Божидар Димитров ще съдейства семейство Митрови да вземат български паспорти
Божидар Димитров ще съдейства семейство Митрови да вземат български паспорти / снимка: Sofia Photo Agency

Интервю с министър Божидар Димитров в „Денят" по Дарик:

Търсим ви по темата на деня, която избрахме, казва се Спаска Митрова. Два акцента от днес. Правят се опити, както, мисля, знаете случаят да бъде отнесен до Европейския парламент и едно ваше предложение - семейството на Митрова да получи българско гражданство. Какво предполага получаването на българско гражданство в този случай и каква част от този казус вече се превръща в политически според вас?
  
Така. Значи, аз не, аз не съм предложил, а г-жа Митрова, Сузана Митрова, майката на Спаска Митрова, заяви, че иска да получи българско гражданство - и тя, и семейството й, тъй като според нея живот за тях в Македония няма. . . Те са без работа, хората вече избягват да ги поздравяват, страхуват се да контактуват с тях. И те смятат, че техният живот може да продължи в България. И аз обещах съдействие за това. Съществува един член в закона за българското гражданство, чл.16 - лица със заслуги към България или лица с бъдещи заслуги към България да получават по ускорена процедура българско гражданство. Иначе, знаете, административният капацитет, поне досегашният,позволява да се разглеждат 10 хиляди молби, а 60 хиляди молби са се натрупали досега. И макар че имам идея как да ускорим процеса, все пак той не може да бъде ускорен до безкрайност, всеки, който подаде молба. . . . . да получава за няколко месеца, ще се чака пак, вероятно години. Просто, които са в беда.
   
Едно такова решение по случая "Митрова" по-скоро от хуманитарни мотиви ли ще бъде. . .
   
Не, самата Спаска Митрова има българско гражданство и, както видяхте, то не й помогна много. Освен че българската държава за първи път твърдо застана зад един свой гражданин, който беше осъден по македонските закони, които очевидно не са в синхрон с европейските закони и европейската практика в този случай.
   
А какво. . .
   
Знаете, че хуманността е водещо начало в европейските закони, и затова някои неща, които ни изглеждат странни на пръв поглед, като да речем, освобождаването на Меграхи, убил 260 човека. . .

А как би било изтълкувано едно такова решение в политически план?

Не виждам в политически план. . .  Ние даваме годишно, както ви казах, на около 7-8 хиляди българи от Македония, от Сърбия, от Украйна, Молдова гражданство. Това е ординерен случай. В рамките на шегата, даваме и на полусакати нигерийски футболисти българско гражданство, за да могат. . . да се спази там законът, че повече от трима чужденци не могат да играят в български отбор. Така че не виждам нищо странно. Това в българската конституция е записано, че държавата България е държава на всички българи по света. . .Не случайно има и министър на външните българи, каквато е. .. . . около 4 милиона.

С какво това, че ще получи или че ще кандидатства за българско гражданство майката на Спаска, Сузана Митрова, ще помогне на самата Спаска?

Не, това няма да й помогне, но ще й помогнем, когато може би, когато излезе от затвора, може би да се пресели в България.

Но това ще се проточи във времето.
   
Не, няма да се проточи, уверявам ви. Казах ви, има законен, законово средство това да стане бързо, въпросният член 16 в българското гражданство, където се казва, че на лица с особен принос към българската държава и към българската нация. . . очевидно може да използваме този член, след като се използва, както казах, вече без шега, да даваме гражданство за три дена на футболисти от Африка.

Случаят стигна и до Европейския парламент. Както разбрахме преди малко в темата на предаването ни, българският евродепутат Евгений Кирилов настоя еврокомисарят Оли Рен да се запознае с този казус, протести се организират и в София пред посолството на Македония, и в Страсбург симпатизанти на ОМО "Илинден" вече втори ден протестират. Изчерпа ли България всички инструменти по случая с осъдената българска гражданка?

