Британският посланик: Шийлдс не може да влезе пак в английски затвор
Британският посланик: Шийлдс не може да влезе пак в английски затвор / снимка: UK Embassy - Bulgaria

Посланикът на Великобритания в София Стив Уилямс потвърди, че е предал на Министерството на правосъдието важни доказателства за невинността на Майкъл Шийлдс - британецът, осъден за побой в България, върнат в родината си и помилван от министъра на правосъдието Джак Стро.

Стив Уилямс разясни защо беше помилван Шийлдс:

Причината е, че се появиха нови важни доказателства. Те, заедно с предишните доказателства, удовлетвориха британския министър на правосъдието Джак Стро, че Шийлдс е технически и морално невинен. Пълното обяснение се намира в изявлението на Стро от 9 септември, намиращо се на сайта на британското посолство.

Знаем ли какви са новите доказателства?

Предадох ги на българското Министерство на правосъдието на 9 септември. В изявлението си Стро обясни, че в същността си тези доказателства са се появили по време на среща между Стро и семейството на Шийлдс на 28 август. Последващите проучвания допринесоха за тези доказателства - те бяха правдоподобни и достоверни. Те, заедно с предишните доказателства, позволиха на Джак Стро да стигне до заключението си.

Тайна ли е какви точно са тези доказателства?

Подробностите остават тайна, в смисъл, че с тях се работи по обичайните канали за съдебно сътрудничество. Общите положения бяха описани в изявлението на Стро. Предадох тези доказателства на българското Министерство на правосъдието на 9 септември, но сега цялата документация е в процес на получаване по официалните канали. От българските власти зависи какви нови стъпки биха предприели въз основа на тези доказателства, дали биха възобновили делото. По време на срещата ми в Министерството на правосъдието ясно посочих, че британските власти са готови да помогнат по всякакъв начин, по който могат.

Майкъл Шийлдс казва, че очаква извинение от България и Великобритания. Смятате ли, че той има основание?

Мисля, че целта трябва да остане тази - всички, участващи в случая, трябва да получат правосъдие, включително и жертвата Мартин Георгиев. Така че приоритет трябва да остане оценката на новите доказателства от българските власти.

Може ли са правят сравнение между случая с Майкъл Шийлдс и случая с българските медицински сестри в Либия?

Не. Въобще не може да се направи паралел.

Помилването на Шийлдс става няколко месеца преди изборите във Великобритания. Може ли да се каже, че заради постъпката си, Джак Стро е сигурен депутат?

Ако имате предвид дали това не е била политическа постъпка - категорично не. Стро много ясно обясни, че върховен приоритет при разглеждането на случая е било пълното преглеждане на доказателствата и справедливото им оценяване. Така че политическият фактор не съществува.

Възможно ли е Майкъл Шийлдс да се върне в затвора - във Великобритания или в България?

Във Великобритания той е помилван и е свободен човек, така че и дума не може да става да се върне в затвора.

Какво ще правят британските власти с Греъм Санки? Той призна, че е извършил престъплението, но е свободен.

Не мога да коментирам отделни хора, но както казах, българските власти са получили новите доказателства. Ако, въз основа на тях, българските власти реша, че искат да възобновят делото и да правят допълнително разследване, тогава британските власти са готови да им сътрудничат по всякакъв начин.

Вие лично знаете ли какви са тези доказателства?

Видях доказателствата, които предадох на Министерството на правосъдието.

Но няма да кажете какви са?

Не мога да влизам в подробности повече, отколкото има в изявлението на Стро.

Какво ще стане с делото сега във Великобритания? То приключило ли е?

Делото, що се отнася до апелативния процес на Майкъл Шийлдс във Великобритания, е приключено. Той е помилван, а що се отнася до делото в България - това зависи от решението на българските власти.