Бойко Борисов за референдума: Видяхте, че хората това не ги интересува
Бойко Борисов за референдума: Видяхте, че хората това не ги интересува / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Бойко Борисов за референдума: Видяхте, че хората това не ги интересува
60831
Бойко Борисов за референдума: Видяхте, че хората това не ги интересува
  • Бойко Борисов за референдума: Видяхте, че хората това не ги интересува

Бойко Борисов, министър-председател на Република България пред журналисти в Банкя:

Г-н Борисов, за какво гласувахте?

Първо, съм много щастлив за победата на Джокович - за Балканите, и за всички, които гласуваха за спортист на Балканите, за всички, които обичат тениса, това беше уникална негова победа. Така че като мой приятел, а на България, се радвах много за това, че успя да победи и да вземе „Австралия Oупън”. Иначе - нещо предизвестено. Аз още веднъж благодаря на Станишев, освен че не подписа за „Белене” навремето, прояви характер, не се подаде на кръговете в БСП, които искаха да строят. С организирането на този референдум, всъщност завинаги зачеркна проекта „Белене”, така че никой да не може повече да си помисля на тази тема да говори. Така че българите трябва да му благодарят на Станишев, че прояви този характер в тази посока. Иначе много е хубаво, че имаше референдум. Разбира се, аз считам, че има много други теми, които не са експертни, които може да чуем гласа на хората на един такъв референдум. Но така ще е. Така че го проведохме, тъй като имаше 500 000 подписа, похарчихме много пари. Всички знаейки, че избирателната активност ще е ниска, всички знаейки, че той ще се провали, наясно бяха всички, които го правеха. Но така или иначе, дори парите ги нямаше в бюджета, над 14-15 млн. ни струва това упражнение. Можеше да бъдат за майките, можеше да бъдат за детски градини тези пари, заминаха. Така че българите за пореден път показаха своя нюх, своя усет. Вече близо два месеца се говори на всяка техническа тема, ако щете, по АЕЦ „Белене”, те се убедиха, че това е нещо, което не заслужава тяхното внимание, затова е и толкова ниска избирателната активност.

Тест ли е този референдум за предстоящите избори?

Не, по никакъв начин, защото видяхте, че хората това не ги интересува. Единственият плюс от него, на практика, е че Станишев ни помогна да не се подпише повече за АЕЦ „Белене”.

Послуша ли ви ГЕРБ да гласува с „Не”?

Предполагам, че да.

Днес, включително от БСП, се появиха някакви опасения, че има опит за саботиране на изборите, понеже пътищата не били почистени, особено в Плевенска област.

На БСП, на кривата ракета и космосът й пречи. Пътищата са прекрасно почистени. Виждате, че най-слабата избирателна активност е в най-добре почистените градове, така че… На 27 януари се очаква по принцип да вали сняг, не да пече слънце. Но денят беше много слънчев, много приятен. Който е искал да гласува, дори след като свършат „Челси” и финалът на Джокович, има възможност да го направи. Просто това беше безсмислено упражнение по тази тема.

Казва се за този референдум, че е най-скъпото социологическо проучване. Вие специално как ще прочетете резултатите от този вот предвид предстоящите парламентарни избори?

Всеки, който не разсъждава, може да каже такова нещо. Какво общо имат изборите с референдум, свързан с ядрена централа?

Ще финализира ли ГЕРБ до края въпроса? Ще вземе ли окончателно решение по темата?

ГЕРБ го е взел много отдавна. За разлика от… и аз доста съжалявам за това, че господин Костов много активно по едно време се включи, а това веднага доведе до отлив на много хора от ГЕРБ. На мен ми се обадиха хиляди хора от нашата партия, които казаха: добре, казваш „не”, ама и Костов казва „не”, с него не искаме да гласуваме. И като видяхте какви хора беше извадил по рекламите, тези хора до вчера са ни плюли нас. Как да излязат хората да гласуват заедно с тях? За разлика от тях, ние в Министерски съвет сме взели решение и сме го прекратили проекта. В парламента ГЕРБ е гласувал „против”, така че и да влезе, макар че като гледам избирателната активност, живо пиле няма вече по улиците, ако мине 20%, отново в парламента ще гласуваме „не”. Ние сме последователна партия и сме ясно и точно казали „да” за седми реактор в "Козлодуй". България е ядрена сила в момента, има ядрени реактори и ще строи ядрен реактор на Козлодуй.

Имаме ли някакъв коз спрямо руската страна в преговорите с Русия все още, след като вече заявихме, че АЕЦ „Белене” няма да се строи?

С господин Путин много ясно съм се разбрал още преди две години, когато беше, и ще се наложи пак да го повторя. Миналата седмица Дянков беше при техните министри, посрещнаха го изключително добре в Москва. И ние с президента Путин си говорим и при първа негова възможност, може би още февруари, ще дойде в България. Остава просто само да се уточни датата. Когато още на първия разговор с него разговаряхме, аз ясно и точно му казах и той абсолютно се съгласи с мен - „Бургас-Александруполис” е опасен за екологията на България проект и въобще дума няма да става за него. И ние го прекратихме, знаете. За АЕЦ „Белене” му казах: ако няма голям европейски външен инвеститор, фирма с име, което да може след това да защитава реакторите, да не се наложи да ги затворим, както от 1 до 4 в Козлодуй, няма да го строя. Съгласен ли си? Съгласен съм. Той го знае до ден днешен. Той го знае и затова не считам, че има някакъв проблем с Русия. Точно обратното. А за „Южен поток” ние подписахме, работим, строим, правим компанията. Направиха първа копка. Надявам се напролет някъде ние да направим първа копка за строежа, така че „Южен поток” се изгражда. Всичко, което е в интерес на България.

