Борисов: Аз съм човек, който работи стъпка по стъпка
Борисов: Аз съм човек, който работи стъпка по стъпка / снимка: Sofia Photo Agency
Борисов: Аз съм човек, който работи стъпка по стъпка
21157
Борисов: Аз съм човек, който работи стъпка по стъпка
  • Борисов: Аз съм човек, който работи стъпка по стъпка

Лидерът на ГЕРБ и бъдещ премиер Бойко Борисов в "Седмицата" на Дарик

Какъв е дневният ред на България във вашите представи като срокове, като най-важни действия до края на годината?

Ами, в два аспекта. Първият, докато се състави правителството и се конструира парламентът, да бъде изпълнена докрай програмата на София, а това е началото на септември пускане на метрото, преасфалтиране на основни булеварди, над 50 улици още. Виждате, всеки ден почти се откриват нова детска градина, спортни площадки, тъй като те трябва да станат 70 до края на годината. Така, че единият дневен ред е да си върви програмата в общината. Вторият дневен ред е конструирането на парламента във вторник, на работните комисии и незабавното му функциониране, като указанията, които съм дал, е да не се забравя всъщност какво е било като най-голям проблем в последните месеци, а това е избирателният закон. И понеже досега всеки път се прави в 12 часа без 5 избирателният закон за партиите, които имат интерес, искам този път да се направи още веднага, за да може правилата, а и да е прясно на всички огромното купуване на гласове и опорочаването на политическия ни модел по този начин.

Първа задача на парламента - избирателен кодекс.

И не само. Сега, да не се пропуска и това трябва да стане веднага. Второто е съответно да се проведат консултации и в рамките на поетите ангажименти към нашите избиратели за 27-ми да конструираме правителство. Какво трябва да се направи веднага след това? Незабавно актуализиране на бюджета, за да знаем всъщност реалностите в държавата и обществото да ги научи. На 22 юли ще излезе докладът на Европейската комисия, който ще ни посочи, ако има положителни неща, които е направило правителството, да бъде надграждано и надбавяно над тях, и критиките, които съответно трябва да изведем като приоритет, за да можем бързо да ги поправим, преодолеем и да настояваме за отпускане на спрените пари по основните програми, тъй като там е единственото място, откъдето може да се вземат свежи пари в тази криза. Вчерашната констатация на Международния валутен фонд, че близо 7-8 процента ще е спадът в ръста на икономиката, просто е ужасен шамар за всички бодряшки изказвания на Станишев, Димитров и компания за съвсем друго състояние на държавата и икономиката. Но така или иначе при актуализирането на бюджета ще видим реалностите и тогава ще говорим. Това са в общи линии приоритетите.

27 юли казвате, че ще има правителство, а още следващата седмица ще приключите с конституирането на парламента. Имате ли идея за председател?

Разбира се, че имаме, но нека да дойде вторник. Във вторник е първото заседание и тогава ще бъде излъчен.

От ГЕРБ ли ще бъде или от коалиционен партньор?

Аз от вас чувам, че имаме коалиционен партньор.

Евентуално, ако имате такъв. Това е практика. . .

Практиката в България е най-голямата група, в случая със 116 депутати, да излъчи председател на парламента.

Казахте, че имате готовност и с комисиите. Един от големите спорове, които водеше десницата, докато беше в опозиция, е, че всички комисии се ръководеха от управляващите. Сега склонни ли сте да осъществите някои от идеите си за комисии на паритетен принцип или дори да дадете председателство на комисия на опозицията?

Това е наше предложение, наше предложение и съм убеден, че ще се случи, основните комисии, които отговарят за корупция, еврофондове, контрол над специалните разузнавателни средства, да бъдат дадени на опозицията.

Това остава като предложение от ГЕРБ?

Да, защото аз това настоявах да бъде прието от миналия парламент, защото по този начин се постига едно открито и честно управление. Разбира се, те не го направиха, защото имаше какво да крият.

