в предаването „На кафе", но под формата на 3-минутни репортажи.

Какво да очаквате от новия телевизионен проект, пред Дарик разказа продуцента на предаването Александра Иванова. Тя е продуцент и на предаването „Огледала", което до началото на лятото се излъчваше всяка събота сутрин в ефира на bTV, а от тази есен върви по PRO.BG с нов водещ - актрисата Гергана Стоянова. 

Защо  „Club News"?

Защото ние ще показваме на зрителите на „Нова" светски новини, лайфстайл, модни. Ние сме в прекрасни отношения с колегите от светските печатни и интернет издания и сме нещо като един кръг от приятели, в който кръг ние си разменяме информация, присъстваме на по-интересните събития, имаме мнения по тези въпроси. Затова е club - клуб на лайфстайл и светските журналисти.

Всъщност в България има ли лайфстайл? Много често се води дебат дали у нас има хайлайф, какво прави той и до колко е съизмерим със световния?

Вече има. Ние имаме своите, за българските стандарти и мащаби, звезди - известни личности, скандални личности, интересни личности... Имаме достатъчно различни хора и различни събития. Обществото ни вече е достатъчно богато и на събития, и на движения, и на стилове в модата и поведението. В предаването ще видим хората от лайфстайла как живеят по различен начин - имаме рубрика „Club Lux", имаме „Arbiter", т.е. и хубавото, и лошото, и силното, и слабото, и различното. Палитрата в България от лайфстайл новини и от личности вече е много богата: стигнахме момента, в който има плеяда от псевдозвезди, истински звезди, истински събития, псевдосъбития и това нещо трябва да бъде по някакъв начин отразявано, разграничавано и показвано.

Ще критикувате ли тези звезди?

Ще критикуваме. Ще критикуваме много и ще казваме това, което мислим. Независимо, че са лайфстайл, че са светски, че са модни новини, те ще бъдат по всички правила на журналистиката - ние ще даваме информацията такава, каквато я вижда нашата камера и ще избягваме copy-paste от PR-материалите. Ние ще сме актуални, а накрая ще коментираме заедно с колегите журналисти и светски експерти, т.е. ще имаме различни мнения, а зрителя сам ще си направи извода кои са псевдозвезди и кои са истински звезди, кои новини в общественото пространство са просто шумотевица, PR-похвати, лъжа или са наистина стойностни неща, които трябва да бъдат чути и видяни.

Смятате ли, че в България има доста издания, които отразяват живота на звездите и те по-скоро жълти ли са или са си издания за светски новини? Вярно, че повечето от тях са печатни...

Дошъл е момента, в който имаме цялата палитра от сериозни издания, таблоидни издания, жълти издания и такива, които направо по-добре да не ги купуваш, да не ги четеш и да не ги гледаш. По този повод се роди и дойде съвсем логично „Club News", защото ние искаме да покажем нещата такива, каквито са. Да, няма много телевизионни предавания, които отразяват светски и модни новини. Те ги показват такива, каквито им се дават от PR-ите. Или пък често пъти тези предавания засягат само модната страна или само музикалната страна в зависимост от профила на телевизията, по която се излъчват. В нашия случай ние вече говорим за самата новина, каква е тя, а тя трябва да бъде истинска и да има различни гледни точки по нея.

Да поговорим по-конкретно за самото предаване „Club News". Това са 30 минути всяка събота от 9.30 до 10.00 часа, точно преди началото на „Станция Нова", но всъщност тези 30 минути нямат водещ. Това са отделни рубрики или...

Това са репортажи в чистата им форма и са подредени като една истинска новинарска емисия, но тъй като това е светско, свежо и забавно, весело и усмихнато ще бъде много изчерпателно. Това означава много динамично.

Но защо без водещ?

Защото ние имаме репортер, а не водещ. Имаме много лица, много коментатори. В първите 10 минути от предаването се пускат нещата, които са се случили през седмицата.

Тези, които излъчвате в 3 минути всеки преди обед в „На кафе"?

Точно така. След това разглеждаме по-внимателно и по-обширно едно новина, която е от света на лукса и тази рубрика се казва „Club Lux". После пък е рубриката „Arbiter", която дава възможност на колеги журналисти и светски експерти да говорят. То е толкова динамично предаването, че няма време някой да гледа красиво в камерата и да чете кю.

Кои ще бъдат хората в предаването, които ще критикуват звездите, когато не са облечени добре и когато се държат алогично и неадекватно. Обикновено светските предавания разчитат на едно или две известни лица например Евгени Минчев. Те го канят и той започва: „Тук тези ботуши не се съчетават добре с палтото" примерно. Как ще бъде в „Club News"?

При нас това ще са журналисти - колеги журналисти и светски експерти, различни. Естествено без Евгени Минчев няма да мине. Даже още в първото предаване той ни гостува. Той има и рубрика в „Станция Нова", което предаване е след нас. Рубриката му се нарича „Три сестри" и затова сме го и поканили. Ще каним и хора от всички печатни медии, например колегите от изданията на „Санома Блясък", от списание „Грация", от списание „Кой", от интернет-изданията. Различни PR-агенции и техни представители ще каним, например Христина Манчева. Ако си спомняте на времето тя създаде „Каризма". Ние ще критикуваме, ние ще хвалим, но ние ще показваме и различните гледни точки, защото всичко е въпрос на вкус.