Като посочихте Симеон Дянков, та да ви попитам, смятате ли, че ако има провал на този референдум предвид избирателната активност, някой трябва политически да поеме отговорността за проваления референдум от средите на левицата?

Бяхме се разбрали пътьом, понеже аз много харесвам Станишев, тази помощ, която ми оказа с референдума - повече да не ме притиска никой да подписвам за „Белене” по какъвто и да е начин. Дянков сега вика: аз от утре ще му искам оставката. Но може от тази вечер да му я поиска. Защото действително, докато стоеше само нашият подпис „не” под решението на Министерски съвет и решението на парламента, имаше риск да дойде друга политическа партия някога на власт, отново да тръгне да харчи безумни пари, каквито, разбира се, държавата няма. Затова аз много му благодаря за този референдум.

Вие сега гласувахте ли, както казахте, че ще гласувате преди няколко месеца?

Естествено.

Как да си обясним тази толкова ниска избирателна активност в определени региони на страната, най-вече смесените?

Ами можете лекичко да го прехвърлите към въпроса на Вики за изборите. Виждате, че ДПС изобщо не се активизираха. Нали това ви е подтекстът на въпроса. Защото са „против”. Видяхте, в ромските махали този път няма никакви резултати, освен заблудените, че от 2000 лева, по „Нова телевизия” мисля, че го видях, че ще им сменят електромерите, че ще им опрощават сметките - така са ги лъгали, както обикновено си ги лъжат. И най-ниска е избирателната активност в големите градове, особено в тези, които са в Южна България, където вече съвсем по различен начин мислят хората там. Виждате, че бизнесът, екологията, инфраструктурата са именно важните неща. И аз се надявам именно важните неща. И аз се надявам, че оттук нататък енергийната ефективност, действително, ще стане голям приоритет и ще похарчим пари, вече разумно, за да обновим градовете си. Аз с това си го обяснявам.

А кога според вас хората ще се решат на нов национален референдум след този провал, може да се каже?

Той беше така зададен референдума за една техническа работа. Ядрената енергия, ядрената централа неслучайно и в Конституцията е казано, че дали да се строи ядрена централа, или не, решава изпълнителната власт, защото там са министрите, там са агентите, там са финансистите, там са хората, които решават. Много по-логичен беше референдум „За или против тютюнопушенето”, макар че и по тази тема ние ясно и точно сме се произнесли. Спокойно би могло, както виждате във Великобритания „за” или „против” Европейския съюз. Това са теми много важни.

След тези тежки процедури, няма ли да промените закона, да се улесни допитването, да стане по-гъвкав?

Той и сега е достатъчно гъвкав. Нищо по-демократично от политическите партии в света до този момент не са изнамерили хората. И политическите партии са тези, които носят отговорност. В Германия канцлерът Меркел взе решение и спря ядрените централи. В Италия го направиха чрез референдум. В Австрия дори в момента обсъждат да не внасят ток, произвеждан от ядрена енергия. Така че това е работа на изпълнителната власт.

Само, за да дойдете да искате оставката още тази вечер на Сергей Станишев ли сте заедно?

Бях обещал от утре да му я искам, но понеже имам възможността – да, смятам, че за тези, те са 14 милиона, да уточним, само за организацията. Но примерно всяко училище плаща от собствения си делегиран бюджет топлината, която има. Днес над 4000 училища, само там са още 2 млн. лева; извън училищата доста още разходи има. Така че тук говорим общо за 20-25 млн. лева за този референдум с предизвестен край. Така че и заради това смятам, че в утрешния ден Станишев трябва да си подаде оставката като шеф на БСП.

Няма ли да ви е по-трудно с…

Аз ще го браня. Не, по никакъв начин не искам да си подава оставката. Да си стои, защото помогна много човекът. Не е удобен, помогна. Разумен е. Значи, това няма никакъв сарказъм в думите ми, защото виждам, че ми се усмихвате. С неподписването от 2006-та до 2007-ма, Станишев е свършил огромната работа. Аз само я довърших като не я подписах. С този референдум Станишев помогна изключително много на държавата си, за което всички един ден ще му благодарят. Както всички ние един ден ще благодарим на ГЕРБ за финансовата стабилност; за това, че такива усилия положихме в най-голямата криза в света да запазим България стабилна. Така че най-откровено го казвам - Станишев за пореден път се показа като отговорен човек. Понеже Дянков иска да е политик и затова му иска оставката, но не е така. А иначе си говорихме за много неща, по Варна ми докладва какво правят там с площада. Знаете, сме обещали археологията да извадим, още 10 обекта; какво ще финансираме за залата в Пловдив, тъй като трябва да се направи още едно проектче и за лекоатлетическа писта, за акустиката вътре да е по-добра. Използвахме пътя и да види училището тук, защото му казах, че е по-голямо от неговия университет в Щатите. Това вече е шегичка.