Правителството, появиха се коментари, че отлагате обявяването му, че първо сте бил казал миналата седмица, сега повтаряте 27 юли. За другата седмица впрочем не звучеше реалистично. Има три сигурни имена, нали - на бъдещия финансов министър, който ще гостува в ефира ни, Симеон Дянков, на вътрешния министър Цветан Цветанов и на просветния министър Йорданка Фандъкова.

Да.

Друго сигурно име все още вие не бихте се ангажирал.

Аз имам сигурни варианти за всички постове. Все пак искам на парламентарно ниво, след като се конституира парламентът във вторник, да се проведат консултации с партиите в център-дясно и да ги споделим като виждания, защото ние се надяваме вътре в парламента на подкрепа на всички партии от център-дясно, за да имаме стабилно управление. Именно затова съм казал възловите ми министри, които не търпят коментар. Оттам нататък другите ще ги сложа на масата, за да знаят. . . да се коментират, това имам предвид.

Прави впечатление, че поне според имената, които се спрягат, успявате да ангажирате изключително сериозни експерти въпреки твърденията на вече бъдещата опозиция отляво, че ГЕРБ няма експерти. Кристалина Георгиева, вицепрезидентът на Световната банка, приела ли е ваша покана, каквито предположения има в пресата?

Аз не мога да забраня свободната преса да си прави своите предположения. На този етап г-жа Георгиева е заместник-шеф на Световната банка, има огромни ангажименти там, но аз се радвам на възможността да ползвам нейните съвети.

Като изброявахте дневния ред, не казахте за еврокомисар на България, но дадохте ясни сигнали през седмицата, че това няма да бъде Меглена Кунева. Румяна Желева ли ще е вашата номинация за еврокомисар?

Аз съм човек, който работи стъпка по стъпка, и затова вече 10 години българският народ знае точно и моите слабости, и моите плюсове, и гласува по този начин за мен. За първи път българският народ гласува за премиер, който знае какво прави и какво може, за неговия работен ден гласува, за първи път. Затова до изборите за еврокомисар има, ако не ме лъже паметта, три месеца. След три месеца пак ще има предаване ваше и пак ще е актуална тази тема. Сега, във вторник, се конструира парламентът. Нека се съсредоточим върху него, след това на, 22 юли,  пристига изключително тежък доклад на Европейската комисия и аз искам това правителство да си изконсумира направеното.

Получихте ли отговор от Станишев или от Петър Димитров на вашите искания да се преустанови вземането на важни решения в края на мандата им?

Не съм получил, но това си е за тяхна сметка. Арогантното им поведение, което 4 години го имаха и се опитваха да го приписват на Ахмед Доган, се оказа, че всъщност си е техният стил на работа.

Къде в дневния ви ред е решението за важни, големи проекти пред България, които бяха решени от предишното правителство? Става дума за "Южен поток". . .

Сега нито един от тези проекти не е решен, за съжаление, от предишното правителство. Те и сега говорят за преговори в тази посока. За 4 години не им стигна времето.

Знаете ли, господин. . .

Нещо повече, нещо повече. От 16 юли влизаме в криза, държавна криза с боклука, и виновникът за това се казва Сергей Станишев. Когато трябваше да прави депа, когато трябваше да прави заводи, когато трябваше да разговаря с кметствата къде ще съхранява отпадъците в България, той правеше изключително безсмислени, глупави опити да върне Вълка в София. Шестнадесети юли е една сакрална дата, на която ще започнат глоби, протести и проблеми. И аз от една година ви предупреждавам и за съжаление вие се вълнувате кой ще е еврокомисар след три месеца, а не се вълнувате, че след само няколко дена България ще затъне в отпадък и ще получава глоби за това.

Какво. . .

И тези пари ще излизат от нашите джобове заради Станишев.

Какво решение имате?

Ами, че като в София. Ще дойдат пак на гола поляна, само с проблеми и ще ми трябват няколко години да ги реша. Общините нямат заделени бюджети да возят отпадъците в други населени места, държавата няма пари, предвидени в бюджета, населените места не са се договорили помежду си, не е минало през общинските им съвети да приемат примерно на. . . Севлиево да приемат на Търново отпадъка, а те три месеца се занимаваха с избори, три месеца БСП и Станишев се занимаваха с избори.

