Борисов: Оставки на отделни министри са безсмислени
Борисов: Оставки на отделни министри са безсмислени / снимка: Sofia Photo Agency

Има тотален срив на държавата, за което е виновен премиерът и оставки на отделни министри са безсмислени, каза впредаването „Кой говори” на Дарик лидерът на ГЕРБ и кмет на София Бойко Борисов. Той отказа да коментира твърдението на бившия директор на ГДБОП Ваньо Танов, че главният секретар на МВР Валентин Петров е покровителствал организираната престъпност.

Премиерът трябва да си поеме отговорността, да си подаде оставката и да предизвика нови избори, коментира Борисов.

Защо толкова дълго запазихте мълчание покрай този скандал, по който всички се изговориха вече?

Просто не е необходимо да се говори на тези теми. Особено пък такива най-ценни за държавата теми като сътрудници, оперативни разработки, начин на действие на службите, да се изваждат на показ е изключително грешно като позиция и второ, просто ми се иска да дам малко кураж на обикновените полицаи и служители на МВР, които съм сигурен в момента, че не работят, четат вестници, слушат радио и телевизии и се чудят какво става.

Добре, аз ще ви дам възможност да им дадете кураж, но сега искам да ви попитам дали не си давате сметка, че вашето мълчание дотук доста двусмислено можеше да бъде тълкувано: от една страна, Бойко Борисов мълчи в смисъл „Нямам нищо общо със случващото се”, но и в точно противоположния смисъл ”имам много общо, защото знае се, че в добрия театър другите играят краля, той просто си мълчи”

Не.

Кое от двете?

Когато се е налагало да се изкажа съм го правил аз и е нямало случай да съм се крил зад друг човек. По МВР не се изказвам, избягвам да се изказвам поради причината, която многократно съм казвал-живота ми е минал там, не бих по никакъв начин пречил на МВР.

Сам казвате:”Нямам нищо общо със случващото се”, тогава трябвало е страшно много да ви е подразнила репликата на премиера, не мога да я цитирам буквално, но там се намекваше, съвсем недвусмислено, че вие дърпате конците на ставащото в момента и че той не би се водил по вашите „ченгеджийски номера”. Как ви прозвучаха тези думи?

На премиера бих искал да му отговоря, че който сее ветрове, жъне бури и ченгеджийските номера неговите ги гледахме през цялата предизборна кампания. Неговите ченгета вадеха папките срещу мен, неговите председатели на предизборни щабове като Алгафари, който обясняваше публично, че имаше една стая с компромати. Така че ченгеджийските им номера ги знаем. Именно затова аз бих говорил само по тема, свързана с МВР, касаеща премиера на републиката. Преди два дни той каза, че срещата с братя Галеви е била с изключителна важност и е за доброто на българското общество и ЕС. Аз задавам въпроса: Ако това не беше се случило като среща, те толкова ли са опасни братя Галеви, че щеше да се случи нещо лошо на нашето общество и на ЕС. И аз днес в 16 ч. имам среща с г-н Барозу и бих попитал какво хубаво е получил ЕС от тази среща

Ще питате ли Барозу наистина?

Оттам нататък всичко друго няма никакво значение. Дали е проведена, как е проведена, кой я е провел. Това си е работа на службите. Само единственото, което ме притеснява там и всъщност буди недоумение, министър Петков казва, че тази лично разпоредена от него операция е изкючително важна, същото повтаря и премиерът. В един момент се оказва, че вместо тя да остане като единствена в историята и анализа на службите, е изтрита. Що за служба е тази, която праща министъра на вътрешните работи на подобна мисия и след това заличава всичко от нея?

Как смятате, г-н Борисов, министърът на вътрешните работи, чисто формално погледнато.

Това ми поражда доста така доста въпроси и второ, самият премиер, като няма какво да обясни, тръгват ченгеджийски номера, казва, че това било оздравително за държавата. Всъщност кое е оздравително? Че Държавна агенция за национална сигурност се извини на депутатите, че преди това е казала, че не знае за тази среща. Сега от думите на премиера разбирам едва ли не, че тя е работила по този въпрос, аз цитирам само думи на премиера.

Т.е. цитирате едно противоречие.

Това показва объркване. Второ, арестът на Иван Иванов става вследствие на диск, пратен в прокуратурата от опозицията. Пак не виждам оздравителната роля на премиера, негова санкция това да се е случило. И ако се върнем на задържаните в Агенция Пътища, то стана благодарение на човек, който му е писнало буквално, отишъл е и е казал еди кои си ми искат пари. Ролята там на полицаите е елементарна – да бележат парите и да отидат да ги задържат.

Да, нека така да остане въпросът.

Къде е оздравителната роля и в момента аз пък не бих искал министър Петков да се приеме…като някаква изкупителна жертва да го сочи премиерът заради своето безсилие, защото това е поредното министерство, в което избухва скандал. Преди това във финансите, в регионалното развитие.