Сега, имайте предвид, че освен явната  дипломация, за която всички знаем, има. . . Бойко Борисов лично се е обаждал няколко пъти на своя колега Груевски, с които го е молил да прояви, да го наречем, хуманно отношение към случая. Той не иска да се. . . ние не искаме да се променят македонските закони, те сами ще го направят, когато станат реални кандидат-членове за Европейския съюз. Засега знаете, че няма дори дата за започване на преговори и критиките към Македония в така наречените предприсъединителни доклади са много сериозни, включително и по тема правосъдие. Те явно трябва да синхронизират своето законодателство с европейските практики в тази област, така както го направихме и ние, както го направиха и всички държави, които напоследък. . . които влязоха в Европейския съюз. Хуманно отношение можеше да се прояви по случая, но за съжаление не беше проявено. И какво да се прави, очевидно няма друг начин, освен да отнесем въпроса към европейските институции. Депутатът Евгений Кирилов, който наистина има сериозно критично отношение и в миналия си мандат, очевидно е бил първи. Той отлично познава фактите и ситуацията в Македония. Той беше направил своите бележки за отношението на Македония към българските военни гробища например в миналото, за езика на омразата, за кражбата на история и т.н. Така че той е наясно и затова е бил първи, но доколкото знам, и други депутати от други партии ще направят същото, всеки в своята комисия и в своята област.

Очакваме развитие по този случай.

Не знам, просто не знам какво да кажа повече по случая. Мисля, че да, политическите и дипломатическите средства се поизчерпаха. . .

А какво се случва . . .
   
Ние можем да се надяваме само на благосклонността на македонските власти, които трябва да си дадат сметка, че това не работи добре за техния имидж в Европа и по целия свят. Бяха направени справки дали някъде има осъдена жена ефективно на затвор за това, че не позволява на мъжа си, т.е., че не осигурява всички удобства на мъжа си, защото тя Спаска не е отказала на бившия си съпруг да вижда детето - не му е осигурила легло, за това са се хванали, и дали имат подобен случай по света. Знаете, милиони хора се женят, след това половината се развеждат. Ами, няма такъв случай в Македония. В България също. И в Европа вече да не говорим. За такова нещо не осъждат ефективно хора. Вие знаете, че има хора, които са извършили убийства, включително и в България, включително и по света, и не лежат. . . Осъждат се условно. Да привеждам ли случаи от България, да речем? Но то е така, защото ние спазваме европейската. . . при неволно убийство дори не на един, а на двама души обикновено хората се осъждат условно.
   
Да отделим малко време и на случая "Илинден". Вие имате свои информатори около Охридското езеро, в района. Каква е последната информация оттам? Разбрахме, че изваждането е отложено за пореден път. Това ще се случи утре.

Ами, така чух и аз. Току-що разговарях, между другото малко преди вас, всъщност обадиха ми се от една охридска телевизия и разбрах, че е утре. Ами, значи преди всичко искам да кажа, че случаят наистина не е политически, така че онези охридски граждани, които са образували комитет и настояват техният съгражданин, капитанът, да не бъде съден, т.е. да не се вземат предвид политическите обстоятелства, като че ли са прави. Това е инцидент, за съжаление с много тежки последици. Причините са и технически, и човешки грешки и той не бива да става, капитанът, единствената изкупителна жертва. Той безспорно е виновен, тъй като е използвал 87-годишен кораб. Всеки капитан, нали, в Созопол би получил инфаркт, ако чуе, че 87-годишен кораб може да плава, натоварен с хора, дори по водите на Охридското езеро, което между другото съвсем не е тихо езеро. Когато има вятър, там си има вълни, подобни на морските. Е, не толкова големи, но до 2 бала, 3 бала стигат. . .

Тоест според вас е логично да не се търси отговорност само от капитана.

. . . Ами не е луд тоя ,който яде баницата, а тоя, който му я дава. Разрешили са му да плува с такъв кораб. Капитанията, това е корабната администрация в случая, така се нарича тя в Охрид. Те не знаят ли, не виждат ли какво пускат на вода да плава, натоварен с хора?! И трето, когато чух, че "Лойд" е дал сертификат на кораба, че е годен, аз помислих, че тоя сертификат е фалшив, защото знам "Лойд". . .