Добре, вие слагате важен акцент, но кой ще е. . . ако нещата са като в София, когато дойдохте на власт, кой ще е Суходол за държавата, т.е. временното решение, което ще предложите?

Ами, вижте, трябва да се говори с кметствата, трябва да се компенсират общините, трябва. . . На тях дори не им е обяснявано, например в Суходол държавата не е дала една стотинка, всичко си е давала Столична община, докато тези регионални сметища - в Монтана, в Севлиево, в Харманли, са правени от държавата, с държавни пари. И когато са правени и са откривани, на населението там е трябвало да се каже, че регионално означава за още няколко града, не само за този. Тогава е трябвало да се говори. Те умишлено са заблуждавали населението, за да може сега да ни натресат този проблем.  Може ли без държавническо отношение.

Ще смени ли, г-н Борисов, България външнополитическия си дневен ред? Вие дадохте впрочем такъв сигнал, като насърчихте Станишев да участва в подписването на "Набуко" в Анкара следващата седмица, но категорично поискахте да се спрат всякакви преговори по проектите, енергийните проекти с Русия.

Не, може би в тази посока грешно сме разбрани, ако така сте го разбрали.

Ами, единия ден казвате, че. . .

Просто ние нямаме доверие на Петър Димитров. Това е, нямаме доверие в човека, а и избирателите, българите нямат доверие в него и те го показаха на 5 юли, затова искаме да го спрем. А "Набуко" е проект, който няма какво да се сгреши там, като се подпише.

Къде в дневния ви ред е стартът на строителството на магистрали?

За съжаление "Тракия" още се чудят, представяте ли си, това като го разбрах, дали да е от бюджета, дали да е по оперативна програма, дали да е концесия, те още се чудят. Няма проекти.

А вие какъв отговор имате на това, дето те се чудят?

Незабавно, още първата седмица агенция "Пътища" при мен с проектите, с конкурсите, гарантирано финансиране. В момента, в мига, в който проведем търга и конкурсите, започване на трите лота на магистрала "Тракия", незабавно.

Веднага обявявате търгове за магистрала "Тракия", това казвате.

Незабавно, и то аз още вчера съм разговарял с тях. Естествено пълен фортаж на "Люлин", за да се върже с Околовръстното и Перник, задължително "Марица", там ще е сравнително по-лесно и бързо и да се надявам в рамките дори на края на годината, началото на другата да стане, и това е мечтата ми - "Тракия" да бъде вързана с Бургас - Варна.

Тоест "Черно море".

"Черно море". И всичките ми усилия в Брюксел ще бъдат в тази посока.

Това във времето как го виждате?

София - Търново, защото за "Хемус", нали, знам, че във Варна това е много чакан отговор, за съжаление София - Търново е много натоварен пътят, Търново - Шумен много слабо натоварен пътят и ако се даде цялата магистрала на концесия, няма. . . някъде между 80 и 100 милиона евро на година държавата трябва да добавя за "Хемус". Затова аз съм възложил да ми проверят дали е възможно София - Търново да я пуснем на концесия, Шумен - Варна я има, а между Търново и Шумен да започне държавата да изгражда на няколко лота, вярно, бавно ще стане, но почнем ли в една такава посока, ще стане като метрото. Ето, 3-4 години се изтърколиха бързо и сега, в началото на септември, ще имаме от "Обеля" до "Младост" метро. 

София - Търново идеята ви е, че ще бъде натоварена магистрала заради връзката й с Русе.

Тя и сега е натоварена и може да издържи на концесионен договор. Цялата магистрала не може да издържи, тъй като от Търново до Шумен е малко натоварването.

Това във времето как го виждате обаче за "Тракия" и връзката с "Черно море" до Варна?

Незабавно. Тя трябва да тръгне веднага по оперативна програма и с Брюксел ще говорим за финансирането.

А кой ще осъществява връзката между България и Европейската комисия по отношение на европарите, след като сте категоричен, че не трябва да има такъв евровицепремиер, какъвто беше Меглена Плугчиева?