Наистина ли виждате Румен Петков като изкупителна жертва в тази история?

Ами изведнъж забравихме не по-маловажни проблеми, свързани с фондовете.

Казвате забравихме проблемите с фондовете, така е, но какво ни казвате с този факт?

Казвам, че да се искат оставките на отделни министри в момента просто е безсмислено. Имат тотален срив на държавата, за което е виновен премиерът, трябва да си поеме отговорността, да си подаде оставката и да предизвика нови избори.

Понеже припомнихте преди малко "ченгеларските номера" на премиера по отношение на вас, че е изпращал хора, които да подриват, така да се каже, вашия авторитет. Сега обаче няма как да не ви попитам вие ли изпратихте Ваньо Танов в цялата тази операция, защото всички знаем, защото всички знаят, че той е общински съветник на ГЕРБ в Русе. Въпросът е има ли той вашата подкрепа във всичко, което твърди последните дни?

Няколко години подред Ваньо Танов и министър Румен Петков взаимно си правиха комплименти по пресконференции след проведени операции, същото касае и ген. Илиев и Валентин Петров. Те няколко години си работиха в екип и щеше да работи още дълго, ако не бяха възникнали тези междуличностни отношения, вътре между отделни важни фигури в МВР. Илиев, Танов съответно Петров, Петков и останалите. Оттам идва цялата тази атака.

Значи страхотиите в МВР излиза, че са заложник на междуличностни отношения на някакви хора.

Месеци наред всички, които следихме и следим кухнята на МВР, тъй като това са мои колеги, от година и половина там текат такива междуличностни конфлекти, че там са стигали до бой, както се казва. И аз господин Танов съм го молил, особено когато беше предизборната кампания, по никакъв начин той да не говори за неща, свързващи МВР и политиката и той го изпълни.

Сега обаче какво стана?

Танов има глава на раменете, както виждате, явява се лично, обяснява и не виждам никакъв смисъл, той не е малко дете, за да трябва някой да го напътства. Той счита, че това, което прави, е правилно и съответно, когато аз говорих с него, той каза, ако греша, или истината, или ще понеса отговорност.

А вие считате ли, че е правилно това, което казва и прави той, защото сте го съветвали да не предприема такива ходове, а сега казвате: „Той има глава на раменете”.

При срещите ми с премиера преди шест-седем месеца му казах: „Защо не поканиш Ваньо Танов да ти разкаже някои неща, които счита за важни?” Аз съм го казал. Освен това, пак се връщам на премиера, защото считам, че той е основният виновник, той конструира правителството и той е водач на тройната коалиция. Съвпаденията: значи в един момент по Иван Иванов се работи по бандероли с алкохолни фирми и в същото време г-н Кадиев каза че пет пъти българинът е спрял да пие по-малко, което е абсолютно видно, лъжа, в смисъл казвам, че г-н Кадиев е прав. Ето виждате индиректна връзка между реалността и скандала. В същото време срещи на политическо ниво, което не знам аз какви разработки са водени след това по братя Галеви и има ли санкции в смисъл, ще бъдат ли подвеждани под отговорност, ако са правили нещо незаконно, затова има следствие и прокуратура, които биха коментирали. Но връщам се на изборите. В градовете, в които всички журналисти, всички хора знаеха, че те (изборите – бел. ред.) се купиха е точната дума, особено вторият тур, давам пример: Перник, Благоевград, Шумен, давам примери в градове, в които ГЕРБ остана трети или четвърти, защото просто нямахме пари, а в същите имаше мощно полицейско присъствие.

Сга искам да ви задам още няколко въпроса, на които ви моля да отговорите, защото мисля, че е добре да разберат хората недвусмислените отговори, даже нещо като бърз тест бих искала да организираме с вас, ако не възразявате. Понеже, казвате че Ваньо Танов разсъждава със собствената си глава, приемаме, че това е така, оттам нататък стоите ли зад неговите твърдения? Валентин Петров, главният секретар на МВР, покровителства организираната престъпност, да или не според вас?

Г-н Танов доколкото знам ще отговаря за всички свой думи пред прокуратурата и там съответно би могъл да защити или да не защити тази теза.

Вашето виждане, вашето наблюдение, вашият поглед?

По времето, когато Валентин Петров, работеше с мен, ние работихме добре. Първо беше директор на Пловдив, после министър Петканов го преназначи като директор на НСБОП. Спомням си, че след съвместна разработка и анализ екстрадирахме Куйович, екстрадирахме тогава 30-40 чужденци заради наркотрафик. Не мога да пропусна да кажа, че и тогава, съвместно с екип и останалите директори ние бяхме първо във водещите държави в класацията на доклада на ООН по задържани количества наркотици и по-специално амфетамини. Имахме над 30 печатници за фалшиви бандероли, евро за една година, което направи изключително впечатление в Европа и САЩ. Това са фактите, оттам нататък, г-н Танов, е бил три години в МВР след мен е работил с тези хора, ако има други доказателства, разбира се, ще отиде да си ги защити.

Добре приемате тогава, че вие не можете да отговорите и вашият отговор на този въпрос е по-скоро не Валентин Петров да покровителства организираната престъпност.

Не по-скоро не, не по- скоро да, точно и ясно казано. Какво съм правил аз като главен секретар на тези хора като професионално ръководство и какви са резултатите, след мен какво е ставало съответно пак не мога да знам.

Добре, приемаме отговора за не знам. Добре, Румен Петков, трябва ли да бъде арестуван, подведен по отговорност, защото разкри сътрудник на полицията Алексей Петров? Пак твърдение на Ваньо Танов.

Не съм бил нито в парламента да знам точно по какъв начин е изнесена информацията, а и в случая мисля, че това дело се наблюдава лично и от главния прокурор, и от цялата държава.

Така е да.

Така че не бих се месил, има записи.

Но всички се опитваме да имаме мнение по въпроса.

Аз давам мнение, когато съм сигурен в нещо.

И на този въпрос отговаряте „Не знам”.

Не, не „Не знам”. За да се докаже дали е така, се вадят записите от парламента, съответно от агенция „Фокус”, слага ги прокурорът на масата, прави съпоставка с часовете, минутите и секундите и съответно взима решения.

Според вас, изнасял ли е Илия Илиев, както го познавате много добре, изнасял ли е той класифицирана информация от МВР, става въпрос за онзи счупен диск, поне такава е версията със записите от разговорите между Иван Иванов и въпросния алкохолен бос. Дали това е в неговия нрав, професионален и личен, такова поведение?

В момента има прокурорска проверка, която ще установи дали това е така или не. Това, което ме озадачава, е арестът. Защо? Защото по никакъв начин ген. Илиев няма да се укрие. Този арест се прави само когато лицето може да се укрие, а още повече той е служител на една държавна агенция в момента, така че как ще се укрие, това ме озадачи.

Добре, кажете накрая, г-н Борисов, понеже нещото, което всъщност сте видели с очите си, ни разказахте преди малко за сложните личностни отношения по върховете на МВР, след като вие сте напуснали все пак…

Да преди това тези хора бяха един добър екип.

Кажете за какво са конфликтите, предполагам, че тези хора не си мерят мускулите, едва ли се разправят за жени, какво е в основата на тези конфликти?

В основата, от една страна, чисто властова, знаете, че за да се разбие, така бих казал, общественият имидж, който имаше позицията главен секретар на МВР, след идването на тройната коалиция на власт беше променен Законът за МВР и всички правомощия му бяха отнети, тогава те считаха, че аз ще остана на този пост и после искаха да ме оставят във въздуха без никакви правомощия и прехвърлиха всички правомощия на генералния директор на полицията. Така че Илия Илиев в един момент се оказа като началник на Валентин Петров, в същото време цялата власт беше в генералния директор на полицията: той назначава, уволнява, създава структури, там отиде и Гранична, и Жандармерия, и всичко.

Да, естествено е да кажа, че това е борба за власт, но властта се използва за някаква цел, нали така, тя не е самоцелна?

По мое време всичките тези колеги даваха според мен всичко от себе си и работеха добре.

Понеже казахте, че конфликтите са след вашето време затова ви питам

Съжалявам, че климатът по този начин се е развалил.

Климатът, защото не става дума за такова безобидно нещо, каквото е да се развали климатът в коя да е друга институция или друг някакъв екип, става дума за климата в МВР, институцията, на която възлагаме да се бори с престъпността.

Надявам се по най-бързия начин всички тези проблеми да бъдат решени и да се създаде необходимото спокойствие за МВР, защото по-златна среда за престъпността от тази в момента, когато се тресат от скандали и всеки ден виждате арестувани висши полицейски служители, това демотивира състава, демотивира работата му и всъщност страдаме всички ние.

Разяждащите процеси в МВР до къде са проникнали според вас?

Не мога да кажа, все пак три години минаха оттогава.

Имате връзки с тези хора, имате и лични отношения, контакти, със сигурност знаете, ориентирайте ни това е много важно.

Информацията, която имам, си е за мен, аз не споделям информация от такива срещи с никого другиго..

Защото МВР е на обществото затова ви питам, въпросът не е личен?

Да на обществото е когато от нас зависи като политическа партия ще се опитаме да създадем по-добро работещо министерство.

Ако нещата в МВР стояха добре надолу под шапката му предполагам щяхте да кажете, че всичко е О’К, щом не казвате нека ние сами да си направим изводите.

Цялото интервю с лидера на ГЕРБ и кмет на София Бойко Борисов можете да чуете в звуковия файл.