Е, тя какво допринесе? Нали затова има министри, които по конституция си отговарят за ресорите и търпят и наказателна отговорност дори.

Тоест вие няма да пипате модела, който е в отделните министерства, на управление на европарите така, като е договорено. . .

Финансовият министър носи отговорност за всичко, което става с парите на държавата. Регионалният министър носи отговорност за всички конкурси, за това, че няма магистрала. Като има злоупотреба, той отива при прокурора. И за тези по 10 нива съгласувки. . . и накрая сега се оказва, че дори проекти няма.

Като стана. . .

Те не знаят как ще се строи - дали с концесия, дали по оперативна програма, дали ще се взимат парите от Брюксел или от бюджета. От толкова много умници.

Като стана дума за европарите, само да изясним това недоразумение - единия ден ви цитират да казвате, че от Брюксел имате информация, че парите по САПАРД тръгват и свързвате това и с победата на ГЕРБ, а от. . .

Не, точно обратното. Казах, казах, че изборът на българския народ, високата избирателна активност, че не иска да бъде най-бедният и най-корумпиран по определенията на Брюксел в Европа, ще толерират неговото поведение и парите по САПАРД ще бъдат пуснати.

Добре де. . .

И това е информация от Европейската народна партия, които ви дадох.

Тоест ЕНП ви дава, защото после пък Майкъл Ман, той е говорител на земеделския комисар, каза, че нямало такова решение и всъщност. . .

И до няколко дена, нали, ще започнат по тези програми да се взимат решения, защото тези пари са за България и те прекрасно виждат, че държавата затъва в невиждана криза.

Вие уточнявате нещо важно. Вие говорите за политическо решение на най-голямата политическа сила в Европа - Европейската народна партия, да подкрепи България, което просто още не е стигнало до този чиновник говорител.

Аз не искам да назовавам нито чиновници, нито говорители, нито комисия в случая. Ние сме част от най-голямата партия в Европа, която спечели изборите в Европа. Както в нашия парламент ГЕРБ е най-голяма, така в Европа е Европейската народна партия. От нея, тя подкрепя или спира решенията на Европейската комисия. Това е все едно Министерски съвет е Европейската комисия, Европейският парламент е нашият парламент. И най-голямата група в Брюксел, Жозеф Дол. . . всички, които говорихме, знаят, че ако парите не дойдат в България, държавата затъва, фалира. И затова аз разчитам. . . Ами, само преди няколко дни Отмар Карас, като беше в България, каза - ние няма да оставим нашите български приятели в беда. Под български приятели той разбира народа.

Сега ще говорим с бъдещия финансов министър Симеон. . .

Така че аз разбирам какво искат да злоупотребят и доколкото знам, Плугчиева е писала едно писмо до Европейската комисия в тази посока, което не й прави чест, разбира се, ако е вярно.

В каква посока?

Но ние ще настояваме. . . Едва ли не да протестира, че съм казал подобно нещо. Но от Европейската народна партия категорично ще стоят зад решенията да бъдат пускани парите на България. Разбира се, ние ще спазваме всички правила.

Ще говорим подробно за парите на България със Симеон Дянков, бъдещия ви финансов министър, но вие да кажете кога си представяте тази актуализация на бюджета, за която говорихте.

Нека да направим кабинет и ще ви го кажа. Мисля, че доста дълъг разговор стана вече.

Добре. Значи, сигурните срокове са следващата седмица парламентът ще бъде напълно конституиран с председател, заместници, парламентарни комисии, включително предлагате и оглавени от опозицията. 27 юли ще предложите готово правителство, това казвате. . .

Да.

. . . за гласуване. Следва гледане в парламента на изборен кодекс или промени в изборно законодателство. Евентуално след това актуализация на бюджета в ранната есен. Това е най-краткият дневен ред на България. А още първата седмица като премиер давате старт на строителството на магистралите.

На конкурсите, където няма.

Добре. Дневният ред. . .

Защото вашите хора, вашите слушатели трябва да знаят, че за да има магистрала, трябва да има две неща - проведени редовни конкурси и осигурено финансиране.

Добре.

В момента няма нито едното, нито другото за магистрала "Тракия".